Pepe Escobar: Viisi muuttujaa määrää tulevaisuutemme

Pepe Escobar: Viisi muuttujaa määrää tulevaisuutemme
Jaa artikkeli tällä linkillä: https://publication-x.com/click/goqk

1930-luvun lopulla, kun toinen maailmansota oli täydessä vauhdissa ja vain kuukausia ennen salamurhaansa, Leon Trotskilla oli jo visio siitä, mitä tuleva kaaoksen valtakunta tekisi.

”Saksalle kyse oli ”Euroopan järjestämisestä”. Yhdysvaltojen on “järjestettävä” maailma. Historia tuo ihmiskunnan kasvotusten amerikkalaisen imperialismin tulivuorenpurkauksen kanssa… Yhdysvallat puuttuu jollain tekosyyllä ja iskulauseella valtavaan yhteenottoon säilyttääkseen maailmanherruutensa.”

Me kaikki tiedämme, mitä tapahtui seuraavaksi. Nyt istumme uudella tulivuorella, jota edes Trotski ei olisi voinut tunnistaa: mureneva Yhdysvallat kohtaa venäläis-kiinalaisen “uhan”. Ja jälleen kerran koko planeetta iskee suuret liikkeet geopoliittisella shakkilaudalla, kirjoittaa Pepe Escobar .

USA:n ulkopolitiikasta vastaavat Straussin neokonit eivät voineet koskaan hyväksyä sitä, että Venäjä-Kiina johtaa tietä moninapaiseen maailmaan. Toistaiseksi meillä on Naton ikuinen ekspansiopolitiikka heikentää Venäjän ja Taiwanin strategiana Kiinan heikentämiseksi.

Mutta kahden viime vuoden aikana Ukrainan julma välityssota on vain nopeuttanut siirtymistä moninapaiseen, Euraasian ohjaamaan maailmanjärjestykseen.

Olkaamme, prof. Michael Hudson , tiivistää lyhyesti 5 keskeistä muuttujaa, jotka määrittävät nykyisen siirtymän.

Häviäjät eivät sanele ehtoja

1. Pattitilanne:

Se on Yhdysvaltain uusi pakkomielteinen kertomus Ukrainasta – steroideista. Naton uhkaavan kosmisen taistelukentän nöyryytyksen edessä Valkoinen talo ja osavaltion osasto. – kirjaimellisesti – improvisoimalla.

Moskova on kuitenkin huoleton. Kreml asetti ehdot kauan sitten: täydellinen antautuminen eikä Ukrainaa osana Natoa. Venäjän näkökulmasta “neuvottelu” tarkoittaa näiden ehtojen hyväksymistä.

Ja jos Washingtonin päättävät voimat päättävät lisätä Kiovan aseistusta tai päästää valloilleen “kamalimmat provokaatiot muuttaakseen tapahtumien kulkua”, kuten SVR:n johtaja Sergei Naryshkin tällä viikolla väitti, hyvä.

Edessä oleva tie tulee olemaan verinen. Jos tavalliset epäillyt jättävät suositun Zaluzhnyn sivuun ja asettavat Budanovin Ukrainan asevoimien johtajaksi, AFU on täysin CIA:n hallinnassa – eivätkä Naton kenraalien, kuten tällä hetkellä.

Tämä voisi estää sotilasvallankaappauksen hikinen paitanukkea vastaan ​​Kiovassa. Mutta asiat ovat tulossa paljon rumaksi. Ukrainasta tulee Total Guerrilla, jolla on vain kaksi kohdetta: hyökätä venäläisiä siviilejä ja siviiliinfrastruktuuria vastaan. Moskova on tietysti hyvin tietoinen vaaroista.

Samaan aikaan puhujat eri leveysasteilla ehdottavat, että Nato saattaa jopa valmistautua Ukrainan jakamiseen. Olivatpa ne missä muodossa tahansa, häviäjät eivät sanele ehtoja: Venäjä määrää.

