Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

22.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

WHO:n syöpätutkimusvirasto arvioi 5G:n terveysriskejä – mutta vasta vuonna 2025

8 min lukea
WHO:n syöpätutkimusvirasto arvioi 5G:n terveysriskejä – mutta vasta vuonna 2025

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/qdi3

Maailman terveysjärjestön kansainvälinen syöväntutkimusvirasto osallistuu hankkeeseen, jossa arvioidaan 5G-teknologialle altistumisen terveysriskejä, mutta kriitikot syyttivät virastoa siitä, että se on jättänyt huomiotta jo olemassa olevat todisteet, ja ehdottivat, että alan yhteistyökumppanit saattaisivat pilata tulokset.

Maailman terveysjärjestön kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC ilmoitti maanantaina, että se osallistuu uuteen hankkeeseen, jossa arvioidaan 5G-teknologialle altistumisen terveysriskejä.

IARC:n mukaan hankkeessa “kehitetään työkaluja ja välineitä altistumisen luotettavaa arviointia varten, tehdään kokeellisia tutkimuksia (in vitro, eläinkokeet ja ihmiskokeet) mahdollisista syöpäriskeistä ja kehitetään tehokasta terveysriskiviestintämateriaalia sidosryhmille”.

Hankkeessa pyritään tunnistamaan 5G:n ja aikaisempien matkaviestintäteknologioiden, kuten 2G-4G:n, altistumismallien välisiä eroja.

Horizon Europe ja sveitsiläinen SERI rahoittavat yhdessä hanketta, joka huipentuu 5G:n riskinarviointiin, jonka on määrä käynnistyä vuonna 2025.

5G-teknologialle altistumisen terveysriskejä tutkivat asiantuntijat kertoivat The Defenderille, että riskinarvioinnit olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

“Riskinarviointi olisi pitänyt tehdä ennen 5G:n käyttöönottoa, ei vuosia myöhemmin”, sanoi Ruotsin säteilysuojelusäätiön toimitusjohtaja Mona Nilsson.

Sen sijaan “kokonaisia väestöryhmiä” on Nilssonin mukaan “käytännössä muutettu 5G:n koe-eläimiksi vaarallisessa kokeessa” useiden vuosien ajan.

Eileen O’Connor, Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivan EM-säteilytutkimussäätiön (EM Radiation Research Trust) toinen perustaja ja johtaja sekä International EMF Alliance -järjestön hallituksen jäsen, oli samaa mieltä.

“Miksei IARC vaadi pikaisesti ennalta varautumisen periaatteen noudattamista sen sijaan, että se suostuisi 5G-arviointiin?” O’Connor tiedusteli. “On riittävästi näyttöä ja syytä huoleen 2G:hen, 3G:hen ja 4G:hen liittyvistä kansanterveydellisistä ongelmista”, hän sanoi.

“Koko väestö altistuu testaamattomalle ja sääntelemättömälle sähkömagneettiselle säteilylle, jota he imevät kehoonsa ja ilman julkista sopimusta”, O’Connor kirjoittaa. Liian monet raportit ja tarkistukset viivyttävät ja kieltävät taloudellisista syistä varovaisuusperiaatteen noudattamisen.”

“On aika toimia”, O’Connor sanoi ja lisäsi olevansa “syvästi huolissaan” “erityisintressien ja teollisuuden lobbauksen” roolista.

“On aika vaatia vastuuvelvollisuutta tämän teknologian määräämisestä elämämme jokaisella osa-alueella, kuten Yhdysvaltain senaattori Blumenthal totesi 5G:tä koskevissa kongressin kuulemistilaisuuksissa”, hän sanoi.

Miksi “riskiviestintä” on SEAWave-tapahtuman esityslistan viimeinen kohta?

IARC aikoo “toimia kriittisessä roolissa hankkeen myöhemmissä vaiheissa koordinoimalla hankkeen kokeellisten tutkimusten kattavaa arviointia ja millimetriaaltotaajuuksia ja terveysvaikutuksia koskevan uusimman kirjallisuuden tarkastelua”, mikä tekee IARC:stä käytännössä ensisijaisen päätöksentekijän siinä, mitkä tieteelliset tutkimukset otetaan huomioon määritettäessä, onko tieteellistä näyttöä 5G:n aiheuttamista terveysriskeistä.

SEAWave-hankkeen verkkosivujen mukaan se koostuu 11 toisiinsa kytkeytyvän pienemmän hankkeen loppuunsaattamisesta, joita kutsutaan “työpaketeiksi” ja jotka käynnistettiin aloituskokouksessa ja yhteissuunnittelutyöpajassa.

SEAWave aikoo saada valmiiksi kahdeksan työpakettia, mukaan lukien tutkimukset erityyppisestä 5G-altistumisesta ja terveysvaikutuksista, ennen kuin se arvioi yhdeksäntenä työpakettina 5G:n riskiä ihmisten terveydelle.

Tämän jälkeen hankkeessa tarkastellaan, miten riskeistä tiedotetaan suurelle yleisölle.

Ennalta varautumisen periaatetta käyttävien tutkijoiden mukaan 5G:tä ja langattomia teknologioita, kuten Applen suosittujen AirPodien kaltaisten langattomien kuulokkeiden käyttöä, koskevan riskiviestinnän pitäisi olla pikemminkin ennakoivaa kuin reaktiivista.

Kriitikkojen mukaan 5G:hen liittyvät terveysriskit ovat jo tiedossa

Nilsson, joka on kirjoittanut kaksi kirjaa langattoman säteilyn terveysriskeistä ja ollut mukana laatimassa “International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) 2020 Guidelines on Radiofrequency Radiation” -suuntaviivoja, sanoi, että IARC:n lehdistötiedote “antaa vaikutelman, että emme jo tiedä, että aiempien sukupolvien tietoliikenneteknologian (2G, 3G, WiFi) haitallisista vaikutuksista on olemassa massiivista tieteellistä näyttöä”.

Hän jatkaa:

“Siinä ei mainita, että IARC luokitteli 5G:n ja aiempien sukupolvien säteilyn vuonna 2011 ryhmään 2B kuuluvaksi “mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi ihmiselle”.

“Siinä ei myöskään mainita sitä 5G-valituksen tutkijoiden ja äskettäin perustetun sähkömagneettisten kenttien biologisia vaikutuksia käsittelevän kansainvälisen komission esittämää tuomittavaa tosiasiaa, että riskit on tutkittava ennen käyttöönottoa ja että aiempien sukupolvien säteilyllä on jo todistetusti haitallisia vaikutuksia, kuten DNA-vaurioita, oksidatiivista stressiä, syöpää, haitallisia vaikutuksia aivoihin, hedelmällisyyteen jne..”

O’Connorin mukaan on järkyttävää, että IARC suostuu koordinoimaan 5G-altistumista koskevan riskinarvioinnin tuottamista osana EU:n rahoittamaa SEAWave-hanketta “samalla kun se myöntää, että viimeisten neljän vuosikymmenen aikana on syntynyt yhä enemmän langattomia sovelluksia ja että ne kehittyvät jatkuvasti, minkä vuoksi on vaikea pysyä ajan tasalla väestöjen muuttuvista altistumismalleista radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille (RF-EMF).”

“He myöntävät, etteivät pysty pysymään ajan tasalla, vaikka suostuvat tarkastelemaan 5G:tä?” hän kysyi.

O’Connor selitti, että on kulunut yli kymmenen vuotta siitä, kun IARC:n jäsenet luokittelivat koko RF-EMF-spektrin “2B Possible Human Carcinogen” -luokkaan. “Lähes yksimielisesti: 29-1”, hän sanoi äänestyksestä.

O’Connorin mukaan useammat ihmisillä tehdyt tutkimukset ja eläimillä tehdyt toksikologiset tutkimukset, jotka osoittivat selvää näyttöä kasvaimista, ovat sittemmin lisänneet näyttöä lisääntyneestä syöpäriskistä.

Yhdysvaltain terveysministeriön alainen National Toxicology Program (NTP) totesi vuonna 2018 tehdyssä 30 miljoonan dollarin tutkimuksessa, että on “selvää näyttöä” siitä, että sähkömagneettinen säteily aiheuttaa syöpää ja DNA-vaurioita.

“National Toxicology Programin 30 miljoonan dollarin RF (radiotaajuus) -tutkimuksissa Yhdysvalloissa ja italialaisen Ramazzini-instituutin 10-vuotisessa tutkimushankkeessa havaittiin molemmissa selviä todisteita pahanlaatuisista kasvaimista”, hän sanoi.

“Kaksi eri laitosta”, O’Connor korosti, “joiden laboratoriot sijaitsevat eri maissa ja jotka ovat täysin riippumattomia toisistaan ja tuottavat samansuuntaisia, johdonmukaisia tuloksia, vahvistaa näiden uraauurtavien eläinkokeiden pätevyyttä.”

