15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Twilight of the Blobs

5 min read
Twilight of the Blobs

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/v1og

HG Wells keksi klassikkotarinaansa Maailmojen sota (War of the Worlds, 1897) hienon juonellisen lopun. Muistakaa: jättimäiset Marsin kolmijalkaiset “taistelukoneet” parveilevat koko planeetalla ja tuhoavat kaupunkeja “lämpösäteillä”. Näyttää siltä, että kaikki on menetetty, mutta lopulta ne lakkaavat marssimasta, lopettavat räiskimisen ja vetäytyvät. Ohjauksessa olevat muukalaisprotoplasmat (yllätysloppu) osoittautuvat kuolleiksi ja sisältä mädäntyneiksi pienten näkymättömien liittolaistemme käsissä: Maan yksisoluiset, tauteja aiheuttavat bakteerit, joita vastaan Marsin räpylät eivät ole immuuneja! kirjoittaa James Howard Kunstler .

Tuon tarinan gaialainen sävy on edelleen ajankohtainen, kun me maan asukkaat keksimme uusia nerokkaita menetelmiä maapallon elämän tuhoamiseksi, myös itsemme. Planeetalla näyttää olevan jonkinlainen teleologinen tarve pelastaa itsensä, eräänlainen immuunijärjestelmä. Huomautus: Kaikissa meneillään olevissa keskusteluissa tekoälyn, Bitcoinin ja tukahduttavan valvonnan ihmeistä ja vaaroista kukaan ei koskaan mainitse sähköverkon huonoa tilaa, josta kaikki nämä huolestuttavat ilmiöt ovat täysin riippuvaisia. Öljyhuipusta puhuttaessa ei juurikaan arvosteta sitä, että öljyntuotanto on täysin riippuvainen tasaisista pääomavirroista. Klaus Schwabin ja hänen Maailman talousfooruminsa puheessa keskitetystä valvonnasta ei mainita niitä keskipakoisia voimia, jotka ajavat ihmiskuntaa kohti uudelleenpaikallistamista, suurten valtioiden erottelun purkamista ja monien toimintojen pienentämistä. Innokkaassa pyrkimyksessämme tulla jumaliksi unohdamme paljon.

Kuvitelkaa: Bitcoin nousee miljoonaan dollariin. Olet miljonääri! Uh Oh… jossain Zanesevillen ulkopuolella Ohiossa orava pureskelee viimeisen kerran vanhaa eristettä muuntajasta lähtevässä johdossa. Sen pää räjähtää sinisenä valokaaren välähdyksenä, ja sekunneissa kaikki sähköt katkeavat Chicagosta Bostoniin. Kävi ilmi, että seitsemäntoista sähköasemaa kymmenessä osavaltiossa räjäytti releet, muuntajat ja kytkinlaitteet. Osa osista oli neljäkymmentä vuotta vanhoja, ja niitä valmistetaan nyt kahdentoista tuhannen kilometrin päässä maassa, joka ei enää pidä meistä. Varaosat ovat jumissa kiinalaisessa satamassa. Sähköt palaavat vasta viikkojen kuluttua. Kukaan Yhdysvaltojen itäosissa asuva ei pääse käsiksi Bitcoin-lompakkoonsa, joka on vain tietokonekoodin virtuaalinen kokonaisuus, joka sijaitsee digitaalisessa “pilvessä”, eli ei oikeastaan missään.

Tietenkin tällaisessa pahassa tapauksessa kaatuisi paljon muutakin – melkein kaikki, mikä käsittää nykyaikaisen elämän – mutta voit hyvästellä Bitcoinisi, ehkä ikuisiksi ajoiksi, sillä kun virta palaa (jos se koskaan tapahtuu), kukaan ei enää halua sijoittaa varallisuuttaan digitaaliseen “rahaan”, jota hän ei voi käyttää, ja Bitcoin palaa sinne, mistä se tuli: nollaan.

Samoin rahoitusjärjestelmä, josta olemme riippuvaisia, on jättimäinen koneisto, josta on tullut äärimmäisen mädäntynyt liiallisen hyväksikäytön ja hyperkompleksisuuden vuoksi – siinä määrin, että kaikenlaiset “rahaksi” kutsutut asiat ovat vain niitä kauppaavien markkinoiden harhoja. Kuinka monta biljoonaa dollaria “johdannaisten” rahoitusvälineet edustavat nykyään “rahan” maisemassa? Useimmat näistä asioista ovat vain vetoja siitä, että jokin luku – korko, valuutta, tulovirta – muuttuu ylös- tai alaspäin. Toisin sanoen ne ovat mielikuvituksen tuotetta.

