16.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Teknologian etumatkaa: Kiina testasi onnistuneesti tekoälyohjattua tykistöä

2 min read
Teknologian etumatkaa: Kiina testasi onnistuneesti tekoälyohjattua tykistöä

Symbol image via freepik

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/exnv

Jopa nykyaikaisessa pitkän kantaman tykistössä on edelleen melko suuri epätarkkuus maaliin osuessaan. Tekoälyn avulla Kiinan armeija pystyi merkittävästi lisäämään tarkkuutta. Tämä tuo etuja – myös mahdollisen hyökkäyksen Taiwania vastaan.

Ukrainan sota osoittaa, että tykistö on edelleen erittäin tärkeässä roolissa nykyaikaisessa sodankäynnissä. Mutta ongelma tässä on näiden asejärjestelmien epätarkkuus, mikä lisää kuorien kulutusta (ja siten huoltoponnisteluja) ja aiheuttaa myös valtavia sivuvaurioita. Kiinan kansan vapautusarmeijalle, joka valmistautuu mahdolliseen hyökkäykseen Taiwaniin, tähtäystarkkuuden lisääminen tehokkuuden parantamiseksi on sitäkin tärkeämpää.

Kiinan armeijalle työskentelevien tutkijoiden mukaan tekoälyn (AI) käytön ansiosta tämän pitäisi nyt olla mahdollista myös pitkän kantaman tykistöllä. Koska heinäkuussa 2022 tehdyt testit osuivat ihmisen kokoisiin kohteisiin jopa 16 kilometrin etäisyydeltä. Tällä etäisyydellä jopa 100 metrin virhetoleranssit ovat yleisiä. Koska tarkka-ampujien tavoin tuuli, lämpötila ja muut tekijät ovat tärkeitä tarkkuuden kannalta. Tekoälyn ansiosta tällaiset laskelmat voidaan suorittaa paljon nopeammin.

Koska tykistökuoret ovat halvempia ja nopeampia valmistaa kuin raketteja, on armeijalle vielä tärkeämpää lisätä tykistöjärjestelmien tarkkuutta. Tämä tarkoittaa, että vihollisasemat voidaan myös eliminoida nopeammin ja kohdennetummin, mikä on valtava etu taistelukentällä. Varsinkin jos voit silti saavuttaa korkean tarkkuuden yli 50 kilometrin etäisyydellä. Loppujen lopuksi esimerkiksi US M1299-haupitsi voi osua kohteisiin jopa 70 kilometrin etäisyydeltä .

Se kuitenkin osoittaa myös, että tekoälyllä tulee olemaan tulevaisuudessa yhä tärkeämpi rooli sodankäynnissä. Kiinan armeija käyttää jo yhä enemmän tekoälydroneja ja laajentaa ilmeisesti koko asiaa. Herää kuitenkin kysymys, muuttuuko koko juttu lopulta fiaskoksi ja käynnistääkö tekoälyn hyökkäys seuraavan maailmansodan.