15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Jos tekoäly on niin hienoa, miksi digitaalisen alueen hallinta syö meidät elävältä?

3 min read
Jos tekoäly on niin hienoa, miksi digitaalisen alueen hallinta syö meidät elävältä?

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/ep18

Audiotiivistelmä

Talousanalyytikot, jotka ihailevat työntekijöiden irtisanomisesta johtuvia suurempia yritysten voittoja, eivät huomaa asiakastyytyväisyyden, tuottavuuden ja vapaa-ajan romahdusta.

Jos tekoäly on niin hienoa, miksi me kaikki tuhlaamme niin paljon arvokasta, korvaamatonta aikaa roskapostin poistamiseen, roskapostitilauksen lopettamiseen ja moninkertaistuvan digitaalisen epäpätevyyden käsittelemiseen? Tätä kutsutaan varjotyöksi : tekemämme työtä, josta ei makseta palkkaa tai jota ei edes lasketa “työksi”, vaikka se syö aikaamme ja energiaamme, jättäen meille vähemmän vapaa-aikaa ja enemmän rispaantuneita.

Näitä palveluja tarjoavien yritysten ja toimistojen aikoinaan tekemä työ on siirretty asiakkaalle. Asiakkaan on nyt poistettava loputtomat roskapostit, lopetettava loputtomien roskapostien tilaukset, puututtava tietoturvaloukkauksiin, navigoitava epäpätevien kolmansien osapuolien palveluntarjoajien kanssa , täytettävä loputtomasti yksityisyyteen liittyviä lomakkeita – kafkamaista huumoria, koska hakkerit ryöstävät tietomme jatkuvasti – ja löytää heidän ponnistelunsa saada kaikki korjattua digitaalisessa maailmassa tekoäly-chatbotit ja puhelinsovellukset estävät.

Kauhutarinoista tulee yhä kafkaisempia. Yhtä äskettäistä esimerkkiä lukijalta mainitakseni, prosessi ammattimaiseksi terveydenhuollon tarjoajaksi Medicarelta maksamista varten oli aikoinaan suhteellisen yksinkertaista asiakirjojen toimittamista. Nyt se on ladattu kolmannelle osapuolelle – digitaalisen helvetin sisäpiirin pitäjille –, joka veloittaa 3 000 dollaria aidosti kafkalaisen turhauttavan epäpätevyyden labyrintin tarjoamisesta.

Muista, että Kafkan viimeisessä romaanissa Linnassa linna kumisee 24/7 toimistotyöntekijöistä, jotka ovat liian kiireisiä vastatakseen puhelimeen: työ on loputonta, mutta mitään ei saada tehtyä.

Kerroin muutamia omia kokemuksiani tekoälyn digitaalisesta epäpätevyydestä Digital Service Dumpster Fires and Shadow Workissa :

Digitaaliset palvelut – digitaalitalouden perusta – ovat roskakoripaloja, jotka meidän on tarkoitus sammuttaa itse. Palvelut ovat rikkinäisiä, toimimattomia roskia, ja silti digitaalisten rajapintojensa loputtomista roskakoripaloista vastuussa olevat virastot tai yritykset ovat siirtäneet tämän epäpätevyyden taakan kuluttajalle/asiakkaalle, jonka on tarkoitus sammuttaa tuli itse ja tyytyä kaatopaikan pohjalla olevaan kytevään lieteeseen.

Talousanalyytikot, jotka ihailevat työntekijöiden irtisanomisesta johtuvia suurempia yritysten voittoja, eivät huomaa asiakastyytyväisyyden, tuottavuuden ja vapaa-ajan romahdusta. Tekoäly luo lisäkerroksia turhauttavaa, aikaa vaivaavaa varjotyötä , ja ainoa mahdollinen johtopäätös on, että tekoäly – kuten yritykset ja julkiset virastot ovat esittäneet – on luontaisesti epäpätevä. Koko digitaalisten palveluiden järjestelmä on kurja sotku epäpätevyydestä ja varjotyöstä, joka on kaadettu monopolien ja kartellien sekä valtion/liittovaltion virastojen sääntöjen noudattamisesta pakkomielteisen byrokratian kiusaamalle yleisölle.

Cory Doctorow tiivisti tilanteen melko siististi:

Yksi todellisimmista tekoälystä tiedoistani on: “Emme ole lähelläkään paikkaa, jossa robotit voivat varastaa työsi, olemme varmasti siinä pisteessä, jossa pomosi voidaan saada irtisanomaan sinut ja korvaamaan sinut robotilla, joka epäonnistuu työsi tekemisessä.’

Ihmettelee, mistä maksamme veroilla, tuotteilla ja palveluilla, kun joudumme tekemään niin suuren osan työstä itse tuottavuuden, vapaa-ajan ja mielenterveytemme kustannuksella.