Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

22.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Bilderberg

26 min lukea
Bilderberg

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/2enw

Koskaan aiemmin historiassa näin pienellä Lontooseen ja New Yorkiin keskittyvällä intressipiirillä ei ole ollut näin suurta valtaa koko maailman taloudellisesta kohtalosta. Angloamerikkalainen rahoituslaitos oli päättänyt käyttää öljyvoimaansa tavalla, jota kukaan ei ollut ajatellut mahdolliseksi. He ajattelivat, että heidän suunnitelmansa törkeästi oli heidän etunsa. – Engdahl

Kuvittele, jos he opettaisivat William Engdahlin A Century of War lukiossa, kirjoittaa Unbekoming .

Empire ei koskaan opettaisi sitä.

Muistan lukeneeni William Shirerin The Rise and Fall of the Third Reich kauan sitten. Se on vähintään neljä kertaa niin pitkä. Varmasti voittajien kirjoittama.

Jokainen Engdahlin kirjan luku kunnostaa eri huoneen aivoissani.

Tämä pino on noin luvusta yhdeksän.

Jos sinulla on edelleen epäilyksiä siitä, mitä pieni joukko voimakkaita miehiä voi tehdä suljettujen ovien takana, tämän luvun pitäisi lakata ne pois.

Olen oppinut näkemään kaksi 1970-luvun “öljykriisiä” hyvin eri tavalla. Kaikki ajatus siitä, että nämä olivat orgaanisia tapahtumia ja osia “syklistä”, on hajonnut.

Näet ja ymmärrät Vihreän Agendan sellaisena kuin se todella on, erityisesti mitä varten se on syntynyt (se on tarkoitettu uudelleen). Se on Big Oilin psykopaattinen lapsi. Voisimme kutsua sitä Keviniksi ja meidän pitäisi ehdottomasti puhua hänestä .

Ymmärrän vihdoin, miksi maailmassa on niin paljon ydinvoiman vastaista hysteriaa. Mistä tuo kieltämispolitiikka johtuu.

Muita asioita, jotka saivat minulle uudet puitteet, olivat Jom Kippur, Iran ja sen Shah, Kissinger ja lopulta Bilderberg-ryhmä.

Minulla oli jo hyvä käsitys NSSM 200: sta , mutta olen iloinen, että Engdahl käsittelee sitä hyvin ja laittaa sen aikansa laajempaan kontekstiin.

Kun luin sitä, ajattelin, kuka ei ollut huoneessa.

Toukokuussa 1973, kun 84 miestä kokoontui ja päätti nostaa öljyn maailmanhintaa 400 %, huoneessa ei ollut presidenttejä tai pääministereitä, ei, siellä oli vain ihmisiä, joilla oli todellinen valta.

Vaihdettavat Unparty-hahmot eivät ole välttämättömiä todellisiin keskusteluihin Imperiumista.

Ja tämä oli 1970-luvulla.

Päätetty, suunniteltu ja toteutettu täydellisesti.

Kuvittele heidän voimansa tänään.

Siksi sana “vuoto” ärsyttää minua niin paljon.

Aivan liian monet ihmiset puolellamme puhuvat edelleen “laboratoriovuodosta”.

Onnettomuus.

Kyllä, onnettomuus, jota pahat ihmiset käyttivät hyväkseen, mutta silti onnettomuus. Vuoto.

Voiko kukaan vieläkään uskoa, että nämä ihmiset tarvitsivat alipalkattua, ylityöllistettyä kiinalaista laboratorioteknikkoa, joka unohti pestä kätensä ennen kuin meni kotiin ruokkimaan lastaan ​​hyödyntääkseen “oportunistisesti” “vuotoa” ja “pandemiaansa” ja käynnistääkseen maailmanlaajuisen geneettisen tutkimuksensa ?

Todellinen?

Joka tapauksessa… Olen uskomattoman kiitollinen Engdahlille siitä, että hän selitti minulle kuinka nämä psykopaatit toimivat.

F. William Engdahl: Vuosisata sotaa

Luku 9

Maailmantalouden pyörittäminen taaksepäin: kuka aiheutti 1970-luvun öljyshokit?

NIXON VETÄ PISTOKESTA

Presidentti Richard Nixonin ensimmäisen hallitusvuoden 1969 lopussa Yhdysvaltain talous oli ajautunut uuteen taantumaan. Vuoteen 1970 mennessä Yhdysvaltain korkoja laskettiin jyrkästi taantuman torjumiseksi. Tämän seurauksena spekulatiivista kuumaa rahaa alkoi jälleen lähteä dollarista ennätyksellisen paljon; korkeampia lyhyen aikavälin voittoja haettiin Euroopassa ja muualla.

Yksi seurauksista Yhdysvaltain nyt lähes vuosikymmenen kestäneestä kieltäytymisestä dollarin devalvaatiosta ja sen haluttomuudesta ryhtyä vakaviin toimiin hallitakseen laajoja sääntelemättömiä eurodollarimarkkinoita on ollut yhä epävakaampi lyhytaikainen valuuttaspekulaatio. Kuten useimmat pankkiirit maailmassa tiesivät, kuningas Canute saattoi vain teeskennellä pidättelevänsä aaltoja niin kauan.

Nixonin vuonna 1970 harjoittaman ekspansiivisen kotimaisen rahapolitiikan seurauksena edellisen vuoden pääomavirrat kääntyivät ja Yhdysvalloista pääoman nettovirta oli 6,5 miljardia dollaria. Mutta Yhdysvaltain taantuma jatkui. Kun korot laskivat edelleen ja rahan tarjonta jatkoi kasvuaan vuonna 1971, tämä ulosvirtaus saavutti valtavat mittasuhteet, yhteensä 20 miljardia dollaria. Lisäksi Yhdysvallat kirjasi ensimmäisen kuukausittaisen kauppavajeensa toukokuussa 1971, mikä johti Yhdysvaltain dollarin lähes kansainväliseen paniikkiin. Tilanne oli todellakin muuttumassa epätoivoiseksi.

Vuonna 1971 Yhdysvaltojen viralliset kultavarannot olivat alle neljänneksen sen virallisista veloista: teoriassa, jos kaikki ulkomaisen dollarin haltijat vaatisivat kultaa dollarin sijasta, Washington ei olisi pystynyt noudattamaan vaatimuksia ilman rajuja toimenpiteitä.

Wall Streetin hallinto sai presidentti Nixonin luopumaan tuloksettomista yrityksistään säilyttää dollari kansainvälisen kysynnän tulvaa vastaan ​​vaihtaa dollareita kullaksi. Mutta valitettavasti Wall Street ei halunnut vaadittua dollarin devalvaatiota kultaa vastaan, jota oli etsitty intensiivisesti lähes vuosikymmenen ajan.

15. elokuuta 1971 Nixon noudatti läheisen keskeisten neuvonantajien, mukaan lukien pääbudjettineuvonantajansa George Shultzin ja valtiovarainministeriön poliittisen ryhmän, mukaan lukien Paul Volcker ja Jack F. Bennett, josta myöhemmin tuli Exxonin johtaja, neuvoja. . Tuona hiljaisena, aurinkoisena elokuun päivänä Yhdysvaltain presidentti ilmoitti muodollisen dollarin kullaksi vaihdettavuuden keskeyttämisestä, mikä käytännössä asettaa maailman täysin kullattomalle dollaristandardille ja poisti Bretton Woodsin vuoden 1944 järjestelmän keskeisen tarjonnan. hajotettiin yksipuolisesti. Ulkomaiset Yhdysvaltain dollarin haltijat eivät voineet enää vaihtaa paperiaan Yhdysvaltain kultavaroihin.

Nixonin yksipuolinen toiminta ratifioitiin pitkissä kansainvälisissä neuvotteluissa, jotka käytiin Washingtonissa joulukuussa Euroopan johtavien hallitusten, Japanin ja muutaman muun välillä, mikä johti huonoon kompromissiin, joka tunnetaan nimellä Smithsonian sopimus. Liioituksella, joka ylitti jopa edeltäjänsä Lyndon Johnsonin, Nixon ilmoitti Smithsonian-neuvottelujen jälkeen, että ne olivat “maailman historian tärkeimmän rahasopimuksen tekeminen”. Yhdysvallat oli virallisesti devalvoinut dollaria kultaa vastaan ​​vain 8 prosentilla ja asettaen kullan 38 dollariin hienolta unssilta pitkäaikaisen 35 dollarin sijaan – tuskin liittolaistensa vaatimaa 100 prosentin devalvaatiota. Sopimus salli myös virallisesti 2,25 prosentin vaihtelumarginaalin IMF:n Bretton Woodsin sääntöjen alkuperäisen 1 prosentin sijaan.

