15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Pepe Escobar – Kuinka Länsi Voitettiin

7 min read
Pepe Escobar – Kuinka Länsi Voitettiin

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/aq2g

Emmanuel Todd, historioitsija, väestötieteilijä, antropologi, sosiologi ja poliittinen analyytikko, on osa kuolevaa rotua: yksi harvoista jäljellä olevista vanhan ranskalaisen älymystön edustajista – Braudelin, Sartren, Deleuzen ja Foucaultin kaltaisten nuorten perillinen, joka inspiroi peräkkäisiä nuoria. kylmän sodan sukupolvia lännestä itään, kirjoittaa Pepe Escobar .

Ensimmäinen fakta hänen viimeisimmästä kirjastaan ​​La Défaite de L’Occident (“Lännen tappio”) on se pieni ihme, että se itse asiassa julkaistiin viime viikolla Ranskassa, suoraan Naton piirissä: kirjan käsikranaatti. , riippumaton ajattelija, joka perustuu tosiasioihin ja todennettuun tietoon, joka räjäyttää koko russofobian rakennuksen, joka on rakennettu “tsaari” Putinin “aggression” ympärille.

Ainakin jotkut Ranskan tiukasti oligarkkien hallitseman yritysmedian sektorit eivät yksinkertaisesti voineet tällä kertaa sivuuttaa Toddia eri syistä. Ensinnäkin siksi, että hän oli ensimmäinen länsimainen intellektuelli, joka jo vuonna 1976 ennusti Neuvostoliiton kaatumisen kirjassaan La Chute Finale tutkimuksellaan, joka perustui imeväiskuolleisuuteen Neuvostoliitossa.

Toinen tärkeä syy oli hänen vuonna 2002 ilmestynyt kirjansa Apres L’Empire , eräänlainen esikatselu Imperiumin rappeutumisesta ja kaatumisesta, joka julkaistiin muutama kuukausi ennen Shock & Awe in Iraqia.

Nyt Todd, mitä hän kutsuu viimeiseksi kirjakseen (“suljin ympyrän”), antaa itsensä mennä pidemmälle ja kuvata huolellisesti paitsi Yhdysvaltojen, myös koko lännen tappiota – hänen tutkimuksensa keskittyy sotaa Ukrainassa.

Ottaen huomioon myrkyllisen NATOstan-ympäristön, jossa russofobia ja peruutuskulttuuri ovat rehottavia ja kaikki poikkeamat ovat rangaistavaa, Todd on ollut hyvin varovainen, ettei nykyistä prosessia muotoisi Venäjän voitoksi Ukrainassa (vaikka se viittaa kaikkeen, mitä hän kuvaa, eri indikaattoreista sosiaalinen rauha “Putin-järjestelmän” yleiseen vakauteen, joka “on Venäjän historian tuote eikä yhden miehen työtä”).

Pikemminkin hän keskittyy tärkeimpiin syihin, jotka johtivat lännen tuhoon. Niistä: kansallisvaltion loppu; deindustrialisaatio (joka selittää Naton puutteen aseiden tuotannossa Ukrainalle); lännen uskonnollisen matriisin, protestantismin, “nolla-aste”; kuolleisuuden jyrkkä nousu Yhdysvalloissa (paljon korkeampi kuin Venäjällä) sekä itsemurhat ja murhat; ja imperiaalisen nihilismin ylivalta, joka ilmaistaan ​​pakkomielle Ikuisia sotia kohtaan.

Protestantismin romahtaminen

Todd analysoi järjestelmällisesti Venäjää, Ukrainaa, Itä-Eurooppaa, Saksaa, Iso-Britanniaa, Skandinaviaa ja lopuksi Imperiumia. Keskitytään siihen, mitkä olisivat hänen merkittävän harjoituksensa 12 suurinta hittiä.

1. Special Military Operation (SMO) alkaessa helmikuussa 2022 Venäjän ja Valko-Venäjän yhteenlaskettu BKT oli vain 3,3 % yhdistetystä lännestä (tässä tapauksessa Naton alue sekä Japani ja Etelä-Korea) . Todd on hämmästynyt siitä, kuinka nämä 3,3 %, jotka pystyvät tuottamaan enemmän aseita kuin koko länsimainen hirviö, eivät vain voita sotaa, vaan myös vähentävät vallitsevat käsitykset “uusliberaalista poliittisesta taloustieteestä” (BKT-luvut) pilalle.

2. Lännen “ideologinen yksinäisyys” ja “ideologinen narsismi” – kyvyttömyys ymmärtää esimerkiksi kuinka “koko muslimimaailma näyttää pitävän Venäjää pikemminkin kumppanina kuin vihollisena”.

