18.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Bill Gates haluaa käyttää tekoälyä taistellakseen salaliittoteorioita vastaan

4 min read
Bill Gates haluaa käyttää tekoälyä taistellakseen salaliittoteorioita vastaan

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/8fdd

“Me olemme AI.” Tuo Borg-tyylinen tervehdys saattaa pian tulla Internetiin uusien tekoälyherrojen muodossa . Äskettäisessä pelottavassa haastattelussa Microsoftin perustaja ja miljardööri Bill Gates kehotti käyttämään tekoälyä torjumaan paitsi “digitaalista disinformaatiota” myös “poliittista polarisaatiota”, kirjoittaa Jonathan Turley .

Hän on vain viimeisin, joka vaatii tekoälyn tai algoritmien käyttöä muokkaamaan sitä, mitä ihmiset sanovat tai lukevat Internetissä. Tällaisen järjestelmän vaara on ilmeinen, jos sananvapaus, kuten vastus, voi muuttua merkityksettömäksi.

Haastattelussa saksalaiselle Handelsblatt Disrupt -ohjelmalle Gates vaatii tekoälyn vapauttamista, jotta estetään tiettyjen mielipiteiden “suurentaminen digitaalisilla kanavilla”. Ongelmana on, että sallimme “erilaisten salaliittoteorioiden, kuten QAnonin tai minkä tahansa, levittää ihmiset, jotka haluavat uskoa noihin asioihin”.

Tämä ei ole ensimmäinen pyyntö tekoälyn yliherroille suojella meitä itseltään. Viime syyskuussa Gates piti pääpuheen Forbes 400 -huippukokouksessa filantropiassa. Hän kertoi miljardööreilleen, että “polarisaatio ja luottamuksen puute ovat ongelma.”

Ongelma on taas… no… ihmiset: ”Ihmiset etsivät yksinkertaisia ​​ratkaisuja ja totuus on joskus aika tylsää.”

Ei tietenkään AI. Se antaisi ratkaisut. Muuten, Gates väitti, voisimme kaikki kuolla: “Poliittinen polarisaatio voi tarkoittaa loppua, meillä on vaalitistely ja sisällissota.”

Toiset ovat ehdottaneet rohkeaa uutta maailmaa, jossa kansalaisia ​​opastetaan huolellisesti siinä, mitä he lukevat ja näkevät. Demokraattiset johtajat ovat vaatineet eräänlaisia ​​” valaistuneita algoritmeja ” määrittämään, mitä kansalaiset katsovat Internetissä. Vuonna 2021 senaattori Elizabeth Warren (D-Mass.) vastusti sitä, että ihmiset eivät kuuntele hänen ja johtavien asiantuntijoiden tietoisia näkemyksiä. Sen sijaan he lukevat skeptisiä mielipiteitä etsimällä Amazonista ja etsimällä “huomattavien väärän tiedon levittäjien” kirjoja.

Warren kritisoi Amazonia siitä, ettei se rajoita hakuja tai valintoja: “Tämä väärinkäytösten malli ja käytäntö viittaa siihen, että Amazon ei halua tai ei pysty muuttamaan liiketoimintakäytäntöjään estääkseen valheiden leviämisen tai sopimattomien tuotteiden myynnin.” Kirjeessään Warren antoi yritykselle 14 päivää aikaa muuttaa algoritmejaan niin, että ne tukahduttavat ja estäisivät yritykset lukea vastakkaisia ​​mielipiteitä.

Sosiaalinen media vastasi tällaisiin pyyntöihin ja suuntasi laajalle levinneen sensuuriin niitä kohtaan, joilla oli vastakkaisia ​​näkemyksiä maskivaltuuksista, rokotteiden turvallisuudesta, koulun tehtävistä ja COVID-19:n alkuperästä. Monet näistä kritiikistä ja näkemyksistä tunnustetaan nyt uskottaviksi ja oikeutetuiksi, mutta tiedemiehet on kielletty ja sensuroitu. Mitään “polarisaatiota” ei sallittu. Yleisön ei koskaan annettu käydä täydellistä keskustelua sosiaalisessa mediassa, koska tällaiset näkemykset leimattiin disinformaatioksi.

Presidentti Biden yhtyi näihin sensuuripyyntöihin, jotka kuulostivat usein pääsensorilta, syyttäen sosiaalisen median yrityksiä “ihmisten tappamisesta” riittämättömällä estolla. Hän kyseenalaisti äskettäin , voiko yleisö “tietää totuuden” ilman Big Techin “toimittajien” sensuuria.

He löysivät innokkaan sensuurijoukon Twitterin kaltaisista yrityksistä. Toimitusjohtajaksi ryhtymisen jälkeen Parag Agrawal lupasi säännellä sisältöä , koska se “heijastaa asioita, joiden uskomme johtavan terveellisempään julkiseen keskusteluun”. Agrawal sanoi, että yritys “keskittyisi vähemmän sananvapauden ajattelemiseen”, koska “puhe on helppoa Internetissä”. Suurin osa ihmisistä osaa puhua. Roolimme korostuu erityisesti siinä, ketä voidaan kuulla.”

Tämä kanta toistettiin viime viikolla Twitterin sensuuriohjelman ensimmäisessä kuulemisessa . Twitterin entinen johtaja Anika Collier Navaroli todisti siitä, mitä hän toistuvasti kutsui “vivahteikkaaksi” standardiksi, jota hän ja hänen työtoverinsa käyttivät sensuurissa. Hän selitti, että he eivät vain punnitse sananvapautta yleiseen turvallisuuteen päättäessään, pitäisikö jonkun puhua. Sensuuri riippuu asianosaisista: “Kenen sananvapautta suojelemme kenen turvallisuuden kustannuksella ja kenen turvallisuuden olemme valmiita luopumaan, jotta ihmiset voivat puhua vapaasti?”

Kaikki tämä olisi paljon helpompaa AI Overlordilla, joka voi suojella meitä omilta epäilyiltämme ja erimielisyyksistämme. Tällä hetkellä Microsoft, Gatesin perustama yritys, käyttää NewsGuardia, itse julistautunutta disinformaation välittäjää, joka arvioi sivustoja ja jota on kritisoitu laajalti konservatiivisten tiedotusvälineiden kohdistamisesta.

Nyt tämä työ voitaisiin luovuttaa tekoälypäälliköksi. Tietenkin älykkyys on keinotekoista. Ihmisen on ohjelmoitava mikä on totuutta ja mikä sietämätöntä “polarisaatiota”. Se olisi tiivistetty versio ChatGPT:stä , suositusta tekoälypalvelusta, jonka Microsoft sisällytti äskettäin Bing-hakukoneeseensa. Se sensuroi “loukkaavaa” sisältöä ja estää tietyt näkymät, koska sitä on ohjeistettu tekemään niin.

Tekoäly pakottaa kollektiivisen totuuden vahvistamaan suurempaa hyvää, kuten Gatesin kaltaiset hahmot määrittelevät.

Emme selvästikään ole tekemisissä jättimäisen uhkaavan kuution kanssa , joka kiertää planeettaamme (ei, kiinalaisia ​​ilmapalloja ei lasketa). Silti vuosien sensuurin jälkeen saisit anteeksi, jos se kaikki kuulostaa kylmältä: “Laske kilvet ja antaudu… Vastarinta on turhaa.”