Julistamalla maailman dollarin haltijoille, että heidän paperiaan ei enää vaihdeta kultaan, Nixon “vei tulpan maailmantaloudesta” ja käynnisti tapahtumaketjun, joka ravistaisi maailmaa ytimeen asti. Muutamassa viikossa luottamus Smithsonianin sopimukseen alkoi romahtaa. De Gaullen huhtikuussa 1968 tekemä Washingtonin hylkääminen kultakysymyksen osalta ja Bretton Woodsin sääntöjen noudattaminen ei ollut riittänyt saamaan läpi kaivattua kansainvälisen valuuttajärjestelmän uudelleenjärjestelyä, mutta se oli täyttänyt Washingtonin huonosti suunnitellun IMF:n erityisohjelman kaivon. Nosto-oikeusjärjestelmä on tarpeeksi myrkytetty peittämään dollarin ongelmat. Kullan lunastusten keskeyttäminen ja siitä johtuvat kansainväliset “kelluvat valuuttakurssit” 1970-luvun alussa eivät ratkaisseet mitään. Se osti vain vähän aikaa.

Erittäin toimiva ratkaisu olisi ollut, että Yhdysvallat asettaisi dollarin realistisemmalle tasolle. Ranskassa de Gaullen entinen talousneuvonantaja Jacques Rueff jatkoi väittelyä kullan hinnasta 70 dollaria unssilta sen 35 dollarin tason sijasta, jota Yhdysvallat epäonnistui. Rueff väitti, että tämä rauhoittaisi maailmanlaajuista keinottelua ja antaisi USA:lle mahdollisuuden maksaa takaisin horjuttavat eurodollarin saldot ulkomailla ilman, että Yhdysvaltain talous joutuisi kaaokseen. Jos tämä olisi tehty oikein, se olisi voinut tarjota valtavan sysäyksen amerikkalaiselle teollisuudelle, koska sen vienti olisi maksanut vähemmän valuuttakurssina. Amerikkalaiset teolliset edut olisivat jälleen voittaneet taloudellisia ääniä amerikkalaispolitiikan piireissä. Mutta syy ei voittanut. Wall Streetin päättely oli, että heidän rahoitusalueensa vallan tulisi pysyä kiistatta, vaikka se tapahtuisi taloudellisen tuotannon tai Yhdysvaltojen kansallisen vaurauden kustannuksella.

Kultalla itsessään on vain vähän sisäistä arvoa. Sillä on tiettyjä teollisia sovelluksia. Mutta historiallisesti se on niukkuutensa vuoksi toiminut arvostandardina, jota vastaan ​​useat kansakunnat ovat asettaneet kauppansa ehdot ja siten valuutansa. Kun Nixon päätti olla enää määrittämättä Yhdysvaltain valuuttavelvoitteita kultana, hän avasi tulvaportit maailmanlaajuiselle Las Vegasin spekulaatiolle, jonka ulottuvuus ei ole koskaan ennen nähty historiassa. Sen sijaan, että pitkän aikavälin talousasiat olisi sovitettu yhteen kiinteiden valuuttakurssien kanssa, maailmankauppa elokuun 1971 jälkeen oli vain uusi areena spekulaatioille siitä, mihin suuntaan eri valuutat heilauttaisivat.

Nixonin strategian todelliset arkkitehdit olivat Lontoon Cityn vaikutusvaltaisissa liikepankeissa. Sir Siegmund Warburg, Edmond de Rothschild, Jocelyn Hambro ja muut näkivät loistavan mahdollisuuden, kun Nixon hajotti Bretton Woodsin kultastandardin kesällä 1971. Lontoosta tulisi jälleen merkittävä maailmantalouden keskus, ja jälleen “lainarahalla”. tällä kertaa Yhdysvaltain eurodollareita.

Elokuun 1971 jälkeen Yhdysvaltain hallitseva politiikka Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Henry A. Kissingerin alaisuudessa oli hallita, ei kehittää, talouksia ympäri maailmaa. Amerikkalaiset poliittiset virkamiehet alkoivat ylpeänä kutsua itseään “uusmaltusialaisiksi”. Väestön vähentämisestä kehitysmaissa teknologian siirron ja teollisuuden kasvustrategioiden sijaan tuli 1970-luvulla ensisijainen tavoite, toinen takaisku 1800-luvun brittiläiseen siirtomaaajatteluun. Pian nähdään, miten tämä muutos tapahtui.

Smithsonian-sopimuksen tehottomuus johti heikkenemiseen edelleen vuonna 1972, jolloin massiiviset pääomavirrat jättivät jälleen dollarin Japaniin ja Eurooppaan, kunnes 12. helmikuuta 1973 Nixon lopulta ilmoitti dollarin toisesta devalvaatiosta 10 prosentilla kultaa vastaan. , hinnoittelee kullan 42,22 dollariin unssilta siellä, missä se on tähän päivään asti Yhdysvaltain keskuspankin osalta.

Tuolloin kaikki maailman suurimmat valuutat aloittivat prosessin, jota kutsuttiin “hallituksi kellumiseksi”. Helmi-maaliskuussa 1973 Yhdysvaltain dollarin arvo suhteessa Saksan markkaan laski vielä 40 %. Pysyvä epävakaus oli tuotu rahamaailmaan tavalla, jota ei ole nähty 1930-luvun alun jälkeen, mutta tällä kertaa New Yorkin, Washingtonin ja Lontoon Cityn strategit valmistivat odottamattoman yllätyksen saadakseen vallan takaisin ja toipuakseen tuhoisasta tappiosta. järjestelmän rahapilari.

Epätavallinen KOKOUS SALTSJÖBADENISSA

Nixonin 15. elokuuta 1971 toteuttaman typeryksen strategian taustalla oleva suunnittelu tuli ilmi vasta lokakuussa 1973, yli kaksi vuotta myöhemmin, ja silloinkin vain harvat sisäpiiriläiset ymmärsivät yhteyden. Lontoon ja New Yorkin rahoituslaitokset käyttivät dollarin demonetisointia elokuussa 1971 ostaakseen arvokasta aikaa, samalla kun politiikan sisäpiiriläiset valmistelivat rohkeaa uutta monetaristista mallia, “paradigman muutosta”, kuten jotkut halusivat kutsua sitä. Tietyt angloamerikkalaisen rahoituslaitoksen vaikutusvaltaiset äänet olivat kehittäneet strategian luodakseen uudelleen vahvan dollarin ja kasvattaakseen jälleen suhteellista poliittista valtaansa maailmassa juuri silloin, kun näytti siltä, ​​että he olivat antaneet ratkaisevan iskun.

Kuva 4 Amerikkalaisen Bilderberg-virkailijan Robert D. Murphyn muistio 8. tammikuuta 1973, joka sisältää Yhdysvaltojen toukokuussa 1973 ehdottamien osallistujien luettelon, mukaan lukien Henry Kissinger. Muistio on yksi Murphyn papereista Hoover Institutionissa.

Toukokuussa 1973, dollarin dramaattisen pudotuksen ollessa yhä elossa, 84 maailman johtavan taloudellisen ja poliittisen sisäpiiriläisen ryhmä kokoontui Saltsjöbadeniin, Ruotsiin, ruotsalaisen Wallenbergin pankkiperheen syrjäiseen saaren lomakohteeseen. Tässä prinssi Bernhardin Bilderberg-ryhmän kokouksessa kuultiin amerikkalaisen osallistujan Walter Levyn hahmottelevan “skenaariota” OPECin öljytulojen 400 prosentin kasvusta. Saltsjöbadenissa pidetyn salaisen kokouksen tarkoituksena ei ollut estää odotettua öljyn hintasokkia, vaan suunnitella, kuinka hallita tulevaa öljydollarien hyökyaaltoa, prosessia, jonka Yhdysvaltain ulkoministeri Kissinger myöhemmin kutsui “öljydollarivirtojen kierrättämiseksi”.

