Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 9, julkaisuajat ovat siis 9,11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19, muussa tapauksessa klo 19 slottiin tulee normaali artikkeli.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

24.7.2024

Publication-X

"Vita plus quam nigrum et album"

EU:n massavalvonta kohtaa kovaa vastustusta

3 min read
EU:n massavalvonta kohtaa kovaa vastustusta

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/7ta0

8 lukukertaa

Euroopan unioni (EU) on onnistunut yhdistämään poliitikot, sovellusten valmistajat, yksityisyydensuojan puolustajat ja ilmiantajat vastustamaan ehdotettuja salausmenetelmiä rikkovia uusia sääntöjä, jotka tunnetaan nimellä “chat control” (virallisesti CSAM-asetus (lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva aineisto)).

Torstaina jäsenmaiden hallitusten oli määrä äänestää EU:n neuvoston suurlähettiläidensä välityksellä lakiehdotuksesta, joka määrää alustojen automaattiset haut yksityiseen viestintään ja käyttäjien “pakolliset suostumukset”.

Torstaina iltapäivällä julkaistujen raporttien mukaan nimettömät EU:n virkamiehet kuitenkin sanoivat, että “vaadittava määräenemmistö ei vain täyttyisi” – ja että äänestys siksi peruttiin.

Tämä tapahtui sen jälkeen, kun useat maat, muun muassa Saksa, olivat ilmoittaneet vastustavansa äänestystä tai pidättäytyvänsä äänestämästä. Pitkään valmistellun lakiehdotuksen vastustuksen ydin on, että sillä pyritään heikentämään päästä päähän -salaus, jotta EU voisi toteuttaa kaikkien käyttäjien summittaista joukkovalvontaa.

Perusteluna on se, että näin rajuja uusia toimenpiteitä tarvitaan, jotta salakatselulaitteet voidaan havaita ja poistaa internetistä – mutta vastustajat hylkäävät tämän väitteen savuverhona salauksen lopulliselle murtamiselle ja EU:n kansalaisten altistamiselle ennennäkemättömälle valvonnalle samalla kun heiltä viedään elintärkeä teknologia, jolla taataan verkkoturvallisuus.

Jotkin turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan keskittyvät sovellukset, kuten Signal ja Threema, ilmoittivat ennen tänään odotettua äänestystä, että ne vetäytyisivät EU:n markkinoilta, jos niiden olisi pakko ottaa käyttöön asiakaspuolen skannaus eli automaattinen valvonta.

WhatsApp ei ole mennyt (vielä) aivan näin pitkälle, mutta Will Cathcart, joka johtaa sovellusta Metassa, ei pihistellyt sanojaan X:ssä kirjoittaessaan, että EU:n ehdotus rikkoo salauksen.

“Se on valvontaa, ja se on vaarallinen tie”, Cathcart kirjoitti.

Euroopan parlamentin (EP) jäsen Patrick Breyer, joka on kritisoinut ehdotettuja sääntöjä äänekkäästi ja joka on myös ollut mukana neuvottelemassa niistä EP:n puolesta, antoi keskiviikkona lausunnon, jossa hän varoitti eurooppalaisia siitä, että jos “chat-valvonta” hyväksytään, he menettäisivät pääsyn yhteisiin suojattuihin viestintävälineisiin.

“Haluatteko todella, että Euroopasta tulee maailman johtava älypuhelimien salakuuntelun ja miljoonien lainkuulisten eurooppalaisten chattien yleisen valvonnan alainen valtio? Euroopan parlamentti on vakuuttunut siitä, että tämä orwellilainen lähestymistapa pettää lapset ja uhrit, koska se epäonnistuu väistämättä oikeudessa”, hän totesi.

“Vaadimme todella tehokasta lastensuojelua määräämällä turvallisuuden suunnittelusta, ennakoivasta indeksoinnista verkon puhdistamiseksi ja laittoman sisällön poistamisesta, joista mikään ei sisälly Belgian ehdotukseen, josta hallitukset äänestävät huomenna (torstaina)”, Breyer lisäsi.

Kuka voisi paremmin arvioida verkkovalvonnan vaarallisuutta kuin sen poikkeuksellisen laajuuden paljastanut Edward Snowden?

“EU:n virkamiehet pyrkivät salakavalasti saamaan kauhistuttavan massavalvontatoimenpiteen osaksi lakia huolimatta yleisön yleismaailmallisesta vastustuksesta (kukaan ajatteleva ihminen ei halua tätä) keksimällä sille uuden sanan – ‘latauksen kohtuullistaminen’ – ja toivomalla, ettei kukaan saa tietää, mitä se tarkoittaa, ennen kuin on liian myöhäistä”. Pysäytä heidät, Eurooppa!”, Snowden kirjoitti X:ssä.

Näyttää siltä, että ainakin tällä hetkellä Eurooppa on tehnyt niin.