Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

24.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Tekno-optimistinen manifesti: Todiste siitä, että teknokraatit elävät simulaatiossa…

20 min lukea
Tekno-optimistinen manifesti: Todiste siitä, että teknokraatit elävät simulaatiossa…

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/w1r9

Ole hyvin varovainen lukiessasi tätä Netscapen perustajan ja miljardööriluokan pääomasijoittajan Marc Andreessenin manifestia. Se on täynnä loogisia epäjohdonmukaisuuksia, ristiriitoja ja toiveajattelua. Andreessen tarjoaa kuitenkin ikkunan hänen filosofiaansa ja maailmankuvaansa. Hän kehottaa luopumaan “zombi-ideoistanne” ja “ryhtymään liittolaisiksemme teknologian, yltäkylläisyyden ja elämän tavoittelussa”. Näin sanoivat 1930-luvulla varhaiset teknokraatit, jotka myös elivät todellisuudesta irrottautuneessa simulaarissa.
En ole ainoa, joka haukkuu Andreessenia paskanjauhajaksi.

Tässä on TechCrunchin näkemys asiasta:
“Andreessenin näkemys tekno-optimismista voi vaikuttaa inspiroivalta: Hän kuvittelee libertaristisen maailman, jossa teknologia ratkaisee kaikki ongelmamme, köyhyys ja ilmastonmuutos on hävitetty ja rehellinen meritokratia hallitsee. Vaikka Andreessen voi kutsua meitä kommunisteiksi ja luddiiteiksi, kun sanomme niin, hänen unelmansa ovat epärealistisia ja perustuvat virheelliseen oletukseen, jonka mukaan teknologia yksinomaan parantaa maailmaa.”

Perplexity AI:n toimitusjohtaja, manifestin apologi, sanoi: “Hän ajaa teknokraattista maailmaa. Ja kerää ja jakaa pääomaa sen toteuttamiseksi.” Niinkö? Hän sanoi niin, en minä.

Mielenkiintoista on, että Andreessenin manifesti alkaa lainauksella Walker Percyn teoksesta Lost in the Cosmos: The Last Self-Help Book:
“Elämme sekopäistä aikaa – tavallista sekopäisempää, koska suurista tieteellisistä ja teknologisista edistysaskelista huolimatta ihmisellä ei ole pienintäkään käsitystä siitä, kuka hän on tai mitä hän tekee.”

Näin Andreessen arvioi kaikkia muita paitsi itseään; onko ironista, että hänelläkin “ei ole harmainta aavistusta siitä, kuka hän on tai mitä hän tekee”. Tämä kertoo siitä, että hän on kietoutunut omaan simulakrumiinsa. TechCrunch tiivistää näin: “Andreessen on tuote – ja insinööri – teknologiakuplassa, joka ei ymmärrä ihmisiä, joita se muka palvelee.”

Valheet

Meille valehdellaan.

Meille kerrotaan, että teknologia vie työpaikkamme, alentaa palkkojamme, lisää eriarvoisuutta, uhkaa terveyttämme, tuhoaa ympäristöä, rappeuttaa yhteiskuntaamme, turmelee lapsemme, heikentää inhimillisyyttämme, uhkaa tulevaisuuttamme ja on koko ajan lähellä pilata kaiken.

Meitä kehotetaan olemaan vihaisia, katkeria ja katkeria teknologiaa kohtaan.

Meidän käsketään olla pessimistisiä.

Prometheus-myytti – erilaisissa päivitetyissä muodoissa, kuten Frankenstein, Oppenheimer ja Terminator – kummittelee painajaisissamme.

Meitä kehotetaan luopumaan synnyinoikeudestamme – älykkyydestämme, luonnon hallinnasta ja kyvystämme rakentaa parempi maailma.

Meitä kehotetaan olemaan onnettomia tulevaisuuden suhteen.

Totuus

Sivilisaatiomme on rakennettu teknologian varaan.

Teknologia on ihmisen kunnianhimon ja saavutusten loisto, edistyksen keihäänkärki ja mahdollisuuksiemme toteuttaminen.

Satojen vuosien ajan olemme kunnolla ylistäneet tätä – aina viime aikoihin asti.

Olen täällä tuomassa hyviä uutisia.

Voimme edetä paljon parempaan tapaan elää ja olla.

Meillä on työkalut, järjestelmät ja ideat.

Meillä on tahto.

On jälleen kerran aika nostaa teknologialippu.

On aika olla tekno-optimisti.

Teknologia

Tekno-optimistit uskovat, että yhteiskunnat, kuten hait, kasvavat tai kuolevat.

Uskomme, että kasvu on edistystä – se johtaa elinvoimaisuuteen, elämän laajenemiseen, lisääntyvään tietoon ja korkeampaan hyvinvointiin.

Olemme samaa mieltä Paul Collierin kanssa, kun hän sanoo: “Talouskasvu ei ole yleislääke, mutta kasvun puute on tappava.”

Uskomme, että kaikki hyvä on kasvun jatkumoa.

Uskomme, että kasvun puute on pysähtyneisyyttä, joka johtaa nollasumma-ajatteluun, sisäisiin taisteluihin, rappioon, romahdukseen ja lopulta kuolemaan.

Kasvun lähteitä on vain kolme: väestönkasvu, luonnonvarojen käyttö ja teknologia.

Kehittyneiden yhteiskuntien väestömäärä vähenee kaikkialla maailmassa, eri kulttuureissa – ihmiskunnan kokonaisväestö saattaa olla jo kutistumassa.

Luonnonvarojen käytöllä on jyrkät rajat, sekä todelliset että poliittiset.

Ainoa jatkuva kasvun lähde on siis teknologia.

