15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Arktinen merijää, jääkarhut ja Iso valliriutta palaavat otsikoihin väärän tiedon salamasodan seurauksena.

5 min read
Arktinen merijää, jääkarhut ja Iso valliriutta palaavat otsikoihin väärän tiedon salamasodan seurauksena.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/yo5y

Audiotiivistelmä

Viimeisen kuukauden aikana on ollut “whack-a-mole” -aikaa, kun pelonlietsojat ovat nostaneet peräti kolme julistepelottelua ilmaston romahtamisesta takaisin valtavirran otsikoihin. Guardian julkaisi vanhan “tiedemiesten mukaan” -suosikin, jonka mukaan arktisella alueella on “mahdollisesti” jäätön kesä seuraavan vuosikymmenen aikana; miljardöörisäätiöiden palkitsema BBC:n aktivisti Matt McGrath esitti meille ikisuosikkinsa “Ilmastonmuutos: Peter Hess Daily Mailin ja Reutersin toimittajille kertoi hölynpölyä, jonka mukaan Suuri valliriutta (GBR) oli suuressa vaarassa kadota, koska maapallo oli “historian pahimman valkaisutapahtuman kynnyksellä”. Kaikki tämä on hyvin hämmentävää, kun otetaan huomioon, että arktinen merijää on elpynyt yli vuosikymmenen ajan ja että 8. tammikuuta se oli korkeimmillaan 21 vuoteen, jääkarhut viihtyvät kaikkialla arktisella alueella ja niiden määrä on luultavasti ennätyksellisen suuri, kun taas GBR:n korallit ovat toipuneet lukuisista viimeaikaisista luonnollisista valkaisutapahtumista ja saavuttaneet ennätyksellisen korkean peittävyyden kahden vuoden aikana.

Yksityiskohtia, yksityiskohtia. Näyttää siltä, että jää, jääkarhut ja korallit ovat aivan liian arvokkaita julisteiden pelotteita, jotta niistä voitaisiin luopua niin helposti. Valtavirran tiedotusvälineet ovat joutuneet väärän katastrofistisen ilmastokertomuksen valtaan, ja ne on ohjelmoitu raportoimaan jokaisesta klikkailukalaksi kelpaavasta tuomiopäivän tieteellisestä artikkelista, jokaisesta huonosta sääilmiöstä ja jokaisesta puolueellisesta raportista, joka perustuu epätäydellisiin tilastotietoihin ja tietoihin, jotka ovat avoimia vähemmän sensaatiohakuisille tulkinnoille. Prosessin aikana kansalaiset jätetään pelon tilaan globaalin “lämpenemisen” ja ilmaston “romahtamisen” suhteen – heitä on ilmeisesti helpompi saada hyväksymään kollektivistisen Net Zero -hankkeen hulluus.

Viimeisin arktisen jään pelottelu perustuu Nature-lehdessä julkaistuun artikkeliin, jossa aktivistitutkijat käyttivät “korkeiden päästöjen” ilmastomallien skenaarioita ennustamaan, että syyskuussa ei ole jäätä kuuden vuoden kuluessa. Hyväuskoinen Guardian-kirjoittaja Helena Horton esittää, että jääkarhujen, hylkeiden ja mursujen koti voisi olla kuukausien ajan enimmäkseen vettä jo vuonna 2035 “fossiilisten polttoaineiden päästöjen vuoksi”. Itse asiassa kesän merijää ei ole vähentynyt merkittävästi vuoden 2007 jälkeen, kuten alla oleva kaavio osoittaa.

Tanskalaisen tutkijan Allan Astrup Jensenin laatima punainen palkki osoittaa kesän merijään pienimmän laajuuden kuukausittaisen keskiarvon, joka saavutetaan poikkeuksetta syyskuussa. Kirjoittaja toteaa, että viimeisten 17 vuoden aikana ei ole tapahtunut merkittävää laskusuuntausta. Itse asiassa näyttää siltä, että arktisen alueen merijää on noin vuosikymmenen ajan ollut hitaasti elpymässä aiemmasta laskusta. Laskua osoittava viiva piirretään usein lineaarisena trendinä alaspäin vuoden 1979 huippupisteestä, jolloin satelliitit alkoivat ensimmäisen kerran tallentaa kattavia tietoja. Kuitenkin 1950-luvulle asti ulottuvat tiedot viittaavat paljon alhaisempiin jäämääriin, ja historiallisissa tiedoissa on selvästi havaittavissa 70-80 vuoden pituisia nousu- ja laskusyklejä.

