15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Onko Hunga Tongan purkaus vastuussa korkeammista lämpötiloista?

2 min read
Onko Hunga Tongan purkaus vastuussa korkeammista lämpötiloista?

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/kbjz

Vedenalaisen tulivuoren Hunga Tongan purkaus päästi valtavia määriä vesihöyryä ilmakehään. Klimatologin mukaan tämä voi olla suurin syy viime vuosien raportoituun lämpenemiseen. Tämä vaikutus kuitenkin todennäköisesti loppuu pian uudelleen. Ilmastofanaatikot jättävät tämän kuitenkin huomiotta.

Tulivuorenpurkaukset aiheuttavat yleensä tilapäisiä ilmastollisia jäähdytysvaikutuksia johtuen tuhkan ja rikkidioksidin jakautumisesta ilman ylemmissä kerroksissa. Mutta asiat näyttävät hieman erilaisilta vedenalaisten tulivuorten kanssa. Tämän osoittaa esimerkkinä Hunga Tonga -purkaus tammikuussa 2022. Valtava vedenalainen purkaus aiheutti valtavia määriä vesihöyryä sinkoutumaan yläilmakehään tai stratosfääriin, mikä lisäsi sen määrää siellä noin kymmenellä prosentilla.

Tiedemies Dr. Javier Vinós selittää artikkelissa, että tämä tapahtuma on ennennäkemätön lähihistoriassa ja ettei Hunga Tongan kaltaisista purkauksista ole kirjaa. Hän korostaa klassisten tulivuorenpurkausten viilentäviä vaikutuksia ja tekee selväksi, että Hunga Tongalla on päinvastainen vaikutus juuri valtavien vesihöyrymäärien vuoksi. Hän selittää :

Hunga Tongan epidemian vaikutus on kuitenkin täysin päinvastainen. Vaikka Hunga Tongaan liittyi rikkidioksidia, suurin vaikutus oli vesihöyry. Vesihöyry on voimakas kasvihuonekaasu, joten stratosfäärin vesihöyryn äkillinen lisääntyminen yhdessä päivässä lisäsi stratosfäärin läpinäkyvyyttä lähtevälle infrapunasäteilylle. Toisin kuin alemmassa troposfäärissä, jossa kasvihuoneilmiö on suhteellisen kyllästynyt, stratosfääri, joka on selvästi Maan keskimääräisen päästökorkeuden yläpuolella (noin 6 km), kokee vesihöyryn lisäyksen vaikutuksen paljon selvemmin. Lisääntynyt stratosfäärin vesihöyrypitoisuus parantaa myös stratosfäärin infrapunasäteilyä ja siten jäähdyttää niitä merkittävästi.

Vinós korostaa edelleen, että “Hunga Tongan käänteinen tulivuorenpurkaus” jäähdyttää parhaillaan stratosfääriä ja siten lämmittää pintaa. Tämä on kuitenkin vain väliaikaista ja ajan myötä se palautuu normaaliksi. Mutta koska tämä havainto ei sovi tavanomaiseen CO2-ilmastopropagandaan, ilmastofanaatikot jättävät sen suurelta osin huomiotta.