Itse asiassa teknologia – uusi tieto, uudet työkalut, kreikkalaiset kutsuivat sitä techne – on aina ollut kasvun tärkein lähde ja ehkä ainoa kasvun syy, sillä teknologia on mahdollistanut sekä väestönkasvun että luonnonvarojen hyödyntämisen.

Uskomme, että teknologia on maailman vipuvarsi – keino tehdä enemmän vähemmällä.

Taloustieteilijät mittaavat teknologista edistystä tuottavuuden kasvuna: Kuinka paljon enemmän voimme tuottaa vuosittain vähemmillä panoksilla, vähemmillä raaka-aineilla. Tuottavuuden kasvu, jota teknologia vauhdittaa, on talouskasvun, palkkojen kasvun sekä uusien toimialojen ja työpaikkojen luomisen tärkein moottori, koska ihmiset ja pääoma vapautuvat jatkuvasti tekemään tärkeämpiä ja arvokkaampia asioita kuin aiemmin. Tuottavuuden kasvu aiheuttaa hintojen laskua, tarjonnan kasvua ja kysynnän kasvua, mikä parantaa koko väestön aineellista hyvinvointia.

Uskomme, että tämä on sivilisaatiomme aineellisen kehityksen tarina; tämän vuoksi emme vieläkään asu mutamökeissä, yritämme niukasti selvitä hengissä ja odotamme, että luonto tappaa meidät.

Uskomme, että tämän vuoksi jälkeläisemme asuvat tähdissä.

Uskomme, että ei ole olemassa mitään aineellista ongelmaa – olipa se sitten luonnon tai teknologian luoma – jota ei voisi ratkaista uuden teknologian avulla.

Meillä oli nälkäongelma, joten keksimme vihreän vallankumouksen.

Meillä oli pimeysongelma, joten keksimme sähkövalaistuksen.

Meillä oli kylmyysongelma, joten keksimme sisätilojen lämmityksen.

Meillä oli lämpöongelma, joten keksimme ilmastoinnin.

Meillä oli eristyneisyyden ongelma, joten keksimme Internetin.

Meillä oli pandemiaongelma, joten keksimme rokotteet.

Meillä on köyhyysongelma, joten keksimme tekniikan, jolla luodaan yltäkylläisyyttä.

Antakaa meille todellinen ongelma, niin voimme keksiä teknologian, joka ratkaisee sen.

Markkinat

Uskomme, että vapaat markkinat ovat tehokkain tapa organisoida teknologinen talous. Halukas ostaja kohtaa halukkaan myyjän, hinta sovitaan, molemmat osapuolet hyötyvät vaihdosta tai sitä ei tapahdu. Voitot ovat kannustin kysyntää tyydyttävän tarjonnan tuottamiseen. Hinnat koodaavat tietoa tarjonnasta ja kysynnästä. Markkinat saavat yrittäjät etsimään korkeita hintoja merkkinä mahdollisuudesta luoda uutta vaurautta laskemalla hintoja.

Uskomme, että markkinatalous on löytökone, eräänlainen älykkyys – tutkiva, evolutiivinen ja mukautuva järjestelmä.

Uskomme, että Hayekin tieto-ongelma on ylivoimainen minkä tahansa keskitetyn talousjärjestelmän edessä. Kaikki todellinen tieto on reunoilla, ostajia lähinnä olevien ihmisten käsissä. Keskus, joka on abstrahoitu sekä ostajasta että myyjästä, ei tiedä mitään. Keskitetty suunnittelu on tuomittu epäonnistumaan, koska tuotanto- ja kulutusjärjestelmä on liian monimutkainen. Hajauttaminen valjastaa monimutkaisuuden kaikkien hyödyksi; keskittäminen näännyttää nälkään.

Me uskomme markkinakuriin. Markkinat kurittavat luonnostaan – myyjä joko oppii ja muuttuu, kun ostaja ei näy, tai poistuu markkinoilta. Kun markkinakuria ei ole, ei ole mitään rajaa sille, miten hulluksi asiat voivat muuttua. Jokaisen monopolin ja kartellin, jokaisen keskitetyn instituution, joka ei ole markkinakurin alainen, motto: “Me emme välitä, koska meidän ei tarvitse välittää.”

Markkinat estävät monopolit ja kartellit.

Uskomme, että markkinat auttavat ihmisiä pois köyhyydestä – itse asiassa markkinat ovat ylivoimaisesti tehokkain tapa nostaa suuri määrä ihmisiä pois köyhyydestä, ja näin on aina ollut. Jopa totalitaarisissa järjestelmissä sortokeinojen asteittainen poistaminen ihmisten kurkusta ja heidän mahdollisuutensa tuottaa ja käydä kauppaa johtaa tulojen ja elintason nopeaan nousuun. Jos saappaita nostetaan vielä vähän enemmän, se on vielä parempi. Jos saappaat otetaan kokonaan pois, kuka tietää, miten rikkaiksi kaikki voivat tulla.

Uskomme, että markkinat ovat luonnostaan individualistinen tapa saavuttaa ylivoimaisia kollektiivisia tuloksia.

Mielestämme markkinat eivät edellytä, että ihmiset ovat täydellisiä tai edes hyvää tarkoittavia – mikä on hyvä asia, sillä oletko tavannut ihmisiä? Adam Smith: “Emme odota illallista lihakauppiaan, panimon tai leipurin hyväntahtoisuudesta, vaan siitä, että he ottavat huomioon oman etunsa. Emme puhu heidän inhimillisyydelleen vaan itserakkaudelleen emmekä koskaan puhu heille omista tarpeistamme vaan heidän eduistaan.”

David Friedman huomauttaa, että ihmiset tekevät asioita toisten ihmisten hyväksi vain kolmesta syystä – rakkaudesta, rahasta tai pakosta. Rakkaus ei skaalaudu, joten talous voi toimia vain rahalla tai pakolla. Voimakokeilu on tehty ja todettu tehottomaksi. Pysytään rahassa.

