CHAT CONTROL: VUODETTU KOMISSION PAPERI PALJASTAA EU:N MASSAVALVONTASUUNNITELMAT

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu maaliskuun 24. päivä. Tarkempi kuvaus esityksen sisällöstä.

Euroopan komission arviointilautakunnan äskettäin julkistama lausunto omien kollegoidensa tulevasta ehdotuksesta “Lainsäädäntö lasten seksuaalisen hyväksikäytön tehokkaaksi torjumiseksi” osoittaa, että lainsäädäntöehdotukseen liittyy suuria huolenaiheita. Ranskalaisen Contexte-tiedotusvälineen vuotama ja 15. helmikuuta 2022 päivätty lausunto vahvistaa EDRi:n ja 39 muun kansalaisyhteiskunnan ryhmän hiljattain esittämät pelot ehdotuksesta, joka voisi tuhota yksityisen verkkoviestinnän koskemattomuuden kaikkialla EU:ssa ja luoda vaarallisen ennakkotapauksen maailmalle.

“Varaumat”. “Merkittäviä puutteita”. “Tehokkuutta ja oikeasuhteisuutta […] ei ole osoitettu riittävästi.” “Vaihtoehtoja […] ei ole esitetty riittävän avoimesti, kattavasti ja tasapainoisesti.”

Saattaa kuulostaa siltä, että kyseessä on tutkimus epäilyttävästä liiketoimesta tai jonkinlaisesta hämärästä poliittisesta skandaalista. Mutta itse asiassa edellä olevilla lauseilla viitataan Euroopan komission arviointilautakunnan äskettäin julkistettuun lausuntoon omien kollegojensa tulevasta ehdotuksesta “Lainsäädäntöä lasten seksuaalisen hyväksikäytön tehokkaaksi torjumiseksi”. Ehdotusta, jota vasta äskettäin lykättiin 27. huhtikuuta 2022 asti, lykätään nyt POLITICO:n mukaan edelleen toukokuuhun 2022. Ehdotuksessa keskitytään lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan aineiston leviämisen hillitsemiseen verkossa.

Euroopan parlamentin jäsen ja kansalaisoikeusaktivisti Patrick Breyer (Piraattipuolue) kommentoi:

“Sääntelyvalvontakomitea paljastaa chat-valvonnan kuilut, nimittäin sen, että intiimin viestinnän ja kuvien yleinen massavalvonta rikkoo Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen mukaan perusoikeuksiamme. Se, että hankkeelle lopulta näytettiin vihreää valoa, voidaan selittää vain huipulta tulevalla massiivisella painostuksella. Vain julkinen huuto chat-valvontaa vastaan voi pysäyttää Ursula von der Leyenin nyt!”

Lue myös:   Seksismriita puhkesi siitä, ettei tarpeeksi loismatoja ole nimetty naispuolisten tutkijoiden mukaan.

Asiaa johtavan komissaari Ylva Johanssonin henkilökunta vakuutti kokouksissa EDRi:lle, että uusi laki ei sisällä vaatimuksia yleisestä skannauksesta ja lisäksi se ei koskisi salaukseen. Sisäisen tarkastelun suorittaneen sääntelyn valvontalautakunnan (Regulatory Scrutiny Board, RSB) tulokset kertovat kuitenkin aivan muuta:

“Raportissa [lasten seksuaalisen hyväksikäytön tehokkaaseen torjumiseen tähtäävästä lainsäädännöstä] ei ole riittävän selkeästi selvitetty, miten vaihtoehdot, joihin sisältyy uuden lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan aineiston tai groomingin havaitseminen, noudattaisivat [EU:n] kieltoa yleisestä seurantavelvoitteesta.”

“Kun otetaan huomioon väite […] salatussa viestinnässä käytettävien saatavilla olevien tekniikoiden rajoituksista […], raportin olisi oltava selkeämpi toimintavaihtoehtojen käytännön toteutettavuuden osalta ja annettava varmuus niiden tehokkaasta soveltamisesta.”

“Kertomuksessa olisi selvennettävä, miten vaihtoehdoissa, joihin sisältyy velvoite havaita uutta lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa aineistoa tai groomingia, noudatettaisiin yksityisyyden suojaa koskevia vaatimuksia, erityisesti yleisen seurantavelvoitteen kieltoa.”

Tästä seuraa, että komission jäsenen Johanssonin ja hänen työryhmänsä sisäasioiden pääosastossa valmistelemassa nykyisessä lakiluonnoksessa on sääntöjä, jotka pakottaisivat verkkoviestintäpalvelujen tarjoajat suorittamaan ihmisten yksityisen viestinnän yleistä seurantaa – myös salatun viestinnän. Lisäksi lausunnossa todetaan, että yleinen seuranta on EU:n lainsäädännön mukaan lainvastaista, mikä tarkoittaa, että jos lakiehdotus hyväksytään, yhteisöjen tuomioistuin voi mahdollisesti hylätä sen.

Lue myös:   Orbán varoittaa lännen altistavan itsensä "itsemurha-aalloille" ja taantumalle

Lisäksi lausunnossa todetaan, että lakiluonnoksessa edellytettäisiin, että yleistä seurantaa ei harjoitettaisi vain sellaisen aineiston osalta, jonka viranomaiset ovat arvioineet laittomuuden varmistamiseksi, vaan että etsittäisiin myös “tuntemattomia” kuvia ja niin sanottuja todisteita “groomingista” käyttämällä tunnetusti epäluotettavia tekoälyyn perustuvia työkaluja. Olemme kaikki nähneet, kuinka kuvia on automaattisesti merkitty sosiaalisessa mediassa, koska tekoälytyökalu on virheellisesti luullut, että kuva sisältää alastomuutta, ja olemme kaikki kokeneet turhautumista, kun tärkeä sähköposti on automaattisesti päätynyt roskapostikansioon.

Nämä seuraukset ovat jo tarpeeksi pahoja – mutta kuvittele nyt, että seurauksena ei ole vain kadonnut sähköposti vaan pikemminkin poliisille tehty ilmoitus, jossa sinua syytetään laittoman lasten seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevän materiaalin levittämisestä tai lapsen houkuttelusta. Tällaisten tekniikoiden väistämätön seuraus olisi käsittämätön niille, joita syytetään väärin perustein.

Previous post Orbán varoittaa lännen altistavan itsensä “itsemurha-aalloille” ja taantumalle
Next post Päivän kuva (20.5.2022)
Close
%d bloggaajaa tykkää tästä: