Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Veganismi: miksi se pitäisi nähdä pikemminkin poliittisena liikkeenä kuin ruokavaliovalintana.

4 min lukea
Veganismi: miksi se pitäisi nähdä pikemminkin poliittisena liikkeenä kuin ruokavaliovalintana.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/7um4

Uuden vuoden alkaessa käynnistyy nykyään Veganuary-kampanja, joka kannustaa ihmisiä luopumaan eläintuotteista tammikuun ajan.

Vaikka tähän aikaan vuodesta keskitytäänkin ruokavalioon, poliittisina filosofeina väitämme, että veganismia ei pitäisi nähdä henkilökohtaisena elämäntapavalintana vaan poliittisen aktivismin muotona. Näin tarkasteltuna veganismi on poliittiseen muutokseen tähtäävä kollektiivinen toiminta, ei yksilöllinen pyrkimys eettisesti puhtaaseen ruokavalioon.

Veganismissa ei ole niinkään kyse itsensä parantamisesta, askeettisesta uhrautumisesta tai henkilökohtaisesta identiteetistä kuin yhteiskunnallisten rakenteiden ja järjestelmien aiheuttamien haittojen torjumisesta. Veganismi on omistettu tuntevia eläimiä koskevan sorron torjumiselle ja kumoamiselle. Yksittäisen kuluttajan valinnan sijaan meidän pitäisi nähdä se aktivismin muotona, jota toteutetaan yhdessä muiden kanssa.

Tämä kollektiivinen toiminta tarkoittaa sitä, että liittoudutaan muiden vegaanien kanssa boikotoimaan eläinten hyväksikäyttöön perustuvia tuotteita. Mutta siihen kuuluu myös paljon muutakin kuin ruokavalion muuttaminen. Kyse on erilaisten strategioiden noudattamisesta, jotta voidaan siirtyä maailmaan, jossa eläimiä ei hyväksikäytetä rutiininomaisesti.

Monet vegaanit katsovat jo itse sitoutumisensa olevan tämän suuntaista. Vaikka ei ole epäilystäkään siitä, että jotkut ihmiset valitsevat veganismiin liittyvän kasvisruokavalion monista eri syistä – terveyden parantamisesta, hiilijalanjäljen pienentämisestä, uskonnollisten sitoumusten täyttämisestä ja monista muista syistä – monet pitävät sitä nykyään poliittiseen muutokseen tähtäävänä boikottina. Muutoksen tavoitteena on maailma, jossa ei ole teollista karjataloutta ja kaikkia muita käytäntöjä, joissa eläimiä käytetään tarpeettomasti ja vahingollisesti hyväksi.

Luopuminen turhasta “puhtauden” tavoittelusta

Ruokavalio nousee usein esiin veganismikeskusteluissa. Jos avokadon tuotannolla tiedetään olevan kielteisiä vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan, pitäisikö vegaanien syödä niitä? Onko heidän turvallista syödä manteleita ja muita viljelykasveja, jotka ovat riippuvaisia vaellusmehiläisten kasvatuksesta, joka johtaa usein mehiläisten sairastumiseen? Pitäisikö heidän tukea pikaruokaravintoloita, jotka perustuvat pääasiassa eläinlihan myyntiin, tilaamalla vegehampurilaisia?

Mutta jos tarkastelemme veganismia poliittisena liikkeenä, voimme luopua moraalisen täydellisyyden ihanteista ja lakata kiistelemästä siitä, teemmekö oikeita elintarvikevalintoja vai emme. Siinä tunnustetaan, että maailmassa, jossa elämme, joihinkin eläimiin kohdistuu väistämättä kielteisiä vaikutuksia.

Ei ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä, jos et ole “moraalisesti puhdas”, kun kyse on veganismista poliittisesta näkökulmasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kuka tahansa voi väittää olevansa vegaani, jos hän syö mitä haluaa. Et voi oikeutetusti kutsua jotakuta vegaaniksi, jos tiedät, että hän nauttii säännöllisesti esimerkiksi pekonivoileipiä.

Sosiaalifilosofit ovat jo pitkään väittäneet, että kuluttajatoiminta, kuten boikotit, voi olla tehokas keino taistella sortoa vastaan. Väitämme, että myös veganismi olisi ymmärrettävä tällä tavoin, ja sen perimmäisenä tavoitteena on haastaa eläinten institutionalisoitunut sorto eri tavoin.

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että ei osteta mitään eläimistä valmistettuja tuotteita, sillä eläintuotanto on rakennettu riistettyjen eläinten selän päälle. Siihen kuuluu myös protestoida valtion virastoja vastaan, jotka mahdollistavat ja tukevat näitä käytäntöjä.

Tämän poliittisen tulkinnan mukaan veganismissa ei ole kyse vain siitä, että ihmisille tiedotetaan ja muistutetaan eläimiin säännöllisesti kohdistuvista vääryyksistä, vaan myös siitä, että painostetaan yrityksiä ja poliitikkoja muutoksen aikaansaamiseksi.

Vaikka tässä näkemyksessä vältetään dogmatismia, siinä tunnustetaan, että ihmiset eivät pysty kokonaan poistamaan osallistumistaan eläimille haittaa aiheuttavaan toimintaan. Se, missä määrin ihmiset voivat ja heidän pitäisi sitoutua, vaihtelee myös heidän henkilökohtaisen tilanteensa mukaan.

Kasvissyönti ei ole sama asia kuin vegaanius. On epärealistista odottaa merkittävää yhteiskunnallista muutosta pelkästään välttämällä tiettyjen elintarvikkeiden syömistä. Poliittisena ideologiana veganismin perimmäinen tavoite on pyrkiä kohti maailmaa, jossa eläinten rutiininomainen hyväksikäyttö lopetetaan.

Tämä edellyttää, että ihmiset harkitsevat ja omaksuvat monenlaisia strategioita, joilla pyritään tähän päämäärään, mukaan lukien kaikki perinteisestä ja ei-perinteisestä poliittisesta aktivismista ajan viettämiseen eläinten kanssa ja oivalluksiin eläimiltä.

Veganismin perimmäisenä tavoitteena on luoda olosuhteet, joissa ihmiset ja eläimet voivat elää menestyksekkäästi rinnakkain. Tällaista maailmaa ei tule koskaan olemaan olemassa ihanteellisessa muodossaan, vapaana kaikesta vaarasta ja epätäydellisyydestä, mutta sitä kohti kannattaa silti työskennellä.

fiFinnish