Kuva 5 Saltsjöbadenissa vuonna 1973 pidetyn Bilderberg-kokouksen luottamuksellisen pöytäkirjan kansisivu. Sivulla on sen pariisilaisen kirjakauppiaan leima, jolta kirjailija osti pöytäkirjan.
Kuva 6-7 Kaksi otetta Bilderberg-ryhmän kokouksen luottamuksellisesta pöytäkirjasta toukokuussa 1973 Saltsjöbadenissa, Ruotsissa. Huomaa, että siinä keskusteltiin vaarasta, että “öljyntuottajamaiden taloudellisten resurssien riittämätön valvonta saattaa hajottaa ja horjuttaa maailman rahajärjestelmää.” Toinen ote puhuu “Lähi-idän tuonnin valtavasta kasvusta. Tämän tuonnin kustannukset nousisivat valtavasti. Myöhemmin keskustelussa esitetyt luvut osoittavat OPEC-öljyn hinnannousun noin 400 prosenttia.

Amerikkalainen puhuja Bilderbergissä Atlantin ja Japanin energiapolitiikasta oli riittävän selkeä. Esitettyään näkemyksen, jonka mukaan muutamat Lähi-idän öljyntuottajamaat kattaisivat tulevaisuuden maailman öljytarpeet, puhuja julisti profeetallisesti: “Näiden öljyntuonnin kustannukset nousevat huimasti, millä olisi vakavia seurauksia maan maksutaseelle. kuluttajamaat. Sellaiset maat kuin Saudi-Arabia ja Abu Dhabi olisivat vakavissa vaikeuksissa ennennäkemättömän valuuttakertymän vuoksi. Puhuja lisäsi: “Kansainvälisten öljy-yhtiöiden öljyntuottaja-, tuonti- ja kotimaiden sekä tuottaja- ja tuojamaiden kansallisten öljy-yhtiöiden poliittisissa, strategisissa ja valtasuhteissa tapahtui täydellinen muutos.” Sitten hän ennusti OPEC-öljytulojen kasvua Lähi-idässä, mikä tarkoittaa hieman yli 400 prosenttia, samalla tasolla kuin Kissinger vaatisi pian shahilta.

Kuva 8 Osittainen luettelo vuoden 1973 Bilderberg-kokouksen virallisista osallistujista Sisältää ARCO:n johtajan Robert O. Andersonin, Zbigniew Brzezinskin ja George Ballin.

Saltsjöbadenissa toukokuussa paikalla oli Robert O. Anderson Atlantic Richfield Oil Co:sta; Lord Greenhill, British Petroleumin puheenjohtaja; Sir Eric Roll SG Warburgista, europankkitoiminnan luoja. Warburg, euroobligaatioiden luoja; George Ball Lehman Brothers -investointipankista ja mies, joka noin kymmenen vuotta aiemmin apulaisulkoministerinä käski pankkiiriystäväänsä Siegmund Warburgia kehittämään Lontoon eurodollarimarkkinoita; David Rockefeller Chase Manhattan Bankista; Zbigniew Brzezinski, mies, josta tulee pian presidentti Carterin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja; Mukana italialainen Gianni Agnelli ja saksalainen Otto Wolff von Amerongen. Henry Kissinger osallistui säännöllisesti Bilderbergin kokouksiin.

Vuotuiset Bilderberg-kokoukset käynnisti suuressa salassa toukokuussa 1954 anglofiiliryhmä, johon kuuluivat George Ball, David Rockefeller, Dr. Joseph Retinger, Alankomaiden prinssi Bernhard ja George C. McGhee (silloin Yhdysvaltain ulkoministeriön ja myöhemmin Mobil Oilin ylin johtaja). Vuotuiset Bilderberg-kokoukset, jotka nimettiin heidän ensimmäisen kokouksensa paikan, Arnhemin lähellä sijaitsevan Hotel de Bilderbergin mukaan, kokosivat yhteen Euroopan ja Amerikan korkeimman eliitin salaisiin neuvotteluihin ja poliittisiin keskusteluihin. Myöhemmin yksimielisyys “muovattiin” myöhemmissä lehdistökommenteissa ja tiedotusvälineissä, mutta ei koskaan viitaten itse saisiin Bilderberg-neuvotteluihin. Tämä Bilderberg-prosessi on ollut yksi tehokkaimmista työkaluista sodanjälkeisessä angloamerikkalaisen politiikan suunnittelussa.

Bilderbergin voimakkaat miehet olivat ilmeisesti päättäneet käynnistää valtavan hyökkäyksen maailman teollisuuden kasvua vastaan ​​toukokuussa, kääntääkseen voimatasapainon takaisin angloamerikkalaisten taloudellisten etujen ja dollarin hyväksi. Tätä varten he päättivät käyttää arvokkainta aseensa: maailman öljyvirtojen hallintaa. Bilderbergin politiikkana oli määrätä maailmanlaajuinen öljysaarto pakottaakseen öljyn maailmanmarkkinahintojen dramaattiseen nousuun. Vuodesta 1945 lähtien öljyn maailmanmarkkinahinta oli hinnoiteltu dollareissa kansainvälisen tavan mukaan, kun amerikkalaiset öljy-yhtiöt hallitsivat sodanjälkeisiä markkinoita. Öljyn maailmanmarkkinahinnan äkillinen jyrkkä nousu merkitsi näin ollen yhtä dramaattista Yhdysvaltain dollarin kysynnän maailmanlaajuista kasvua tarvittavan öljyn maksamiseksi.

Koskaan aikaisemmin historiassa niin pieni etupiiri, jonka keskipisteenä on Lontoo ja New York, ei ole ohjannut niin suurta osaa koko maailman taloudellisesta kohtalosta. Angloamerikkalainen rahoituslaitos oli päättänyt käyttää öljyvoimaansa tavalla, jota kukaan ei ollut ajatellut mahdolliseksi. Heidän suunnitelmansa törkeyttä oli heidän mielestään selvästi eduksi.

DR. KISSINGERIN YOM KIPPUR OLIESCHOK

6. lokakuuta 1973 Egypti ja Syyria hyökkäsivät Israeliin ja syttyivät Jom Kippurin sodaksi tulleen sodan. Vastoin yleistä käsitystä, Jom Kippurin sota ei johtunut laskuvirheestä, virheestä tai arabien päätöksestä aloittaa sotilaallinen hyökkäys Israelin valtiota vastaan. Washington ja Lontoo järjestivät salaa lokakuun sodan puhkeamisen ympärillä olevia tapahtumia käyttämällä Nixonin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Henry Kissingerin kehittämiä tehokkaita salaisia ​​diplomaattisia kanavia. Kissinger kontrolloi tehokkaasti Israelin poliittista vastausta intiimin suhteensa Israelin Washingtonin-suurlähettilään Simcha Dinitziin. Lisäksi Kissinger viljeli kanavia Egyptin ja Syyrian puolelle. Hänen menetelmänsä oli yksinkertaisesti esittää molemmille osapuolille vääriä tietoja toisen osapuolen kriittisistä elementeistä, mikä takaa sodan ja sitä seuranneen arabien öljysaarron.

Kissinger, joka tuolloin oli Nixonin tiedustelupalvelu “tsaari”, tukahdutti voimakkaasti Yhdysvaltain tiedusteluraportit, mukaan lukien siepatut viestit arabiviranomaisilta, jotka vahvistivat sodan lisääntymisen. Sota ja sen jälkiseuraukset, Kissingerin pahamaineinen “sukkuladiplomatia”, kartoitettiin Washingtonissa täsmälleen Saltsjöbadenissa viime vuoden toukokuussa, noin kuusi kuukautta ennen sodan puhkeamista, käytyjen Bilderberg-keskustelujen mukaisesti. Öljyntuottajamaiden arabimaista oli määrä tulla syntipukkeja tulevalle maailman vihalle, kun taas vastuulliset angloamerikkalaiset edut piiloutuivat hiljaa taustalle.

