Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Vegaaninen ja kasvipohjainen ruokavalio huonontaa aivojen terveyttä

3 min lukea
Vegaaninen ja kasvipohjainen ruokavalio huonontaa aivojen terveyttä

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/soqf

Kasvispohjaiseen ja vegaaniseen ruokavalioon siirtyminen planeetan hyväksi on kiitettävää, mutta se saattaa pahentaa aivojen terveyteen vaikuttavan olennaisen ravintoaineen jo ennestään vähäistä saantia, varoittaa ravitsemusasiantuntija BMJ Nutrition, Prevention & Health -verkkolehdessä.

Tilannetta pahentaa se, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ei ole suositellut tai valvonut tämän ravintoaineen – koliinin – ravinnosta saatavia määriä, sillä sitä esiintyy pääasiassa eläinperäisissä elintarvikkeissa, sanoo tohtori Emma Derbyshire Nutritional Insightista, joka on ravitsemukseen ja biolääketieteeseen erikoistunut konsulttiyritys.

Koliini on välttämätön ravintoaine ravinnossa, mutta maksan tuottama määrä ei riitä täyttämään ihmiskehon tarpeita.

Koliini on kriittinen tekijä aivojen terveyden kannalta erityisesti sikiön kehityksen aikana. Se vaikuttaa myös maksan toimintaan, ja sen puute liittyy veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin sekä liiallisiin vapaiden radikaalien aiheuttamiin soluvaurioihin, kirjoittaa tohtori Derbyshire.

Ravinnon ensisijaisia koliinin lähteitä ovat naudanliha, kananmunat, maitotuotteet, kala ja kana, ja paljon pienempiä määriä on pähkinöissä, pavuissa ja ristikukkaisissa vihanneksissa, kuten parsakaalissa.

Vuonna 1998 Yhdysvaltain lääketieteellinen instituutti (Institute of Medicine) tunnusti koliinin merkityksen ja suositteli päivittäistä vähimmäismäärää. Nämä ovat 425 mg/vrk naisille ja 550 mg/vrk miehille sekä 450 mg/vrk raskaana oleville ja 550 mg/vrk imettäville naisille, koska ravintoaineella on ratkaiseva merkitys sikiön kehityksessä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen julkaisi vuonna 2016 samanlaiset päivittäiset vaatimukset. Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Euroopassa tehdyt kansalliset ravitsemustutkimukset osoittavat kuitenkin, että tavanomainen koliinin saanti jää keskimäärin alle näiden suositusten.

“Tämä on….huolestuttavaa, kun otetaan huomioon, että nykyiset suuntaukset näyttävät olevan kohti lihan vähentämistä ja kasvispainotteista ruokavaliota”, tohtori Derbyshire sanoo.

Hän antaa tunnustusta ensimmäiselle raportille (EAT-Lancet), jossa on koottu terveellinen ruokasuunnitelma, joka perustuu ympäristön kestävyyden edistämiseen, mutta ehdottaa, että siinä suositeltu täysmaidon, kananmunien ja eläinproteiinien rajoitettu saanti voisi vaikuttaa koliinin saantiin.

Hän ei myöskään ymmärrä, miksi koliinia ei mainita Yhdistyneen kuningaskunnan ruokavalio-ohjeissa tai kansallisissa väestöseurantatiedoissa.

“Kun otetaan huomioon koliinin tärkeät fysiologiset tehtävät ja tiettyjen terveysväitteiden hyväksyminen, on kyseenalaista, miksi koliini on jätetty huomiotta niin pitkään Yhdistyneessä kuningaskunnassa”, hän kirjoittaa. “Koliini on tällä hetkellä jätetty pois Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikkeiden koostumustietokannoista, tärkeimmistä ruokavaliotutkimuksista ja ruokavalio-ohjeista”, hän lisää.

Hän ehdottaa, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen riippumattoman ravitsemustieteellisen neuvoa-antavan tiedekomitean olisi aika muuttaa tämä, etenkin kun otetaan huomioon lisääntyvä näyttö koliinin merkityksestä ihmisten terveydelle ja kasvava huoli maapallon elintarviketuotannon kestävyydestä.

“Terveydenhuollon ammattilaisille ja kuluttajille on kerrottava enemmän koliinipitoisen ruokavalion merkityksestä ja siitä, miten se voidaan saavuttaa”, hän kirjoittaa.

“Jos koliinia ei sinänsä saada tarvittavassa määrin ravinnosta, tarvitaan lisäravinteita, erityisesti elinkaaren keskeisissä vaiheissa, kuten raskausaikana, jolloin koliinin saanti on ratkaisevan tärkeää lapsen kehityksen kannalta”, hän toteaa lopuksi.

fiFinnish