Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 9, julkaisuajat ovat siis 9,11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19, muussa tapauksessa klo 19 slottiin tulee normaali artikkeli.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

24.7.2024

Publication-X

"Vita plus quam nigrum et album"

Kalifornia testaa teknokratiaa verottamalla kuljettajia ajetuista kilometreistä

4 min read
Kalifornia testaa teknokratiaa verottamalla kuljettajia ajetuista kilometreistä

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/ay8o

6 lukukertaa

Kaliforniassa on maan korkein tuloveroaste (14,4 prosenttia). Kaliforniassa on osavaltion korkein liikevaihtoveroaste (7,25 prosenttia, johon lisätään paikalliset liikevaihtoverot). Korkein bensiiniveroaste (0,78 dollaria gallonalta). Silti se on maan kolmanneksi viimeisellä sijalla teiden laadussa.

Vanhan vitsin mukaan Kalifornia verottaisi hengittämäämme ilmaa, jos se voisi. Kalifornian uusin veroehdotus on lähellä sitä. Osavaltio rekrytoi kuljettajia pilottiohjelmaan, jossa heidän ajamiaan kilometrejä seurataan ja verotetaan.

Suunnitelma perustuu siihen, että kalifornialaiset ovat siirtyneet sähkö- ja hybridiajoneuvoihin nopeammin kuin muut osavaltiot, mihin ovat kannustaneet osavaltion ja liittovaltion suuret tuet. Tämän seurauksena bensiinin kulutus on vähentynyt, mikä puolestaan pienentää osavaltion bensiiniverotuloja. Voisi ajatella, että tämä voitaisiin korjata yksinkertaisesti siirtämällä rahaa yleisestä rahastosta sen korvaamiseksi. Mutta osavaltiolla on tänä vuonna jopa 55 miljardin dollarin alijäämä, minkä vuoksi se joutuu harkitsemaan useita lisäveroja, kuten varallisuusveroa.

Kalifornia on jo pitkään luottanut bensiiniveroon teidensa kunnossapidossa. Se oli aluksi hyvä ajatus. Aluksi kaasuveroa käytettiin maksullisten teiden sijasta, mikä oli järkevää. Teiden kunnossapitokustannusten sisällyttäminen bensan hintaan oli hyvä tapa verottaa ihmisiä käytön perusteella. Tietullit toimivat samalla tavalla, mutta ne ovat hankalia, koska ne edellyttävät maksukoppeja, työntekijöitä, käteistä ja pitkiä jonoja. Kalifornia kuitenkin lopulta taipui lisärahan tarpeeseen ja lisäsi kaasuveron lisäksi joitakin maksullisia teitä.

Mutta osavaltion vihreän aloitteen ansiosta se on saanut kalifornialaiset siirtymään bensasta hybridi- tai sähköautoihin. Vaikka sähköajoneuvot ovat kalliimpia, kalifornialaisia houkuteltiin ostamaan niitä tukien ja säästöjen ansiosta, joita he saisivat, kun heidän ei enää tarvitsisi ostaa bensiiniä. Mutta kuten useimmat hallituksen ohjelmat, tämäkään ei ollut hyvin harkittu. Kalifornia on menettänyt miljoonia verotuloja tämän järjestelmän vuoksi, ja nyt sen on korvattava ne. Se on valinnut lukemattomista vaihtoehdoista suunnitelman, jonka mukaan se alkaa seurata kuljettajia GPS-monitoreilla.

Sähköautojen ostajat eivät ehkä olleet tietoisia uudesta kilometrikohtaisesta verosuunnitelmasta ennen kuin he tekivät päätöksen ajoneuvon ostamisesta. Jos he olisivat tienneet mahdollisista lisäkustannuksista, he olisivat saattaneet tehdä toisenlaisen päätöksen. Kalifornian laki kuitenkin määrää, että kaikkien uusien autojen myynti on sähköautojen myyntiä vuoteen 2035 mennessä.