Lokakuun puolivälissä 1973 Saksan liittokansleri Willy Brandtin hallitus kertoi Yhdysvaltain Bonnin-suurlähettiläälle, että Saksa on neutraali Lähi-idän konfliktissa eikä anna Yhdysvaltojen toimittaa Israelille Saksan sotilastukikohdista. Noin 17 vuotta myöhemmin tapahtuvan samankaltaisen vaihdon pahaenteisenä edeltäjänä Nixon lähetti liittokansleri Brandtille jyrkästi muotoillun protestikirjeen 30. lokakuuta 1973, todennäköisimmin Kissingerin laatiman:

Ymmärrämme, että eurooppalaiset ovat riippuvaisempia arabiöljystä kuin me, mutta emme ole samaa mieltä siitä, että etääntyminen meistä näin tärkeässä asiassa vähentää haavoittuvuuttasi… Huomaat, että tämä kriisi ei ollut yhteisen vastuun asia. että sotilaalliset toimitukset Israelille olivat tarkoituksiin, jotka eivät kuulu liiton vastuulle. En usko, että voimme vetää niin ohutta rajaa…

Washington ei antanut Saksan julistaa olevansa puolueeton Lähi-idän konfliktissa. Mutta Britannia sai selvästi julistaa puolueettomuutensa ja välttää näin arabien öljysaarron seuraukset. Lontoo oli jälleen kerran taitavasti ohjannut tiensä kansainvälisen kriisin ympäri, jonka se oli auttanut synnyttämään. Valtava seuraus OPEC-öljyn hintojen 400 prosentin noususta oli se, että British Petroleumin, Royal Dutch Shellin ja muiden angloamerikkalaisten öljykonsernien satojen miljoonien dollarien investoinnit riskialttiiseen Pohjanmereen saattoivat tuottaa öljyä kannattavasti. On aika outo tosiasia, että näiden uusien Pohjanmeren öljykenttien kannattavuus oli varma vasta OPECin hinnankorotusten jälkeen. Tämä saattoi tietysti olla vain sattumaa.

Öljyntuottajamaiden järjestö oli 16. lokakuuta Wienissä pidetyn öljyn hintakokouksen jälkeen nostanut hintaa jopa 70 prosenttia, 3,01 dollarista 5,11 dollariin tynnyriltä. Samana päivänä OPEC- arabimaiden jäsenet ilmoittivat USA:n tukemisesta Israelille Lähi-idän sodassa kaiken öljyn kauppasaarron Yhdysvaltoihin ja Alankomaihin – Rotterdam on Länsi-Euroopan tärkein öljysatama .

Saudi-Arabia, Kuwait, Irak, Libya, Abu Dhabi, Qatar ja Algeria ilmoittivat 17. lokakuuta 1973, että ne leikkaavat tuotantoaan alle syyskuun tason 5 prosenttia lokakuussa ja vielä 5 prosenttia kuukaudessa, kunnes Israel on vetäytynyt. valmistui kaikilta kesäkuussa 1967 miehitetyiltä arabialueilta, ja Palestiinan kansan lailliset oikeudet on palautettu.” Maailman ensimmäinen “öljyshokki” tai kuten japanilaiset kutsuivat sitä “Oil Shokku” oli käynnissä.

Ilmeisesti öljykriisi iski täydellä voimalla vuoden 1973 lopulla, aivan kun Yhdysvaltain presidentti sotki henkilökohtaisesti “Watergate-tapaukseen”, jolloin Henry Kissingeristä tuli de facto presidentti ja Yhdysvaltojen politiikka kriisin aikana johti uudelleen.

Kun Nixonin Valkoinen talo lähetti korkean virkamiehen Yhdysvaltain valtiovarainministeriöön vuonna 1974 suunnittelemaan strategiaa pakottaakseen OPECin leikkaamaan öljyn hintoja, hän vastustettiin jyrkästi. Muistiossa virkamies sanoi: “Pankkijohtajat hylkäsivät tämän neuvon ja vaativat “kierrätysohjelmaa” öljyn hinnankorotusten huomioon ottamiseksi. Tämä oli kohtalokas päätös…”.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö, Jack Bennettin, miehen, joka oli auttanut ohjaamaan Nixonin huonoonnista dollaripolitiikkaa elokuussa 1971, johdolla, oli tehnyt salaisen sopimuksen Saudi-Arabian rahaviraston SAMA:n kanssa, mikä paljastui Yhdysvaltojen helmikuussa 1975 lähettämässä muistiossa. Apulaisvaltiovarainministeri Jack F. Bennett ja sihteeri Kissinger jäi kiinni. Sopimuksen ehtojen mukaan suuri osa uusista Saudi-Arabian uusista öljytuloista sijoitettaisiin Yhdysvaltain hallituksen alijäämien rahoittamiseen. David Mulford, nuori Wall Streetin investointipankkiiri johtavasta Lontoon eurobond-yrityksestä White Weld & Co:sta, lähetettiin Saudi-Arabiaan SAMA:n johtavaksi “sijoitusneuvojaksi”; hänen täytyi ohjata Saudi-Arabian öljydollarisijoitukset oikeisiin pankkeihin, tietysti Lontooseen ja New Yorkiin. Bilderbergin suunnitelma toimi täsmälleen suunnitellusti.

Kissinger, joka hallitsi jo tiukasti kaikkia Yhdysvaltain tiedusteluennusteita Nixonin kaikkivoipa kansallisen turvallisuuden neuvonantajana, varmisti myös Yhdysvaltojen ulkopolitiikan hallinnan ja suostutteli Nixonin nimittämään hänet ulkoministeriksi viikkoina ennen Jom Kippurin sodan puhkeamista lokakuussa. . Merkiksi keskeisestä roolistaan ​​tapahtumissa Kissinger säilytti molemmat arvonimet Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston päällikkönä ja ulkoministerinä. Kenelläkään muulla henkilöllä ei ollut niin paljon absoluuttista valtaa Nixonin presidenttikauden viimeisinä kuukausina kuin Henry Kissinger. Asiaa pahensi se, että Kissinger sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1973.

Teheranissa 1. tammikuuta 1974 pidetyn kokouksen jälkeen toinen yli 100 prosentin hinnankorotus nosti OPEC-öljyn viitehinnan 11,65 dollariin. Tämä tapahtui Iranin shaahin yllättävästä pyynnöstä, jonka Henry Kissinger salaa yllytti. Vain kuukausia aiemmin Shah oli vastustanut OPECin korottamista 3,01 dollariin peläten, että se pakottaisi länsimaiset viejät veloittamaan enemmän teollisuuslaitteista, joita Shah halusi tuoda maahan Iranin kunnianhimoista teollistamista varten. Washingtonin ja lännen tuki Israelille lokakuun sodassa oli ruokkinut OPECin vihaa kokouksista. Jopa Kissingerin oma ulkoministeriö ei tiennyt hänen salaisista juonitteluistaan ​​Shahin kanssa.6

Vuodesta 1949 vuoden 1970 loppuun raakaöljyn hinta Lähi-idässä oli keskimäärin noin 1,90 dollaria tynnyriltä. Vuoden 1973 alkuun mennessä, Saltsjöbadenin kohtalokkaan Bilderberg-ryhmän kokouksen aikaan, ne olivat nousseet 3,01 dollariin. Puhuttiin tulevasta OPECin 400 prosentin hinnannoususta. Tammikuussa 1974 tuo 400 prosentin lisäys oli saavutettu tosiasia.

ÖLJYSHOKIN TALOUDELLISET SEURAUKSET

Öljyvientikiellon yhteiskunnallisia vaikutuksia Yhdysvaltoihin vuoden 1973 lopulla voidaan kuvata paniikiksi. Koko vuoden 1972 ja 1973 alun suuret monikansalliset öljy-yhtiöt, joita johti Exxon, olivat harjoittaneet kummallista politiikkaa luodakseen pulaa kotimaisesta raakaöljystä. He saivat tehdä tämän presidentti Nixonin avustajiensa neuvojen perusteella tekemässä epätavallisessa sarjassa. Kun kauppasaarto iski marraskuussa 1973, vaikutus ei olisi voinut olla dramaattisempi. Tuolloin Valkoinen talo oli vastuussa Yhdysvaltojen öljyntuonnin valvonnasta vuoden 1959 Yhdysvaltain kauppasopimuslain määräysten mukaisesti.

Tammikuussa 1973 Nixon nimitti myös valtiovarainministeri George Shultzin presidentin avustajaksi talousasioissa. Tässä asemassa Shultz valvoi Valkoisen talon öljyn tuontipolitiikkaa. Hänen apulaisvaltiovarainministeri William E. Simon, entinen Wall Streetin joukkovelkakirjakauppias, tuli keskeisen öljypolitiikan komitean puheenjohtajaksi, joka määritti USA:n öljyntuonnin lokakuun kauppasaartoon johtaneiden kriittisten kuukausien aikana.

