27.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Kuinka tekoäly ja muut tekniikat häiritsevät työpaikoilla jo nyt

3 min read
Kuinka tekoäly ja muut tekniikat häiritsevät työpaikoilla jo nyt

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/s1jw

Tekoälyn (AI) katsotaan usein aiheuttavan tuhoa ja tuhoavan työpaikkoja raporteissa sen kasvavasta käytöstä yrityksissä. Tästä esimerkkinä on hiljattain julkaistu tietoliikennekonserni BT:n suunnitelmista vähentää henkilöstönsä määrää .

Vaikka otsikoissa esiintyy tekoäly, tässä tapauksessa todellinen tarina on siirtyminen kuparista optiseen kuituun BT-verkossa.

Kun olin poika, GPO:n – BT:n edeltäjän – General Post Officen työntekijät olivat vakituisia asiakkaita vanhempieni lehtikioskissa. He ajoivat ympäriinsä kuorma-autoilla, jotka pystyttivät lennätinpylväitä ja korjasivat puhelinjohtoja. Ajat – ja teknologiat – ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen. BT:n siirtyminen kuparista valokuituun on yksinkertaisesti uusinta teknologiaa.

Tämä BT:n siirto on vaatinut suuria , kertaluonteisia ponnisteluja , jotka ovat päättymässä, samoin kuin sen luomat työpaikat. Ja koska kuitu on luotettavampaa, kenttäasentajia tarvitaan vähemmän korjauksia tekevälle työvoimalle.

Tämä muuttaa BT:n muotoa toiminnana: pakettiautoissa olevien ihmisten organisaation sijaan sillä on verkkosuunnittelijat ja johtajat, jotka pääosin voivat valvoa kentän laitteita etänä.

Tätä tapahtuu myös muilla aloilla. Rolls-Roycen lentokoneiden moottoreita valvotaan niiden lentäessä Derbyn toimistosta. Toimistossasi olevaa kopiokonetta – jos sinulla on vielä toimisto (tai kopiokonetta) – luultavasti myös toimittaja valvoo automaattisesti ilman, että teknikko menee sen lähelle.

AI “apupilottina”

Tekoäly voi osaltaan vähentää BT:n asiakaspalvelutehtäviä, koska se pystyy nopeuttamaan ja tukemaan suhteellisen rutiinitehtäviä, kuten puheluiden seulontaa tai kirjeiden ja sähköpostien kirjoittamista asiakkaille.

Mutta tämä ei yleensä ole “robotin” muotoa, joka korvaa työntekijän ottamalla hoitaakseen hänen koko työnsä. Kyse on enemmän tekoälytekniikoista, jotka auttavat ihmistyöntekijöitä – jotka toimivat “perämiehinä” – olemaan tuottavampia tietyissä tehtävissä.

Tämä vähentää lopulta tarvittavan henkilöstön määrää. Ja BT-tarinassa tekoäly mainitaan vain viidesosan osalta vähennettävistä työpaikoista, ja silloinkin vain yhtenä syynä.

Omassa tutkimuksessani laki- ja tilitoimistojen kanssa kollegoideni James Faulconbridgen ja Atif Sarwarin kanssa tekoälypohjaiset tekniikat tekevät hyvin harvoin asioita nopeammin ja halvemmalla. Pikemminkin ne automatisoivat joitakin tehtäviä, mutta niiden analyyttiset ominaisuudet tarjoavat myös lisätietoa asiakkaiden ongelmista.

Parempia neuvoja, uusia töitä

Asianajotoimisto voi käyttää dokumenttien tarkistuspakettia esimerkiksi etsiessään ongelmalausekkeita sadoista vuokrasopimuksista. Se voi sitten käyttää löydettyä kokonaismallia perustana neuvoakseen asiakasta kiinteistökannan parempaan hallintaan.

Vastaavasti auditoinnissa tekoälytekniikat voivat automatisoida epäilyttävien tapahtumien etsimisen tuhansien merkintöjen joukosta, mutta myös tuottaa oivalluksia, jotka auttavat asiakasta ymmärtämään riskejä ja suunnittelemaan kassavirtaansa tehokkaammin.

Näillä tavoilla teknologia voi antaa laki- ja tilitoimistoille mahdollisuuden tarjota lisäneuvontapalveluita asiakkaille. Tekoälyn käyttöönotto luo myös uudenlaisia
​​työpaikkoja, kuten insinöörejä ja datatieteilijöitä asianajotoimistoissa.

Viimeaikaiset edistysaskeleet generatiivisessa tekoälyssä – jotka luovat tekstiä tai kuvia vastauksena kehotteisiin, joista ChatGPT ja GPT 4 ovat ilmeisimpiä esimerkkejä – tarjoavat uusia mahdollisuuksia ja huolenaiheita. Ei ole epäilystäkään siitä, että niissä on joitain mahdollisesti uusia ominaisuuksia ja joidenkin mielestä jopa yleisen tekoälyn “kipinöitä” .

Nämä tekniikat vaikuttavat työhön ja muuttavat tietynlaisia ​​työpaikkoja. Mutta he eivät ole pääsyyllisiä BT-tapauksessa, ja niin tutkijoiden kuin toimittajienkin on pidettävä pää kylmänä ja tutkittava todisteet kussakin tapauksessa.

Meidän tulee pyrkiä toimimaan vastuullisesti innovoidessamme tekoälyn, kuten minkä tahansa muun tekniikan, kanssa. Mutta myös: varo polvi-nykivä, sensaatiomainen vastaus tekoälyn käyttöön työssä.

Martin Spring , operaation johtamisen professori, Lancasterin yliopisto

Tämä artikkeli on julkaistu uudelleen The Conversationista Creative Commons -lisenssillä. Lue alkuperäinen artikkeli .