Kohujutuilla ohjataan massoja, mutta sitä ei saa huomata

Suomalaisen lukevan yleisön huomio kiinnitettiin äskettäin erääseen ilmiöön, joka ei nyt ole ihan politiikassa päätettävien asioiden keskiössä, -mutta politiikan keskiössä kuitenkin. Tarkastelemme.

Miten kohu tehdään: Hybridioperaatiot

Hybridivaikuttamiseksi ymmärretään nykyisin nimittää sellaista keinojen koostetta, jossa on mukana ei-tavanomaisia, ja ennenkin käytettyjä -mutta sovinnaisesti ajattelevalle lukijalle hänen havaintokykynsä ulottumattomissa olevia- keinoja. Hybridivaikuttamisen tavoitteet ovat samoja, joihin pyritään toisissa tilanteissa mm. sotilaallisella maahantunkeutumisella.

Usein valtioon t. kansakuntaan pyritään vaikuttamaan kohdistamalla hyökkäys joihinkin avainhenkilöihin, yleensä yhteen kerrallaan. Joskus toimenpidettä on kuvattu sanonnalla #mediamurha. -Silloin pyritty lopettamaan henkilön poliittinen ura, tai ainakin vahingoittamaan hänen toimintakykyään #kompromaatilla. Hybridioperaatio voi olla muunkin tyyppinen, mutta -kun on tuore esimerkki- keskitymme nyt tähän lajiin.

Kompromaatti, fataalin imagohaitan tuottaminen

Sanonta on peräisin Neuvostoliitosta, kuten myös viime päivinäkin viljelty slogan ”NATO-kiimaiset (naiset)” on peräisin tunnetulta neuvostovakoilun (KGB) agentilta. Tällä sanonnalla stalinistipropagandisti löi vasemmistopuolueen turvallisuuspoliittisia realisteja, eräitä nais-kansanedustajia. (Agentti unohti, että paljasti samalla oman kieroutuneen asennemaailmansa.) Kompromaatin viljely on siis metodinen sormenjälki, joka viittaa erään itäisen roistovaltion perinteisiin.

Miten kompromaatti tehdään

Lyhyen kaavan mukaan:

Aloitetaan järjestämällä tilanne, jossa kohdehenkilö näyttäytyy epäedullisessa valossa, -ellei sitten p:n-tonkija-osasto löydä jotain valmista.
Levitetään henkilöön kohdistuvaa epäedullista tietoa, oli se totta tai ei. Tiedon/väitteen ei tarvitse olla poliittinen, mutta tunteisiin vaikuttavuus on plussaa.
Vahingollisella tiedolla tai disinformaatiolla heikennetään kohteen toimintakykyä, enimmäistavoitteena pakottaa hänet eroamaan tehtävästään.

Lukija kysyy nyt, että ”eihän näin lapsellista keinoa meillä Suomessa käytetä!”. On kuitenkin esimerkkejä: Ministeri Matti Vanhanen kompastui lautakasaan, Ilkka Kanerva tekstiviesteihin, jne. -Näissä ceisseissä on saattanut olla jotain ei-niin-fiksua, mutta tärkeisiin poliittisiin kysymyksiin ne eivät liittyneet. Heidi Hautala kammettiin sivuraiteelle huolellisesti valmistellulla tapahtumavyyhdellä, joka saatiin näyttämään veronkierrolta. -Kyse ei ollut siis hänen tuloistaan, joista ei olisi maksettu asianmukaista veroa, ja summatkin olivat mitättömiä. Kansanedustaja Li Anderssonia seurattiin johonkin baariin, kamerat valmiudessa, mutta ei saatu isoa kalaa. Eräs p:n-tonkija-julkaisu sai kuitenkin jutun, jolla oli helposti tunnistettava kompromaatin tavoite. -Sama toimija näkyy tässä Marinin ceississäkin. (Oletko yllättynyt, minä en.)

Mediamurha: Wille Rydmanin tapaus

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydmaniin osui keväällä uudelleenlämmitetty skandaali, ja kampanjan tyypillinen piirre oli myös puolustajien vähäisyys, -ei edes omasta puolueesta. Tapauksen jälkikäsittely on yhä kesken.