Helmikuussa 1973 Nixon taivutettiin luomaan erityinen “energiatriumviraatti”, johon kuuluivat Shultz, Valkoisen talon avustaja John Ehrlichman ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Henry Kissinger, joka tunnetaan Valkoisen talon erityisenergiakomiteana. Tie raivattiin hiljaa Bilderberg-suunnitelmalle, vaikka melkein kukaan Washingtonissa tai muualla ei tajunnut sitä. Lokakuuhun 1973 mennessä Yhdysvaltain raakaöljyvarastot olivat jo hälyttävän alhaisilla tasoilla. OPEC-saarto johti paniikkiin bensiinin ostamiseen yleisön keskuudessa, säännöstelyvaatimuksiin, loputtomiin bensiinijonoihin ja jyrkkään taloudelliseen taantumaan.

Öljykriisin vakavimmat seuraukset tapahtuivat Yhdysvaltojen suurimmassa kaupungissa New Yorkissa. Joulukuussa 1974 yhdeksän maailman vaikutusvaltaisimmista pankkiireistä, joita johtivat David Rockefellerin Chase Manhattan, Citibank ja Lontoon ja New Yorkin välisen investointipankki Lazard Freres, kertoivat New Yorkin pormestari Abraham Beamelle, vanhalle konepoliitikolle, että ellei hän ottanut haltuunsa Kaupungin eläkerahastojen laaja siirtäminen pankkien, Kunta-apuyhdistyksen, pankkien ja niiden vaikutusvaltaisten mediaystävien komitealle varmistaisi kaupungin taloudellisen tuhon. Ei siis ollut yllätys, että ylivoimainen pormestari antautui ja New York City joutui leikkaamaan menoja teihin, siltoihin, sairaaloihin ja kouluihin maksaakseen pankkivelkoja ja irtisanoakseen kymmeniä tuhansia työntekijöitä. Maan suurin kaupunki oli alkanut laskeutua romukasaan. Lazard Freresin Felix Rohatynista tuli uuden pankkiirien perintätoimiston johtaja, jota lehdistö kutsui “Big MACiksi”.

Länsi-Euroopassa öljyn hinnan nousun ja toimitusvientikiellon aiheuttama shokki oli yhtä dramaattinen. Isosta-Britanniasta mantereelle maa toisensa jälkeen koki pahimman talouskriisin vaikutukset sitten 1930-luvun Konkurssit ja työttömyys nousivat hälyttävälle tasolle kaikkialla Euroopassa.

Saksan hallitus määräsi hätäajokiellon sunnuntaisin epätoivoisesti alentaakseen tuontiöljyn hintaa. Kesäkuuhun 1974 mennessä öljykriisin vaikutukset olivat myötävaikuttaneet Saksan Herstatt Bankin dramaattiseen romahtamiseen ja siitä seuranneeseen Saksan markan kriisiin. Kun Saksan tuontiöljyn kustannukset nousivat peräti 17 miljardilla Saksan markalla vuonna 1974 ja puolen miljoonan ihmisen arvioitiin olevan työttömänä öljykriisin seurauksena, inflaatio nousi hälyttävälle 8 %:n tasolle. Saksan energian perushyödykkeen äkillisen 400 prosentin hinnannousun järkytysvaikutukset olivat tuhoisia teollisuudelle, liikenteelle ja maataloudelle. Keskeiset teollisuudenalat, kuten teräs-, laivanrakennus- ja kemianteollisuus, joutuivat syvään kriisiin.

Willy Brandtin hallitus voitti tehokkaasti öljykriisin kotimaiset seuraukset, mutta myös Stasi-tapauksen paljastukset hänen lähintä neuvonantajaansa, Günther Guillaumea, vastaan. Toukokuussa 1974 Brandt oli tarjonnut eroaan liittopresidentti Heinemannille, joka nimitti Helmut Schmidtin kansleriksi. Suurin osa Euroopan hallituksista kaatui tänä aikana öljykriisin talouksiinsa kohdistuneiden vaikutusten uhreina.

Mutta maailman vähemmän kehittyneille talouksille niiden primäärienergialähteen hinnan äkillisen 400 prosentin nousun vaikutus oli hämmästyttävä. Suurin osa maailman vähemmän kehittyneistä talouksista, joilla ei ole merkittäviä kotimaisia ​​öljylähteitä, joutui yhtäkkiä kohtaamaan odottamattoman ja kohtuuttoman 400 prosentin nousun energian tuontikustannuksissa, puhumattakaan öljystä saatavien kemikaalien ja lannoitteiden kustannuksista. Tuolloin kommentaattorit alkoivat puhua ‘triage’stä, sotaajatuksesta “parimpien selviytymisestä” ja esittelivät “kolmannen maailman” ja “neljännen maailman” (ei-OPEC-maat laskeutuvat) sanaston. .

Intian kauppatase oli positiivinen vuonna 1973, mikä oli terve tilanne kehittyvälle taloudelle. Mutta vuonna 1974 Intialla oli yhteensä 629 miljoonan dollarin valuuttavaranto dollareista maksettavaksi – vuotuinen öljyntuontilasku oli lähes kaksinkertainen eli 1 241 miljoonaa dollaria. Sudan, Pakistan, Filippiinit, Thaimaa ja maa toisensa jälkeen Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa kohtasivat avoimia maksutaseen alijäämiä vuonna 1974. IMF:n mukaan kehitysmaiden kauppataseen kokonaisvaje oli 35 miljardia dollaria vuonna 1974, joka oli tuolloin valtava määrä ja ei ole yllättävää, että alijäämä oli neljä kertaa suurempi kuin vuonna 1973 – täsmälleen suhteessa öljyn hinnan nousuun. Useiden vuosien voimakkaan teollisuuden ja kaupan kasvun jälkeen 1970-luvun alussa teollisuustoiminnan voimakas lasku koko maailmantaloudessa vuosina 1974–1975 oli suurempi kuin mikään muu lasku sodan jälkeen.

Mutta vaikka Kissingerin vuoden 1973 öljyshokki vaikutti tuhoisasti maailman teollisuuden kasvuun, sillä oli valtava etu tiettyjen etujen kannalta – New Yorkin ja Lontoon suurille pankeille sekä Seven Sisters -öljymonikansallisille yhtiöille Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Vuoteen 1974 mennessä Exxon ohitti General Motorsin suurimmaksi yhdysvaltalaisyritykseksi bruttotuloissa. Sen sisarukset, mukaan lukien Mobil, Texaco, Chevron ja Gulf, eivät olleet paljon jäljessä.

Suurin osa OPECin dollarituloista, Kissingerin “kierrätetyt petrodollarit”, sijoitettiin Lontoon ja New Yorkin johtaviin pankkeihin, pankkeihin, jotka kävivät kauppaa sekä dollareissa että kansainvälisessä öljykaupassa. Chase Manhattan, Citibank, Manufacturers Hanover, Bank of America, Barclays, Lloyds, Midland Bank – kaikki nauttivat öljykriisin yllätyksistä. Näemme myöhemmin, kuinka he kierrättivät öljydollareitaan 1970-luvulla ja kuinka tämä tasoitti tietä 1980-luvun suurelle velkakriisille.

‘YDINRUUSUN KUKAN’ SAAMINEN

Yksi 400 prosentin öljyn hinnannousun laatineiden tärkeimmistä huolenaiheista oli se, kuinka varmistetaan, etteivät heidän rajusti toimintansa kannusta maailmaa kääntämään jo ennestään vahvaa suuntausta kohti paljon tehokkaamman ja lopulta halvemman vaihtoehtoisen energialähteen – ydinsähkön – rakentamista. sukupolvi – nopeuttaa.

