15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Geologinen totuus: Elämme äärimmäisen alhaista CO2-aikaa

2 min read
Geologinen totuus: Elämme äärimmäisen alhaista CO2-aikaa

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/0tvt

Vaikka ilmastofanaatikot haluavat meidän uskovan, että CO2-tason nousu uhkaa elämää maapallolla, maapallon historia näyttää täysin toisenlaisen kuvan. Elämme todella vähähiilisiä aikoja, kuten tutkimustiedot osoittavat.

Aikaisemmin, ensimmäisen monimutkaisen elämän ilmaantumisen aikoihin, hiilidioksiditaso oli huomattavasti korkeampi kuin nykyiset arvot. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kambrikaudella noin 500 miljoonaa vuotta sitten tämä oli noin 6 000 miljoonasosaa (ppm). Siitä lähtien se laski tasaisesti ja vakiintui noin 800 ppm:ään (kylmällä) permikaudella. Triassin ja jurakauden ilmaston lämpenemisen myötä se nousi jälleen noin 2 000 ppm:ään ja laski sitten nykyiselle tasolle. Tätä havainnollistaa myös seuraava grafiikka.

Kuten Willis Eschenbach selittää ilmastoblogin “Watts Up With That” artikkelissa, kädelliset (eli esi-isämme) syntyivät noin 55 miljoonaa vuotta sitten, kun CO2-taso oli noin 1 300 ppm. Tänään olemme hieman yli 400 ppm:ssä. Kirjoittaja osoittaa myös selvästi, että lämpötilojen ja ilmakehän hiilidioksiditason välillä on vain rajallinen suhde.

Mutta nämä luvut tekevät selväksi, että jälkikaasu on itse asiassa erittäin tärkeä. Jos taso putoaa liian pitkälle, useimmat kasvit kuolevat – ja olemme (katso ensimmäinen kuva) ajassa, jolloin CO2-taso on asteikon alimmassa päässä. Tässä suhteessa meidän pitäisi luultavasti olla enemmän huolissaan siitä, aiheuttavatko hiilidioksidin lisävähennykset itse asiassa enemmän haittaa kuin hyötyä. Loppujen lopuksi viime vuosikymmenien viimeaikainen kasvu on johtanut myös planeettamme merkittävään vihertymiseen .