Uskomme, että markkinoiden perimmäinen moraalinen puolustus on se, että ne ohjaavat ihmisiä, jotka muuten nostaisivat armeijoita ja aloittaisivat uskontoja, rauhanomaisesti tuottaviin tehtäviin.

Nicholas Sterniä lainatakseni uskomme, että markkinat ovat keino huolehtia ihmisistä, joita emme tunne.

Uskomme, että markkinat ovat tapa tuottaa yhteiskunnallista vaurautta kaikkeen muuhun, mistä haluamme maksaa, kuten perustutkimukseen, sosiaalihuolto-ohjelmiin ja maanpuolustukseen.

Uskomme, että kapitalististen voittojen ja haavoittuvia suojelevan sosiaalisen hyvinvointijärjestelmän välillä ei ole ristiriitaa. Itse asiassa ne ovat linjassa keskenään – markkinoiden tuotanto luo taloudellista vaurautta, jolla maksetaan kaikki muu, mitä me yhteiskuntana haluamme.

Uskomme, että keskitetty taloussuunnittelu nostaa huonoimmat meistä ja vetää kaikki alaspäin; markkinat hyödyntävät parhaita meistä ja hyödyttävät meitä kaikkia.

Uskomme, että keskitetty suunnittelu on tuhon kierre; markkinat ovat nouseva kierre.

Taloustieteilijä William Nordhaus on osoittanut, että teknologian kehittäjät pystyvät saamaan vain noin 2 prosenttia teknologian luomasta taloudellisesta arvosta. Loput 98 prosenttia valuu yhteiskunnan käyttöön taloustieteilijöiden sosiaaliseksi ylijäämäksi kutsumana. Markkinajärjestelmässä teknologiset innovaatiot ovat luonnostaan hyväntekeväisyyttä 50:1-suhteessa. Kumpi saa enemmän arvoa uudesta teknologiasta, yksittäinen yritys, joka valmistaa sen, vai miljoonat tai miljardit ihmiset, jotka käyttävät sitä parantaakseen elämäänsä? QED.

Uskomme David Ricardon käsitteeseen suhteellisesta edusta – kilpailuedusta poiketen suhteellinen etu tarkoittaa, että jopa se, joka on maailman paras tekemään kaikkea, ostaa useimmat asiat muilta ihmisiltä vaihtoehtoiskustannusten vuoksi. Oikein vapailla markkinoilla suhteellinen etu takaa korkean työllisyyden teknologian tasosta riippumatta.

Uskomme, että markkinoilla palkat määräytyvät työntekijän rajatuottavuuden mukaan. Näin ollen tuottavuutta lisäävä teknologia nostaa palkkoja, ei laske niitä. Tämä on kenties koko taloustieteen vastenmielisin ajatus, mutta se on totta, ja meillä on 300 vuoden historia, joka todistaa sen.

Uskomme Milton Friedmanin havaintoon, jonka mukaan ihmisten halut ja tarpeet ovat rajattomat.

Uskomme, että markkinat lisäävät myös yhteiskunnallista hyvinvointia luomalla työtä, johon ihmiset voivat osallistua tuottavasti.

Uskomme, että yleinen perustulo tekisi ihmisistä eläintarhaeläimiä, joita valtio viljelisi. Ihmistä ei ole tarkoitettu viljeltäväksi, vaan ihmisen on tarkoitus olla hyödyllinen, tuottava ja ylpeä.

Uskomme, että teknologinen muutos ei suinkaan vähennä ihmistyön tarvetta, vaan pikemminkin lisää sitä laajentamalla sitä, mitä ihmiset voivat tehdä tuottavasti.

Uskomme, että koska ihmisten halut ja tarpeet ovat rajattomat, taloudellinen kysyntä on rajattomasti, ja työpaikkojen kasvu voi jatkua ikuisesti.

Uskomme, että markkinat ovat tuottavia, eivät riistäviä; positiivinen summa, ei nollasumma. Markkinoiden osallistujat rakentuvat toistensa työn ja tuotoksen varaan. James Carse kuvailee rajallisia pelejä ja äärettömiä pelejä – rajallisilla peleillä on loppu, kun yksi voittaa ja toinen häviää; äärettömät pelit eivät lopu koskaan, sillä pelaajat tekevät yhteistyötä löytääkseen, mikä pelissä on mahdollista.

Markkinat ovat perimmäinen ääretön peli.

Teknopääomakoneisto

Kun teknologia ja markkinat yhdistetään, syntyy Nick Landin kutsuma teknopääomakone, joka on jatkuvan aineellisen luomisen, kasvun ja yltäkylläisyyden moottori.

Uskomme, että markkinoiden ja innovaatioiden teknopääomakoneisto ei koskaan lopu, vaan sen sijaan se kehittyy jatkuvasti ylöspäin.

Komparatiivinen etu lisää erikoistumista ja kauppaa. Hinnat laskevat, mikä vapauttaa ostovoimaa ja luo kysyntää. Laskevat hinnat hyödyttävät kaikkia, jotka ostavat tavaroita ja palveluja, eli kaikkia. Ihmisten halut ja tarpeet ovat loputtomia, ja yrittäjät luovat jatkuvasti uusia tavaroita ja palveluja näiden tarpeiden ja tarpeiden tyydyttämiseksi ja käyttävät prosessissa rajattomasti ihmisiä ja koneita. Tämä nousukierre on jatkunut satoja vuosia kommunistien ja luddiittien jatkuvasta ulinasta huolimatta. Vuodesta 2019 alkaen, ennen tilapäistä COVID-häiriötä, tuloksena oli todellakin suurin määrä työpaikkoja korkeimmilla palkoilla ja korkein aineellinen elintaso planeetan historiassa.

