Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Tutkijat painostavat FDA:ta hyväksymään geenimuokattujen eläinten elinten käytön ihmisten elinsiirroissa.

3 min lukea
Tutkijat painostavat FDA:ta hyväksymään geenimuokattujen eläinten elinten käytön ihmisten elinsiirroissa.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/ldyz

Biotekniikan alan startup-yritykset yrittävät saada Food and Drug Administration (FDA) -viraston hyväksymään kokeet, joissa eläinten elimiä siirretään ihmisiin.

Yksi ensimmäisistä ksenotransplantaatioista tapahtui tammikuussa 2022, kun 57-vuotias David Bennett, Marylandista kotoisin oleva myöhäisvaiheen sydämen vajaatoimintaa sairastava mies, sai sian sydämen.

Bennett oli liian sairas ollakseen oikeutettu perinteiseen ihmiselle tehtävään elinsiirtoon, minkä vuoksi biotekniikkayhtiö United Therapeutics muokkasi geneettisesti sian sydämen vähentääkseen immuunipuolustuksen hylkimisriskiä. Tämä sydän siirrettiin sitten Bennettille.

Leikkauksen ensimmäiset tulokset olivat lupaavia, mutta Bennett kuoli kahden kuukauden kuluessa leikkauksesta. Hänen virallista kuolinsyytä selvitetään edelleen, mutta valtavirran lääketieteellisten mielipiteiden mukaan se ei johtunut elimen hylkimisestä.

United Therapeutics ei ole Bennettin kuolemasta lannistunut, ja yhtiö uskoo, että sian elinten viralliset kokeet elävillä ihmisillä voitaisiin aloittaa jo vuonna 2024. (Liittyy asiaan: Japani aikoo laillistaa “elinsiirtofarmit”, joissa eläimiä kasvatetaan ja teurastetaan ihmisten elinsiirtoelimiä varten).

United Therapeuticsin kaltaisten biotekniikkayritysten palveluksessa olevat tutkijat uskovat, että bioteknisten korvaavien elinten luomisen tutkiminen voisi olla avain maan elinsiirtopulan helpottamiseen.

Miromatrix, joka sijaitsee Minneapolisissa, Minnesotassa, on toinen yritys, joka kokeilee sian elinten muuttamista ihmisen elimiä muistuttaviksi. Miromatrixin toimitusjohtaja Jeff Ross toivoo, että yritys voi suorittaa ensimmäisen kerran bioteknisesti valmistetun elimen testauksen ihmisillä vuoden loppuun mennessä – jos FDA antaa siihen luvan.

Jos FDA hyväksyy tämän kokeen, ensimmäinen koe tehdään vapaaehtoisen potilaan kehon ulkopuolella.

Ensimmäisessä kokeessa testataan, voidaanko bioteknisesti muunnettua sian maksaa käyttää ihmisillä. Muuntaakseen tämän sianmaksan Miromatrixin tutkijat luovat eräänlaisen “telineen” maksasta.

Tätä varten maksan sian solut liuotetaan ja huuhdellaan pois, jolloin elin muuttuu aavemaiseksi, puoliksi läpikuultavaksi telineeksi, jolla on kumimainen rakenne. Kun tämä vaihe on saatu päätökseen, telineeseen syötetään ihmisen maksasoluja, jotka on otettu luovutetuista elimistä, joita ei voida siirtää. Nämä elävät solut imeytyvät telineen koloihin ja koloihin ja käynnistävät sen toiminnot uudelleen.

“Me periaatteessa kasvatamme elimen uudelleen”, Ross sanoo. “Koska poistamme kaikki solut sian elimestä, elimistömme ei enää pidä sitä sian elimenä.”

Miromatrixin toimitusjohtaja varoittaa ksenotransplantaation mahdollisista vaaroista.

Yhdysvalloissa on tällä hetkellä yli 105 000 ihmistä elinsiirtoa odottavien listoilla. Tuhannet näistä ihmisistä kuolevat ennen kuin he pääsevät vuoroonsa, ja tuhannet muut eivät koskaan pääse edes listalle, koska heidän paranemismahdollisuuksiaan pidetään liian epätodennäköisinä, jotta heidän kehoonsa voitaisiin laittaa niinkin arvokas resurssi kuin elin.

Tämän vuoksi tutkijat ja lääkärit katsovat eläimiä toisena elinten lähteenä, ja FDA harkitsee itse voimakkaasti, salliiko se lisää ksenotransplantaatiokokeita, joissa käytetään sikojen geenimuunneltuja elimiä.

“Käytettävissä olevien elinten määrä ei koskaan pysty vastaamaan kysyntään”, sanoo tohtori Amit Tevar, Pittsburghin yliopiston lääketieteellisen keskuksen elinsiirtokirurgi. “Tämä on meidän turhautumisemme.”

Bioteknisten elinten avulla lääkäreiden ei tarvitsisi odottaa, että ihmiset ilmoittautuvat luovuttajiksi ja kuolevat sitten. Heidän ei tarvitsisi edes kasvattaa erityisiä sikoja. Heidän tarvitsisi vain hankkia ylijääneet elimet teurastamoista ja ajaa ne sitten laboratoriomenetelmien läpi, jollaisia Miromatrixin tutkijat parhaillaan kokeilevat.

“Tämä on jotain, joka pitkällä aikavälillä voi hyvin todennäköisesti edistää sellaisten elinten kehittämistä, joita voimme käyttää ihmisissä”, Tevar väitti.

Tästä huolimatta jopa Miromatrixin Ross on varoittanut ihmisiä mahdollisista vaaroista. Sian solujen poistaminen poistaa osan ksenotransplantaation riskeistä, mutta komplikaatioiden, kuten piilevien eläinvirusten tai hyperrejektioiden, riski ei laske nollaan prosenttiin.

Lisäksi prosessi, jossa ihmissolut saadaan ottamaan haltuun bioteknisesti muunnetut sian elimet, on monimutkainen. “Emme voi ottaa miljardeja soluja ja työntää niitä elimiin kerralla”, Ross sanoi.

fiFinnish