24.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Tekeekö liberaali yhteiskunta meidät sairaiksi?

13 min read
Tekeekö liberaali yhteiskunta meidät sairaiksi?

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/as0a

Kun Covid-19-infektioiden määrä alkoi vähentyä, tuli merkkejä paljon oudommasta pandemiasta: pitkästä Covidista ja sen monista pitkäaikaisista komplikaatioista. Voisi ajatella, että koska miehet ja iäkkäät ihmiset kärsivät eniten viruksen aiheuttamista komplikaatioista, suurin osa pitkän Covidin sairastaneista olisi iäkkäitä miehiä. Näin ei kuitenkaan ole. Yhdysvaltain väestölaskentatoimiston tutkimuksen mukaan naiset ilmoittavat sairastavansa sitä lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet, kun taas transsukupuoliset ihmiset sairastavat sitä huomattavasti todennäköisemmin kuin kaikki muut ryhmät. Saksalaisessa tutkimuksessa puolestaan todettiin, että “on olemassa yhä enemmän näyttöä siitä, että nuorilla tytöillä on erityinen riski pitkittyneisiin oireisiin”.

Kun otetaan huomioon, että Covid vaikuttaa yleensä enemmän miehiin kuin naisiin, miksi pitkä Covid vaikuttaisi enemmän naisiin kuin miehiin? Ja kun otetaan huomioon, että Covidin komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia nuorilla, miksi pitkä Covid vaikuttaa suhteettoman paljon teini-ikäisiin tyttöihin? Lopuksi, koska emme voi syyttää virusta transfobiasta, miksi pitkä Covid vaikuttaisi eniten transsukupuolisiin ihmisiin?

Vastaus löytyy siitä, että pitkä Covid ei ole puhtaasti fysikaalinen ilmiö. Nature-lehdessä julkaistussa lähes kahta miljoonaa ihmistä käsittävässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, jotka ilmoittivat kolme tai useampia pitkän Covidin oireita, olivat mm. seuraavat: 4,9 prosenttia ihmisistä, joilla oli todistetusti ollut Covid, ja 4 prosenttia ihmisistä, joilla ei ollut todisteita Covidista. Pitkän Covidin oireiden ilmoittaminen liittyy siis vain kohtalaisesti aiempaan Covid-infektioon. Itse asiassa pitkä Covid korreloi suunnilleen yhtä paljon mielialahäiriöiden kanssa kuin itse Covidin kanssa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ahdistuneisuuteen ja masennukseen ennen Covid-tartuntaa taipuvaisilla henkilöillä oli 45 prosenttia suurempi todennäköisyys saada pitkä Covid-tartunta tartunnan jälkeen, ja Nature-tutkimuksessa havaittiin, että ahdistuneisuus ja masennus ennen Covid-tartunnan saamista melkein kaksinkertaistivat mahdollisuudet ilmoittaa pitkästä Covid-tartunnasta.

Tämä selittäisi osaltaan, miksi naiset ja transihmiset raportoivat suhteettoman usein pitkästä Covidista: näillä kahdella väestöryhmällä on erityisen paljon ahdistusta ja masennusta.

Mutta miksi juuri mielialahäiriöt lisäisivät pitkän Covidin todennäköisyyttä? Jotkut asiantuntijat ovat arvelleet, että stressi voi vaikuttaa immuunijärjestelmän vasteeseen Covidille ja johtaa vakavampiin infektioihin. Turkkilaisessa tutkimuksessa ei kuitenkaan löytynyt todisteita siitä, että ahdistus tai masennus muuttaisi elimistön immuunivastetta virusta vastaan. Paljon todennäköisempi selitys voisi olla se, että koska mielialahäiriöiden oireet ovat päällekkäisiä pitkän Covidin oireiden kanssa, ihmiset sekoittavat psyykkisen ahdingon virusinfektion sivuvaikutuksiin.