Teknopääomakone saa luonnonvalinnan toimimaan puolestamme ideoiden alalla. Parhaat ja tuottavimmat ideat voittavat, yhdistyvät ja synnyttävät vielä parempia ideoita. Nämä ideat konkretisoituvat reaalimaailmassa teknologisesti mahdollistettuina tavaroina ja palveluina, joita ei olisi koskaan syntynyt de novo.

Ray Kurzweil määrittelee kiihtyvien tuottojen lain: Teknologisella edistyksellä on taipumus ruokkia itseään, mikä lisää edistysvauhtia.
Me uskomme kiihdyttämiseen – teknologian kehityksen tietoiseen ja tarkoitukselliseen vauhdittamiseen – kiihtyvien tuottojen lain toteutumisen varmistamiseksi. Sen varmistamiseksi, että teknopääoman nousukierre jatkuu ikuisesti.

Uskomme, että teknopääomakone ei ole ihmisvastainen – itse asiassa se saattaa olla kaikkein ihmisystävällisin asia, mitä on olemassa. Se palvelee meitä. Teknokapitalistinen koneisto työskentelee meitä varten. Kaikki koneet työskentelevät meitä varten.

Uskomme, että teknopääoman nousukierteen kulmakiviä ovat älykkyys ja energia – ideat ja voima niiden toteuttamiseen.

Tiedustelu

Uskomme, että älykkyys on kehityksen perimmäinen moottori. Älykkyys tekee kaikesta parempaa. Älykkäät ihmiset ja älykkäät yhteiskunnat menestyvät paremmin kuin vähemmän älykkäät lähes kaikilla mitattavissa olevilla mittareilla. Älykkyys on ihmiskunnan synnyinoikeus, ja meidän pitäisi laajentaa sitä niin täydellisesti ja laajasti kuin mahdollista.

Uskomme, että älykkyys on nousukierteessä – ensinnäkin, kun yhä useampia älykkäitä ihmisiä ympäri maailmaa rekrytoidaan teknopääomakoneistoon, toiseksi, kun ihmiset muodostavat symbioottisia suhteita koneiden kanssa uusissa kyberneettisissä järjestelmissä, kuten yrityksissä ja verkoissa, ja kolmanneksi, kun tekoäly lisää koneidemme ja meidän itsemme kyvykkyyttä.

Uskomme, että olemme valmiita älykkyyden nousuun, joka laajentaa kykyjämme käsittämättömiin mittasuhteisiin.

Uskomme, että tekoäly on alkemiaa, viisasten kivi – saamme hiekan kirjaimellisesti ajattelemaan.

Uskomme, että tekoälyä voidaan parhaiten pitää universaalina ongelmanratkaisijana. Ja meillä on paljon ongelmia ratkaistavana.

Uskomme, että tekoäly voi pelastaa ihmishenkiä – jos annamme sen tehdä niin. Lääketiede, monien muiden alojen ohella, on kivikaudella verrattuna siihen, mitä voimme saavuttaa, kun ihminen ja koneäly yhdistyvät ja työskentelevät uusien parannuskeinojen parissa. Tekoälyllä voidaan korjata lukuisia yleisiä kuolinsyitä auto-onnettomuuksista pandemioihin ja sota-aikojen omien joukkojen tulitukseen.

Uskomme, että tekoälyn hidastaminen maksaa ihmishenkiä. Kuolemat, jotka olisi voitu estää tekoälyn avulla, jonka olemassaolon estäminen on murhan muoto.

Uskomme laajennettuun älykkyyteen yhtä paljon kuin tekoälyyn. Älykkäät koneet täydentävät älykkäitä ihmisiä ja laajentavat geometrisesti sitä, mitä ihmiset voivat tehdä.

Uskomme, että laajennettu älykkyys lisää marginaalista tuottavuutta, mikä lisää palkkojen kasvua, mikä lisää kysyntää, mikä lisää uuden tarjonnan syntymistä… ilman ylärajaa.

Energia

Energia on elämää. Pidämme sitä itsestäänselvyytenä, mutta ilman sitä meillä on pimeyttä, nälkää ja kipua. Sen avulla meillä on valoa, turvallisuutta ja lämpöä.

Uskomme, että energian pitäisi olla nousevassa kierrossa. Energia on sivilisaatiomme peruskone. Mitä enemmän energiaa meillä on, sitä enemmän ihmisiä meillä voi olla, ja sitä parempi kaikkien elämä voi olla. Meidän pitäisi nostaa kaikki energiankulutustasolle, joka meillä on, ja sitten lisätä omaa energiaamme 1 000-kertaiseksi, minkä jälkeen kaikkien muidenkin energiaa pitäisi nostaa 1 000-kertaiseksi.
Nykyinen ero energiankulutuksessa henkeä kohti pienemmän kehittyneen maailman ja suuremman kehittyvän maailman välillä on valtava. Tämä kuilu kaventuu – joko laajentamalla energiantuotantoa massiivisesti, jolloin kaikkien tilanne paranee, tai vähentämällä energiantuotantoa massiivisesti, jolloin kaikkien tilanne huononee.

Mielestämme energian ei tarvitse kasvaa luonnonympäristön kustannuksella. Meillä on jo nyt hopealuoti lähes rajoittamattomaan päästöttömään energiaan – ydinfissio. Vuonna 1973 presidentti Richard Nixon kehotti Project Independence -hankkeeseen, jossa rakennetaan 1 000 ydinvoimalaa vuoteen 2000 mennessä, jotta Yhdysvallat olisi täysin riippumaton energiasta. Nixon oli oikeassa; emme rakentaneet voimaloita silloin, mutta voimme rakentaa niitä nyt, milloin vain päätämme niin haluta.

