Transhumanisti Elon Musk: Aivosi saavat pian oman USB-C-portin

Aivosi, joissa on USB-C-portti. Se on Elon Muskin visio aivokoneyhteyksistä (Brain Machine Interfaces, BMI). Heinäkuussa 2019 julkaistussa kiistanalaisessa valkoisessa paperissa hän väitti, että hänen yrityksensä Neuralink oli ottanut valtavan askeleen kohti ”skaalautuvan, suuren kaistanleveyden BMI-järjestelmän” rakentamista, jonka avulla ihmisaivot voisivat ”välittää täyttä laajakaistaista elektrofysiologista dataa” verkkoon käyttäen yhdistelmää, joka koostuu ultrahienoista polymeerikoettimista, neurokirurgisesta robotista, joka ompelee ne aivoihin, ja räätälöidystä, suuren tiheyden omaavan elektroniikan avulla.

”Yksi USB-C-kaapeli tarjoaa täyden kaistanleveyden tiedonsiirron laitteesta”, todetaan paperissa: laite on teoriassa ommeltu aivokuorelle. Neurotieteilijät olivat eri sävyjä kiehtovia, kauhistuneita ja torjuvia: heidän mukaansa räätälöity laitteisto poimisi vain kohinaa: aivoaaltojen tulkinta ei yksinkertaisesti ollut vielä niin kehittynyttä; eettiset kysymykset olivat selviä; keho hylkäisi tämäntasoisen intervention; missä oli paperin vertaisarviointi?

Vuotta myöhemmin Musk on luvannut Neuralinkin päivityksen.

Tästä Musk ilmoitti salamyhkäisesti heinäkuussa 2020 twiiteillä: ”If you can’t beat em, join em Neuralink mission statement” ja ”Progress update August 28”. Kymmenen päivää ennen julkistusta päätimme tehdä tilannekatsauksen Neuralinkin työstä ja BMI:n mahdollisuuksista käytävästä keskustelusta; puhuimme useiden alan asiantuntijoiden kanssa siitä, mihin työ on menossa ja kuinka realistinen Muskin visio oli.

Neuralink aloitti toimintansa keinona edistää BMI-teknologiaa: eräs organisaatio, Mayo Clinic, kuvailee sitä teknologiaksi, joka ”vastaanottaa aivosignaaleja, analysoi niitä ja muuntaa ne käskyiksi, jotka välitetään lähtölaitteille, jotka suorittavat halutut toimet”. (Monet tarkkailijat epäilevät, että vireillä oleva päivitys liittyy tuon lausuman ”analysoi niitä” -osaan, ja Muskin ”jos et voi voittaa heitä” -lausuma viittaa hänen hyvin dokumentoituihin huoliinsa tekoälyn voimasta).

Lue myös:   WHO käyttää apinarokkoa perustellakseen "ihmisoikeusloukkauksia" kokeellisilla rokotteilla: Maailman terveysneuvosto

Nämä ”halutut toimet” voisivat olla esimerkiksi se, miten pyörätuolia liikutetaan ilman käsiä tai miten bionisia raajoja ohjataan: ”On uskottavaa kuvitella, että potilas, jolla on selkäydinvamma, voisi ohjata näppärästi digitaalista hiirtä ja näppäimistöä”, Musk kirjoitti vuoden 2019 paperissa. ”Yhdistettynä nopeasti kehittyviin selkärangan stimulaatiotekniikoihin tämä lähestymistapa voisi tulevaisuudessa mahdollisesti palauttaa motorisen toiminnan. Suuren kaistanleveyden hermorajapintojen pitäisi mahdollistaa erilaisia uusia terapeuttisia mahdollisuuksia”.