Tämä on osa laajempaa ilmiötä. Nuoret raportoivat epätoivosta ja ahdistuksesta ennennäkemättömän nopeasti, ja tämä mielenterveyskriisi on oire huonosti toimivasta yhteiskunnasta – yhteiskunnasta, joka tekee ihmisistä sairaita opettamalla heidät tuntemaan itsensä sairaiksi. Ihmisten taipumus diagnosoida epätoivonsa väärin lääketieteelliseksi häiriöksi on havaittavissa pitkien Covid-raporttien ulkopuolella. Ajatellaanpa vaikka sukupuolidysforiatapausten lisääntymistä. Vuosien 2012 ja 2022 välillä NHS:n sukupuoli-identiteetin kehittämispalveluun (Gender Identity Development Service, GIDS) ohjattujen nuorten määrä kasvoi yli 2000 prosenttia. Jos kasvu johtuisi pelkästään trans-olemukseen liittyvän leimautumisen vähenemisestä, se ei olisi rajoittunut enimmäkseen yhteen sukupuoleen ja ikäryhmään, mutta sitä ovat ajaneet lähes yksinomaan nuoret ja syntyneet naiset.

Ryhmä, joka ilmoittaa suhteettoman usein sukupuolidysforiasta – murrosikäiset tytöt – näyttää olevan sama väestöryhmä kuin ryhmä, jonka katsottiin saksalaistutkimuksessa olevan suhteettoman suuressa vaarassa sairastua pitkään Covidiin. Tämä on myös transhenkilöiden ohella se ryhmä, jonka katsotaan olevan suurimmassa vaarassa sairastua mielialahäiriöihin. Näyttää siis jälleen kerran siltä, että monet nuoret, erityisesti tytöt, sekoittavat yleisen ahdistuksen johonkin toiseen sairauteen.

Eikä kyse ole vain sukupuolidysforiasta, joka on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Suurten masennushäiriöiden, tarkkaavaisuushäiriön, pakko-oireisen häiriön, sosiaalisen ahdistuneisuuden häiriön, yleistyneen ahdistuneisuushäiriön, autismin kirjon häiriön ja erilaisten syömishäiriöiden määrä on lisääntynyt. Näyttää siltä, että nuoret ja heidän lääkärinsä pitävät henkilökohtaisia ongelmia lääketieteellisinä häiriöinä: elämme patologisointipandemiaa.

Miksi niin monet ihmiset sekoittavat surun sairauteen? On ihmisluonnon mukaista etsiä yksittäisiä syitä monimutkaisiin ongelmiin. Lääkärin tapa liittää kaikki potilaan oireet vain yhteen diagnoosiin johti Hickamin sananlaskuun, jossa todetaan seuraavaa: “Ihmisellä voi olla niin monta sairautta kuin hän haluaa.” Samoin on houkuttelevaa etsiä siistiä ja yksinkertaista syytä sille, miksi ihmiset syyttävät ongelmistaan yhtä ainoaa sairautta, mutta näin tehdessä tekisi saman virheen kuin hekin. Patologisoinnilla voi olla niin monta syytä kuin se vain haluaa.

Yksi niistä voi olla kyberkondria, ilmiö, jossa ihmiset googlaavat ahdistuneina oireita ja jättävät vahvistusvinouman vuoksi huomiotta ne oireet, jotka eivät koske heitä, ja keskittyvät niihin, jotka koskevat heitä, kunnes he ovat vakuuttuneita siitä, että heillä on sairaus, josta he lukevat. Toinen syy voi olla sosiaalinen tarttuvuus, jolloin paniikki leviää suggestion voimalla. Yhdistyneessä kuningaskunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret, jotka kertoivat vanhempiensa kärsivän pitkästä Covidista, kertoivat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kärsivänsä itse pitkästä Covidista riippumatta siitä, oliko heillä itse ollut Covidia.

Tiedetään, että sosiaaliset tartunnat vaikuttavat yleensä enemmän tyttöihin kuin poikiin, ja tätä eroa saattaa pahentaa se, että tytöt käyttävät sosiaalista mediaa enemmän kuin pojat. Sosiaalisen tarttuvuuden ongelma selityksenä on kuitenkin se, että se tarjoaa keinon, ei syytä; se tarjoaa keinon ilman motiivia.