Atomienergiakomissaari Thomas Murray sanoi vuonna 1953: “Vuosien ajan aseisiin pakattu halkeava atomi on ollut tärkein suojamme barbaareja vastaan. Nyt se on lisäksi Jumalan antama väline ihmiskunnan rakentavaan työhön.” Murray oli myös oikeassa.

Uskomme, että toinen energiahopea on tulossa – ydinfuusio. Meidän pitäisi rakentaa myös se. Samat huonot ajatukset, jotka tehokkaasti kielsivät fission, yrittävät kieltää fuusion. Meidän ei pitäisi antaa heidän tehdä niin.

Uskomme, että teknopääomakoneen ja luonnonympäristön välillä ei ole luontaista ristiriitaa. Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt henkeä kohti ovat nyt pienemmät kuin 100 vuotta sitten, vaikka ydinvoimaa ei olisikaan.

Uskomme, että teknologia on ratkaisu ympäristön tilan heikkenemiseen ja kriisiin. Teknologisesti kehittynyt yhteiskunta parantaa luonnonympäristöä, teknologisesti pysähtynyt yhteiskunta tuhoaa sen. Jos haluatte nähdä ympäristötuhoa, käykää entisessä kommunistisessa maassa. Sosialistinen Neuvostoliitto oli paljon pahempi luonnonympäristölle kuin kapitalistinen Yhdysvallat. Googleta Aral-meri.

Uskomme, että teknologisesti pysähtyneellä yhteiskunnalla on rajallinen määrä energiaa ympäristön tuhoamisen kustannuksella; teknologisesti kehittyneellä yhteiskunnalla on rajaton määrä puhdasta energiaa kaikille.

Runsaus

Uskomme, että älykkyys ja energia tulisi asettaa positiiviseen takaisinkytkentään ja ajaa molemmat äärettömyyteen.
Uskomme, että meidän pitäisi käyttää älykkyyden ja energian takaisinkytkentää tekemään kaikesta haluamastamme ja tarvitsemastamme yltäkylläistä.

Uskomme, että yltäkylläisyyden mittari on laskevat hinnat. Aina kun hinta laskee, sitä ostavien ihmisten universumi saa lisää ostovoimaa, mikä on sama kuin tulojen kasvu. Jos monet tavarat ja palvelut halpenevat, seurauksena on ostovoiman, reaalitulojen ja elämänlaadun räjähdysmäinen kasvu.

Uskomme, että jos teemme sekä älykkyydestä että energiasta “liian halpaa mitattavaksi”, lopputuloksena on, että kaikista fyysisistä hyödykkeistä tulee yhtä halpoja kuin kynät. Kynät ovat itse asiassa teknisesti varsin monimutkaisia ja vaikeita valmistaa, ja silti kukaan ei suutu, jos lainaat kynää etkä palauta sitä. Meidän pitäisi tehdä sama kaikista fyysisistä hyödykkeistä.

Mielestämme meidän pitäisi pyrkiä laskemaan hintoja koko taloudessa teknologian avulla, kunnes mahdollisimman moni hinta on käytännössä nolla, mikä nostaa tulotason ja elämänlaadun stratosfääriin.

Uskomme, että Andy Warhol oli oikeassa sanoessaan: “Hienoa tässä maassa on se, että Amerikka aloitti perinteen, jossa rikkaimmat kuluttajat ostavat periaatteessa samoja asioita kuin köyhimmät. Voit katsoa televisiota ja nähdä Coca-Colaa, ja voit tietää, että presidentti juo Coca-Colaa, Liz Taylor juo Coca-Colaa, ja voit ajatella, että sinäkin voit juoda Coca-Colaa. Coca-Cola on Coca-Colaa, eikä millään rahalla saa parempaa Coca-Colaa kuin se, jota kulman pummi juo. Kaikki kokikset ovat samanlaisia ja kaikki kokikset ovat hyviä.” Sama koskee selainta, älypuhelinta ja chatbotteja.

Uskomme, että teknologia johtaa lopulta siihen, mitä Buckminster Fuller kutsui “ephemeralisaatioksi” – mitä taloustieteilijät kutsuvat “dematerialisaatioksi”. Fuller: “Teknologian avulla voit tehdä yhä enemmän ja enemmän yhä vähemmällä, kunnes lopulta voit tehdä kaiken ilman mitään.”

Uskomme, että teknologinen kehitys johtaa näin ollen aineelliseen yltäkylläisyyteen kaikille.

Uskomme, että teknologisesta yltäkylläisyydestä saatava lopullinen hyöty voi olla Julian Simonin “perimmäiseksi resurssiksi” kutsuman ihmisen massiivinen lisääntyminen.

Uskomme Simonin tavoin, että ihmiset ovat perimmäinen voimavara – kun ihmisiä on enemmän, luovuus, uudet ideat ja teknologinen kehitys lisääntyvät.

Uskomme, että aineellinen yltäkylläisyys merkitsee siis viime kädessä enemmän ihmisiä – paljon enemmän ihmisiä – mikä puolestaan johtaa suurempaan yltäkylläisyyteen.

Uskomme, että planeettamme on dramaattisesti alikansoitettu verrattuna siihen väestömäärään, joka meillä voisi olla, jos älyä, energiaa ja aineellisia hyödykkeitä olisi runsaasti.

Uskomme, että maapallon väkiluku voi melko helposti kasvaa 50 miljardiin ihmiseen tai enemmän, ja sitten paljon pidemmälle, kun lopulta asutamme muita planeettoja.

Uskomme, että kaikista näistä ihmisistä tulee tiedemiehiä, teknologeja, taiteilijoita ja visionäärejä, jotka ylittävät villeimmätkin unelmamme.

