Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Tervetuloa vuoteen 2030. En omista mitään, minulla ei ole yksityisyyttä, eikä elämä ole koskaan ollut parempaa.

4 min lukea
Tervetuloa vuoteen 2030. En omista mitään, minulla ei ole yksityisyyttä, eikä elämä ole koskaan ollut parempaa.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/icc0

Tekstin alkuperäinen kirjoittaja on Ida Auken, parlamentin jäsen, Tanskan parlamentti (Folketinget), ja se julkaistiin WEF sivustolla, josta se on nyt jo poistettu.

Tervetuloa vuoteen 2030. Tervetuloa kaupunkiini – vai pitäisikö sanoa “meidän kaupunkiimme”. En omista mitään. En omista autoa. En omista taloa. En omista kodinkoneita enkä vaatteita.

Se saattaa tuntua teistä oudolta, mutta meille tässä kaupungissa se on täysin järkevää. Kaikesta, mitä piditte tuotteena, on nyt tullut palvelu. Meillä on mahdollisuus saada kuljetus, majoitus, ruoka ja kaikki asiat, joita tarvitsemme jokapäiväisessä elämässämme. Yksi kerrallaan kaikki nämä asiat muuttuivat ilmaisiksi, joten lopulta meidän ei ollut järkevää omistaa paljoakaan.

Ensin viestintä digitalisoitui ja tuli kaikille ilmaiseksi. Sitten kun puhtaasta energiasta tuli ilmaista, asiat alkoivat kehittyä nopeasti. Liikenne halpeni dramaattisesti. Meidän ei ollut enää järkevää omistaa autoja, koska voisimme soittaa kuljettajattomalle ajoneuvolle tai lentävälle autolle, jolla voisimme tehdä pidempiä matkoja muutamassa minuutissa. Aloimme kuljettaa itseämme paljon organisoidummin ja koordinoidummin, kun julkisesta liikenteestä tuli helpompaa, nopeampaa ja kätevämpää kuin autosta. Nyt voin tuskin uskoa, että hyväksyimme ruuhkat ja liikenneruuhkat, puhumattakaan polttomoottoreiden aiheuttamista ilmansaasteista. Mitä me oikein ajattelimme?

Joskus käytän pyörää, kun menen tapaamaan ystäviäni. Nautin liikunnasta ja ajelusta. Se saa tavallaan sielun tulemaan mukaan matkalle. Hassua, miten jotkin asiat eivät tunnu koskaan menettävän innostavuuttaan: kävely, pyöräily, ruoanlaitto, piirtäminen ja kasvien kasvattaminen. Se on täysin järkevää ja muistuttaa meitä siitä, miten kulttuurimme on syntynyt läheisestä suhteesta luontoon.

“Ympäristöongelmat vaikuttavat kaukaisilta”

Meidän kaupungissamme emme maksa vuokraa, koska joku muu käyttää vapaata tilaamme aina, kun me emme tarvitse sitä. Olohuoneessani järjestetään liiketapaamisia silloin, kun en itse ole siellä.

Silloin tällöin päätän tehdä ruokaa itselleni. Se on helppoa – tarvittavat keittiövälineet toimitetaan ovelleni muutamassa minuutissa. Sen jälkeen, kun kuljetuksista tuli ilmaisia, lopetimme kaiken sen tavaran tunkemisen kotiimme. Miksi pitää pastakeitintä ja kreppikeitintä ahtautuneena kaappeihimme? Voimme vain tilata ne, kun tarvitsemme niitä.

Tämä helpotti myös kiertotalouden läpimurtoa. Kun tuotteet muutetaan palveluiksi, kukaan ei ole kiinnostunut asioista, joiden käyttöikä on lyhyt. Kaikki suunnitellaan kestäväksi, korjattavaksi ja kierrätettäväksi. Materiaalit virtaavat taloudessamme nopeammin ja ne voidaan muuttaa uusiksi tuotteiksi melko helposti. Ympäristöongelmat näyttävät olevan kaukana, koska käytämme vain puhdasta energiaa ja puhtaita tuotantomenetelmiä. Ilma on puhdasta, vesi on puhdasta, eikä kukaan uskalla koskea luonnonsuojelualueisiin, koska ne ovat niin arvokkaita hyvinvoinnillemme. Kaupungeissa meillä on runsaasti viheralueita ja kaikkialla on kasveja ja puita. En vieläkään ymmärrä, miksi aiemmin täytimme kaikki vapaat paikat kaupungissa betonilla.

Shoppailun kuolema

Ostoksille? En oikein muista, mitä se on. Useimmille meistä se on muuttunut käyttötavaroiden valinnaksi. Joskus se on minusta hauskaa, ja joskus haluan vain, että algoritmi tekee sen puolestani. Se tuntee makuni nykyään paremmin kuin minä itse.

Kun tekoäly ja robotit ottivat haltuunsa niin suuren osan työstämme, meillä oli yhtäkkiä aikaa syödä hyvin, nukkua hyvin ja viettää aikaa muiden ihmisten kanssa. Ruuhka-aikojen käsitteessä ei ole enää mitään järkeä, koska työ, jota teemme, voidaan tehdä mihin aikaan tahansa. En oikein tiedä, kutsuisinko sitä enää työksi. Se on pikemminkin ajatteluaikaa, luomisaikaa ja kehittämisaikaa.

“He elävät erilaista elämää kaupungin ulkopuolella”

Jonkin aikaa kaikki muuttui viihteeksi, eivätkä ihmiset halunneet vaivautua vaikeiden asioiden kanssa. Vasta viime hetkellä keksimme, miten kaikkia näitä uusia teknologioita voitaisiin käyttää parempiin tarkoituksiin kuin vain ajan tappamiseen.

Suurin huolenaiheeni ovat kaikki ne ihmiset, jotka eivät asu kaupungissamme. Ne, jotka menetimme matkalla. Ne, jotka päättivät, että kaikki tämä teknologia on liikaa. Ne, jotka tunsivat itsensä vanhentuneiksi ja hyödyttömiksi, kun robotit ja tekoäly valtasivat suuren osan työstämme. Ne, jotka suuttuivat poliittisesta järjestelmästä ja kääntyivät sitä vastaan. He elävät erilaista elämää kaupungin ulkopuolella. Jotkut ovat muodostaneet pieniä itsehoitoyhteisöjä. Toiset ovat vain jääneet tyhjiin ja hylättyihin taloihin pienissä 1800-luvun kylissä.

Silloin tällöin minua harmittaa se, ettei minulla ole todellista yksityisyyttä. Ei ole paikkaa, jonne voisin mennä ilman, että minua ei rekisteröidä. Tiedän, että jossakin kaikki, mitä teen, ajattelen ja unelmoin, on tallennettu. Toivon vain, ettei kukaan käytä sitä minua vastaan.

Kaiken kaikkiaan se on hyvää elämää. Paljon parempi kuin se polku, jolla olimme ja jossa kävi niin selväksi, ettemme voi jatkaa samalla kasvumallilla. Meillä oli kaikki nämä kauheat asiat: elämäntapasairaudet, ilmastonmuutos, pakolaiskriisi, ympäristön pilaantuminen, täysin ruuhkautuneet kaupungit, veden saastuminen, ilman saastuminen, sosiaaliset levottomuudet ja työttömyys. Menetimme aivan liian monta ihmistä ennen kuin tajusimme, että voisimme tehdä asiat toisin.

Lähde

fiFinnish