Jotkut ovat yrittäneet löytää motiivin. Yksi niistä on, että tytöt yrittävät paeta saavuttamattomia naisellisuuden ihanteita. Kun plastiikkakirurgian ja kauneusfilttereiden kilpavarustelu kiihtyy, luonnolliset vartalot näyttävät siihen verrattuna rumilta. Tämä “selfie-dysmorfia” voi johtaa ahdistukseen ja masennukseen sekä sukupuolidysforian oireisiin, kun murrosikäiset tytöt pyrkivät epätoivoisesti uhmaamaan vartalonsa muuttumista seksiobjekteiksi. Tämä selitys ei kuitenkaan valota paljon sellaisten sairauksien kuten pitkän Covidin, autismin ja pakko-oireisen häiriön yleistymistä. Syvempi sukellus tietoihin kuitenkin selittää.

Kun mielenterveystietoihin sisällytetään myös politiikka, käy selväksi, että kyse ei ole pelkästään sukupuolesta. Vuonna 2020 tehdyssä Pew-tutkimuksessa, johon osallistui yli 10 000 ihmistä, havaittiin, että 18-29-vuotiaat liberaalit ilmoittivat itsestään kärsineensä psykologisista ongelmista viimeisen viikon aikana todennäköisemmin kuin samanikäiset konservatiivit. He olivat myös yli kaksi kertaa todennäköisempiä kertomaan, että heillä oli joskus diagnosoitu mielenterveyden häiriö. Lisäksi “erittäin liberaalit” ilmoittivat huonosta mielenterveydestä todennäköisemmin kuin “vain liberaalit”. Ryhmä, joka ilmoitti todennäköisimmin huonosta mielenterveydestä, oli valkoihoiset liberaalit naiset, joista hälyttävät 56 prosenttia ilmoitti saaneensa mielenterveysdiagnoosin.

Ratkaisevaa on, että maailmankatsomuksen kontrollointi kavensi sukupuolten välisiä eroja huomattavasti: liberaalit miehet raportoivat todennäköisemmin huonosta mielenterveydestä kuin konservatiiviset naiset. Näyttäisi siis siltä, että tyttöjen ja nuorten naisten mielenterveysepidemia liittyy heidän taipumukseensa vasemmistoliberaalimpaan ajattelutapaansa kuin poikien ja nuorten miesten – ja tämä ero korostuu ajan myötä.

Mutta miksi vasemmistolaisuus olisi yhteydessä huonompaan mielenterveyteen? Analyysissä, jossa analysoitiin 86 138 nuoren tietoja, havaittiin Pew-tutkimuksen tavoin, että vuosien 2005 ja 2018 välillä liberaalien itsearvioitu mielenterveys oli heikentynyt enemmän kuin konservatiivien, ja että tämä heikkeneminen oli pahinta tytöillä. Tutkijat syyttivät tästä “vieraantumista kasvavassa konservatiivisessa poliittisessa ilmapiirissä”. New York Timesin Michelle Goldberg kuitenkin kumosi tämän selityksen huomauttamalla, että liberaalien mielenterveysongelmat alkoivat Obaman ollessa vallassa ja korkeimman oikeuden äänestäessä homojen avioliitto-oikeuksien laajentamisesta – tuskin konservatiivisessa poliittisessa ilmastossa.

Todelliset syyt saattavat olla syvemmällä. Liberaalien ja konservatiivien näkemyserot perustuvat ennen kaikkea yhteen ajatukseen. Vasemmistolaisuudessa keskeistä on tasa-arvo, jonka taustalla on ajatus siitä, että ihmisten onni ja epäonni eivät ole heidän omaa syytään ja siksi ansaitsemattomia. Vasemmistolaisuus vähättelee ihmisten vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnallisiin tuloksiin ja korostaa liikaa ympäristöolosuhteiden merkitystä. Kun länsi on siirtynyt kulttuurisesti vasemmalle – koska useimmat kirjailijat ja taiteilijat ovat kallistuneet vasemmalle – ihmisten kuvaamisesta on tullut hallitsevaa, koska he ovat onnettomia sätkynukkeja.

