Apinarokkotapaukset “vain jäävuoren huippu” – WHO

Viimeisen kuukauden aikana Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Israelissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Australiassa diagnosoidut sadat apinarokkotapaukset saattavat olla vain “jäävuoren huippu”, varoitti WHO:n epidemia- ja pandemiavalmiuden ja -ehkäisyn päällikkö Sylvie Briand perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Briand ehdotti, että “yhteisöissä voi olla paljon enemmän tapauksia, joita ei ole havaittu”, koska apinarokko ei aiheuta heti selviä oireita. Tartunnan saaneet henkilöt valittavat aluksi flunssan kaltaisia vaivoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja turvonneita imusolmukkeita, ennen kuin kasvoihin ja vartaloon ilmestyy vesirokon kaltainen ihottuma. Virusta ei tiedetä parannettavan, mutta se häviää yleensä kahdesta neljään viikossa.

Vaikka Briand totesi, että “tiedämme, että tapauksia tulee olemaan lisää tulevina päivinä”, hän kehotti ihmisiä olemaan panikoimatta ja korosti, että “tämä ei ole tauti, josta suuren yleisön pitäisi olla huolissaan”. Kyseessä ei ole Covid tai muut taudit, jotka leviävät nopeasti.” Vaikka WHO pyrkii edelleen selvittämään viimeaikaisen apinarokkoepidemian tarkkaa alkuperää, ei ole viitteitä siitä, että sen aiheuttanut virus olisi muuntunut tai muuten muuttunut vaarallisemmaksi.

Lue myös:   Tutkijat vahvistavat todisteet viruksen irtoamisesta (shedding) covid-19-rokotteista.

Virasto kutsui viime viikolla koolle hätäkokouksen keskustellakseen taudinpurkauksesta, joka alkoi aiemmin tässä kuussa todennäköisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa Nigeriaan matkustaneiden henkilöiden keskuudessa. Tauti on endeeminen Länsi- ja Keski-Afrikassa, mutta sen esiintymistä mantereen ulkopuolella pidetään harvinaisena.

WHO:n virkailija Maria van Kerkhove on vahvistanut, että suurin osa Afrikan ulkopuolella havaituista tapauksista on todettu miehillä, jotka ovat sukupuoliyhteydessä miesten kanssa, ja ensimmäiset raportit Belgiassa ja Espanjassa puhjenneista tautitapauksista liittyivät kyseisissä maissa järjestettyihin suuriin homofetissifestivaaleihin. Gay-deittisovellus Grindr julkaisi aiemmin tällä viikolla viestin eurooppalaisille ja brittiläisille käyttäjilleen, jossa varoitettiin heitä taudinpurkauksesta ja kehotettiin hakeutumaan hoitoon, jos he kokevat oireita.

WHO:n mukaan yli 200 tapausta on diagnosoitu 20 maassa eri puolilla maailmaa, ja suurin osa tapauksista on todettu Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Belgiasta tuli viime viikolla ainoa maa, joka määräsi tartunnan saaneille henkilöille pakollisen 21 päivän karanteenin. WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge ilmaisi huolensa siitä, että tauti voi levitä nopeasti kesän festivaalikauden aikana, koska suurin osa vahvistetuista tapauksista on luonteeltaan sukupuolitauteja.

Previous post Greenpeace: EU:n Vihreä Siirtymä vaarantaa maailman ja Euroopan ruokaturvan
Next post Juha Lavapuro: Hallitus yrittää seuraavaksi massavalvontaa
Close
%d bloggaajaa tykkää tästä: