16.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

NASA:n 49 prosentin lisäys viimeaikaiseen ilmaston lämpenemiseen tarkastelun alla, kun maapallo on viilentynyt vuodesta 2016 lähtien.

4 min read
NASA:n 49 prosentin lisäys viimeaikaiseen ilmaston lämpenemiseen tarkastelun alla, kun maapallo on viilentynyt vuodesta 2016 lähtien.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/5e1b

Maailmanlaajuinen lämpeneminen on nykyään vähissä, ja kiinnostus siihen, miten tärkeimmät pintalämpötilatietokannat pitävät lämpenemistä yllä julkaistuissa tuloksissa, on lisääntynyt. GISS-palvelua ylläpitää NASA, ja professori Ole Humlum toteaa viimeisimmässä “State of the Climate 2022” -raportissaan, että tammikuusta 2008 lähtien GISS on lisännyt pintalämpötilan muutosta tammikuun 1910 ja tammikuun 2000 välisenä aikana 0,45 °C:sta 0,67 °C:een, mikä merkitsee 49 prosentin lisäystä tänä aikana.

Humlum myöntää, että pintalämpötilamittauksissa on virheitä, ja niitä olisi korjattava aina kun se on mahdollista. Raportoinnin viivästyminen ja muut hallinnolliset korjaukset kuitenkin häviävät ajan myötä. Hänen mukaansa todennäköisintä on, että pidemmällä aikavälillä tapahtuneet muutokset ovat seurausta muutoksista, joita on tehty kuukausittaisten keskiarvojen laskentatapaan eri tietokannoissa “pyrkimyksenä parantaa tuloksena syntyvää tietuetta”.

Skeptikot saattavat tietysti huomata, että parannukset alentavat usein monia aiempia ennätyksiä ja lisäävät viimeaikaisia ja tarjoavat näin kätevän “jääkiekkotikkutaustan” kollektivistisen Net Zero -hankkeen edistämiselle. Lämpötilojen nousun sanotaan johtuvan ensisijaisesti siitä, että ihminen päästää hiilidioksidia ilmakehään, joten on jokseenkin hankalaa, että lyhyt 20 vuoden lämpenemisjakso alkoi loppua yli kaksi vuosikymmentä sitten. Hiilidioksidin lämpenemispelko on kuitenkin edelleen raskas tykistö, jota tarvitaan edistämään ihmisyhteiskunnalle suunniteltua radikaalia muutosta.

Yllä oleva kuvaaja havainnollistaa NASAn 130 vuoden takaisiin tietoihin viime aikoina tehtyjä merkittäviä muutoksia. Viimeaikaisen lämpenemisen jääkiekkotikkuilmiötä on tehostettu noin 80 vuoden viilenemisellä ja viimeaikaisella merkittävällä lämpenemisellä. Humlum toteaa, että useat vuoden 2008 jälkeen tehdyistä muutoksista ovat melko merkittäviä, ja niiden vaihteluväli on +0,2 °C:sta -0,2 °C:een. Samanlaisia takautuvia muutoksia on tehty myös muissa tietokannoissa, joita ylläpitävät Yhdysvaltain sääpalvelu NOAA ja Ison-Britannian Met Office. Esimerkiksi viimeisten 10 vuoden aikana Met Office on lisännyt HadCRUT-tietueeseensa noin 30 prosenttia viimeaikaista lämpenemistä.

“Usein toistuvat ja suuret korjaukset tietokannassa ovat väistämättä merkki perustavanlaatuisesta epävarmuudesta oikeiden arvojen suhteen”, Humlum toteaa lopuksi. Toiset ovat vielä vähemmän hyväntahtoisia. Kaksi tunnettua ilmakehätutkijaa, Princetonin professori William Happer ja MIT:n professori Richard Lindzen, totesivat hiljattain, että “ilmastotiede on täynnä manipuloituja tietoja, jotka eivät anna luotettavaa tieteellistä näyttöä”. Ilmastotutkijat tohtori Roy Spencer ja professori John Christy Alabaman yliopistosta ovat tutkineet kaupunkien lämmön vaikutusta pintalämpötiloihin. He havaitsivat hiljattain viidenneksen ylimääräisen lämpenemisen tästä lähteestä 20 000 maailmanlaajuisella sääasemalla. Huolimatta tästä lämpenevää suuntausta osoittavasta harhasta havaittiin myös, että NOAA lämmitti kaupunkilämpölaskelmissaan keskilämpötiloja entisestään sen sijaan, että se olisi viilentänyt niitä harhan korjaamiseksi. Tutkijat totesivat, että tämä havainto oli vähintäänkin “outo”.

Globaalilämmittäjät kohtaavat tietysti haasteita monella rintamalla. Humlum huomauttaa, että suhteessa vuoteen 1850 asti ulottuvaan ajanjaksoon, jonka aikana pieni jääkausi on nostanut päätään, vuosi 2022 oli lämmin, mutta viileämpi kuin useimmat vuodet vuoden 2016 jälkeen. Arktisella alueella olosuhteet ovat “yleisesti ottaen muuttuneet hieman viileämmiksi”. Vuoden 2022 aikana merijään paksuus kasvoi Kanadan ja Grönlannin rannikoilla. Arktisen alueen läheisyydessä 55-65° pohjoista leveyttä pohjoisten valtamerten alueella on keskimäärin tapahtunut merkittävää viilenemistä 1 400 metrin syvyyteen asti vuodesta 2004 lähtien. Vuodesta 2016 lähtien merijää osoittaa “vakaata tai jopa nousevaa maailmanlaajuista suuntausta”.

Nykyisen lämpötilatauon kahdeksan tai yhdeksän vuoden pituudesta voidaan keskustella tilastollisesti. Kaikki tärkeimmät pintatiedot osoittavat kuitenkin piikin, jonka aiheutti yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista El Niño -lämmönsiirtojaksoista vuoden 2016 alkuun asti. Humlum toteaa, että sen jälkeen on tapahtunut asteittainen paluu vuotta 2015 edeltäviin olosuhteisiin, mukaan lukien nousu vuosina 2019-20 ja sen jälkeinen lasku. Kaikki tietokannat osoittavat, että viime vuosi oli osa laskevaa trendiä vuodesta 2016 lähtien. Kuten olemme nähneet viime vuosina, poliittiset kiihottajat ovat reagoineet lämpenemisen hidastumiseen mainostamalla “ennätyksellisiä” kertalämpötiloja ja pseudotieteellisiä syytöksiä yksittäisten huonojen tai “äärimmäisten” sääilmiöiden liittämisestä “ilmastonmuutokseen”.

Lämpötilan nousun ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksien välinen suhde on tietenkin herättänyt suurta yleistä kiinnostusta, eikä vähiten siksi, että Net Zero -ohjelman taustalla on “vakiintunut” tieteellinen näkemys, jonka mukaan ihminen hallitsee ilmastotermostaattia polttamalla fossiilisia polttoaineita. Humlum tarkastelee lyhyesti tätä suhdetta ja toteaa, että ne vaihtelevat yhdessä, mutta merenpinnan lämpötila on muutaman kuukauden edellä globaalia lämpötilaa ja 11-12 kuukautta edellä ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Voisi olettaa, että asia olisi toisin päin, jos CO2 olisi lämpenemisen pääasiallinen aiheuttaja, vaikka muut tekijät jättävätkin asian avoimeksi. Humlum toteaa kuitenkin, että “merkittävät muutokset ovat ilmeisesti peräisin meren pinnalta”.

Lopuksi Humlumin havaintojen perusteella näyttää siltä, että maailma saattaa olla hieman vähemmän tuulinen paikka kuin menneinä aikoina. Maailmanlaajuisten hurrikaanien ja pyörremyrskyjen mitattu energia “on hyvin samalla tasolla kuin vuodesta 1970 lähtien”. Yhdysvalloissa maalle iskevät hurrikaanit ovat pysyneet normaalin rajan sisällä “koko havaintojakson ajan vuodesta 1851 lähtien”. Listan majakka Lounais-Norjassa on mitannut tuulta vuodesta 1931 lähtien. Huipputuulet mitattiin pian toisen maailmansodan jälkeen, ja ne ovat sen jälkeen laskeneet.