Lisätty teknologia voi muuttaa elintapojamme, mutta vain oikealla tuella ja näkemyksellä.

Toim Huom! Tämä on edellisessä artikkelissa viitattu WEF:in raportin suomenkielinen versio – kannattaa tutustua, tuo mielenkiintoisen näkemyksen teknokraattiseen hulluuteen ja sen syvyyteen.


Maailman talousfoorumi on sitoutunut julkaisemaan monenlaisia mielipiteitä. Sisällön vääristely vähentää avointa keskustelua.

Lisätyn todellisuuden teknologialla on mahdollisuus muuttaa yhteiskuntaa ja yksilöiden elämää erityisesti terveydenhuollon ja liikkuvuuden aloilla.
Yhtä lailla kuin näkö- ja kuulokojeet ovat nykyään osa elämäämme, implanttiteknologioista voi tulevaisuudessa tulla normi.
Yhteiskunnan sidosryhmien on sovittava siitä, miten näistä hämmästyttävistä teknologioista tehdään eettisesti osa elämäämme.
Supersankarit ovat hallinneet isoja ja pieniä valkokankaita jo jonkin aikaa, mutta nyt on tapahtumassa hienovarainen muutos. Monet lapset odottavat saavansa itse supervoimia.

Nämä odotukset saattavat kuulostaa saavuttamattomilta, mutta olemme jo ottamassa ensimmäisiä askeleita kohti ”laajennettua yhteiskuntaa”. Kauppamessuilla on esillä lisätyn todellisuuden (AR) laseja, jotka näyttävät teknikoille, mihin tiettyyn ruuviin mikäkin ruuvi kuuluu. Oma puhelimesi antaa reaaliaikaista tietoa kuntoilustasi tai kertoo uusimmasta villityksestä.

Augmentaatio voidaan määritellä kuntoutuksen jatkeeksi, jossa tekniset apuvälineet, kuten silmälasit, sisäkorvaistutteet tai proteesit, on suunniteltu palauttamaan menetetty tai heikentynyt toiminto. Kun se lisätään täysin terveisiin henkilöihin, tällainen teknologia voi lisätä. Yölasit, ulkoiset luurangot ja aivo-tietokoneliitännät täydentävät kuvaa. Lisääntyvä teknologia auttaa kaikissa elämänvaiheissa: lapset oppimisympäristössä, ammattilaiset työssä ja kunnianhimoiset vanhukset. Mahdollisuuksia on monia.

Mitä lisätyllä todellisuudella voidaan saada aikaan

Kuvittele tämä skenaario. Keskustelet jonkun kanssa meluisassa ympäristössä, baarissa tai juhlissa. Vaikka kuulosi on kunnossa, tilanteessa on äärimmäisen vaikeaa ymmärtää keskustelukumppaniasi. Kuvittele, että voisit vain laittaa silmälasit tai korvalappuset, jotka tarjoavat saman äänensuuntauksen kuin kuulokoje.

Tai toinen esimerkki: monet lapset, joilla on tarkkaavaisuushäiriö, kamppailevat koulussa. Parhaassa tapauksessa he saavat erityisopetuspalveluja tai luokkahuonekohtaisia mukautuksia. Kuitenkin ylimääräisen näkö- ja ääniohjauksen avulla, joka estää ylimääräiset ärsykkeet, muutoin tarkkaavaisuushäiriöinen lapsi voi selviytyä tavallisesta kouluympäristöstä. Ja kun oppitunti on ohi ja leikkiaika alkaa, he voivat vain ottaa apuvälineet pois.

Lisätty todellisuus ei lopu tähän. Puhelimesi voi tuntua osaksi kehoasi, mutta sitä ei ole laitettu sinne leikkauksella. Teknologia kietoutuu entistä tiiviimmin kehoon implanttien muodossa, mutta se myös integroituu saumattomasti ympäristöön – esimerkiksi tuolissa voi olla antureita.

Olemmeko siirtymässä kohti ”uljasta uutta maailmaa”? Niin pelottavalta kuin siruimplantit saattavatkin kuulostaa, ne ovat osa luonnollista kehitystä, jonka puettavat laitteet ovat aikoinaan läpikäyneet. Kuulokojeet tai silmälasit eivät enää ole leimallisia. Ne ovat asusteita, ja niitä pidetään jopa muotituotteina. Samoin implantit kehittyvät hyödykkeiksi. Jos tämä kuulostaa epätodennäköiseltä, kannattaa miettiä nykyisin käyttämiämme vaihtoehtoja. Lääkkeillä on usein ei-toivottuja vaikutuksia, koska ne vaikuttavat samanaikaisesti useisiin biologisiin prosesseihin. Pitkäaikaista lääkitystä käyttävä henkilö voi haluta kokeilla sen sijaan implanttia, joka lähettää erittäin tarkkoja sähköisiä tai optisia pulsseja.