Nykypäivän vasemmistoliberalistinen kulttuuri opettaa nuorille, että heidän ongelmansa eivät ole heidän omaa syytään, vaan pikemminkin erilaisten järjestelmien tulosta, joihin he eivät voi vaikuttaa. Nämä järjestelmät voivat olla sosiologisia – myöhäiskapitalismi, järjestelmällinen rasismi, patriarkaatti – mutta yhä useammin ne ovat lääketieteellisiä. Yleinen esimerkki on “trauma”, psykiatrinen termi, josta on tullut polvitaipaleen oikeutus kaikkeen katurikollisuudesta vastakkaisten näkemysten vaientamiseen kampuksella. Sanaa käytetään niin paljon, että jopa lääkärit pelkäävät sen menettäneen merkityksensä. Useimmat ihmiset ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että heidän henkilökohtaisia epäonnistumisiaan syytetään lääketieteellisistä ongelmista, koska se vapauttaa heidät vastuusta. Ei ole sinun syysi, että raivostuit väkivaltaisesti, vaan sinulla on trauma. Ei ole sinun vikasi, että sinulla ei ole energiaa, vaan sinulla on pitkä Covid. Ei ole sinun vikasi, että vihaat ulkonäköäsi, vaan sinulla on sukupuolidysforia.

Patologisointi on myös tehokas tapa tuottaa sympatiaa. Black Lives Matter -järjestön toinen perustaja Patrisse Cullors vastasi syytöksiin, joiden mukaan hän oli käyttänyt lahjoitusrahoja ystävien ja perheen rikastuttamiseen, väittämällä, että syytökset olivat aiheuttaneet hänelle posttraumaattisen stressihäiriön, joka on diagnoosi, joka on aikoinaan varattu vain raiskauksista selvinneille ja sotaveteraaneille.

Cullorsin kaltaisiin väitteisiin suhtaudutaan vaistomaisesti myötätuntoa ja jopa kunnioitusta herättävästi vasemmistossa, jossa liialliset yritykset leimautua mielenterveysongelmista voivat päätyä niiden ihannointiin. Sosiaalisessa mediassa nuoret liberaalit harrastavat nykyään “sadfishingiä”, eräänlaista digitaalista Münchhausenin syndroomaa, jossa ihmiset keksivät sairauksia säälin ja vaikutusvallan saamiseksi; jotkut, kuten TikTokerin “TicsAndRoses”, teeskentelevät Touretten syndroomaa, kun taas toiset teeskentelevät moninaista persoonallisuutta. Mielenterveyden häiriöiden voima herättää huomiota verkossa on tehnyt niistä muotiasusteita, söpöjä omituisuuksia, joiden avulla lapset erottuvat joukosta, tai “osan seurusteluviehätystäni”.

Valitettavasti nämä design-häiriöt eivät ole vain harmittomia leimoja, vaan vaikuttajien tahallinen patologisointi aiheuttaa katsojissa tahatonta patologisointia. Raportit kertovat, että teini-ikäiset tytöt ovat saaneet yhtäkkiä “TikTok-tiikkiä” katsottuaan videoita Touretten oireyhtymästä kärsivistä henkilöistä. Toiset kertovat nuorista, joilla on useita persoonallisuuksia sen jälkeen, kun he ovat katsoneet videoita ihmisistä, joilla väitetään olevan dissosiatiivinen identiteettihäiriö. Kun ihmisten epätoivoinen myötätunnon kaipuu lisääntyy, ja kilpailu lisää heidän huomionhaluaan, on todennäköistä, että sadfishing ja sen seuraukset vain pahenevat.

Mutta niin huolestuttavaa kuin tämä kaikki onkin, uhrikulttuuri ei ole ainoa patologisoinnin pandemian taustalla oleva voima. Sitä on tukenut lääketeollisuus, jolla on omat kannustimensa mielenterveyshäiriöiden esiintyvyyden liioitteluun.

