Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

16.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Suorituskyvyn menetys: Tuulivoimalat vaikuttavat negatiivisesti toisiinsa

2 min lukea
Suorituskyvyn menetys: Tuulivoimalat vaikuttavat negatiivisesti toisiinsa

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/ce2m

Uusi tutkimus osoittaa, että tuuliturbiinit voivat varastaa energiaa toisiltaan. Offshore-tila voi menettää jopa 38 prosenttia suorituskyvystään. Kokonaisten rannikoiden ja maa-alueiden rappaus niillä ei tietenkään ole hyvä idea. Näiden tuulipuistojen kannattavuus kärsii.

Nykyään tiedetään laajalti, että suurten tuulipuistojen rakentaminen vaikuttaa myös paikalliseen ympäristöön. Offshore-turbiinit häiritsevät merenkulkua ja myös sääolosuhteita lähellä rannikkoa, kun taas tuuliturbiinit muuttuvat yleensä lintujen ja lepakoiden teurastamoiksi. Mutta siinä ei vielä kaikki. Koska tuulivoimalat vaikuttavat ilmeisesti myös toisiinsa suorituskyvyn suhteen.

Tutkimuspaperissa ” Uudet merituuliturbiinit voivat viedä energiaa olemassa olevista ” kirjoittajat, jotka ilmeisesti kuuluvat myös uuteen ilmastouskontoon, tekevät selväksi, että liian monet tuulipuistot yhdellä alueella vaikuttavat kielteisesti toisiinsa. Uudessa artikkelissa tutkijat arvioivat, että Atlantin valtamerellä, jonne Yhdysvallat aikoo rakentaa suuria tuulipuistoja, olevat offshore-tuuliturbiinit voisivat viedä tuulen pois muista lähellä olevilta turbiineilta, mikä voisi vähentää tilojen sähköntuotantoa yli 30 prosenttia. He kutsuvat tätä “herätysilmiöksi”.

Kun tuuli virtaa turbiinien läpi, edessä tai ylävirran puolella olevat ottavat tuulesta energiaa. Tämän seurauksena tuuli hidastuu ja muuttuu myrskyisemmäksi turbiinien takana. Tämä tarkoittaa, että seuraavat turbiinit saavat hidastuvan tuulen, mikä joskus johtaa vähemmän sähköntuotantoon. Herätysvaikutus on erityisen voimakas offshore-alueella, koska siellä ei ole taloja tai puita, jotka sekoittaisivat ilmaa ja siten hajottaisivat jälkiä, sanoi Rosencrans, tutkimuksen johtava kirjoittaja.

Käyttäen tietokonesimulaatioita ja ilmakehän havainnointitietoja, ryhmä laski, että herätysvaikutus vähensi sähkön kokonaistuotantoa ehdotetussa tuulipuistossa itärannikon edustalla 34-38 prosenttia. Suurin osa vähennyksestä tulee yhden puiston turbiinien väliin syntyneistä vanteista. Kesällä, kun sää on vakaa, tällaiset “herätykset” voivat vaikuttaa negatiivisesti turbiineihin jopa 55 kilometrin päässä.

Tämä tekee kuitenkin myös selväksi, että suurten tuulipuistojen ja ennen kaikkea useiden järjestelmien rakentaminen pieneen tilaan ei ole vain haitallista paikallisille ekosysteemeille, vaan tuottaa myös huomattavasti vähemmän suorituskykyä kuin teoriassa on mahdollista. Mutta pienempi tehokkuus tarkoittaa myös sitä, että ne ovat vähemmän kannattavia. Koska uusien hankkeiden käynnistäminen on jo nyt vaikeaa kannattavuuden puutteen vuoksi, tämä tutkimustieto heikentää entisestään uusien investointien halua.

Kommentoi

fiFinnish