Lue myös:   Uudet muokkaamattomat sähköpostiviestit vahvistavat Faucin pyrkimykset salata COVID-laboratoriovuodon mahdollisuus.

Implantin hankkiminen on luonnollisesti invasiivisempi toimenpide kuin silmälasien hankkiminen. Yleensä implantit liittyvät sairauksiin. Se, missä määrin tietty laite yleistyy, riippuu teknologian toimivuudesta ja siitä, miten hyvin se on integroitu kehoon ja päivittäiseen elämään(tyyliin).

Koiran nenää vastaavan laitteen, kuten puhelimen, tai kaulakorun kaltaisen puettavan laitteen kantaminen mukanasi voi olla kätevää COVID-19:n tai ruoka-aineallergeenien haistelemiseksi. Näissä tapauksissa riittää yleensä, että puhelimesi piippaa aina, kun olet sen läheisyydessä, jolta suojaudut. Ei ole välitöntä syytä istuttaa tätä ylimääräistä aistia kehoosi. Kuolemaan johtava maapähkinäallergia saattaa kuitenkin oikeuttaa pysyvämpään ratkaisuun.

Kaikki on mielessä
Aivoimplantit vievät meidät askeleen pidemmälle, ja niiden avulla pääsemme suoraan kehon ”käyttöjärjestelmään”. Olemme jo aloittaneet yhteydenpidon aivoihin hermosondien avulla epilepsian, Parkinsonin taudin tai masennuksen oireiden lievittämiseksi. Useimmat sovellukset perustuvat edelleen lääketieteelliseen tarpeeseen eivätkä niinkään ajatustenlukuvälineeseen. Vaikka on totta, että Neuralinkin kaltaiset yritykset ovat alusta alkaen kohdistaneet toimintaansa aivoihin, aivoimplantit eivät ehkä ole ensimmäinen valinta laajentuneessa yhteiskunnassamme.

Välttämätön puettava laite voidaan istuttaa ensimmäisenä lähestymistapana ihon alle tai tarvittaessa vatsaan. Esimerkiksi virtsankarkailusta kärsiville potilaille lantion alueelle piilotettu pieni stimulaatiolaite on tyylikkäämpi ja mukavampi ratkaisu kuin inkontinenssityynyjen käyttäminen. Seuraavaksi voi olla muita implantteja, jotka vaikuttavat ääreishermoston hermoihin tai selkäydintä ja aivoja elimiin ja raajoihin yhdistäviin informaatioväyliin.

Vagushermon, aivoista lähtevän pääväylän, sähköisen stimulaation huhutaan olevan ihmeterapia hoitoresistenttiin masennukseen, joka on jatkuvasti kasvava ongelma. Kaikista näistä vaihtoehdoista huolimatta jotkin hoidot tehoavat vain aivoihin, mutta kävelisitkö sinä siru päässäsi?

Aivan kuten puettavien laitteiden kohdalla, kukaan ei enää käännä päätään kuulokojeiden tai pulssimonitorien kaltaisten lääketieteellisten tarpeiden vuoksi. Jopa koulutus- ja ammatillisessa ympäristössä älylasit, puhelimet, rannekkeet ja vastaavat ovat arkipäivää. Pelaaminen on seuraava kohde. Kysymys kuuluu, kehittyvätkö implantit samalla tavalla. Terveys? Todennäköistä. Koulutus ja ammatti? Mahdollisesti.

Saatamme haluta antaa dyslektisille lapsille uusia mahdollisuuksia reaaliaikaisesti kääntävien implanttien avulla. Toisaalta lukihäiriö on henkilökohtainen ominaisuus. Haluammeko muuttaa sitä? Yhteiskuntana meidän on tehtävä valinta: haluammeko hyväksyä oppimiseen tai ikääntymiseen liittyvät inhimilliset rajoitukset? Viimeiset sovellusalueet, pelaaminen ja jopa älykkyyden lisääminen, voivat vaikuttaa kaukaa haetuilta, mutta vain tulevaisuus voi kertoa sen.