Uskomme, että teknologian perimmäinen tehtävä on edistää elämää sekä Maassa että tähdissä.

Ei utopia, mutta tarpeeksi lähellä

Emme kuitenkaan ole utopisteja.

Olemme Thomas Sowellin sanoman Constrained Vision kannattajia.

Uskomme, että rajoitettu visio – vastakohtana utopian, kommunismin ja asiantuntijuuden rajoittamattomalle visiolle – tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan sellaisina kuin he ovat, että ideoita testataan empiirisesti ja että ihmiset vapautetaan tekemään omat valintansa.

Emme usko utopiaan, mutta emme myöskään maailmanloppuun.

Uskomme, että muutosta tapahtuu vain marginaalissa – mutta paljon muutosta hyvin laajalla marginaalilla voi johtaa suuriin tuloksiin.

Vaikka emme olekaan utopistisia, uskomme siihen, mitä Brad DeLong kutsuu “hitaasti kohti utopiaa” – teemme parhaan mahdollisen, mihin ihmiskunta pystyy, ja parannamme asioita matkan varrella.

Teknologisista supermiehistä tulee teknologisia supermiehiä

Uskomme, että teknologian kehittäminen on yksi hyveellisimmistä asioista, joita voimme tehdä.

Uskomme, että meidän on tietoisesti ja järjestelmällisesti muututtava sellaisiksi ihmisiksi, jotka voivat edistää teknologiaa.

Uskomme, että tämä tarkoittaa varmasti teknistä koulutusta, mutta se tarkoittaa myös käytännön työtä, käytännön taitojen hankkimista, työskentelyä tiimeissä ja tiimien johtamista – pyrkimystä rakentaa jotakin itseään suurempaa, pyrkimystä työskennellä yhdessä muiden kanssa rakentaaksemme ryhmänä jotakin suurempaa.

Uskomme, että ihmisen luontainen halu tehdä asioita, valloittaa alueita ja tutkia tuntematonta voidaan kanavoida tuottavasti teknologian rakentamiseen.

Uskomme, että vaikka fyysinen raja on ainakin täällä maapallolla suljettu, teknologinen raja on auki.

Uskomme teknologisen rajan tutkimiseen ja valtaamiseen.

Uskomme teknologian ja teollisuuden romantiikkaan. Junan, auton, sähkövalon ja pilvenpiirtäjän eroosiin. Ja mikrosiruun, hermoverkkoon, rakettiin, jaettuun atomiin.

Me uskomme seikkailuun. Sankarin matkan tekemiseen, vallitsevaa tilannetta vastaan kapinoimiseen, tuntemattoman alueen kartoittamiseen, lohikäärmeiden voittamiseen ja saaliin tuomiseen yhteisöllemme.

Lainatakseni erästä erään toisen ajan ja paikan manifestia: “Kauneus on olemassa vain taistelussa. Ei ole mestariteosta, joka ei olisi luonteeltaan aggressiivinen. Teknologian on oltava väkivaltainen hyökkäys tuntemattomia voimia vastaan, jotta ne pakotetaan kumartumaan ihmisen edessä.”

Uskomme, että olemme, olemme olleet ja tulemme aina olemaan teknologian mestareita, emme teknologian hallitsemia. Uhrimentaliteetti on kirous kaikilla elämänalueilla, myös suhteessamme teknologiaan – sekä tarpeeton että itseään tuhoava. Me emme ole uhreja, me olemme valloittajia.

Uskomme luontoon, mutta uskomme myös luonnon voittamiseen. Emme ole primitiivisiä ihmisiä, jotka pelkäävät salamaa. Me olemme huippupetoja; salama toimii meille.

Me uskomme suuruuteen. Ihailemme ennen meitä toimineita suuria teknologeja ja teollisuusmiehiä, ja haluamme tehdä heidät ylpeiksi itsestämme tänään.

Ja me uskomme ihmisyyteen – yksilöllisesti ja kollektiivisesti.

Teknologiset arvot

Uskomme kunnianhimoon, aggressiivisuuteen, sinnikkyyteen, periksiantamattomuuteen – vahvuuteen.

Uskomme ansioihin ja saavutuksiin.

Uskomme rohkeuteen, rohkeuteen.

Uskomme ylpeyteen, itseluottamukseen ja itsekunnioitukseen – kun se on ansaittu.

Uskomme vapaaseen ajatteluun, sananvapauteen ja tutkimusvapauteen.

Uskomme varsinaiseen tieteelliseen metodiin ja vapaan keskustelun ja asiantuntijoiden auktoriteetin kyseenalaistamisen valistuksellisiin arvoihin.

Uskomme, kuten Richard Feynman sanoi: “Tiede on uskoa asiantuntijoiden tietämättömyyteen.”

Ja: “Mieluummin kysymyksiä, joihin ei voida vastata, kuin vastauksia, joita ei voida kyseenalaistaa.”

Me uskomme paikalliseen tietoon, siihen, että ihmiset, joilla on todellista tietoa, tekevät päätöksiä, emme Jumalan leikkimiseen.

Me uskomme vaihtelun omaksumiseen, kiinnostavuuden lisäämiseen.

Uskomme riskiin, hyppyihin tuntemattomaan.

Uskomme toimijuuteen, individualismiin.

Uskomme radikaaliin pätevyyteen.

Uskomme kaunan täydelliseen hylkäämiseen. Kuten Carrie Fisher sanoi: “Paheksunta on kuin joisi myrkkyä ja odottaisi, että toinen kuolee.” Otamme vastuun ja voitamme.

Uskomme kilpailuun, koska uskomme evoluutioon.

Uskomme evoluutioon, koska uskomme elämään.

Uskomme totuuteen.