Ennen näitä sattui harvakseen, mutta sattui kuitenkin. Nousevan trendin voimme havaita, ja se saattaa liittyä näissä asioissa aiemminkin aktiivisen tahon hermostumiseen: Turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa ja myös Itämeren piirissä on muuttunut, ja kylmän sodan aikaiset valtarakenteet -myös Suomessa- kokevat olevansa vaarassa. Neuvostoliittohan rakensi suomalaiseen hallintoon, kulttuuriin ja mediaan ulottuvan verkoston, jossa on yhä väkeä pilvin pimein. Kas, palasimme takaisin Sanna Mariniin: Hänellähän onkin ansioita NATO-jäsenyysprosessin edistämisessä.

Miten median kautta tapahtuvaa hybridi-iskua torjutaan

Tämänkaltainen hyökkäys tulee usein suurella volyymilla: Mukana ovat niin nettitrollit, hyödylliset idiootit kuin isossa mediassa istuvat ”luottamukselliset kontaktit”. Jukka Seppisen kirja ”Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991, strategia ja toiminta” (2006) siteeraa lukuisia raportteja jopa päätoimittajatason yhteydenpidosta venäläisiin KGB-agentteihin. Sanna Marinin tapauksessa 17.08. alkaen näyttävät olleen eniten äänessä samat mediat, jotka tulivat mainituiksi jo Seppisen kirjassa. (Oletko yllättynyt, minä en.)

Kun vastapuolen vahvuus on suuri volyymi, torjuntavoittoa ei saavuteta lyömällä päätä seinään.

Ensimmäiseksi pallo vastustajan kenttäpuoliskolle: jos ei muuta löydy, poimitaan joku vihollisjoukkueen toimija, ja piikitellään. Vastapuolen työrauhaa on häiritty.
Sitten etsitään virhe vihollisen ulosannista. -Ei tarvitse kaataa koko palettia, kunhan voi sanoa: Haa, -tässä on virhe! -Tässä vaiheessa vastaiskun kohteena on vihollisen #uskottavuus: Jos hän erehtyy yksityiskohdassa, niin missä muussa?
Nyt vihollinen joutuu ajattelemaan omaa puolustustaan, mutta hänelle ei saa antaa hengähdystaukoa! -Ja lukijatkin ovat jo kahden vaiheilla. Nyt kerrotaan/väitetään, että kyseessä on #hybridihyökkäys, että sen takana on wanha wainooja, kavala kauhea (=> vastapuoli saa niskoilleen bolsujen ja Stalinin synnit, YYA:sta puhumattakaan). Näin jokainen vihollisen hyödyllinen idiootti joutuu miettimään, että leimautuuko hän itse (Putinin trolliksi) jos jatkaa kampanjointiaan.
Yleisön kyllästyminen p:kantonkimiseen, hameen-alus fotografeihin ja juoruämmiin hoitaa loput. -Emmehän me halua Suomeen #uusmoralismia? Ethän Sinäkään?

Kun hybridivaikutus-operaatio torjutaan, hallitus ei kaadu, PMi ei eroa, päästään NATO:on, eduskuntavaalit pidetään normiaikataulussa, itänaapuri ei lisää vaikusvaltaansa Suomessa, ja Suomi saa taas yhden torjuntavoiton pitkässä sarjassa. Helppoa? -Osaatteko?

Luettavaa:

Jukka Seppinen: ”Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991, strategia ja toiminta” (Ajatuskirjat / Gummerus 2006),
Georg Klaus: Politiikan kieli, Die Sprache der Politik 1974, Gaudeamus 1975,
Sun Tsu: Sodankäynnin taito,
Karl Popper: Avoin yhteiskunta 1945.

Lähde

Visits: 155 Today: 4
Previous post ”Tiede”, joka hyökkää NITROGEENIN kimppuun, on aivan yhtä pahaa ja petollista kuin ”tiede”, joka hyökkää HIILEN kimppuun – se kaikki on suunniteltu väestökatoa ja maailmanlaajuista nälänhätää varten.
Next post Varoitus – Apple yllätti yhtäkkiä TikTokin vakoilemasta salaa miljoonia iPhone-käyttäjiä.
Close