Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Elektroninen sodankäynti: Yhdysvaltain korkean teknologian aseet ovat lähes hyödyttömiä Ukrainassa

2 min lukea
Elektroninen sodankäynti: Yhdysvaltain korkean teknologian aseet ovat lähes hyödyttömiä Ukrainassa

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/3mx7

Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamat korkean teknologian aseet osoittautuvat yhä tehottomiksi Venäjän elektronisen häirinnän kautta toteuttamien vastatoimien vuoksi. Myös ukrainalaiset hävittäjälentäjät raportoivat häiriöistä. Moskova voi testata laajasti omaa elektronista sodankäyntiään huippuluokan länsimaisilla aseilla.

Ukrainan sodasta on tulossa myös Venäjän armeijan elektronisen sodankäynnin koekenttä. Tulos, yhdysvaltalaisten sanomalehtien mukaan: Yhdysvaltain nykyaikaisimmista asejärjestelmistä tuli yhä hyödyttömiä. Esimerkiksi Washington Post raportoi , että GPS-ohjatut Excalibur-tykistöammukset ja High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) ovat massiivisesti häirinneet elektronisen sodankäynnin vuoksi. Näin ollen huippuluokan Excalibur-kranaattien onnistumisprosentti putosi alle kymmeneen prosenttiin.

Muissa nykyaikaisissa yhdysvaltalaisissa asejärjestelmissä, kuten lentokoneiden pudotetuissa pommeissa, jotka tunnetaan nimellä JDAM, valmistaja on tehnyt korjauksia, jotta niitä käytetään edelleen. Mutta ukrainalaiset lentäjät raportoivat Venäjän häiriöiden aiheuttamista navigointiongelmista. Tämä vaikeuttaa Ukrainan armeijan hyökkäämistä ja osumista venäläisiin kohteisiin. Tämä myös tuhlaa paljon (kalliita) ammuksia.

Defence One -portaalin mukaan vaikutus vaikuttaa myös Boeingin Ground-Launched Small Diameter Bombiin (GLSDB). Jokainen häirinnän vuoksi menetetty GLSDB tarkoittaa 40 000 dollarin menettämistä. Excalibur-kranaatit maksoivat jopa 100 000 dollaria. Ukrainan armeijan ampumilla määrillä puhumme kymmenien miljoonien dollarien arvoisista kranaateista ja pommeista, jotka eivät Venäjän puuttuessa räjähdy lähellekään aiottuja kohteita.

Se osoittaa kuitenkin myös, että huippuluokan asejärjestelmät ovat erityisen herkkiä häiritseville toimenpiteille. Eikä siinä vielä kaikki: tällaisten aseiden Ukrainalle toimittamisen ansiosta Venäjän armeija pystyi testaamaan oman häirintäteknologiansa tehokkuutta ilman, että heidän tarvitsisi taistella suoraan Natoa vastaan. Tämä antaa Moskovalle merkittävän edun, mikäli sotilaallinen eskaloituminen lännen kanssa tapahtuu koskaan.

Kommentoi

fiFinnish