EU-poliitikot ovat ennakoitavissa totaalisessa paniikissa ja uskovat, että Ukrainan puhdistamisen jälkeen Venäjästä tulee vielä suurempi “uhka” Euroopalle. Hölynpöly. Se ei ole vain Moskova, joka ei välitä siitä, mitä Eurooppa “ajattelee”; viimeinen asia, jota Venäjä haluaa tai tarvitsee, on Baltian tai Itä-Euroopan hysteriaan liittäminen. Lisäksi jopa Jens Stoltenberg myönsi, että “NATO ei näe Venäjän uhkaa millekään alueelleen”.

2.BRICS:

Vuoden 2024 alusta tämä on ollut The Big Picture: Venäjän puheenjohtajuus BRICS+:ssa – mikä tarkoittaa hiukkaskiihdytintä kohti moninapaisuutta. Venäjän ja Kiinan strateginen kumppanuus lisää todellista tuotantoa useilla alueilla, samalla kun Eurooppa syöksyy Venäjä-vastaisten pakotteiden täydellisen myrskyn ja Saksan deindustrialisoinnin laukaisemaan lamaan. Ja se ei ole kaukana ohi, sillä Washington myös käskee Brysselin määräämään pakotteita kaikkialla Kiinaa vastaan.

Kuten prof. Michael Hudson sanoo, että olemme keskellä “koko maailman hajoamista ja käännettä kohti Kiinaa, Venäjää, Irania, BRICS-maita”, yhdistyneet “yritykseen kääntää koko siirtomaalaajeneminen, joka on tapahtunut viimeisten viiden aikana. vuosisatoja ja peruuttaa.”

Tai kuten ulkoministeri Sergei Lavrov kuvaili tätä prosessia, jossa BRICS-maiden hylkäävät länsimaiset kiusaajat YK:n turvallisuusneuvostossa, muuttuva maailmanjärjestys on kuin “ryöstely leikkikentällä – jonka länsi häviää”.

Hyvästi Soft Power

3. Yksinäinen keisari:

“Umpikuja” – sodan todellinen häviäminen – liittyy suoraan sen korvaamiseen: Imperiumi puristaa ja kutistaa vassallistista Eurooppaa. Mutta vaikka hallitsetkin lähes täysin kaikkia näitä suhteellisen varakkaita vasalleja, menetät ikuisesti globaalin etelän: jos et kaikkia sen johtajia, niin varmasti valtaosan yleisestä mielipiteestä. Kirsikka myrkyllisen kakun päällä tukee kansanmurhaa, jota koko planeetta seuraa reaaliajassa. Hei hei, pehmeää voimaa.

4. Dollarin purkaminen:

Kaikkialla etelässä he ovat laskeneet: jos imperiumi ja sen EU-vasallit voivat varastaa yli 300 miljardia dollaria Venäjän valuuttavarantoja – huippuydin-/sotilasvallalta – niin he voivat tehdä sen kenelle tahansa, ja he tekevät sen.

Pääasiallinen syy siihen, miksi Saudi-Arabia, joka on nyt BRICS 10 -jäsen, suhtautuu niin nöyrästi Gazan kansanmurhaan, on se, että hegemonit ovat pitäneet sen huomattavat Yhdysvaltain dollarivarannot.

Ja silti karavaani pois Yhdysvaltain dollarista jatkaa vain kasvuaan vuonna 2024: se riippuu ratkaisevista risteysneuvotteluista Euraasian talousliiton (EAEU) ja BRICS 10:n sisällä.

5. Puutarha ja viidakko:

Se, mitä Putin ja Xi ovat pohjimmiltaan sanoneet globaalille etelälle – mukaan lukien energiarikkaalle arabimaailmalle – on hyvin yksinkertaista. Jos haluat parempaa kauppaa ja talouskasvua, kenen kanssa työskentelet?

Joten palaamme “puutarhan ja viidakon” syndroomaan, jonka loi ensimmäisenä brittiläinen orientalisti Rudyard Kipling. Sekä brittiläinen käsite “valkoisen miehen taakka” että amerikkalainen käsite “Manifest Destiny” ovat peräisin “puutarha ja viidakko” -metaforasta.