Lääketieteellistäminen – kliinikkojen taipumus luokitella yhä useammat asiat uudelleen lääketieteellisiksi ongelmiksi – johtuu siitä, että lääkärit ovat yhtä inhimillisiä kuin potilaansa, ja siksi kulttuuri ja heidän omat henkilökohtaiset ennakkoluulonsa vaikuttavat heihin yhtä paljon. Rosenhanin vuonna 1973 tekemä koe osoitti, että psykiatrit, joille on kerrottu, että terve ihminen on mielisairas, alkavat tulkita kyseisen ihmisen tavallista käyttäytymistä, kuten muistiinpanojen tekemistä, mielenterveyshäiriön ilmentymiksi. Näimme tämän Tavistockin skandaalissa, jossa pahamaineisen Gids-klinikan henkilökunta, jonka ideologit olivat ehdollistaneet etsimään sukupuolidysforiaa, alkoi yhä hätäisemmin diagnosoida sitä.

Kliinikoiden kykyä nähdä juuri ne oireet, joita he etsivät, helpottaa käsitteiden hiipiminen, eli se, että häiriöiden määritelmät laajenevat vähitellen kattamaan yhä useampia ihmisiä. Esimerkiksi autismidiagnoosien lisääntyminen johtuu suurelta osin autismin kirjon diagnostisesta laajentumisesta. Käsitteiden hiipuminen johtuu suurelta osin Shirkyn periaatteesta, jonka mukaan: “Instituutiot pyrkivät säilyttämään ongelmat, joihin ne ovat ratkaisu.” Motiivi on usein taloudellinen; keisarinleikkausta vaativiksi katsottujen raskauksien määrä on kasvanut, koska tämä synnytysmenetelmä on kannattavampi. Samoin, jos olet yksinkertaisesti surullinen, lääketieteelliset yritykset eivät voi käyttää sinua rahallisesti, mutta jos ahdistuksenne luokitellaan uudelleen esimerkiksi sukupuolidysforiaksi, yritykset voivat myydä teille murrosiän estolääkkeitä tai kirurgisia toimenpiteitä. Vuoteen 2021 mennessä GIDS:n osuus Tavistock Trustin tuloista oli neljännes. Yhdysvalloissa sukupuolenkorjauskirurgian markkinoiden arvo oli 1,9 miljardia dollaria, ja niiden vuotuisen kasvuvauhdin ennustetaan olevan 11,23 prosenttia.

Meillä on siis lääketeollisuus, jolla on sekä taloudellisia että ideologisia motiiveja liioitella sairauksien esiintyvyyttä, ja meillä on uhrikulttuuri, joka rohkaisee ihmisiä pitämään itseään sellaisten asioiden alistamina, joihin he eivät voi vaikuttaa. Tämän kaiken keskellä tavalliset ihmiset ovat houkuteltuja syyttämään ongelmistaan lääketieteellisiä kysymyksiä helppojen vastausten vuoksi.

Nämä kolme kokonaisuutta muodostavat yhdessä toisiaan vahvistavan järjestelmän. Edesmennyt filosofi Ian Hacking kertoo kirjassaan Rewriting the Soul yksityiskohtaisesti, kuinka 1900-luvulla lehdistö, yleisö ja lääketeollisuus toimivat yhdessä luodakseen uusia hulluuden muotoja pelkistä juoruista. Ennen vuotta 1970 monipersoonallisuushäiriöitä (nykyisin dissosiatiivinen identiteettihäiriö) ei ollut juuri lainkaan, mutta sen jälkeen kun tiedotusvälineet olivat julkaisseet yhden tapauksen, ihmiset alkoivat käyttää monipersoonallisuuden käsitettä omien ongelmiensa ymmärtämiseen. Näin he alkoivat mukautua, tahallaan tai muuten, häiriön virallisiin oireisiin. Kun lääkärit arvelivat, että ihmiset saattavat keksiä moninaista persoonallisuutta käsitelläkseen lapsuuden seksuaalista hyväksikäyttöä, ihmiset alkoivat tehdä juuri niin. Jotkut jopa “muistivat” yhtäkkiä tulleensa seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi, vaikka tukahdutettujen muistojen käsitteellä ei ole mitään pohjaa. Aluksi potilaat kertoivat, että heillä oli kaksi tai kolme persoonallisuutta. Vuosikymmenen kuluessa heitä oli keskimäärin 17.

