Mielipide: Elon Musk ei ole sananvapauden supersankari, jonka haluaisimme hänen olevan

by Memoree Joelle | RT

Teknologiamiljardöörin hallituksen sopimuksia ja transhumanistisia pyrkimyksiä ei saa jättää huomiotta.

Elon Muskin Twitter-ostos on nostanut sosiaalisen median sensuurikeskustelun suoraan parrasvaloihin, mikä on herättänyt vasemmistoa ja riemastuttanut oikeistoa. Julkkikset ja liberaalit tiedotusvälineet tuomitsivat nopeasti Muskin kannan sananvapauteen (mikä on outoa, kun otetaan huomioon, että vasemmisto oli ensimmäisen lisäyksen puolestapuhujia vielä vuosikymmen sitten), ja jotkut poistivat Twitter-tilinsä.

Konservatiivit ja kaikki sananvapaudesta välittävät nostivat eksentrisen miljardöörin heti supersankarin asemaan. Lähes yhdessä yössä hän muuttui ”siististä rikkaasta kaverista, joka arvostaa vapaata markkinakapitalismia” ensimmäisen perustuslain muutoksen pelastajaksi. Ja ehkä hänestä tulee sellainen. Mutta katsotaanpa hetki laajempaa kuvaa. Twitter ei ole Muskin ainoa rakas, ja ehkä asetamme liikaa taakkaa yhdelle miehelle.

On ymmärrettävää, että ilman Donald Trumpia Valkoisessa talossa tavalliset keskiluokkaiset amerikkalaiset kaipaavat sankaria, joka häiritsee vasemmistoeliitin imperiumia. Joku vaikutusvaltainen, voimakas ja rohkea, joka todella ryhtyy merkittäviin toimiin, on meille kuin taivaanlahja. Ja ainakin päällisin puolin näyttää siltä, että Elon Musk voisi täyttää tämän roolin. Hän on suorasukainen, vaikuttaa aidolta ja toistaiseksi kykenee käsittelemään vihollistensa vastareaktioita.

Musk on kuitenkin ennen kaikkea liikemies, joka rakastaa rakentamista ja luomista. Kun useimmat meistä vielä leikkivät palikoilla, hän kirjoitti jo koodia. On edelleen epäselvää, miten hän pitää politiikan pelaamisesta pitkällä aikavälillä, ja sosiaalinen media on väistämättä poliittista. Vaikka se ei ole täysin uutta tuotteliaalle tviittaajalle, politiikka ei ole hänen tavallista aluettaan.

Miljardööri on jo perunut ”sananvapauden absolutistisia” kommenttejaan ja selittänyt, että hän tarkoitti oikeastaan sananvapautta, joka noudattaa lakia. Reilua kyllä, mutta twiitti sai hänet vaikuttamaan hieman epävarmalta jaloillaan. Ja hänen on oltava hyvin vakaa, sillä hän tarvitsee Mike Tysonin sananlaskumaisia taistelutaitoja selviytyäkseen siitä, mitä Bidenin hallinnon alla on tulossa.

Loppujen lopuksi demokraatit ovat tehneet selväksi, että he haluavat valvoa kaikkea tietoa orwellilaisiin äärimmäisyyksiin asti. Onko Elon valmis siihen? Ja vaikka hän olisikin, hän voi tehdä Twitterin kanssa vain rajallisesti. Se on ehkä yksityinen yritys, mutta yksityiset yritykset ovat valtion sääntelyn alaisia. Elon on useiden miljardiluokan yritysten perustaja, joten hän tietää tämän paremmin kuin kukaan muu, eikä hänelle ole vierasta tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain hallituksen kanssa ja jopa pyytää sen apua.

Vaikka Musk on tunnettu rajoitetun ja etäisen hallituksen kannattajana, hän on useaan otteeseen hyväksynyt Yhdysvaltain hallituksen tukia useille yhtiöilleen. Lisäksi SpaceX:llä on tällä hetkellä kaksi sopimusta Pentagonin kanssa Falcon 9 -rakettien laukaisemisesta tulevan vuoden aikana.

Koska maailman rikkaimman miehen yritykset voivat tuoda ihmiskunnalle valtavia yhteiskunnallisia muutoksia – aina Marsin asuttamisen mahdollisuuteen asti – Musk kantaa osan maailman painosta harteillaan. Twitterin myötä hän tuntee paineita valita poliittinen puoli. Hän twiittasi vasta muutama päivä sitten juuri hankkimallaan sosiaalisella alustalla, ettei hän pidä äärivasemmistosta eikä äärioikeistosta. Se on ihan reilua. Mutta yhä useammat amerikkalaiset ymmärtävät, että hallituksen harjoittama suuri valvonta elämäämme ei välttämättä ole puoluekysymys, vaan kyse on vapaudesta ja ihmisoikeuksista. Tästä pääsemmekin Teslaan ja Neuralinkiin.