O’Connor lisäsi:

“Ulkopuolinen, 11 tutkijasta koostuva vertaisarviointipaneeli kehui NTP:n tutkimuksen metodologiaa ja totesi, että tulokset osoittivat selkeää näyttöä syöpää aiheuttavasta vaikutuksesta”.

“Monet lääkärit ja tutkijat vaativat nyt, että RF-EMF:n luokitus on pikaisesti korotettava 2B:stä ryhmään 1 (tunnettu syöpää aiheuttava aine), samaan luokkaan kuin tupakan luokitus.

“Tohtori [Lennart] Hardell, syöpätautien erikoislääkäri ja syöpäepidemiologi, joka antoi asiantuntijakommentteja NTP:n tutkimukseen, totesi yksiselitteisesti: “Aine on ihmiselle syöpää aiheuttava.””

Lisäksi Nilsson sanoi vuonna 2017: “Tutkijat varoittivat 5G-valituksessa, että 5G johtaa massiiviseen altistumisen lisääntymiseen mikroaaltosäteilylle, joka on samanlaista kuin aiempien sukupolvien säteily, joka on jo osoittautunut haitalliseksi, ja että 5G:n käyttöönotto olisi pysäytettävä, kunnes terveysriskit on tutkittu.”

Nilsson lisäsi:

“5G:n käyttöönoton viime vuosina vuoden 2019 loppupuolelta lähtien tekemämme säteilymittaukset ovat vahvistaneet, että 5G todellakin lisää altistusta Ruotsin kaupungeissa.

“Ensimmäinen epidemiologi Lennart Hardellin ja minun tekemä tapaustutkimus 5G:n terveysvaikutuksista osoitti, että 5G-tukiasema aiheutti kahden päivän sisällä mikroaalto-oireyhtymän kahdelle tukiaseman lähellä asuvalle henkilölle.”

O’Connor huomautti, että Karl Mullerin ja EM-Radiation Research Trustin laatimassa maailmanlaajuisessa luettelossa kaikista vertaisarvioiduista tieteellisistä tutkimuksista, jotka koskevat ihmisten terveyttä matkapuhelinten tukiasemien ja matkapuhelinmastojen läheisyydessä, havaittiin johdonmukaisesti terveysongelmia toukokuuhun 2020 asti. “32 (eli 97 prosenttia) 33 tutkimuksesta raportoi terveysongelmista”, hän sanoi.

Ainoa tutkimus, jossa ei havaittu terveysongelmia, oli “erittäin huono syöpätutkimus Baijerissa, jossa ei omien sanojensa mukaan ollut riittäviä kontrolleja”, hän sanoi.

Viime vuonna 250 tutkijaa allekirjoitti YK:lle osoitetun vetoomuksen, jossa kritisoitiin sekä AirPodien ja muiden Bluetooth-laitteiden käyttämiä ionisoimattomia sähkömagneettisia kenttiä että matkapuhelimia ja Wi-Fi-verkkoa, jotka lähettävät RF-säteilyä.

Yksi vetoomuksen allekirjoittajista on tohtori Joel Moskowitz, Kalifornian yliopiston Berkeleyn perhe- ja yhteisöterveyskeskuksen johtaja.

“Väittäisin, että aivoilla ei pitäisi tehdä tällaisia kokeita pitämällä tällaisia langattomia kuulokkeita päässä tai korvissa”, Moskowitz sanoi.

“Teet itsellesi terveyskokeen”, Moskowitz lisäsi.

Yritysten sidosryhmien tahraama “viherpesuhanke”?

SEAWave-sivuston mukaan hankkeen “tavoitteena on edistää 5G:n terveysriskien arvioinnin tieteellistä perustaa ja tarjota keinot tehokkaaseen terveysriskiviestintään ja tulosten levittämiseen kaikille sidosryhmille kansalaisista ja kansallisista sääntelyviranomaisista standardointielimiin ja teollisuuteen”.

Nilsson puolestaan kertoi The Defenderille, että hanke “näyttää 5G:n käyttöönoton viherpesuhankkeelta, joka hyödyttää suurimpia yrityssidosryhmiä”.

Nilsson esimerkiksi totesi, että jotkut SEAWaven konsortiokumppanit, kuten Telecom Paris ja ITIS, ovat “huolestuttavia”, koska ne mahdollisesti saavat sponsorointirahoitusta 5G-sidosryhmiltä.

