15.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

EU-syyttäjät aloittavat korruptiotutkinnan Von der Leyenistä – Politico

2 min read
EU-syyttäjät aloittavat korruptiotutkinnan Von der Leyenistä – Politico

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/3zky

EU:n johtavat syyttäjät ovat ottaneet hoitaakseen Euroopan komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä koskevan meneillään olevan korruptiotutkinnan, kertoi Politico maanantaina viitaten Belgian Liègen syyttäjänviraston nimettömään edustajaan.

Tutkinta liittyy lähes kahden miljardin Pfizer Covid-19 -rokoteannoksen ostamiseen EU:lle koronaviruspandemian huippuvaiheessa. Syyttäjä väittää, että EY:n johtaja neuvotteli lääkejätin toimitusjohtajan Alber Bourlan kanssa miljardien dollarien kaupasta yksityisesti tekstiviesteillä ennen kuin rokotteen kliiniset tutkimukset oli saatu päätökseen, kertoo Politico .

Von der Leyen on kieltäytynyt julkaisemasta viestien sisältöä väittäen, ettei hän löydä niitä.

Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) tutkijat, jotka ovat työskennelleet tapauksen parissa viime kuukausina, uskovat Politicon näkemien oikeudellisten asiakirjojen mukaan, että Von der Leyen saattaa olla syyllistynyt “julkisiin tehtäviin puuttumiseen, tekstiviestien tuhoamiseen, korruptioon ja eturistiriitaan”.

Väitteistä huolimatta ja siitä huolimatta, että von der Leyen on itse myöntänyt olleensa yksityisesti yhteydessä Bourlaan lähes kuukauden ajan ennen lähes 20 miljardin euron sopimuksen allekirjoittamista, EY:n johtajaa vastaan ei ole vielä nostettu virallisia syytteitä.

Tapausta tukevat Puolan ja Unkarin hallitukset, jotka ovat myös tehneet virallisia valituksia von der Leyenin roolista rokotusneuvotteluissa, kertovat Politicon lähteet. Lehti kuitenkin huomautti, että Varsova veti valituksen takaisin sen jälkeen, kun pääministeri Donald Tuskin EU-myönteinen hallitus nousi valtaan viime vuonna.

New York Times, joka ensimmäisenä kertoi vuonna 2021, että Von Der Leyenin ja Bourlan välillä oli todellakin käyty yksityisiä keskusteluja ennen rokotesopimuksen allekirjoittamista, on myös nostanut kanteen EY:tä vastaan, koska se on kieltäytynyt tarkastelemasta tekstiviestien sisältöä ja hylännyt asiakirjoihin tutustumista koskevan pyynnön.

EU:n virkamiesten mukaan EY:n johtajaa vastaan nostettu kanne on herättänyt “erittäin suurta julkista kiinnostusta”, koska on herännyt huoli siitä, että EU on ostanut huomattavasti enemmän Covid-rokotteita kuin olisi ollut tarpeen.

Politico kertoi viime vuoden joulukuussa, että EU-maat olivat dumpanneet ainakin 215 miljoonaa annosta, mikä maksoi veronmaksajille jopa 4 miljardia euroa (4,3 miljardia dollaria). Pfizerin kanssa tehdyn sopimuksen mukaiset rokotteet kulkevat kuitenkin edelleen EU:hun ainakin vuoteen 2027 asti.

Kommentoi