Vaikka tämä saattaa olla Neuralinkin lähtökohta, BMI:n parissa tiiviisti työskentelevien kunnianhimoisiin tavoitteisiin kuuluu joidenkin mielestä toive siitä, että teknologiaa voitaisiin lopulta käyttää ihmiskunnan yhdistämiseen vilpittömän ”hermoverkon” kautta; jolloin ihmiset voisivat kommunikoida ajatusten ja kuvien avulla sanojen sijaan ja jopa luovuttaa motorisia toimintojaan toisille heidän suostumuksellaan*. Tämän taustalla olevat ajatukset juontavat juurensa huimaan transhumanismiin. Samaan aikaan hyvin fyysiset asiat ovat pysyneet esteenä…

Piitä kallossa

Yleisimmin käytetty invasiivinen BMI-siru, Utah Array, koostuu elektrodista, jossa on pieniä, uskomattoman teräviä silikonineuloja, jotka työnnetään aivoihin, kun osa kallosta on leikattu pois. On olemassa vähemmän invasiivisia tapoja kerätä tietoa aivotoiminnasta, mutta yleisesti ottaen mitä invasiivisempi tekniikka, sitä enemmän tietoa tutkijat voivat saada aivoista. Neuralinkin tekniikka on samanlaista, mutta sen tarkoituksena on kerätä vielä enemmän tietoa aivojen toiminnasta. Elektrodit ovat pikemminkin pitkiä lankoja kuin lyhyitä neuloja, jolloin ne voivat seurata ääriviivoja, ja ne on ommeltu aivoihin sen sijaan, että ne olisi sijoitettu niiden päälle.

Lue myös:   Marburg-virus: tämä Ebolan läheinen serkku on saatava kiireellisesti kuriin.

(Muskin robotti pystyy ompelemaan ihmisaivoihin tarkasti kuusi anturisäiettä eli elektrodia minuutissa kallossa olevien pienten reikien kautta.) ”Robotti rekisteröi pistokohdat yhteiseen koordinaatistoon kallon kiintopisteiden kanssa, mikä yhdistettynä syvyysseurantaan mahdollistaa anatomisesti määriteltyjen aivorakenteiden tarkan kohdentamisen”. Integroitu räätälöity ohjelmistosarja mahdollistaa kaikkien asetuskohtien esivalinnan, mikä mahdollistaa asetuspolkujen suunnittelun, joka on optimoitu siten, että kierteisiin kohdistuva kietoutuminen ja rasitus on mahdollisimman vähäistä.”)”.

Neurotieteilijät ovat suurelta osin välttäneet tällaisia BMI:n edistysaskeleita merkittävässä mittakaavassa niiden invasiivisuuden vuoksi, vaikka testejä rotilla ja simpansseilla tehdäänkin. Väärin tekemisen seuraukset ovat merkittävät. Kuten johtava englantilainen neurokirurgi, tohtori Henry Marsh varoitti eräässä haastattelussa alkuperäisen artikkelin julkaisemisen jälkeen: ”Aivot eivät parane samalla tavalla kuin luut, lihakset ja iho. Aina kun aivoja leikataan, ne vahingoittuvat, eivätkä ne toivu…”.

Vauriot ovat kuitenkin eriasteisia riippuen käytetyistä materiaaleista. BIOS-neuraalisen käyttöliittymäalustan perustajan ja toimitusjohtajan Oliver Armitage selitti erot Computer Business Review -lehdelle seuraavasti: ”Kun käytetään jäykkiä materiaaleja, kuten silikonia, silikonialustoja ja metalleja, mitä hienompia, terävämpiä ja syvemmälle kudokseen mennään, sitä enemmän vaurioita syntyy. Joissakin pehmeisiin polymeerielektrodeihin perustuvissa uudemmissa tekniikoissa tämä kompromissi [invasiivisuuden ja tietojen tarkkuuden välillä] ei enää päde”.

Previous post Suomalainen sananvapaus uhattuna oikein valtion toimesta!
Next post Mikä on ESG? Se on vipuvaikuttamisen väline woke-vallankaappauksen kannattajille
Close