Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

13.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Tiedemiehet loivat “elektronisen kielen” antaakseen tekoälylle makuaistin

3 min lukea
Tiedemiehet loivat “elektronisen kielen” antaakseen tekoälylle makuaistin

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/ejvr

Kehitteillä on innovatiivinen “elektroninen kieli”, joka voi mahdollisesti toistaa ihmisten mieltymykset tiettyihin elintarvikkeisiin. Penn State Universityn tutkijat sanovat, että tämä läpimurto tulee, kun tutkijat pyrkivät integroimaan emotionaalisen älykkyyden, joka sisältää maun vaikutteita pitävät ja eivät pidä, tekoälyyn (AI).

Tekoäly on kehittynyt merkittävästi vuosien varrella. Sen nykyiset mallit jättävät kuitenkin suurelta osin huomiotta ihmisen psykologian, mukaan lukien tunneälyn vivahteet.

“Työmme pääpaino oli, kuinka voisimme tuoda älykkyyden tunne-osan tekoälyyn”, vastaava kirjoittaja Saptarshi Das, Penn Staten tekniikan ja mekaniikan apulaisprofessori, sanoo yliopiston tiedotteessa . ”Tunteet on laaja ala ja monet tutkijat opiskelevat psykologiaa; kuitenkin tietokoneinsinööreille matemaattiset mallit ja erilaiset tietojoukot ovat olennaisia ​​suunnittelutarkoituksiin. Ihmisen käyttäytyminen on helppo havaita, mutta vaikea mitata, mikä vaikeuttaa robotissa toistamista ja siitä emotionaalisesti älykästä tekemistä. Tällä hetkellä siihen ei ole todellista tapaa.”

Ruokailutottumukset ovat erinomainen esimerkki tästä tunneälystä. Vaikka nälkä on fysiologinen halu syödä, syömisvalintoihimme vaikuttaa makuaistimme , joka tunnetaan makuaistina. Kuten Das selittää, vaikka ihminen ei olisi nälkäinen, psykologinen halu voi saada heidät nauttimaan makeaa, vaikkapa lihapalan päälle.

”Jos sinulla on onni, että sinulla on kaikki mahdolliset ruokavalinnat, valitset ne ruoat, joista pidät eniten”, Das selittää. “Et aio valita jotain, mikä on erittäin katkeraa , mutta todennäköisesti yrität jotain makeampaa, eikö niin?”

Maun monimutkaisuuden ymmärtämiseksi Penn Staten tutkijat katsoivat ihmisen kieltä , joka muuntaa kemialliset tiedot sähköisiksi signaaleiksi, jotka lähetetään aivojen makukuoreen . Tällä aivoalueella monimutkaiset hermosoluverkostot muokkaavat makuaistimme. Tämän jäljittelemiseksi ryhmä loi elektronisen “kielen” käyttämällä grafeenista valmistettuja kemitransistoreja kemiallisten molekyylien havaitsemiseen yhdistettynä molybdeenidisulfidista valmistettuihin memtransistoreihin . Tuloksena oleva “elektroninen makukuori” yhdistää “nälkähermosolun”, “ruokahaluhermosolun” ja “ravintopiirin”.

“Tämä tarkoittaa, että laite voi “maistaa” suolaa”, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja Subir Ghosh, tekniikan ja mekaniikan tohtoriopiskelija.

Ryhmä käytti projektissaan kahta erillistä 2D-materiaalia.

“Käytimme kahta erillistä materiaalia, koska vaikka grafeeni on erinomainen kemiallinen anturi, se ei sovellu piiriin ja logiikkaan, joita tarvitaan aivopiirin jäljittelemiseen”, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja Andrew Pannone, tekniikan ja tekniikan tutkija-assistentti. mekaniikka. ”Siksi käytimme molybdeenidisulfidia, joka on myös puolijohde. Yhdistämällä näitä nanomateriaaleja olemme ottaneet kunkin niistä vahvuudet luodaksemme piirin, joka jäljittelee makujärjestelmää.”

Tämä tekniikka ei rajoitu yhteen makuun. Se voidaan mukauttaa tunnistamaan kaikki ensisijaiset makuprofiilit makeasta ja suolaisesta umamiin . Tulevaisuudessa tutkijat näkevät lukuisia sovelluksia, mukaan lukien tekoälyn suunnittelemat ruokavaliot, jotka perustuvat tunnemieltymyksiin tai räätälöityjä ravintola-ateriaehdotuksia.

Tiimin välittömänä tavoitteena on laajentaa elektronisen kielen kapasiteettia.

“Yritämme valmistaa grafeenilaitteita, jotka jäljittelevät kielellämme olevia noin 10 000 makureseptoria, jotka ovat kaikki hieman erilaisia ​​verrattuna muihin, mikä antaa meille mahdollisuuden erottaa hienovaraiset makuerot”, Das sanoo . ”Esimerkki, jota ajattelen, ovat ihmiset, jotka harjoittelevat kieltään ja ryhtyvät viininmaistajaksi. Ehkä tulevaisuudessa meillä on tekoälyjärjestelmä, jonka voit kouluttaa vielä paremmaksi viininmaistajaksi.”

Jatkokehitys keskittyy elektronisen kielen ja makupiirin integroimiseen yhdeksi siruksi. Maun lisäksi tiimi suunnittelee laajentavansa tätä käsitettä muihin aisteihin, mikä johtaa kokonaisvaltaisempaan ja emotionaalisesti älykkäämpään tekoälyjärjestelmään.

“Esittelemämme piirit olivat hyvin yksinkertaisia, ja haluaisimme lisätä tämän järjestelmän kykyä tutkia muita makuja”, Pannone selittää. ”Mutta sen lisäksi haluamme tuoda esille muita aisteja, jotka vaatisivat erilaisia ​​modaliteetteja ja ehkä erilaisia ​​materiaaleja ja/tai laitteita. Näitä yksinkertaisia ​​piirejä voitaisiin jalostaa ja tehdä niin, että ne jäljittelevät ihmisten käyttäytymistä tarkemmin. Lisäksi, kun ymmärrämme paremmin, miten omat aivomme toimivat, voimme tehdä tästä tekniikasta entistä paremman.”
fiFinnish