Uskomme, että rikas on parempi kuin köyhä, halpa on parempi kuin kallis ja runsas on parempi kuin niukka.

Me uskomme siihen, että kaikista tehdään rikkaita, kaikesta halpaa ja kaikesta yltäkylläistä.

Uskomme, että ulkoiset motiivit – rikkaus, maine, kosto – ovat hyviä niin pitkälle kuin ne riittävät. Uskomme kuitenkin, että sisäiset motiivit – tyydytys uuden rakentamisesta, toveruus tiimissä, paremman version itsestä saaminen – ovat tyydyttävämpiä ja kestävämpiä.

Uskomme siihen, mitä kreikkalaiset kutsuivat eudaimonia through arete – kukoistaminen huippuosaamisen kautta.

Uskomme, että teknologia on universaalia. Teknologia ei välitä etnisyydestäsi, rodustasi, uskonnostasi, kansallisesta alkuperästäsi, sukupuolestasi, seksuaalisuudestasi, poliittisista mielipiteistäsi, pituudestasi, painostasi, hiuksistasi tai niiden puutteesta. Teknologiaa rakentavat virtuaaliset Yhdistyneet kansakunnat, jotka koostuvat lahjakkuuksista kaikkialta maailmasta. Kuka tahansa, jolla on positiivinen asenne ja halpa kannettava tietokone, voi osallistua. Teknologia on äärimmäisen avoin yhteiskunta.

Uskomme Piilaakson sääntöihin, jotka ovat “pay it forward”, luottamus samansuuntaisten kannustimien kautta ja anteliaisuus auttaa toisiamme oppimaan ja kasvamaan.

Uskomme, että Amerikan ja sen liittolaisten pitäisi olla vahvoja eikä heikkoja. Uskomme, että liberaalien demokratioiden kansallinen vahvuus perustuu taloudelliseen vahvuuteen (taloudellinen voima), kulttuuriseen vahvuuteen (pehmeä voima) ja sotilaalliseen vahvuuteen (kova voima). Taloudellinen, kulttuurinen ja sotilaallinen vahvuus kumpuaa teknologisesta vahvuudesta. Teknologisesti vahva Amerikka on hyvän voima vaarallisessa maailmassa. Teknologisesti vahvat liberaalit demokratiat turvaavat vapauden ja rauhan. Teknologisesti heikot liberaalidemokratiat häviävät itsevaltaisille kilpailijoilleen, mikä huonontaa kaikkien asemaa.

Uskomme, että teknologia tekee suuruuden mahdollisemmaksi ja todennäköisemmäksi.

Uskomme siihen, että voimme toteuttaa potentiaalimme ja tulla täysin inhimillisiksi – itsemme, yhteisöjemme ja yhteiskuntamme kannalta.

Elämän tarkoitus

Tekno-optimismin filosofia on aineellinen filosofia, ei poliittinen filosofia.

Emme ole välttämättä vasemmistolaisia, vaikka jotkut meistä ovatkin.

Emme ole välttämättä oikeistolaisia, vaikka jotkut meistä ovatkin.

Olemme keskittyneet aineellisesti syystä – avataksemme aukon sille, miten voimme päättää elää aineellisen yltäkylläisyyden keskellä.

Teknologiaa kritisoidaan usein siitä, että se poistaa valinnanmahdollisuudet elämästämme, kun koneet tekevät päätöksiä puolestamme. Tämä on epäilemättä totta, mutta sitä enemmän kuin kompensoi se vapaus luoda elämäämme, joka kumpuaa koneiden käytön luomasta aineellisesta yltäkylläisyydestä.

Markkinoiden ja teknologian tuottama aineellinen yltäkylläisyys avaa tilaa uskonnolle, politiikalle ja valinnoille siitä, miten elää sosiaalisesti ja yksilöllisesti.

Uskomme, että teknologia vapauttaa. Se vapauttaa ihmisen potentiaalin. Se vapauttaa ihmisen sielun ja hengen. Se laajentaa sitä, mitä voi tarkoittaa olla vapaa, toteuttaa itseään ja elää.

Uskomme, että teknologia avaa tilaa sille, mitä ihmisenä oleminen voi tarkoittaa.

Vihollinen

Meillä on vihollisia.

Vihollisemme eivät ole pahoja ihmisiä vaan pikemminkin huonoja ajatuksia.

Nykyinen yhteiskuntamme on kuuden vuosikymmenen ajan joutunut teknologian ja elämän vastaisen massiivisen demoralisointikampanjan kohteeksi, ja sitä on kutsuttu eri nimillä, kuten “eksistentiaalinen riski”, “kestävyys”, “ESG”, “kestävän kehityksen tavoitteet”, “sosiaalinen vastuu”, “sidosryhmäkapitalismi”, “varovaisuusperiaate”, “luottamus ja turvallisuus”, “teknologian etiikka”, “riskinhallinta”, “kasvun vähentäminen” ja “kasvun rajat”.

Tämä demoralisaatiokampanja perustuu menneisyyden huonoihin ajatuksiin – zombie-ajatuksiin, joista monet ovat peräisin kommunismista ja jotka ovat olleet tuhoisat silloin ja nyt – jotka eivät suostu kuolemaan.

Vihollisemme on pysähtyneisyys.

Vihollisemme on ansioiden, kunnianhimon, pyrkimysten, saavutusten ja suuruuden vastainen.

Vihollisemme on valtio, autoritaarisuus, kollektivismi, keskussuunnittelu, sosialismi.

Vihollisemme on byrokratia, vetokratia, gerontokratia, sokea kunnioitus perinteitä kohtaan.

Vihollisemme on korruptio, sääntelyn kaappaus, monopolit, kartellit.