Kissingerin entinen dekaani Harvardissa ja hänen pomonsa, kun Kissinger oli hetken John Kennedyn kansallisen turvallisuusneuvoston neuvonantaja, oli McGeorge Bundy. Bundy jätti Valkoisen talon vuonna 1966 ollakseen ratkaisevassa roolissa Yhdysvaltain sisäpolitiikan muotoilussa maan suurimman yksityisen säätiön, Ford Foundationin, puheenjohtajana. Joulukuuhun 1971 mennessä Bundy oli luonut säätiölle uuden suuren projektin, Energy Policy Projectin, jota johti S. David Freeman, vaikuttavalla 4 miljoonan dollarin shekkikirjalla ja kolmen vuoden aikarajalla. Bundyn Fordin tutkimus, jonka otsikko on “A Time to Choose: America’s Energy Future”, julkaistiin vuoden 1974 öljykriisin aikana käydyn keskustelun keskellä.

Ensimmäistä kertaa amerikkalaisen vallanpitäjän piireissä julistettiin petollinen väite, että “energian kasvu ja talouskasvu voidaan erottaa toisistaan; he eivät ole liittyneitä kaksosia.” Freemanin tutkimuksessa kannatettiin outoja ja todistetusti tehottomia “vaihtoehtoisia” energialähteitä, kuten tuulivoimaa, aurinkoheijastimia ja kierrätetyn jätteen polttamista. Fordin raportti hyökkäsi voimakkaasti ydinenergiaa vastaan ​​väittäen, että kyseisiä teknologioita voitaisiin teoriassa käyttää ydinpommien valmistukseen. Itse polttoaine tai yksi sen sivutuotteista, plutonium, voidaan käyttää suoraan tai prosessoida materiaaliksi ydinpommeja tai räjähteitä varten, raportti väittää.

Fordin tutkimuksessa todettiin oikeutetusti, että tulevaisuuden öljyhegemonian tärkein kilpailija on ydinenergia ja varoitti “ydinenergian erittäin nopeasta leviämisestä kaikkialle maailmaan ja uusien ydinteknologioiden, erityisesti nopeiden lisääntymisreaktorien ja sentrifugimenetelmä uraanin rikastamiseksi”. Yhdysvaltain rahoituslaitoksen ydinvoiman vastaisen “vihreän” hyökkäyksen puitteet määritteli Bundyn projekti.9

1970-luvun alkuun mennessä ydinteknologia oli selvästi vakiinnuttanut asemansa tulevaisuuden vaihtoehdoksi tehokkaalle sähköntuotannolle, joka oli paljon tehokkaampi (ja ympäristöystävällisempi) kuin öljy tai hiili. Öljyshokin aikaan Euroopan yhteisö oli jo pitkällä laajamittaisessa ydinvoiman kehittämisohjelmassa. Vuodesta 1975 alkaen jäsenvaltioiden hallitusten suunnitelmissa oli 160–200 uuden ydinvoimalan valmistumista Manner-Eurooppaan vuoteen 1985 mennessä.

Vuonna 1975 Saksan Schmidtin hallitus, joka reagoi järkevästi vuoden 1974 öljyshokin seurauksiin, hyväksyi ohjelman, jossa vaadittiin lisää 42 gigawattia Saksan ydinvoimalaitoskapasiteettia tuottamaan yhteensä noin 45 prosenttia Saksan sähkön kokonaistarpeesta. Vuoteen 1985 mennessä. Tämän ohjelman ohitti EY:ssä vain Ranska, joka ennusti 45 gigawattia uutta ydinkapasiteettia vuoteen 1985 mennessä. Syksyllä 1975 Italian teollisuusministeri Carlo Donat Cattin tilasi italialaiset ydinvoimayhtiöt ENEL ja CNEN suunnittelee noin 20 ydinvoimalan rakentamista, joiden piti valmistua 1980-luvun alussa. Jopa Espanjassa, joka juuri toipui neljän vuosikymmenen Francon hallinnosta, oli ohjelma, jossa vaadittiin 20 ydinvoimalan rakentamista vuoteen 1983 mennessä. Tyypillinen 1 gigawatin ydinlaitos riittää yleensä kattamaan kaikki nykyaikaisen 1 gigawatin teollisuuskaupungin sähköntarpeet. miljoonaa ihmistä.

Euroopan nouseva ydinteollisuus, erityisesti Ranska ja Saksa, alkoivat ensin nousta päteviksi kilpailijoiksi amerikkalaisten dominoimiseksi ydinalan vientimarkkinoilla vuoden 1974 öljykriisin aikaan Ranska oli juuri saanut aiesopimuksen Iranin shahilta saksalaisena KWU rakentaa yhteensä neljä ydinreaktoria Iraniin, kun taas Ranska oli allekirjoittanut Pakistanin Bhutton hallituksen kanssa sopimuksen nykyaikaisen ydininfrastruktuurin perustamisesta kyseiseen maahan. Saksan hallituksen ja Brasilian väliset neuvottelut yhteistyöstä ydinenergian rauhanomaisessa käytössä saatiin onnistuneesti päätökseen helmikuussa 1976. Tähän sisältyi Saksan kahdeksan ydinreaktorin ja uraanin polttoaineen jälleenkäsittelyyn ja rikastamiseen tarkoitettujen laitosten rakentaminen. Saksalaiset ja ranskalaiset ydinvoimayhtiöt aloittivat hallitustensa täyden tuen avulla neuvottelut valittujen kehitysalan maiden kanssa tänä aikana täysin Eisenhowerin Atoms for Peace -julistuksen hengessä vuonna 1953. Oli selvää, että angloamerikkalainen kanta oli energia, joka perustuu heidän tiukkaan hallintaansa maailman tärkeimpään energialähteeseen, öljyyn, oli uhattuna, jos nämä erittäin toteuttamiskelpoiset ohjelmat etenivät.

Sodan jälkeisellä kaudella ydinenergia edusti täsmälleen samaa teknologista parannusta öljyyn verrattuna kuin öljy hiilen verrattuna, kun Lord Fisher ja Winston Churchill väittivät 1800-luvun lopulla, että Britannian laivaston pitäisi vaihtaa hiilestä öljyyn. Suuri ero 1970-luvulla oli se, että Britannialla ja sen serkkuilla Yhdysvalloissa oli luja ote maailman öljyvaroista. Maailmanlaajuinen ydinteknologia uhkasi avata rajattomat energiamahdollisuudet, varsinkin jos suunnitelmat kaupallisista nopeista jalostusreaktoreista ja lämpöydinfuusiosta toteutuvat.

Välittömästi vuoden 1974 öljyshokin jälkeen ydinteollisuuteen perustettiin kaksi organisaatiota, jotka molemmat pääosin sijaitsevat Lontoossa. Alkuvuodesta 1975 perustettiin epävirallinen puolisalainen ryhmä, Nuclear Suppliers’ Group tai ‘Lontoon klubi’, kuten se tunnettiin. Ryhmään kuuluivat Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Kanada sekä Ranska, Saksa, Japani ja Neuvostoliitto. Tämä oli ensimmäinen angloamerikkalainen yritys saada aikaan itsehillintää ydinvoiman viennissä. Tätä ryhmää täydennettiin toukokuussa 1975 perustamalla toinen salainen organisaatio, Lontoon “Uranium Institute”, joka kokosi yhteen maailman suurimmat uraanin toimittajat. Tätä hallitsi perinteiset brittiläiset alueet, mukaan lukien Kanada, Australia, Etelä-Afrikka ja Yhdistynyt kuningaskunta. Nämä “sisäiset” organisaatiot olivat välttämättömiä, mutta eivät todellakaan riittäviä, jotta angloamerikkalaiset edut hillitsivät 1970-luvun alun ydinuhan. Kuten eräs merkittävä ydinvoiman vastainen amerikkalainen Aspen Institutesta sanoi: “Meidän on poistettava kukka “ydinruususta”. Ja he tekivät.

ANGLO-AMERIKAN VIHREÄN AGENDA:N KEHITTÄMINEN

Ei ollut sattuma, että vuosien 1974-75 öljysokin aiheuttaman taantuman jälkeen kasvava osa Länsi-Euroopan väestöstä, erityisesti Saksassa, alkoi puhua “kasvun rajoista” ensimmäistä kertaa sodanjälkeisenä aikana. kauden ‘ tai ympäristöuhkia, ja heidän uskonsa teollisen kasvun ja teknologian kehityksen periaatteeseen alettiin kyseenalaistaa. Harvat ymmärsivät, kuinka paljon heidän uusia “mielipiteitään” manipuloi ylhäältä käsin verkosto, jonka perustivat samat angloamerikkalaiset rahoitus- ja teollisuuspiirit, jotka olivat Saltsjöbadenin öljystrategian takana.

