Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Tutkimus: Masennuslääkkeet vahvistavat bakteerien antibioottiresistenssiä.

2 min lukea
Tutkimus: Masennuslääkkeet vahvistavat bakteerien antibioottiresistenssiä.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/jdps

Ilmeisesti antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syntyyn ei ole syynä ainoastaan antibioottien massiivinen väärinkäyttö. Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan myös masennuslääkkeet vaikuttavat asiaan. Tulokset ovat hälyttäviä.

Niitä pidetään yhtenä tulevaisuuden suurimmista terveysuhkista: antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja. Vain muutaman vuosikymmenen kuluttua ne voivat heittää ihmiskunnan takaisin ennen penisilliiniä vallinneeseen aikaan, jolloin bakteeri-infektiot merkitsivät lukemattomille ihmisille varmaa ja tuskallista kuolemaa. Tällaiset “superbakteerit”, kuten niitä englanniksi kutsutaan, aiheuttavat jo nyt kasvavia ongelmia lääketieteellisessä hoidossa. Jos edes vahvimmat laajakirjoiset antibiootit, joita käytetään vain poikkeustapauksissa, eivät enää auta, nykyaikainen lääketiede ei voi tehdä paljoakaan.

Tärkein syy tällaisten resistenssien syntymiseen bakteereissa on antibioottien epäasianmukainen ja epätarkoituksenmukainen käyttö. Jos bakteeri-infektioiden kohdalla ei noudateta lääkärin ohjeita hoidon loppuun asti, se luo eräänlaisen oppimiskäyrän bakteereille (samanlaisen harjoitusohjelman), jotka sitten tulevat immuuneiksi näille lääkkeille ja siirtävät tätä immuniteettia eteenpäin lisääntyessään. Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan on kuitenkin olemassa toinenkin tärkeä tekijä, joka on tähän mennessä jäänyt täysin huomaamatta: muut lääkkeet, joilla on samanlainen vaikutus näihin bakteereihin – masennuslääkkeet.

“Jo muutaman päivän kuluttua bakteerit kehittävät vastustuskyvyn, ei vain yhdelle antibiootille vaan useille antibiooteille”, kertoi Natureen Jianhua Guo , yksi tutkimuksen tekijöistä ja Queenslandin yliopiston Australian Center for Water and Environmental Biotechnologyn professori . “Tämä on sekä mielenkiintoista että pelottavaa”. Koska tätä vaikutusta ei tunnettu tähän asti. Kuitenkin jo vuonna 2014 Guo tunnisti, että kotitalouksien jätevesissä olevilla bakteereilla oli enemmän antibioottiresistenssin geenejä kuin sairaaloiden bakteereilla. Jatkotutkimukset johtivat sitten siihen, että masennuslääkkeet ovat vastuussa tästä.

Tutkimuksessa tutkijat altistivat Escherichia coli eli E. coli -bakteerit viidelle yleiselle masennuslääkkeelle: sertraliinille (Zoloft), duloksetiinille (Cymbalta), bupropionille (Wellbutrin), esitalopraamille (Lexapro) ja agomelatiinille (Valdoxan). Sen jälkeen ryhmä altisti bakteerit kahdeksi kuukaudeksi kolmelletoista antibiootille kuudesta eri lääkeryhmästä. Jokainen masennuslääke aiheutti E. coli -bakteerille antibioottiresistenssin, mutta kahdella niistä, sertraliinilla (Zoloft) ja duloksetiinilla (Cymbalta), oli vakavimmat vaikutukset ja ne tuottivat suurimman määrän resistenttejä bakteerisoluja.Lisäksi Guo ja hänen ryhmänsä huomasivat, että masennuslääkkeet pystyvät tappamaan bakteereja tai hidastamaan niiden kasvua. Lisäksi ne aiheuttaisivat bakteereissa “SOS-vasteen”, joka laukaisee puolustusmekanismeja, jotka tekevät niistä myös vastustuskykyisempiä antibiooteille.

Suurin ongelma on se, että yksi masennuslääkkeistä, sertaliini, ajaa geenien siirtymistä bakteerisolujen välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi bakteerit, jotka itse asiassa ovat ihmisen terveydelle täysin vaarattomia (tai jopa hyödyllisiä), kehittävät masennuslääkkeiden avulla antibioottiresistenssin, ne voivat siirtää sen terveydelle haitallisiin bakteereihin. Kaiken kaikkiaan tämä ei siis ole positiivinen näkymä, varsinkin kun masennuslääkkeet ovat yleisimmin käytettyjä lääkkeitä…

fiFinnish