Potilaiden kertomukset vaikuttivat siis lääkäreiden diagnooseihin, mutta myös lääkäreiden diagnoosit vaikuttivat potilaiden kertomuksiin. Diagnoosikriteereistä tuli sekä määrääviä että kuvailevia; ne kertoivat potilaille, miltä heidän piti tuntea ja toimia. Hacking kutsui tätä vastavuoroisen vahvistumisen sykliä “silmukkavaikutukseksi”, ja se osoittautui niin voimakkaaksi, että se muutti pari yksittäistä tapausta epidemiaksi. Samanlainen silmukkavaikutus, jota hyperyhteyksien maailma helpottaa, näyttää olevan syynä mielisairauksia koskevien ilmoitusten lisääntymiseen nykyään.

Tämä on ongelma, koska kuviteltu sairaus voi aiheuttaa todellista sairautta. Tämä tapahtuu kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on suora: Intian maaseudulla kansanperinteen mukaan raskaana olevan koiran purema voi tehdä ihmisen raskaaksi koiran pennuista, ja tämä urbaani myytti on luonut uuden sairauden: penturaskaussyndrooman. Uhrit ovat niin vakuuttuneita siitä, että he ovat raskaana pennuilla, että he saavat paniikkikohtauksia ja että heillä on jopa raskauden oireita jatkuvasta pahoinvoinnista siihen, että pennut ryömivät heidän vatsassaan.

Toinen tapa, jolla valepahoinvointi muuttuu todelliseksi, on kuitenkin paljon yleisempi ja salakavalampi.

Muistatteko, miten vasemmistolaisuus vähentää ihmisen toimijuutta tasa-arvon nimissä? Tutkimusten mukaan konservatiiveilla on taipumus sisäiseen kontrolliin, mikä tarkoittaa, että he uskovat omien päätöstensä ohjaavan heidän kohtaloaan ulkoisten voimien sijaan. Liberaaleilla puolestaan on taipumus ulkoiseen ohjauspaikalle, mikä tarkoittaa, että he uskovat elämänsä olevan heidän hallitsemattomien voimien määräämää.

Amerikkalaiset psykologit Jonathan Haidt ja Jean Twenge kartoittivat nuorille suunnattujen kansallisten kyselytutkimusten avulla heidän hallinnan sijaintinsa. Heidän havaintonsa perustuivat niiden vastaajien osuuteen, jotka olivat samaa mieltä esimerkiksi seuraavien väittämien kanssa: “Minunlaisillani ihmisillä ei ole mahdollisuuksia menestyksekkääseen elämään” ja “Aina kun yritän päästä eteenpäin, jokin estää minua”. He päättelivät, että 90-luvulta lähtien kaikkien teini-ikäisten kontrolli on muuttunut ulkoisemmaksi, mutta muutos on ollut suurempi liberaaleilla ja suurin liberaaleilla tytöillä. Kun teinien itsetuntoa kartoitettiin käyttämällä vastauksia väittämiin, kuten “Minusta tuntuu, että elämästäni ei ole kovin paljon hyötyä”, aineisto osoitti, että itsetunto on yleisesti heikentynyt vuodesta 2012 lähtien. Myös tässä tapauksessa lasku oli voimakkaampaa liberaalien keskuudessa ja voimakkainta liberaalien tyttöjen keskuudessa.

Ihmiset, joilla on sisäinen hallinnan paikka ja jotka uskovat hallitsevansa kohtaloaan, ovat yleensä onnellisempia ja heillä on terveellisempiä tottumuksia, kuten hyvä ruokavalio ja säännöllinen liikunta, kun taas ihmiset, joilla on ulkoinen hallinnan paikka ja jotka uskovat olevansa kohtalon armoilla, kärsivät enemmän ahdistuksesta ja masennuksesta ja käyttävät todennäköisemmin huumeita väärin ja laiminlyövät terveyttään. Kun uskot, ettei sinulla ole mitään kontrollia, niin ei olekaan.

Yhteiskunnan liberalisoituessa ja lääketieteellistyessä nuoret ovat menettäneet sekä itseluottamuksensa että vastustuskykynsä. Monet ovat sen jälkeen jääneet loukkuun kierrokseen, jossa he tuntevat ahdistusta ja patologisoivat sen, mikä aiheuttaa lisää ahdistusta, joka taas johtaa patologisointiin ja lisää ahdistusta, joka lopulta muuttuu oppikirjamaiseksi ahdistukseksi ja masennukseksi. Diagnoosien lisääntyminen ei siis ole vain medikalisaation aiheuttama harhakuva, vaan yhteiskunta opettaa lapsia kehittämään todellisia toimintahäiriöitä.