Nilsson huomautti myös, että IARC:n lehdistötiedote sisälsi “harhaanjohtavan väitteen”, jonka mukaan monet 5G:n altistumisparametrit ovat samanlaisia kuin 2G-4G:n. “Tiedämme kuitenkin, että 5G on jo johtanut massiiviseen altistumisen lisääntymiseen edellisiin sukupolviin verrattuna 5G:n käyttöönoton aikana tähän mennessä tehtyjen mittausten perusteella”, hän sanoi.

“Koska 5G lisää merkittävästi säteilyaltistusta, televiestintäala on lobannut eri hallituksia, muun muassa Brysselissä, Sveitsissä ja Italiassa, lieventämään säteilyrajojaan, koska ne eivät muuten pysty ottamaan 5G:tä käyttöön suunnitellusti.”

Hän väittää, että altistustasot “ylittävät huippuarvoina miljoona mikrowattia neliömetriä kohti – mikä on paljon enemmän kuin mitä tiedetään aiheuttavan haitallisia vaikutuksia unihäiriöiden, päänsäryn, huimauksen, tinnituksen, sydämen rytmihäiriöiden ja väsymyksen muodossa” vuosien kuluttua 5G:n käyttöönotosta.

“Oireet kuvattiin mikroaalto-oireyhtymäksi tai radiotaajuussairaudeksi noin 50-40 vuotta sitten, ja ne on vahvistettu tutkimuksissa, joita on tehty matkapuhelinmastojen [solumastojen] ja tukiasemien läheisyydessä asuvilla ihmisillä kahden viime vuosikymmenen aikana”, Nilsson lisäsi.

Nilsson korosti, että kun otetaan huomioon yritysten voimakkaat taloudelliset intressit, riskinarvioinnin on oltava sellaisten tutkijoiden tekemä, joilla ei ole yhteyksiä televiestintäalaan tai televiestintäalaan liittyviin yrityksiin.

“IARC ei kuitenkaan ole enää tae tällaisesta objektiivisuudesta.”

Hän lisäsi:

“Bill and Melinda Gatesin säätiö on IARC:n ylivoimaisesti suurin yksittäinen vapaaehtoinen rahoittaja, ja tällaiseen rahoitukseen liittyy todennäköisesti ehtoja.

“Lisäksi IARC:n säteilyosaston päällikkö Joachim Schüz on tunnetusti riskien kieltäjä, joka on kasvavasta päinvastaisesta todistusaineistosta huolimatta laatinut EU-komissiolle vakavasti puolueellisen raportin ja teleyritysten rahoittamia virheellisiä tutkimuksia matkapuhelinten aiheuttamista aivokasvainriskeistä, kuten Tanskan kohortti- ja Cefalo-tutkimus.”

Euroopan komission konferenssissa sähkömagneettisia kenttiä ja mahdollisia terveysvaikutuksia käsittelevässä konferenssissa vuonna 2014 O’Connor kertoi, että hän puhui IARC:n virkamiehille, joihin kuului myös Schüz, siitä, että Hardellin paperit oli jätetty pois sähkömagneettisia kenttiä koskevien tieteellisten tutkimusten tarkastelusta.

“Muistutin häntä kuitenkin siitä, että hän hyväksyi Hardellin papereita myöhemmin kuin Hardellin papereita myöhemmän paperin/kirjeen, joka ei viitannut mahdollisiin terveysriskeihin”, O’Connor sanoi Schüzin väitteestä, jonka mukaan paperit saapuivat liian myöhään SCENIHR:n [kehittymässä olevia ja vastikään havaittuja terveysriskejä käsittelevä tiedekomitea] paperipyynnön jälkeen.

Microwave Newsin mukaan IARC:n johto lähettää todellakin “ristiriitaisia signaaleja” radiosäteilyyn liittyvien dokumentoitujen terveysriskien tunnustamisesta.

IARC:n johtaja Elisabete Weiderpass totesi hiljattain, että uusi katsaus todisteista, jotka yhdistävät RF-säteilyn syöpään, tehdään todennäköisesti vuoden 2024 alussa, ja virallinen päätös tehdään muutaman kuukauden kuluessa.

Weiderpass ei kertonut, vahvistaisivatko uudet tulokset IARC:n aikaisemman luokittelun, jonka mukaan radiosäteily on mahdollinen syöpää aiheuttava tekijä. Pikemminkin hän totesi Microwave Newsin mukaan, että IARC saattaa alentaa RF-syövän riskiä ja poistaa nykyisen luokituksen.

fiFinnish