3. Todd välttelee “weberiläisten valtioiden” käsitystä – herättää ilahduttavan yhteensopivuuden Putinin ja amerikkalaisen reaalipolitiikan harjoittajan John Mearsheimerin välillä. Valtiot, jotka ovat pakotettuja selviytymään ympäristössä, jossa vain valtasuhteilla on merkitystä, käyttäytyvät nyt kuin “hobbesilaiset agentit”. Ja tämä vie meidät venäläiseen kansallisvaltion käsitykseen, joka keskittyy “suvereniteetiin”: valtion kykyyn määrittää itsenäisesti sisä- ja ulkopolitiikkansa ilman ulkopuolista puuttumista asiaan.

4. WASP [White Anglo-Saxon Protestant] -kulttuurin räjähdys askel askeleelta, joka “1960-luvulta lähtien” johti “imperiumiin ilman keskustaa ja hanketta, olennaisesti sotilaalliseen organismiin, jota johtaa ryhmä ilman kulttuuria antropologinen taju). Tämä on Todd, joka määrittelee Yhdysvaltain uuskonit.

5. Yhdysvallat “post-imperial” -yksikkönä: pelkkä sotilaskoneiden kuori ilman tiedusteluvetoista kulttuuria, mikä johtaa “korostettuun sotilaalliseen laajentumiseen teollisuuspohjan massiivisen supistamisen vaiheessa”. Todd korostaa, että “moderni sota ilman teollisuutta on oksymoroni”.

6. Demografinen ansa: Todd osoittaa, kuinka Washingtonin strategit “unohtivat, että osavaltio, jonka väestön koulutus- ja teknologinen taso on korkea, ei menetä sotilaallista voimaaan, vaikka se laskisikin.” Juuri näin tapahtui Venäjällä Putinin vuosina.

7. Tässä tulemme Toddin väitteen ytimeen: hänen Max Weberin jälkeiseen uudelleentulkintaan The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism , joka julkaistiin hieman yli sata vuotta sitten, vuosina 1904/1905: “Jos protestanttisuus olisi matriisi lännen, niin sen kuolema on syy sen hajoamiseen ja tappioon nykyään.”

Todd määrittelee selvästi, kuinka Englannin “Glorious Revolution” 1688, Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus 1776 ja Ranskan vallankumous 1789 olivat liberaalin lännen todellisia pilareita. Näin ollen laajentunut “länsi” ei ole historiallisesti “liberaali”, koska se on tuottanut myös “italialaista fasismia, saksalaista natsismia ja japanilaista militarismia”.

Pähkinänkuoressa Todd osoittaa, kuinka protestantismi pakotti hallitsemansa väestön yleismaailmallisen lukutaidon, “koska kaikilla uskovilla on oltava helppo pääsy Pyhään Raamattuun. Lukutaitoinen väestö kykenee taloudelliseen ja teknologiseen kehitykseen. Protestanttinen uskonto loi sattumalta ylivoimaisen, tehokkaan työvoiman.” Ja siinä mielessä Saksa oli “länsimaisen kehityksen sydän”, vaikka teollinen vallankumous tapahtui Englannissa.

Toddin keskeinen sanamuoto on kiistaton: “Ratkaiseva tekijä lännen nousussa oli protestantismin sitoutuminen lukutaitoon.”

Lisäksi protestanttisuus, Todd huomauttaa, on kahdesti lännen historian ytimessä: sen koulutus- ja taloustekijät – joissa tuomion pelko ja tarve tuntea itsensä Jumalan valituksi tuottavat työmoraalin ja vahvan kollektiivisen moraalin. – ja ajatuksen kautta, että ihminen on epätasa-arvoinen (ajatellen Valkoisen miehen taakkaa).

Protestanttismin romahtaminen ei voinut muuta kuin tuhota työmoraalin joukkojen ahneuden hyväksi: se on uusliberalismia.

Transsukupuolisuus ja väärennöksen kultti

8. Toddin terävä kritiikki vuoden 1968 hengestä ansaitsisi kokonaan uuden kirjan. Hän viittaa “yhteen 1960-luvun suurista illuusioista – angloamerikkalaisen seksuaalisen vallankumouksen ja Ranskan toukokuun 68. päivän välillä”; “uskomalla, että yksilö olisi suurempi, jos se vapautuisi kollektiivista.” Tämä johti väistämättömään romahdukseen: “Nyt kun olemme joukoittain vapaita metafyysisistä uskomuksista, perustavanlaatuisista ja johdannaisista, kommunistisista, sosialistisista tai nationalistisista, elämme tyhjyyden kokemusta.” Ja niin meistä tuli “joukko mimeettisiä kääpiöitä, jotka eivät uskalla ajatella itse – mutta paljastavat olevansa yhtä kykeneviä suvaitsemattomuuteen kuin muinaiset uskovat”.

9. Toddin lyhyt analyysi transsukupuolisuuden syvemmästä merkityksestä tuhoaa kirkon heränneiden kokonaan – New Yorkista EU-sfääriin ja aiheuttaa sarjan raivopurkauksia. Hän osoittaa, kuinka transsukupuolisuus on “yksi tämän nihilismin lipuista, joka nyt määrittelee lännen, tämän halun tuhota paitsi asioita ja ihmisiä, myös todellisuutta”.