Tämä on patologisoinnin pandemian suurin vaara: usko omaan sairauteen on itseään toteuttava. Se ei ole minkään ruumiinelimen vaan toivon itsensä sairaus, ja se vahingoittaa uhriaan lamauttamalla hänen vastustuskykynsä kaikkea muuta kohtaan.

Jos patologisoinnin pandemiaan on olemassa rokote, paras ehdokas on kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT). Se on puheeseen perustuva hoitomuoto, joka perustuu antiikin Kreikan stoalaisuuden filosofiaan. Vastoin nykyaikaa se opettaa, että tunteemme eivät aina ole päteviä, vaan usein harhaisia ja itsetuhoisia. Tavoitteena on muotoilla haitalliset ajatukset uudelleen vaihtoehdoiksi, jotka ovat tarkempia, asiallisempia ja ratkaistavampia. “Maailma on surkea” -ajatuksen sijaan voisi siis ajatella “Minusta tuntuu, että maailma on juuri nyt surkea”. Siinä missä patologisointi asettaa ongelmat oman kontrollin ulkopuolelle, CBT asettaa ne oman kontrollin piiriin. Siinä missä patologisointi niputtaa monet pienet ongelmat yhdeksi jättimäiseksi ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, CBT pilkkoo jättimäiset ongelmat pieniksi hallittaviksi paloiksi.

Mitään psykoterapian muotoa ei ole testattu yhtä tarkasti kuin CBT:tä, ja sen tehokkuus toimintakyvyn palauttamisessa ja toivon herättämisessä on dokumentoitu vuosikymmeniä kestäneillä tutkimuksilla. Joidenkin tutkimusten mukaan CBT on vähitellen menettämässä tehoaan, mutta tämä johtuu lähinnä siitä, että CBT:tä, kuten kaikkea muutakin yhteiskuntatieteissä, on turmellut amatöörimäistyminen ja halu olla “osallistava” ja loukkaamaton. Uusimmat CBT:n muodot, kuten “transsukupuolisuutta vahvistava CBT”, ovat klassisen CBT:n vastakohta, koska niissä ei pyritä kasvattamaan voimaa vaan validoimaan tunteita.

Enemmän kuin koskaan tarvitaan paluuta alkuperäiseen, stoalaisuuteen perustuvaan CBT:n muotoon, joka on auttanut kaikkia filosofi-keisari Marcus Aureliuksesta, joka hallitsi Roomaa sodan ja kulkutautien aikana, Vietnamin sotavanki James Stockdaleen, joka käytti sitä kestääkseen kidutusta pahamaineisessa “Hanoi Hiltonissa”. Perimmäinen parannuskeino vallitsevaan patologisointiin on valmistaa nuoret taistelemaan suurinta vihollista – omaa mieltään – vastaan ja opettaa heille historian selviytyjien meille perintönä jättämä koeteltu totuus: olet enemmän kuin ne asiat, joita sinulle tapahtuu. Ja sinulla on yhtä paljon valtaa elämääsi kuin uskotkin.

Monet sinua kohtaavista onnettomuuksista eivät ole sinun syytäsi, mutta jos etsit selityksiä kärsimyksillesi asioista, joihin et voi vaikuttaa, olet vaarassa joutua sellaisen kulttuurin ja teollisuuden uhriksi, jonka motiivina on pitää sinut sairaana. Etsikää syitä sisältänne, ja useimmiten löydätte myös parannuskeinot. Nykyaikainen yhteiskunta kertoo teille tietysti muuta, mutta on teidän vallassanne uhmata sitä, sillä ette ole avuton lehti tuulessa vaan mieli, joka pitää hallussaan maailmaa, joka, riippuen siitä, miten ajattelette, voi olla helvetti taivaassa tai taivas helvetissä.

Lähde: Unherd.com