Caltransin mukaan uudessa suunnitelmassa ajokilometrejä voitaisiin seurata kytkemällä sähköinen laite ajoneuvoon tai käyttämällä ajoneuvon seurantajärjestelmää. Oli aika, jolloin monet kalifornialaiset olivat kansalaisvapauden kannattajia ja olisivat vastustaneet kiivaasti tällaista hallituksen tunkeutumista heidän yksityiselämäänsä. Monet luottavat nykyään kuitenkin vankkumattomasti hallitukseen ja uskovat sen olevan erehtymätön ja kykenevä parantamaan kaikki yhteiskunnalliset epäkohdat. Pandemian aikana näimme, kuinka suurimmalla osalla kalifornialaisista ei ollut mitään ongelmaa luottaa siihen, että hallitus puuttuu lähes kaikkiin yksityiselämän osa-alueisiin, määräämällä, milloin saamme poistua kotoamme, ketä saamme kutsua koteihimme ja että meidän on pistettävä rokotetta, jota ei ole todistettu. Hallituksen salliminen seurata jokaista liikettämme on aivan tällaisten valtuutusten mukaista.

Ei ole mitään tietoa siitä, mihin hallitus voi käyttää näitä uusia tietoja. Caltransin verkkosivuston pääsivulla, jonka otsikkona on “California Road Charge” (Kalifornian tiemaksut), lukee: “Liikenteen rahoittaminen oikeudenmukaisella tavalla”. Siinä se sana taas on. Hallituksen määräämä “oikeudenmukaisuus” voi olla mitä tahansa. Seuraavalla sivulla todetaan, että maksu on “oikeudenmukainen”. Läpinäkyvä. Kestävä.”

Tiedämme jo, että Kalifornia yrittää nostaa fossiilisten polttoaineiden hintaa, jotta ihmiset siirtyisivät sähköautoihin ja vihreään energiaan, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaan. Osavaltio on jopa haastanut öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta, jotta “likainen energia olisi kalliimpaa kuin puhdas”, osavaltion oikeusministeri Rob Bonta sanoo. Perimällä kohtuuttoman korkean kilometrikohtaisen maksun se voisi tehokkaasti vähentää autojen määrää maanteillä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Se voisi myös helposti periä erilaisia maksuja kuljettajan tulojen perusteella “oikeudenmukaisuuden” lisäämiseksi. Se voisi myös periä ajokilometrien perusteella vaihtelevia maksuja, joilla rangaistaisiin niitä, jotka hallituksen mukaan ajavat liikaa. Se voisi myös lisätä veron asunnottomien asumiseen, kuten Los Angeles hiljattain teki kaikesta vähittäismyynnistä.

Yksi asia, jonka tiedämme, on se, että vero ei todennäköisesti paranna teitä. Kalifornia on sijoittunut teiden laadussa kaikkien osavaltioiden kärkeen jo pitkään, ennen sähköautojen vaikutusta. Vuonna 2016 Reason-säätiön vuosittaisessa tieraportissa Kalifornia sijoittui 43. sijalle osavaltioiden joukossa teiden laadussa. Sittemmin se on huonontunut, ja se putoaa vuonna 2019 sijalle 45 ja vuonna 2020 sijalle 47. Ehkä nämä pudotukset alkavat heijastella kaasuverotulojen vähenemisen vaikutusta, mutta 43. sija ei ollut hyvä lähtökohta, varsinkaan osavaltiolle, jossa on hyvä sää ja jonka ei tarvitse käsitellä lumen, jään ja suolan vaikutuksia.

Totuus on, että Kaliforniassa on tärkeämpiä prioriteetteja kuin tiet. Teiden kunnossapito on vanhan koulukunnan perusvelvoite. Se ei ole seksikästä. Osavaltion poliitikot keskittyvät enemmän maapallon lämpötilan muuttamiseen, orjuuden vitsauksen korjaamiseen ja asuntojen rakentamiseen kaikille. Kaliforniassa teiden, koulujen ja turvallisuuden kaltaiset perustarpeet jäävät taka-alalle.

Arkistoitu kopio