Nykyaikaisen rahateorian (MMT) mukaan khimäärien kehitys voi teoriassa jatkua ikuisesti. Johdannaisia voidaan abstrahoida yhä kauemmas siitä, mitä ne väittävät edustavansa, kunnes ne lentävät systeemin kluakaaliviuhkoon. MMT:stä on tullut suosittu talousdogma, mutta sen teoriaa ei ole vielä perusteltu. Koska kaava perustuu rajattomaan rahan “painamiseen” keskuspankkien eikä hallitusten toimesta, voitte lyödä vetoa siitä, että tällaisessa järjestelmässä jokin menee pieleen – ja näyttää siltä, että jokin on menossa pieleen järjestelmässä, jonka rakensimme pääoman sääntelemiseksi ja jakamiseksi. Ja tarvitseeko meidän vielä sanoa, mitä “pääoma” on? (Todellista varallisuutta, ei keksintöjä, toiveita, vetoja ja harhoja… kovia asioita, kuten hyvää maaperää, malmisäkkejä, asennettuja koneita, rautatieratoja jne…).

Bitcoin on mennyt “lätkämailan” tavoin viimeisen kuukauden aikana, mikä tarkoittaa, että kaavion mukaan nousu näyttää lähes pystysuoralta. Tiedätkö, miksi se nousee? Minäpä kerron: se nousee… koska se nousee. Ihmiset ja ihmisryhmät (sijoitusrahastot, pankit) näkevät nousevan trendin ja päättelevät, että Bitcoin on menossa “kuuhun”. Samaan aikaan he katsovat valuuttakentän teelehtiä ja näkevät kasan ruskeaa, murenevaa romua, jossa “pääoma” oli ennen. Raha itsessään menettää “rahamaisuuttaan” kaikkialla. Järjestelmän haavoittuvin osa on nyt joukkovelkakirjamarkkinat.

Joukkovelkakirjamarkkinat perustuvat ajatukseen, että lainattu raha maksetaan luotettavasti takaisin. Ratkaiseva ehto on kuitenkin se, että rahan on pysyttävä “rahana”. Ihmisten pitäisi nähdä se rahana, jolla on arvoa. Ja nyt kaikenlainen raha on selvästi menettämässä arvoaan. Kun valtionvelkamme lähestyy 35 biljoonan dollarin rajaa, on syytä epäillä, pystyykö Yhdysvallat uskottavasti hoitamaan velkansa tai edes hoitamaan sitä ylipäätään – eli jatkamaan sen korkojen maksamista. Mitä enemmän rahaa “painamme” MMT:n mukaisesti, sitä enemmän raha menettää arvoaan. Lainaamasi rahan korkojen on noustava kompensoidaksesi tämän arvonmenetyksen, ja yhtäkkiä lainaat paljon rahaa maksaaksesi korkoja veloistasi, joiden bruttovolyymi vain kasvaa… ja kulkee nopeasti kohti kriittistä….. Uh-oh.

Monet aistivat olennot, jotka tarkkailevat tilannetta, varoittavat meitä siitä, että joukkovelkakirjamarkkinat ovat vaarassa räjähtää, ja sen mukana useimmat muut nykyisen MMT-vetoisen järjestelmän moduulit. Siitä tulee se maaginen hetki, jolloin suuri teoria kumotaan varsin elävästi ja vahingollisesti. Kaiken hinta haihtuu huonojen sijoitusten sienipilvessä, ja kun pöly laskeutuu – mikä voi kestää kauan – kaikki hinnoitellaan eri tavalla, myös monet asiat nollaan asti.

Tällaisessa maailmassa olemme nyt, ja juuri tämän vuoksi en ole kovin huolissani niiden eri ryhmien juonittelusta, jotka ovat kokoontuneet puolustamaan omia etujaan ja samalla vahingoittamaan monia meistä: sotateollisuuden, sensuurin, valeuutisten, tiedustelun, yritysten monopolien, lääketieteen ja keskuspankkien ryhmiä. Järjestelmät, joista olemme riippuvaisia pitääkseen kaikki nämä räikeät asiat toiminnassa, näyttävät aika sairailta, aivan kuin ne eivät toimisi enää kauan.

Tuloksena on hyödyllinen aikalisä blobberyydestä. Uskallan väittää, että siitä tulee melko pitkä aikalisä. Monet ympärillämme tapahtuvista pelottavista asioista, jotka tyrannisoivat meitä, vievät omaisuutemme ja vapautemme, eivät löydä helposti jalansijaa jälkikäteen, ehkä koskaan enää. Meillä on vuosikymmeniä, ehkä vuosisatoja aikaa miettiä sitä ylimielisyyttä, joka aiheutti kaiken tämän, ja sillä välin meidän on elettävä maallista elämää niin kuin maa sallii ja hyväksyttävä se. Ja ehkä haaveilla siitä, miltä täydellinen maailma näyttäisi.