Jos ajatus sirusta kehossasi saa sinut kammoksumaan, mieti kaikkia lääkkeitä, joita otat kyseenalaistamatta. Brittiläisen museon Cradle to Grave -taideinstallaatio asettaa meidät visuaalisesti vastakkain pillereiden syömiskäyttäytymisemme kanssa. Siinä on 13 metriä pitkä kangas, joka on kietoutunut 14 000 pilleriin, mikä on arvioitu keskimääräinen määrä, joka brittiläiselle määrätään elämässä. Noin 65 prosentille amerikkalaisista lapsista ja nuorista, joilla on ADHD, määrätään piristäviä lääkkeitä.

Lue myös:   Suuri Oxfordin tutkimus: Rokotetut kuolivat useammin Covid-19-tautiin kuin rokottamattomat ihmiset

Unohdamme usein, että nämä lääkkeet ovat sukua amfetamiineille. Ne vaikuttavat aivoihin ja niillä on (pitkäaikaisia) sivuvaikutuksia. Voimme harkita ”sähkölääkkeitä”, pieniä implantteja, jotka lieventävät erilaisten häiriöiden oireita lähettämällä pieniä sähköimpulsseja. Yksi vakuuttava argumentti bioelektronisen lääketieteen puolesta on se, että ärsykkeet voidaan lopettaa yhdellä napin painalluksella, kun taas lääkkeiden vaikutukset viipyvät elimistössä pidempään.

Implanttien rajat asetetaan pikemminkin eettisten perustelujen kuin tieteellisen kapasiteetin perusteella. Pitäisikö lapseen esimerkiksi istuttaa paikannussiru? Siihen on vankat, järkevät syyt, kuten turvallisuus. Tekisitkö sen todella? Onko se liian pitkälle menevä silta? Toinen tärkeä tekijä on turvallisuus. Muistattehan, kun Yhdysvaltain entinen varapresidentti Dick

Cheneyn sydämentahdistin muutettiin hakkeroinnin estämiseksi? Jopa hengenpelastavan teknologian kohdalla asianmukainen eettinen neuvonta ja oikeudellinen kehys ovat välttämättömiä.

Etiikkaa ei pitäisi saarnata akateemisesta norsunluutornista. Pikemminkin yleisten tai riippumattomien instituutioiden olisi ohjattava poliittisia päättäjiä ja lisätyn yhteiskunnan tutkijoita siitä, mitä tehdä ja mitä ei tehdä, ja autettava rakentamaan eettistä kehystä lisätyn todellisuuden teknologian yhteiskunnallisille näkökohdille.

Euroopan neuvosto käynnisti hiljattain strategisen toimintasuunnitelman, jossa käsitellään neuroteknologian soveltamiseen liittyviä kysymyksiä. Toinen esimerkki on Alankomaiden hallituksen perustama Rathenau-instituutti, joka toimii riippumattomana laitoksena pohtimaan kysymyksiä, jotka liittyvät teknologian vaikutukseen elämäämme.

Chile on jo askeleen edellä. Viime vuonna maassa esiteltiin edelläkävijänä lakiehdotus perustuslain muuttamisesta henkilökohtaisten aivotietojen suojaamiseksi. Useat maat tutkivat nyt, miten käsitellä näitä (aivo-)implantteihin liittyviä kysymyksiä. Tehtävä on pelottava, sillä eetikoiden on tarkasteltava paitsi kukoistavaa teknologiaa myös mahdollisia tulevia sovelluksia.

Lisätyn todellisuuden teknologia ja etiikka
Oikealla tuella, näkemyksellä ja rohkeudella nämä muutosteknologiat – jotka menevät augmentaatiota pidemmälle – ovat mahdollisia. Milloin siirrymme harmaalle vyöhykkeelle? Etiikka neuvoo meitä. Teknologiaoptimistit näyttävät, mitä lisätyn todellisuuden avulla on mahdollista tehdä. Teknologialla on aina ollut mahdollisuus muuttaa yhteiskuntaa ja parantaa jokapäiväistä ja ammatillista elämäämme. Niin on myös lisätyn todellisuuden teknologialla. Se kulkee käsi kädessä terveydenhuollon kehittymisen kanssa ”hyvinvointihoitoon”, jossa ei enää ole kyse vain vamman ratkaisemisesta. Kyse on teknologiasta, joka tukee sinua ja parantaa yleistä elämänlaatuasi.

Lähde

 

Previous post Maailman talousfoorumi ehdottaa, että lasten mikrosirun laittamiselle on ”vankkoja, järkeviä” syitä.
Next post Kiinan loputon COVID-hysteria on synkkä kokeilu sosiaalisesta ehdollistamisesta.
Close