Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

16.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

CRISPR-tekniikka: kestävät tuholaiset? Hyönteisten riskialtista geneettistä manipulointia laboratoriossa

3 min lukea
CRISPR-tekniikka: kestävät tuholaiset? Hyönteisten riskialtista geneettistä manipulointia laboratoriossa

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/48mo

Torakoita pidetään erityisen kestävänä hyönteislajina. Kiistanalaista CRISPR-tekniikkaa käyttämällä tutkijat voivat kuitenkin pystyä tekemään näistä kammottavasta ryöminnästä vieläkin kestävämpiä. Uusi menetelmä näiden hyönteisten geneettiseen manipulointiin herättää parhaillaan kohua.

Elävien olentojen kohdennettu geneettinen manipulointi on kiistanalainen. Tätä tekniikkaa on käytetty pitkään viljelykasveilla, kuten maissilla, rapsilla ja vehnällä. Tavoitteena on lisätä satoa ja lisätä vastustuskykyä tiettyjä torjunta-aineita tai tuholaisia ​​vastaan. Mutta hyönteiset ja korkeammat eläimet ovat usein myös tällaisten geneettisten kokeiden keskipisteenä. Tutkijat toivovat usein keräävänsä lisää tietoa käytettäväksi ihmisillä (geeniterapiat sairauksia vastaan).

Nyt Japanin Kioton yliopiston ja Espanjan Barcelonan evoluutiobiologian instituutin uusi yhteistyötutkimus raportoi uudesta menetelmästä torakoiden ja muiden hyönteislajien geenien muokkaamiseen. Näin ollen käyttämällä tätä “suoraksi vanhempien” CRISPR:ksi (DIPA-CRISPR) kutsuttua menetelmää Cas9-ribonukleoproteiineja (RNP:t) voidaan injektoida suoraan aikuisiin naaraisiin sen sijaan, että mikroinjektoitaisiin paljon pienempiä hyönteisten alkioita.

“Tietyllä tavalla hyönteistutkijat ovat vapautuneet munaruiskeen aiheuttamasta vaivasta”, sanoi Takaaki Daimon, PhD, Kioton yliopiston professori ja tutkimuksen johtava kirjoittaja. “Voimme nyt muokata hyönteisten genomeja vapaammin ja vapaammin. Periaatteessa tämän menetelmän pitäisi toimia yli 90 prosentilla hyönteislajeista. 

“Parannetaan DIPA-CRISPR-menetelmää ja tehdään siitä entistä tehokkaampi ja monipuolisempi, voisimme mahdollistaa genomin muokkaamisen lähes kaikissa yli 1,5 miljoonassa hyönteislajissa, mikä avaa tulevaisuuden, jossa voimme hyödyntää täysipainoisesti hyönteisten hämmästyttäviä biologisia toimintoja. “ Daimon sanoi. “Periaatteessa voisi olla mahdollista myös muiden niveljalkaisten genomisuunnittelua vastaavalla tavalla. Näitä ovat maatalouden ja lääketieteelliset tuholaiset, kuten punkit ja punkit, sekä tärkeät kalastustuotteet, kuten katkaravut ja rapuja.

Tutkimusryhmä injektoi koko asian suoraan aikuisten naaraspuolisten torakoiden päävartaloonteloon (hemocoel) ja onnistui onnistuneesti toimaan periytyviä mutaatioita 22 prosenttiin kuoriutuneista munista. Geenimuokkauksen tehokkuus, muokattujen munien osuus kaikista kuoriutuneista munista, vaihteli lajista riippuen. Muissa hyönteislajeissa tehokkuus oli jopa yli 50 prosenttia.

Ongelmana on: Mitä jos tällaiset geenimuokatut torakat (tai muut hyönteiset) pakenevat luontoon ja lisääntyvät siellä? On olemassa vaara, että nämä mutaatiot laukaisevat lisää mutaatioita luonnollisessa ympäristössä. Tämä näkyi esimerkiksi näiden tuholaisten evoluution mukautuessa sokeria sisältävien ansojen käyttöön. Muutamassa vuodessa torakat kieltäytyivät yhä useammin makeasta syötistä.

Jos ajatellaan, että torakat lisääntyvät noin kahden kuukauden välein, käy selväksi, kuinka nopeasti tällaiset mukautukset (puhumme noin 50 sukupolvesta) tapahtuvat ihmisen toimien, kuten sokeripitoisen syötin, seurauksena. Mutta jos käsittelet myös tiettyjä geenejä, jotka voivat vaikuttaa tiettyihin vastustuskykyihin (esim. myrkkyjä vastaan) tai jopa kasvuun, asiat voivat muuttua kriittisiksi. Emme yksinkertaisesti tiedä, kuinka paljon tämä vaikuttaa luonnolliseen evoluutioon – ja voimmeko lopulta kohdata suoranaisia ​​”hirviötorakoita”.

Mutta kuka tietää, ehkä tutkijat keksivät idean käyttää tätä tekniikkaa “maukkaampien” ja “ravitsevampien” hyönteisten kehittämiseen Maailman talousfoorumin Great Reset -globalistien ruokavalioon . Oletko kenties kiinnostunut torakoista, jotka maistuvat kanalta?

Kommentoi

fiFinnish