Vihollisemme ovat instituutiot, jotka nuoruudessaan olivat elinvoimaisia, energisiä ja totuutta etsiviä, mutta jotka nyt ovat vaarantuneet, syöpyneet ja romahtaneet – ne estävät edistystä yhä epätoivoisemmissa pyrkimyksissään säilyttää merkityksensä ja yrittävät kuumeisesti perustella jatkuvaa rahoitustaan huolimatta yhä lisääntyvistä toimintahäiriöistä ja kasvavasta kyvyttömyydestä.

Vihollisemme on norsunluutorni, kaikkitietävä, valtuutettu asiantuntija, joka harrastaa abstrakteja teorioita, ylellisyysuskomuksia, sosiaalista suunnittelua, joka on irrallaan todellisesta maailmasta, harhainen, vailla valintaa ja vastuuvelvollisuutta – leikkii jumalaa kaikkien muiden elämillä ja on täysin eristyksissä seurauksista.

Vihollisemme on puheen ja ajatusten hallinta – George Orwellin “1984” -teoksen lisääntyvä käyttö käyttöohjeena, joka on näkyvissä.

Vihollisemme on Thomas Sowellin rajoittamaton visio, Alexander Kojeven universaali ja homogeeninen valtio, Thomas Moren utopia.

Vihollisemme on varovaisuusperiaate, joka olisi estänyt käytännössä kaiken edistyksen siitä lähtien, kun ihminen ensimmäisen kerran valjasti tulen. Varovaisuusperiaate keksittiin estämään siviilikäyttöön tarkoitetun ydinvoiman laajamittainen käyttöönotto, joka oli ehkä katastrofaalisin virhe länsimaisessa yhteiskunnassa minun elinaikanani. Varovaisuusperiaate aiheuttaa edelleen valtavaa tarpeetonta kärsimystä maailmassamme tänäkin päivänä. Se on syvästi moraaliton, ja meidän on hylättävä se äärimmäisen ennakkoluulottomasti.

Vihollisemme on hidastaminen, kasvun hidastaminen, väestökato – nihilistinen toivomus, joka on niin trendikäs eliittimme keskuudessa ja joka haluaa vähemmän ihmisiä, vähemmän energiaa ja enemmän kärsimystä ja kuolemaa.

Vihollisemme on Friedrich Nietzschen viimeinen ihminen:
Sanon teille: itsessä on oltava vielä kaaosta, jotta tanssiva tähti syntyisi. Minä sanon teille: teissä itsessänne on vielä kaaosta.

Valitettavasti! Tulee aika, jolloin ihminen ei enää synnytä yhtään tähteä. Valitettavasti! Tulee aika, jolloin halveksittavin ihminen ei voi enää halveksia itseään…

“Mitä on rakkaus? Mitä on luominen? Mitä on kaipuu? Mitä on tähti?” – niin kysyy Viimeinen mies ja räpäyttää silmiään.
Maasta on tullut pieni, ja sen päällä hyppii Viimeinen Mies, joka tekee kaikesta pientä. Hänen lajinsa on häviämätön kuin kirppu;

Viimeinen ihminen elää pisimpään…

Vielä tehdään töitä, sillä työ on ajanvietettä. Mutta ihminen on varovainen, ettei harrastus vahingoittaisi häntä.
Köyhäksi tai rikkaaksi ei enää tulla; molemmat ovat liian rasittavia…

Ei paimenta, ja yksi lauma! Kaikki haluavat samaa, kaikki ovat samanlaisia: se, joka tuntee toisin, menee vapaaehtoisesti hullujenhuoneeseen.

“Ennen oli koko maailma hullu”, – sanovat hienovaraisimmat, ja he räpäyttävät silmiään.

He ovat älykkäitä ja tietävät kaiken, mitä on tapahtunut: joten heidän pilkkaamiselleen ei ole loppua…

“Olemme löytäneet onnen”, – sanovat viimeiset ihmiset, ja he räpäyttävät silmiään.

Vihollisemme on… se.

Me pyrimme olemaan… emme sitä.

Selitämme näiden zombie-ajatusten vangitsemille ihmisille, että heidän pelkonsa ovat aiheettomia ja että tulevaisuus on valoisa.

Uskomme, että nämä vangitut ihmiset kärsivät ressentimentistä – noitavainosta, katkeruudesta ja raivosta, joka saa heidät pitämään kiinni virheellisistä arvoista, arvoista, jotka ovat vahingollisia sekä heille itselleen että heidän läheisilleen.

Uskomme, että meidän on autettava heitä löytämään tiensä ulos heidän itsensä aiheuttamasta tuskan labyrintistä.
Kutsumme kaikki mukaan Techno-Optimismiin.

Vesi on lämmintä.

Tulkaa liittolaisiksemme teknologian, yltäkylläisyyden ja elämän tavoittelussa.

Tulevaisuus

Mistä me tulemme?

Sivilisaatiomme rakentui löytämisen, tutkimisen ja teollistumisen hengelle.

Minne olemme menossa?

Millaisen maailman rakennamme lapsillemme ja heidän lapsilleen ja heidän lapsilleen?

Pelon, syyllisyyden ja kaunan maailman?

Vai kunnianhimon, yltäkylläisyyden ja seikkailun maailman?

Uskomme David Deutschin sanoihin: “Meillä on velvollisuus olla optimistisia. Koska tulevaisuus on avoin, sitä ei ole ennalta määrätty, eikä sitä siksi voi vain hyväksyä: me kaikki olemme vastuussa siitä, mitä se tuo tullessaan. Näin ollen velvollisuutemme on taistella paremman maailman puolesta.”

Olemme velkaa menneisyydelle ja tulevaisuudelle.

On aika olla tekno-optimisti.

On aika rakentaa.

Lähde: Arkistoitu versio Technocracy.news sivusta

fiFinnish