Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 9, julkaisuajat ovat siis 9,11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19, muussa tapauksessa klo 19 slottiin tulee normaali artikkeli.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

24.7.2024

Publication-X

"Vita plus quam nigrum et album"

Unihäiriöt johtavat muistiongelmiin

2 min read
Unihäiriöt johtavat muistiongelmiin

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/s57r

6 lukukertaa

Uusi tutkimus viittaa siihen, että häiriintynyt uni johtaa myös aivohäiriöihin. Erityisesti muistin suorituskyky heikkenee. Riittävä uni on tärkeää mielenterveydelle. Tämä on tärkeää myös oppilaille ja opiskelijoille.

Riittävä häiriötön uni on mielenterveyden kannalta välttämätöntä. Tämä on ollut tiedossa jo pitkään. Mutta nyt Nature-lehdessä julkaistu uusi tutkimus osoittaa , että huono uni voi myös heikentää merkittävästi aivojen tärkeää signaalia pitkäkestoiselle muistille. “Edes yksi normaali uni huonon yön jälkeen ei riitä korjaamaan aivosignaalia”, he toteavat tutkimustietojen perusteella.

Näin ollen laboratoriorotilla tehdyistä tutkimuksista saadut tutkimustiedot viittaavat siihen, että muistin käsittelylle on olemassa “kriittinen aikaikkuna”. Jos unohdat tämän, se menetetään peruuttamattomasti. Tämä koskee tiettyjä neuronimalleja aivoissa, kuten terävä aalto hippokampuksessa – aivoalueella, joka on ratkaisevan tärkeä muistin muodostukselle. Nämä aaltoilut palvelevat myös kommunikointia uuskorteksin kanssa, jossa pitkäaikaiset muistot tallennetaan.

Aiempien hiirillä tehtyjen tutkimusten perusteella näitä väreitä kutsutaan muistin ja oppimisen “kognitiivisiksi biomarkkereiksi”. Näin ollen nämä terävät aaltovärähtelyt nukkumaanmenon aikana palvelevat ensisijaisesti lyhytaikaisen tiedon muuntamista pitkäaikaisiksi muistoiksi. Uusi tutkimus käyttää kohdennettuja unihäiriöitä ymmärtääkseen paremmin näiden väreilyjen ja muistin suorituskyvyn välisiä yhteyksiä.

Naturen haastattelemien tutkijoiden mukaan tämä voi myös selittää, miksi liiallinen ahmiminen ennen koetta ilman riittävää unta voi itse asiassa olla haitallista. Lyhyt tai häiriintynyt uni itse asiassa estää hankittua tietoa prosessoimasta palautettavissa oleviksi muistoiksi. Näiden havaintojen valossa päivällä opiskelu ja riittävän häiriötön nukkuminen näyttävät olevan paljon järkevämpää.