22.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Yhdysvaltain armeija laukaisi erittäin salaiseksi luokitellun miehittämättömän avaruusaluksen

3 min read
Yhdysvaltain armeija laukaisi erittäin salaiseksi luokitellun miehittämättömän avaruusaluksen

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/vq5n

Yhdysvaltain avaruusvoimat laukaisivat torstaina salaperäisen koneen, joka on varustettu raskaammilla kantoraketeilla, jotka voisivat lähettää sen pidemmälle kiertoradalle kuin koskaan ennen.

Laukaisu merkitsee kolmiytimisen SpaceX Falcon Heavy -tehostimen yhdeksättä lentoa ja Yhdysvaltain ilmavoimien (ei niin) salaisen miehittämättömän avaruuslentokoneen X-37B (USSF-52) 7. lentoa.

Laukaisu oli aiemmin suunniteltu 10. joulukuuta, mutta se romutettiin maakaluston ongelmien vuoksi vain 30 minuuttia ennen nousua – tapahtuma siirtyi 18 päivää taaksepäin.

Virallisesti X-37B kulkee eri kiertoradoille Maan ympäri ja toimii testausalustana NASAn tutkimukselle pitkäaikaisen avaruusaltistuksen vaikutuksista orgaanisiin materiaaleihin, Epoch Times raportoi ja lisää, että tehtävään sisältyy myös kokeita liittyy “avaruusalan tietoisuuteen”, jonka Yhdysvaltain avaruusvoimat määrittelevät kyvyksi “havaita, varoittaa, karakterisoida, määrittää ja ennustaa nopeasti kansallisiin, liittoutuneisiin ja kaupallisiin avaruusjärjestelmiin kohdistuvia uhkia”.

Tällaisten uhkien havaitsemistekniikoiden testaus tulee, kun jännitteet Yhdysvaltojen ja avaruudessa liikkuvan kommunistisen Kiinan välillä ovat edelleen korkealla.

Falcon Heavy on nyt laukaissut viisi kertaa vuonna 2023, ja vaikka avaruudesta ihastunut yleisö on alkanut tutustua siihen, sen lasti on suurelta osin mysteeri.

Ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2010 laukaistiin, ja suurin osa 29 jalkaa pitkän robottiajoneuvon toiminnasta sen 3 774 avaruudessa vietetyn päivän aikana on edelleen luokiteltu. Jopa sen paluupäivä ei ole tiedossa.

Boeingin suunnittelema ja Yhdysvaltain ilmavoimien nopean toiminnan toimiston operoima X-37B, joka tunnetaan myös nimellä OTV-7, voi lentää jopa 500 mailia maanpinnan yläpuolella ja suorittaa 270 päivää kestäviä tehtäviä. -Epoch Times

Aikaisempiin veneeseen liittyviin tehtäviin on kuulunut kokeita, joissa on ollut Naval Research Laboratory -kokeita, jotka on suunniteltu valjastamaan aurinkoenergiaa ja siirtämään voimaa maahan, sekä testattu orgaanisen materiaalin pitkäaikaisen avaruusaltistuksen vaikutusta.

X-37B on samanlainen kuin eläkkeellä oleva avaruussukkula – siinä on tavaratila, mustalaattainen lämpösuoja ja kyky laskeutua kuin lentokone. Se on kuitenkin noin 25 % sukkulan koosta, mikä tarjoaa Boeingin “parhaan lentokoneen ja avaruusaluksen edulliseksi järjestelmäksi, jota on helppo käyttää ja ylläpitää”.

Yhdysvaltojen avaruusvoimat laukaisivat salaisen X-37B-robottiavaruusaluksen Floridasta 28. joulukuuta 2023. Tämä merkitsi ensimmäistä kertaa, kun alus laukaistiin SpaceX Falcon Heavy -raketilla, joka kykenee viemään sen aiempaa korkeammalle kiertoradalle. Laukaisu tapahtui Kennedy Space Centerin laukaisualustalta 39A. Kyseessä oli X-37B-ohjelman seitsemäs avaruuslento, ja ensimmäinen laukaisu Falcon Heavy -raketilla. Aluksen tehtäviin kuului uusien kiertoratojen operointi, avaruuden valvontateknologioiden testaus sekä NASAn materiaalien säteilyvaikutusten tutkiminen.

X-37B on uudelleenkäytettävä, miehittämätön avaruusalus, joka vahvistaa Yhdysvaltojen asemaa avaruudessa suorittamalla teknologisia kokeita, jotka nopeuttavat seuraavan sukupolven kyvykkyyksien kehittämistä. Alus on noin yhdeksän metriä pitkä ja muistuttaa pienoiskoossa avaruussukkulaa. Se on Boeingin valmistama ja suorittaa useita kokeita. Sen ensimmäinen tehtävä oli vuonna 2010, ja edellinen tehtävä toteutettiin toukokuussa 2020, jolloin lennot rajoittuivat matalan Maan kiertoradan alueelle alle 2 000 kilometrin korkeudessa. Tämän mission aikana alus suorittaa myös kokeen, jossa tutkitaan, miten kasvinsiemenet reagoivat pitkäaikaiseen altistumiseen avaruuden ankaraan säteily-ympäristöön.

Al Jazeera -uutistoimiston mukaan Yhdysvaltain laukaisu tapahtui kaksi viikkoa Kiinan oman robottiavaruusaluksen, Shenlongin (tai Jumalallisen Lohikäärmeen), laukaisun jälkeen, joka oli sen kolmas tehtävä kiertoradalla vuodesta 2020 lähtien. Tämä lisää uutta jännitettä kahden maan kasvavaan kilpailuun avaruudessa. Pentagon on paljastanut vain vähän tietoja X-37B:n tehtävästä, joka odotetaan kestävän vuosia ja jota toteutetaan Yhdysvaltojen avaruusvoimien alaisuudessa osana sotilaallista National Security Space Launch -ohjelmaa.

Lähteet:

  1. Activist Post: https://www.activistpost.com/2023/12/us-military-launches-highly-classified-unmanned-space-plane.html
  2. United States Space Force: https://www.spaceforce.mil
  3. Al Jazeera: https://www.aljazeera.com/news/2023/12/29/us-military-launches-robot-spaceplane-on-seventh-mission