Jos ette ole kiinnittäneet huomiota, monet demokraatit ja muutamat republikaanit tekevät kovasti töitä sen eteen, että KAIKISTA autoista tehtäisiin sähköautoja, mikä voisi mahdollisesti avata oven lisääntyneelle valvonnalle, aivan kuten Kiinassa on tehty. Kun koko väestö on digitalisoitu, se on helppo seuraava askel. Mielestäni on viisasta tietää, mitä mieltä Elon Musk olisi tästä asiasta ja mikä olisi Teslan rooli. Sivuhuomautuksena on myös syytä huomata, että Teslan itseohjautuvuudella on toinenkin merkittävä vaikutus ihmiskuntaan. Se lisää riippuvuuttamme koneista, mikä tekee tarpeettomiksi hetkessä tapahtuvan päätöksenteon taidot, joita olemme aina käyttäneet navigointiin. Jo tämä näkökohta ansaitsee enemmän keskustelua kuin se saa. Meistä ei voi tulla pysyviä joutavia matkustajia. Jos niin käy, olemme helppoja maalitauluja, kun hallitus valvoo matkustustamme ylhäältä alaspäin.

Sitten on vielä Neuralink, jonka Musk perusti ja jonka jalo tavoite on auttaa neliraajahalvaantuneita kommunikoimaan. Mutta kun on kyse ihmisen ja koneen yhdistämisestä Neuralinkin tavoittelemalla tavalla – ja varsinkin kun se ei ole pelkästään lääketieteellistä tarkoitusta, kuten Musk on osoittanut aikovansa tehdä – meidän on pysähdyttävä ja esitettävä joitakin kysymyksiä. Erityisesti meidän on puhuttava ruumiillisesta itsemääräämisoikeudestamme ja yksityisyydestämme.

Neuralinkin menestys, kuten mikä tahansa teknologia, voi olla erittäin hyvä asia, mutta sitä voidaan käyttää myös väärään tarkoitukseen ja lopulta väärin. Menemättä salaliittotyyppisiin spekulaatioihin on järkevää nähdä, että tekoäly voi hyvinkin luoda steroidien kaltaisen valvontavaltion. Tämä asia on varmasti Elon Muskin tutkassa, joka on toistuvasti nimennyt tekoälyn yhdeksi ihmiskunnan suurimmista eksistentiaalisista uhkista.

Elon Musk tulee vaikuttamaan maailmaan olennaisesti, niin hyvässä kuin pahassa, ja toivon, että se tulee vaikuttamaan paremmin. Hän on jo vaikuttanut. Ja tällä hetkellä olen helpottunut siitä, että hänellä on yliote informaatiosodassa – hänen valtansa muokata verkkokeskusteluamme on poikkeuksellinen. Se, miten hän käyttää vaikutusvaltaansa monilla rintamilla, ratkaisee ainakin osan yhteisestä tulevaisuudestamme. Toivottavasti hän on tietoinen siitä, että monet ihmiset eivät ole innoissaan siitä, että heidät pakotetaan ajamaan sähköautoilla, varsinkin jos niitä ohjataan hallituksen tietokoneelta. Eikä ole kaukaa haettua kuvitella, että useimmat meistä eivät ole kovin innostuneita ajatuksesta, että aivomme yhdistetään koneisiin. Transhumanismi saattaa olla hauska ajatus kavereille, jotka viettävät päivänsä kellareissa pelaamalla videopelejä, mutta useimmille ihmisille mielemme yhdistäminen tekoälyyn on vaikea ajatus. Pyytäisin häntä miettimään, mitä Neuralink voi tehdä, mutta mitä sen pitäisi tehdä. Meidän kaikkien pitäisi kysyä tämä kysymys.

Olen taipuvainen ottamaan Elon Muskin todesta ja uskomaan, että hän käyttää valtaansa toimiakseen hyvässä uskossa lähimmäistensä puolesta. Mutta sen sijaan, että kuvittelemme hänestä supersankarivoimin varustetun valkoisen ritarin, joka on tullut pelastamaan sananvapauden ja sitten maailman, ehdotan, että annamme miehelle tilaa olla ihminen, jotta voimme käydä hänen kanssaan inhimillistä keskustelua.

Visits: 319 Today: 1
Previous post Jäsenyys tarkoittaa, että sotarikoksia ei voida tutkia…
Next post Sometauko – aina paikallaan
Close