NATOstanin, ja tuskin kaiken, oletetaan olevan puutarha. Etelä on viidakko. Michael Hudson taas: juuri nyt viidakko kasvaa, mutta puutarha ei kasva, “koska hänen filosofiansa ei ole teollistuminen. Filosofiana on luoda monopolivuokrat, eli vuokrat, joita ansaitset nukkuessasi tuottamatta arvoa. Sinulla on vain etuoikeus tai oikeus kerätä rahaa monopoliteknologialla, joka sinulla on.”

Ero keisarilliseen ilmaislounaan kaikkina vuosikymmeniä sitten on nyt “valtava muutos teknologisessa kehityksessä” pois Pohjois-Amerikasta ja Yhdysvalloista kohti Kiinaa, Venäjää ja tiettyjä Aasian solmukohtia.

Sodat ikuisesti. Eikä suunnitelmaa B

Jos yhdistämme kaikki nämä muunnelmat – umpikuja; BRICS; yksinäinen imperator; de-dollarisointi; puutarha ja viidakko – etsiessämme edessämme olevaa todennäköisintä skenaariota, niin on helppo nähdä, että nurkkaan ajetun imperiumin ainoa “ulospääsy” on standardi modus operandi: ikuiset sodat.

Ja tämä vie meidät nykyiseen Länsi-Aasiassa sijaitsevaan Yhdysvaltain lentotukialukseen , joka on täysin käsistä käsistä, mutta jota aina Hegemon tukee ja jonka tavoitteena on monitahoinen sota koko vastarintaakselia vastaan: Palestiina, Hizbollah, Syyria, Irakin miliisit, Ansarullah Jemen ja Iran.

Tietyssä mielessä olemme palanneet 9/11:n jälkeiseen aikakauteen, jolloin neokonit eivät halunneet Afganistania, vaan hyökkäystä Irakiin: ei vain hallita öljyä (mitä he lopulta eivät tehneet), vaan Michael Hudsonin analyysin mukaan “Luo pohjimmiltaan Amerikan muukalaislegioona ISIS:n ja al-Qaidan muodossa Irakissa.” Nyt “Amerikalla on kaksi armeijaa, joita se käyttää taistelemaan Lähi-idässä, ISIS/al-Qaida Foreign Legion (Arabiaa puhuva vieraslegioona) ja israelilaiset.”

Hudsonin intuitio ISIS:stä ja Israelista rinnakkaisina armeijina on korvaamaton: ne molemmat taistelevat vastarintaa vastaan ​​eivätkä koskaan (korostus minun) toisiaan vastaan. Straussin uuskontinen suunnitelma, niin järjetön kuin se voi olla, on pohjimmiltaan muunnelma “taistelusta viimeiseen ukrainalaiseen”: “taistele viimeiseen israelilaiseen” matkalla Pyhään Graaliin, joka koostuu pommituksista, pommituksista, Iran (tekijänoikeus John McCain) ja provosoi hallinnon muutosta.

Aivan kuten “suunnitelma” ei toiminut Irakissa tai Ukrainassa, se ei toimi vastarintaa vastaan.

Se mitä Putin, Xi ja Raisi ovat selittäneet etelälle, nimenomaisesti tai hyvin hienovaraisesti, on, että olemme sivilisaatiosodan ytimessä.

Michael Hudson on tehnyt paljon supistaakseen tällaisen eeppisen taistelun käytännön kannalta. Olemmeko menossa kohti teknofeodalismia, jota olen kuvaillut – mikä on tekoälyn muotoa tavoittelevan turbo-neoliberalismin muotona? Vai olemmeko menossa kohti jotain, joka muistuttaa teollisen kapitalismin alkuperää?

Michael Hudson luonnehtii lupaavaa horisonttia “elintason nostamiseksi mieluummin kuin IMF:n säästötoimiksi dollariblokille”: sellaisen järjestelmän kehittäminen, joka yhdistää Big Financen, Big Bankin, Big Pharman ja sen, mitä Ray McGovern ikimuistoisesti kuvailee kykenemättömäksi hallita MICIMATTia (military). -teollinen-kongressi-tiedustelu-media-akatemia-ajatushautomokompleksi). Arpa on heitetty.