Vuosi 1979 on sopiva lähtökohta arktisille hysteerikoille, koska se merkitsee neljän vuosikymmenen mittaisen viilenemisjakson loppua, kuten alla oleva kaavio osoittaa. Arktisen alueen viimeaikainen lämpeneminen on nostanut lämpötilat takaisin 1930- ja 1940-luvuilla havaittuun tasoon.

Guardianin tuomiopäivän proosasta puuttuu selittämättömästi maininta siitä, että korkeiden päästöjen skenaarioiden mukaan maapallon lämpötila nousee mielikuvituksellisesti noin 4 celsiusastetta alle 80 vuodessa. Skenaario nimeltä RCP8.5 on kaikkialla läsnä huomiota vaativissa ilmastomalliasiakirjoissa, mutta kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli pitää sitä “epätodennäköisenä”. Kopiosta puuttuu myös maininta siitä, että “jäävapaa” ei ole todellisuudessa jäästä vapaa, koska jää on otettu huomioon miljoona neliökilometriä jääpeitettä. Valitettavasti tämä näyttäisi sulkevan pois paljon odotetut kesäiset uintigaalat pohjoisnavalla.

Paitsi tietysti, kuten olemme nähneet, jää ei katoa hetkessä. Yllä oleva maaliskuun jään enimmäislaajuuden kuvaaja, jonka on laatinut National Snow and Ice Data Centre, osoittaa viimeaikaisen merkittävän elpymisen lähes vuosikymmenen ajalta. Koska metsästys kiellettiin 1950-luvulla, jääkarhujen määrä on noussut huimasti, ja niiden määrän uskotaan kasvaneen viime aikoina ennätyksellisen korkeaksi, 32 000 yksilöön. Merijäätä on edelleen runsaasti keväällä ja alkukesästä, jolloin karhut ahmivat hylkeitä ja voivat syödä noin kaksi kolmasosaa vuotuisesta ravinnostaan. Kuten todettiin, jääpeite on vähentynyt vuoden 1979 huippuvuoden jälkeen, ja tämä on avannut arktista aluetta hieman enemmän auringonvalolle. Tämä näyttää hyödyttäneen yleistä vesieliöiden ravintoketjua, mikä on johtanut lihavien rengashylkeiden määrän kasvuun – onnellisia päiviä kaikille pulleille jääkarhuille, joita on nähty vaeltelemassa kaukana pohjoisessa.

Vuonna 1999 Guardianin aloitteleva tuomiopäivän profeetta George Monbiot totesi, että meribiologit olivat ilmoittaneet, että 70-90 prosenttia heidän Intian valtamerellä tutkimistaan koralliriutoista oli juuri kuollut. Tästä Monbiot päätteli, että “ainakin yksi maailman suurista ekosysteemeistä on nyt täydellisen romahduksen partaalla”. Lokakuussa 2020 BBC kertoi, että Iso valliriutta oli menettänyt yli puolet koralleistaan vuoden 1995 jälkeen “ilmastonmuutoksen aiheuttaman merten lämpenemisen vuoksi”. Vajaa vuosi BBC:n raportin jälkeen GBR:n korallit olivat 37 vuoden huipputasolla. Pelonlietsojat tietysti luulevat, että veden lämpötilan paikallisen nousun aiheuttamat luonnolliset valkaisutapahtumat ovat sattumanvaraisia. El Nino aiheuttaa tällä hetkellä tällaisia piikkejä eri puolilla valtameriä, ja korallit ovat valkaisseet jonkin verran, ja Daily Mail menee täyteen Monbiot-tilaan.

Trooppiset korallit kasvavat 24-32 °C:n lämpötiloissa, eikä valtamerten asteittainen lämpeneminen vaikuta niihin. Itse asiassa monet lajikkeet kasvavat nopeammin päiväntasaajan läheisyydessä olevissa lämpimissä vesissä. Tiedetään kuitenkin, että ne erittävät levää, kun lämpötila nousee äkillisesti, mutta palautuvat nopeasti, kun olosuhteet vakiintuvat. Kaikki tämä tiedetään, mutta ilmeisesti klikkailukykyiset ilmastohuijarit jättävät sen huomiotta.

Arvostettu tiedemies Peter Ridd on tutkinut GBR:n koralleja 40 vuoden ajan, ja hän julkaisi hiljattain artikkelin, jossa hän totesi, että koralleja koskeva raportointi herättää “vakavia kysymyksiä” tiedeinstituutioiden ja tiedotusvälineiden rehellisyydestä. Hän lisäsi: “Epäystävällinen tarkkailija voisi päätellä, että jotkut organisaatiot, joilla on ideologinen agenda ja taloudellisia intressejä, käyttävät hyväkseen korallien ajoittaista joukkokuolemista, jotka ovat täysin luonnollisia”. Hän huomautti, että täydellisestä toipumisesta raportoidaan harvoin.