19.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Mikroaaltouunissa lämmitettävät vauvanruoka-astiat vapauttavat MILJONIA haitallisia muovihiukkasia

2 min read
Mikroaaltouunissa lämmitettävät vauvanruoka-astiat vapauttavat MILJONIA haitallisia muovihiukkasia

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/8r42

Vanhempien tulee miettiä kahdesti ennen kuin laittavat muovisia vauvanruokapakkauksia mikroaaltouuniin. Nebraska-Lincolnin yliopiston tutkijat sanovat, että se voi vapauttaa miljardeja pieniä muovihiukkasia ruokaan. Heidän tutkimuksensa havaitsee, että joistakin astioista vapautui yli kaksi miljardia nanomuovia ja neljä miljoonaa mikromuovia neliösenttimetriä kohden, kun käyttäjät altistavat säiliönsä mikroaaltoille.

Tällaisten mikro- ja nanomuovien kulutuksen terveysvaikutukset ovat edelleen epävarmoja, mutta tutkimuksessa havaittiin merkittävä vaikutus viljeltyihin alkion munuaissoluihin . Näille muovihiukkasille altistumisen jälkeen noin 75 prosenttia näistä soluista kuoli kahdessa päivässä. Mahdolliset riskit huomioon ottaen Maailman terveysjärjestön vuoden 2022 raportissa neuvottiin rajoittamaan näille hiukkasille altistumista.

“On todella tärkeää tietää, kuinka monta mikro- ja nanomuovia otamme”, sanoo Kazi Albab Hussain, tutkimuksen johtava kirjoittaja ja rakennus- ja ympäristötekniikan tohtoriopiskelija, yliopiston tiedotteessa . ”Kun syömme tiettyjä ruokia, olemme yleensä perillä tai meillä on käsitys niiden kaloreista, sokeritasoista ja muista ravintoaineista. Mielestäni on yhtä tärkeää, että olemme tietoisia ruoassamme olevien muovihiukkasten määrästä .

Vuonna 2021 lapsensa syntymän innoittamana Hussain ja hänen kollegansa aloittivat tutkimuksensa vauvanruokapakkauksista . He kokeilivat kahta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksymää muovityyppiä. Muovit mikroaaltouunissa sisälsivät joko deionisoitua vettä tai kolme prosenttia etikkahappoa, joka simuloi monien elintarvikkeiden happamuutta. Tulokset vaihtelivat astian tyypin ja sisällä olevan nesteen mukaan, mutta mikroaaltovalmisteita kuluttavat imeväiset ja taaperot saattoivat niellä merkittäviä pitoisuuksia muovia . Jopa elintarvikkeiden säilyttäminen huoneenlämmössä tai jääkaapissa voi johtaa näiden hiukkasten vapautumiseen .

“Vauvani osalta en pystynyt täysin välttämään muovin käyttöä”, Hussain sanoo. “Mutta pystyin välttämään ne (skenaariot), jotka aiheuttivat enemmän mikro- ja nanomuovien vapautumista. Ihmiset ansaitsevat myös tietää ne, ja heidän tulee valita viisaasti.”

Tutkijat tutkivat myös muovin suoria vaikutuksia soluihin. Munuaissolut, jotka altistettiin vapautuneiden hiukkasten korkeille pitoisuuksille, osoittivat korkeaa kuolleisuutta, mikä viittaa siihen, että näillä muoveilla voi olla merkittäviä myrkyllisiä vaikutuksia , varsinkin kun nämä muovit tunkeutuivat soluihin helpommin.

Käsittelemättömien (vasemmalla) alkion munuaissolujen rinnakkainen vertailu mikro- ja nanomuoveilla (oikealla) 72 tunnin ajan käsiteltyihin soluihin. (luotto: Environmental Science & Technology / American Chemical Society)

Hussain toivoo, että tulevissa tuotteissa saattaisi olla merkintöjä, kuten “mikromuoviton” tai “nanoplastiton”, ja kehottaa tutkimaan muoveja, jotka eivät vapauta näitä hiukkasia .

“Meidän on löydettävä polymeerit, jotka vapauttavat vähemmän (hiukkasia),” Hussain sanoo. ”Todennäköisesti tutkijat pystyvät kehittämään muoveja, joista ei vapaudu mikro- tai nanomuoveja – tai jos vapauttavat, vapautuminen olisi mitätöntä.