Ja siinä on ylimääräinen analyyttinen bonus: ”Transukupuolisten ideologia sanoo, että miehestä voi tulla nainen ja naisesta mies. Tämä on väärä vahvistus ja siinä mielessä se on lähellä länsimaisen nihilismin teoreettista sydäntä.” Asiat pahenevat vieläkin, kun on kyse geopoliittisista seurauksista. Todd luo leikkisän henkisen ja sosiaalisen yhteyden tämän valhekultin ja hegemonin horjuvan käytöksen välille kansainvälisissä suhteissa. Esimerkki: Obaman aikana solmitusta Iranin ydinsopimuksesta tulee Trumpin aikainen pakotejärjestelmä. Todd: “Amerikan ulkopolitiikka on sukupuolijuoksua omalla tavallaan.”

10. Euroopan “avustettu itsemurha”. Todd muistuttaa, kuinka Eurooppa oli alussa ranskalais-saksalainen pariskunta. Vuosien 2007/2008 talouskriisin jälkeen tämä muuttui “patriarkaaliseksi avioliitoksi, jossa Saksa oli hallitseva aviomies, joka ei enää kuuntele toveriaan”. EU luopui kaikesta teeskentelystä puolustaa Euroopan etuja – irrottautumalla energiasta ja kaupasta kumppaninsa Venäjän kanssa ja määräämällä itselleen pakotteita. Todd huomauttaa aivan oikein, että Pariisi-Berliini-akseli on korvattu Lontoo-Varsova-Kiova-akselilla: se oli “Euroopan loppu autonomisena geopoliittisena toimijana”. Ja se tapahtui vain 20 vuotta sen jälkeen, kun Ranska-Saksa vastusti yhteistä uuskonsotaa Irakia vastaan.

11. Todd määrittelee Naton oikein syventymällä “heidän alitajuntaan”: “Huomaamme, että sen sotilaallinen, ideologinen ja psykologinen mekanismi ei ole olemassa Länsi-Euroopan suojelemiseksi, vaan sen hallitsemiseksi.”

12. Useiden Venäjän, Kiinan, Iranin ja Euroopan riippumattomien analyytikoiden ohella Todd on varma, että USA:n pakkomielle – 1990-luvulta lähtien – Saksan katkaiseminen Venäjästä johtaa epäonnistumiseen: ”Enemmin tai myöhemmin he työskentelevät yhdessä, koska niiden taloudellinen erikoistuminen määrittelee ne toisiaan täydentäviksi. Tappio Ukrainassa avaa tien, jos “painovoima” viettelee toisiaan Saksan ja Venäjän.

Ennen kuin se tapahtuu, ja toisin kuin käytännöllisesti katsoen jokainen länsimainen “analyytikko” Naton valtavirran alalla, Todd ymmärtää, että Moskova on valmis voittamaan koko Naton, ei vain Ukrainaa, hyödyntämällä Putinin vuoden 2022 alussa havaitsemaa mahdollisuutta. Todd vetoaa 5 vuoden ikkunaan, eli loppupeliin vuoteen 2027 mennessä. On valaisevaa vertailla puolustusministeri Shoigua, joka julisti virallisesti viime vuonna: SMO päättyy vuonna 2025.

Olipa määräaika mikä tahansa, tähän kaikkeen sisältyy Venäjän täydellinen voitto – voittajan sanelee kaikki ehdot. Ei neuvotteluja, ei tulitaukoa, ei jäätynyttä konfliktia – kuten Hegemon nyt epätoivoisesti kehrää.

Davos esittää The Triumph of the Westin

Toddin suuri saavutus, joka on niin ilmeinen kirjassa, on se, että hän käyttää historiaa ja antropologiaa tuodakseen länsimaisen yhteiskunnan väärän tietoisuuden sohvalle. Ja tällä tavalla, esimerkiksi keskittymällä hyvin spesifisten perherakenteiden tutkimukseen Euroopassa, hän onnistuu selittämään todellisuuden tavalla, joka pakenee täysin turbo-neoliberalismin alaisena aivopestyjä länsimaisia ​​joukkoja.

On sanomattakin selvää, että Toddin todellisuuspohjainen kirja ei ole hitti Davosin eliitin keskuudessa. Se, mitä Davosissa tällä viikolla tapahtuu, on valtavan valaisevaa. Kaikki on avointa ja esillä.

Kaikista tavallisista epäillyistä – myrkyllinen EU Medusa von der Leyen; Naton sodanlietso Stoltenberg; BlackRock, JP Morgan ja muut honchot kättelevät collegepaitaleluillaan Kiovassa – “Lännen voiton” -viesti on monoliittinen.

Sota on rauhaa. Ukraina ei häviä (kursivointi minun) eikä Venäjä voita. Jos olet eri mieltä kanssamme – mistä tahansa – sinut sensuroidaan “vihapuheen” vuoksi. Haluamme uuden maailmanjärjestyksen – mitä tahansa te nöyrä kauhu ajattelee – ja me haluamme sen nyt.