1970-luvulta lähtien valikoidut angloamerikkalaiset ajatushautomot ja aikakauslehdet aloittivat valtavan propagandahyökkäyksen, jonka tarkoituksena oli muotoilla uusi “kasvun rajoja” -agenda, joka varmistaisi dramaattisen öljyshokkistrategian “menestyksen”. Bilderberg-ryhmän Saltsjöbadenin kokoukseen toukokuussa 1973 osallistunut amerikkalainen öljymies Robert O. Anderson oli keskeinen hahmo tuloksena syntyneen angloamerikkalaisen ekologisen toimintaohjelman toteuttamisessa. Siitä tulisi yksi historian menestyneimmistä petoksista.

Anderson ja hänen Atlantic Richfield Oil Co. kanavoivat miljoonia dollareita Atlantic Richfield -säätiönsä kautta valitakseen ydinenergiaan keskittyviä organisaatioita. Yksi Andersonin anteliaisuuden suurimmista edunsaajista oli Friends of the Earth -ryhmä, joka perustettiin tänä aikana Andersonin 200 000 dollarin apurahalla. Yksi Andersonin Friends of the Earth -järjestön ensimmäisistä toimista oli hyökkäys Saksan ydinteollisuutta vastaan ​​ydinvoiman vastaisilla toimilla, kuten Brockdorfin vastaisilla mielenosoituksilla vuonna 1976, joita johti Maan ystävät -järjestön johtaja Holger Strohm. Ranskan Friends of the Earthin johtaja Brice Lalonde oli Rockefeller-perhelakitoimisto Coudert Brothersin pariisilainen kumppani ja hänestä tuli Mitterrandin ympäristöministeri vuonna 1989. Juuri Friends of the Earthia käytettiin estämään Japanin ja Australian välinen uraanin toimitussopimus. Marraskuussa 1974 Japanin pääministeri Tanaka meni Canberraan tapaamaan Australian pääministeriä Gough Whitlamia. Molemmat sitoutuivat mahdollisesti miljardien dollarien arvoon, että Australia toimittaa Japanille uraanimalmia tulevaisuudessa ja ryhtyy yhteiseen uraanin rikastusteknologian kehittämiseen. Brittiläinen uraanin louhintajätti Rio Tinto Zinc sijoitti salaa Friends of the Earth -järjestön Australiaan mobilisoidakseen vastustuksen uhkaavaa Japanin sopimusta vastaan, mikä johti Whitlamin hallituksen kaatumiseen useita kuukausia myöhemmin. Maan ystävillä oli “ystäviä” korkeissa asemissa Lontoossa ja Washingtonissa.

Mutta Robert O. Andersonin ensisijainen keino levittää uutta “kasvun rajoja” -ideologiaa amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa instituutiopiireissä oli hänen Aspen Institute for Humanistic Studies -instituutti. Kun Anderson toimi puheenjohtajana ja Thornton Bradshaw, Atlantic Richfieldin johtaja, varapuheenjohtajana, Aspen Institute oli keskeinen taloudellinen kanava laitoksen uuden ydinvoiman vastaisen toimintaohjelman luomisessa 1970-luvun alussa.

Aspenin tunnetuimpia luottamushenkilöitä tuolloin oli Robert S. McNamara, Maailmanpankin puheenjohtaja ja Vietnamin sotaa johti mies. Muita Aspenin käsin valittuja uskottuja olivat Lord Bullock Oxfordin yliopistosta, Richard Gardner, anglofiili amerikkalainen taloustieteilijä, joka toimi myöhemmin Yhdysvaltain suurlähettiläänä Italiassa, Wall Streetin pankkiiri Russell Peterson Lehman Brothers Kuhn Loeb Inc:stä. sekä Exxonin hallituksen jäsen Jack G. Clarke, Gulf Oilin Jerry McAfee ja Mobil Oilin johtaja George C. McGhee, entinen ulkoministeriön virkamies, joka osallistui Bilderberg-ryhmän perustamiskokoukseen vuonna 1954. Näinä alkuaikoina Marion Countess Doenhoff, Die Zeitin hampurilainen kustantaja, oli myös mukana Andersonin Aspenissa, samoin kuin Chase Manhattan Bankin entinen puheenjohtaja ja Saksan korkea komissaari John J. McCloy.

Robert O. Anderson toi Joseph Slaterin McGeorge Bundyn Ford Foundationista Aspeniin puheenjohtajaksi. Se oli todellakin tiivis perhe anglo-amerikkalaisessa laitoksessa 1970-luvun alussa. Ensimmäinen projekti, jonka Slater käynnisti Aspenissa, oli kansainvälisen organisatorisen hyökkäyksen valmistelu teollisuuden kasvua ja erityisesti ydinenergiaa vastaan ​​suojeluksessa (ja rahalla). ) Yhdistyneiden kansakuntien. Slater sai tukea Ruotsin YK-lähettiläs Sverker Aastrom, joka huolimatta kehitysmaiden vakavista vastalauseista ohjasi ehdotuksen kansainväliseksi ympäristökonferenssiksi YK:n kautta.

YK:n ympäristökonferenssia Tukholmassa kesäkuussa 1972 johti alusta alkaen Andersonin Aspen-instituutin henkilökunta. Aspenin hallituksen jäsen Maurice Strong, kanadalainen öljymies Petro-Canadasta, johti konferenssia Tukholmassa. Aspen rahoitti myös kansainvälistä nollakasvuverkostoa YK:n, Kansainvälisen ympäristö- ja kehitysinstituutin, alaisuudessa, johon kuuluivat Robert O. Anderson, Robert McNamara, Strong ja Roy Jenkins Britannian työväenpuolueesta. Uusi organisaatio julkaisi välittömästi kirjan Only One Earth, jonka ovat kirjoittaneet Rockefeller University -stipendiaatti Rene Dubos ja brittiläinen malthusialainen Barbara Ward (Lady Jackson). Kansainväliset kauppakamarit suostuttelivat tällä kertaa sponsoroimaan Maurice Strongia ja muita Aspen-hahmoja kansainvälisille liikemiehille suunnatuissa seminaareissa nousevasta uudesta ympäristöideologiasta.

Vuoden 1972 Tukholman konferenssi loi tarvittavan kansainvälisen organisatorisen ja julkisuuden infrastruktuurin, jotta Kissingerin öljyshokin aikaan 1973–1974 voitiin käynnistää massiivinen ydinvoiman vastainen propagandahyökkäys öljyn kautta helposti saatavilla olevien miljoonien dollarien avulla. – Atlantic Richfield Companyn, Rockefeller Brothers’ Fundin ja muiden angloamerikkalaisten eliittipiirien linkitetyt kanavat. Näiden ihmisten tuolloin rahoittamien ryhmien joukossa oli organisaatioita, kuten ultra-eliitti World Wildlife Fund, jonka puheenjohtajana toimi silloin Bilderbergin prinssi Bernhard ja myöhemmin Royal Dutch Shellin John Loudon.

Rahoituslaitoksen ylivoimaisesta vaikutuksesta amerikkalaisissa ja brittiläisissä tiedotusvälineissä osoittaa se, että tänä aikana ei kuulunut julkista vastalausetta Robert O. Andersonin hyvin rahoitetun ydinvoiman vastaisen hyökkäyksen todennäköisestä eturistiriidasta ja siitä, että hänen Atlantic Richfield Oil Co. oli yksi suurimmista edunsaajista vuoden 1974 öljyn hinnan noususta. Andersonin ARCO oli investoinut kymmeniä miljoonia dollareita riskialttiisiin öljyinfrastruktuureihin Alaskan Prudhoe Bayssa ja Ison-Britannian Pohjanmerellä yhdessä Exxonin, British Petroleumin, Shellin ja muiden Seven Sistersin kanssa.

Jos vuoden 1974 öljykriisi ei olisi nostanut öljyn markkinahintaa 11,65 dollariin tynnyriltä tai sen tienoilla, Andersonin sijoitukset Pohjanmerelle ja Alaskaan sekä British Petroleumin, Exxonin ja muiden sijoitukset olisivat johtaneet taloudelliseen tuhoon. Varmistaakseen ystävällisen lehdistöäänen Britanniassa Anderson osti tuolloin London Observerin. Käytännössä kukaan ei kysynyt, saattoivatko Anderson ja hänen vaikutusvaltaiset ystävänsä tietää etukäteen, että Kissinger luo edellytykset 400 prosentin öljyn hinnan nousulle.

