Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

22.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Shokkitutkimus: Sosiaalisen median käyttö MUUTTAA teinien aivoja.

3 min lukea
Shokkitutkimus: Sosiaalisen median käyttö MUUTTAA teinien aivoja.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/i4t4

Psykologien tuore tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median säännöllinen käyttö on yhteydessä muutoksiin teini-ikäisten aivoissa. Tämä on erityisen huolestuttavaa, kun otetaan huomioon, että amerikkalaisten teini-ikäisten suosituin sosiaalisen median foorumi on kiinalainen TikTok, joka tyrkyttää haitallisia viestejä teini-ikäisille heti, kun he rekisteröivät tilin.

Sosiaalisen median vaikutukset lasten kehittyviin aivoihin ovat jo pitkään olleet vanhempien ja poliittisten päättäjien huolenaiheena. Nyt New York Times kertoo, että Pohjois-Carolinan yliopiston neurotieteilijöiden uusi tutkimus on valottanut asiaa. He ovat seuranneet aivoskannausten avulla sosiaalisen median käytön vaikutuksia 12-15-vuotiaisiin yläasteikäisiin oppilaisiin, joiden aivot kehittyvät nopeasti.

Tutkimuksessa havaittiin, että lapset, jotka tarkistivat säännöllisesti sosiaalisen median syötteensä noin 12-vuotiaina, osoittivat ajan mittaan lisääntynyttä herkkyyttä ikätovereidensa sosiaalisille palkkioille. Sitä vastoin teini-ikäiset, jotka käyttivät sosiaalista mediaa vähemmän, osoittivat vähentynyttä kiinnostusta sosiaalisia palkkioita kohtaan. Vaikka tutkimuksessa ei voida esittää lopullisia syy-seuraussuhdeväitteitä sosiaalisen median vaikutuksista aivoihin, kirjoittajat viittaavat siihen, että havainnoilla voi olla pitkäaikaisia seurauksia pitkälle aikuisuuteen asti.

Tutkimus tehtiin 169 oppilaan monipuoliselle ryhmälle Pohjois-Carolinan maaseudulla sijaitsevan yläasteen koulun oppilaita. Oppilaat jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, kuinka usein he ilmoittivat käyttävänsä sosiaalista mediaa: tavanomaisesti (15 tai useammin kertaa päivässä), kohtalaisesti (1-14 kertaa päivässä) ja ei-tottumuksellisesti (alle kerran päivässä). Koehenkilöille tehtiin täydelliset aivoskannaukset noin vuoden välein, kun he pelasivat peliä, jossa näytettiin palkintoja ja rangaistuksia hymyilevien tai mulkoilevien vertaisten muodossa.

Kun peliä pelattiin, sosiaalisen median tavanomaiset käyttäjät osoittivat lisääntynyttä aktivoitumista kolmella aivoalueella:

  • Palkitsemista käsittelevät piirit, jotka reagoivat myös kokemuksiin, kuten rahan voittamiseen tai riskinottokäyttäytymiseen.
  • Aivojen alueet, jotka määrittävät, mikä erottuu ympäristöstä.
  • Prefrontaalinen aivokuori, joka auttaa säätelyssä ja hallinnassa.

Nämä aivotoiminnan muutokset viittaavat siihen, että teini-ikäisistä, jotka tarkistavat usein sosiaalisen median syötteensä, voi tulla “yliherkkiä ikätovereidensa antamalle palautteelle”, sanoo tohtori Eva Telzer, Pohjois-Carolinan yliopiston psykologian ja neurotieteen apulaisprofessori ja yksi tutkimuksen tekijöistä.

On kuitenkin vielä epäselvää, ovatko nämä aivomuutokset hyödyllisiä vai haitallisia. Toisaalta lisääntynyttä sosiaalista herkkyyttä voitaisiin pitää mukautuvana, mikä osoittaa, että teini-ikäiset oppivat luomaan yhteyksiä muihin. Toisaalta lisääntynyt sosiaalinen herkkyys voi johtaa muihin ongelmiin, kuten sosiaaliseen ahdistukseen ja masennukseen.

Breitbart News on aiemmin raportoinut, että TikTokin kaltaisten sovellusten on todettu olevan haitallisia nuorten mielenterveydelle. Joulukuussa Breitbart News kertoi, että Center for Countering Digital Hate (CCDH) -järjestön tutkimus paljasti, että TikTokin algoritmit suosittelevat uusille käyttäjille itsetuhoista ja syömishäiriöistä kärsiviä sisältöjä pian sen jälkeen, kun he ovat liittyneet alustalle.

Tutkimuksessa tutkijat loivat TikTok-tilejä ja esiintyivät 13-vuotiaina käyttäjinä, jotka olivat kiinnostuneita kehonkuvasta ja mielenterveyssisällöstä. Tulokset osoittivat, että jo 2,6 minuutin kuluttua sovellukseen liittymisestä TikTokin algoritmit alkoivat suositella uusille tileille itsetuhoista sisältöä. Lisäksi syömishäiriösisältöä suositeltiin jo kahdeksassa minuutissa.

Alla oleva linkki on valitettavasti maksumuurin takana.

fiFinnish