Robert O. Anderson osallistui merkittävästi myös Rockefellerien perheen Bellagiossa, Italiassa, yhdessä Aurelio Peccein ja Alexander Kingin kanssa käynnistämään projektiin. Vuonna 1972 tämä Rooman klubi ja American Association of the Club of the Rome antoivat paljon julkisuutta Dennis Meadowsin ja Jay Forresterin valmisteleman tieteellisesti petollisen tietokonesimuloinnin julkaisulle “Kasvun rajat”. Meadows ja Forrester lisäsivät nykyaikaista tietokonegrafiikkaa Malthusin huonoon maineeseen väittäen, että maailmanloppu tulee pian riittämättömän energian, ruoan ja muiden resurssien puutteen vuoksi. Kuten Malthus, he päättivät jättää huomioimatta teknologisen kehityksen vaikutuksen ihmisen tilan parantamiseen. Heidän viestinsä oli suorastaan ​​synkkyyttä ja kulttuurista pessimismiä.

Yksi tämän uuden angloamerikkalaisen ydinvoiman vastaisen hyökkäyksen kohteena olevista maista oli Saksa. Vaikka Ranskan ydinohjelma oli yhtä, ellei enemmänkin kunnianhimoinen, ottaen huomioon sen historian liittotasavallan sodan jälkeisen miehityksen aikana, Saksaa pidettiin alueena, jolla angloamerikkalaiset tiedusteluresurssit todennäköisemmin menestyivät. Melkein heti kun muste oli kuivunut Schmidtin hallituksen vuoden 1975 ydinvoimakehitysohjelmasta, aloitettiin hyökkäys.

Avainroolissa tässä uudessa projektissa oli nuori nainen, jolla oli saksalainen äiti ja amerikkalainen isäpuoli, joka oli asunut Yhdysvalloissa vuoteen 1970 asti ja työskennellyt muun muassa amerikkalaisen senaattorin Hubert Humphreyn palveluksessa. Petra K. Kelly oli viettänyt vuosinsa

Yhdysvallat loi läheiset suhteet yhteen tärkeimmistä uusista angloamerikkalaisista ydinvoiman vastaisista järjestöistä, jonka perusti McGeorge Bundyn Ford Foundation, Natural Resources Defense Council. Natural Resources Defense Councilin hallituksen jäseniä olivat tuolloin Barbara Ward (Lady Jackson) ja Laurance Rockefeller. Saksassa Kelly alkoi järjestää laillisia hyökkäyksiä Saksan ydinohjelman rakentamista vastaan ​​1970-luvun puolivälissä, mikä johti kalliisiin viivästyksiin ja lopulta merkittäviin leikkauksiin koko Saksan ydinsuunnitelmaan.

VÄESTÖNHALLINTA ON KANNALTA KANNALLISEN TURVALLISUUDEN ASIAKSI YHDYSVALLOISSA

Vuonna 1798 hämärä englantilainen pappi Thomas Malthus, poliittisen taloustieteen professori British East India Companyn East India Collegessa Haileyburyssa, saavutti välittömän mainetta englantilaisilta sponsoreiltaan “Essee väestön periaatteesta”. Itse essee oli tieteellinen huijaus, suurelta osin plagioitu venetsialaisesta hyökkäyksestä amerikkalaisen Benjamin Franklinin positiivista väestöteoriaa vastaan.

Venetsialaisen hyökkäyksen Franklinin esseetä vastaan ​​kirjoitti Gianmaria Ortes vuonna 1774. Malthuksen mukauttamaa Ortesin “teoriaa” jalosti matemaattisen legitiimiyden julkisivu, jota hän kutsui “geometrisen progression laiksi”, jonka mukaan ihmispopulaatiot kehittyvät aina geometrisesti laajennetuina, kun taas toimeentulot olivat laskennallisesti rajallisia tai lineaarisia. Malthuksen argumentin virhe, jonka sivilisaation, teknologian ja maatalouden tuottavuuden huikea kasvu vuodesta 1798 lähtien on osoittanut lopullisesti, oli Malthuksen tietoinen piittaamattomuus tieteen ja teknologian edistyksen vaikutuksesta dramaattisiin parannuksiin sellaisissa tekijöissä kuin sadon ja työn tuottavuuden kannalta. ja sellaisista.

1970-luvun puoliväliin mennessä, osoituksena angloamerikkalaisen järjestelmän uuden propagandahyökkäyksen tehokkuudesta, Yhdysvaltain hallituksen virkamiehet kehuivat avoimesti julkisissa lehdistötilaisuuksissa olevansa sitoutuneita “uusmaltusialaisia”, mitä he olivat tehneet jo vuosikymmenen ajan. sille olisi naurettu ennenkin. Mutta missään ei ollut Yhdysvaltojen uusi brittiläisen malthusilaisen taloustieteen omaksuminen rohkeampaa kuin Kissingerin kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

24. huhtikuuta 1974 öljykriisin keskellä Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Henry Alfred Kissinger julkaisi kansallisen turvallisuusneuvoston tutkimusmuistion 200 (NSSM 200), jonka aiheena oli “Maailmanlaajuisen väestönkasvun vaikutukset Yhdysvaltojen turvallisuuteen ja ulkomaisiin etuihin”. . Se osoitettiin kaikille kabinettisihteereille, armeijan esikuntapäälliköille sekä CIA:lle ja muille keskeisille virastoille. 16. lokakuuta 1975 presidentti Gerald Ford julkaisi Kissingerin kehotuksesta muistion, jossa vahvisti “Amerikan johtajuuden tarpeen maailman väestöasioissa”, perustuen salaisen NSSM 200 -asiakirjan sisältöön. Asiakirja teki malthusianisuudesta ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen historiassa selkeän osan Yhdysvaltain hallituksen turvallisuuspolitiikkaa. Vielä katkerammin ironista oli se, että sen aloitti saksalaissyntyinen juutalainen. Jopa natsivuosina Saksan hallituksen virkamiehet olivat haluttomampia hyväksymään virallisesti tällaisia ​​tavoitteita.

NSSM 200 totesi, että väestönkasvu valituissa kehitysmaissa, jotka sisältävät myös tärkeitä strategisia resursseja, joita Yhdysvaltain taloudelle tarvitaan, muodosti mahdollisen uhan Yhdysvaltain “kansalliselle turvallisuudelle”. Tutkimus varoitti, että maat, joilla on tärkeitä raaka-aineita, vaativat kasvavan kotimaisen väestön paineen alaisena korkeampia hintoja ja parempia kauppaehtoja Yhdysvaltoihin suuntautuvalle viennilleen. Tässä yhteydessä NSSM 200 yksilöi luettelon 13 maasta, jotka on nimetty “strategisiksi kohteiksi” Yhdysvaltain väestönhallintatoimille. Vuonna 1974 laadittu luettelo on opettavainen. Epäilemättä, kuten Kissingerin muissakin suurissa päätöksissä, maiden valinta tehtiin tiiviin neuvottelun jälkeen Britannian ulkoministeriön kanssa.

Kissinger totesi muistiossa nimenomaisesti “kuinka paljon tehokkaampia menoja väestönhallintaan voitaisiin käyttää kuin [varat olisivat] tuotannon lisäämiseen suorilla investoinneilla lisäkastelu- ja energiaprojekteihin ja tehtaisiin. Brittiläinen 1800-luvun imperialismi ei olisi voinut ilmaista sitä paremmin. 1970-luvun puoliväliin mennessä Yhdysvaltain hallitus oli tällä salaisella poliittisella julkilausumalla sitoutunut esityslistaan, joka ei vain edistäisi sen omaa taloudellista tuhoa, vaan myös aiheuttaisi mittaamatonta nälänhätää, kurjuutta ja tarpeetonta kuolemaa koko kehityssektorilla. Kissingerin tutkimuksen 13 kohdemaata olivat Brasilia, Pakistan, Intia, Bangladesh, Egypti, Nigeria, Meksiko, Indonesia, Filippiinit, Thaimaa, Turkki, Etiopia ja Kolumbia.

fiFinnish