Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

24.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Mitä tarkoitetaan “vesijalanjäljellä”?

2 min lukea
Mitä tarkoitetaan “vesijalanjäljellä”?

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/7e1k

Vesijalanjälki on mittari, joka määrittää ihmisen tai yhteiskunnan kulutuksen vesivarojen kannalta. Se viittaa veden käyttöön ihmisen toiminnassa ja sen vaikutuksiin ympäristöön. Vesijalanjälki perustuu ajatukseen, että ihmisen toiminnan aiheuttama vedenkulutus ei rajoitu vain veden kuluttamiseen juomaksi tai peseytymiseen, vaan se kattaa kaiken vedenkulutuksen, mukaan lukien tuotantoprosessit ja vesivarojen saastumisen.

Vesijalanjäljen laskeminen perustuu erilaisiin tekijöihin, kuten käytetyn veden määrään, vedenlaatuun, käytetyn veden lähteisiin ja sen kuljetukseen. Esimerkiksi yhden kilon vehnän tuottamiseen tarvitaan noin 1000-2000 litraa vettä, kun taas yhden kilon naudanlihan tuottamiseen voi tarvita jopa 15 000 litraa vettä.

Vesijalanjälki on tärkeä ympäristömittari, sillä se auttaa ymmärtämään vedenkulutuksen vaikutukset ympäristöön ja edistää kestävämpää veden käyttöä. Vesijalanjäljen avulla voidaan tunnistaa suuret vedenkulutuksen alueet ja löytää tapoja vähentää vedenkulutusta ja veden saastumista. Se on hyödyllinen mittari myös yrityksille, jotka haluavat kehittää kestävämpää tuotantoa ja vähentää ympäristövaikutuksiaan.

 

On myös tärkeää huomata, että vesijalanjälki voi vaihdella alueellisesti ja kausittain, riippuen veden saatavuudesta ja paikallisista olosuhteista. Esimerkiksi alueilla, joilla on runsaasti sadetta ja runsaasti makean veden lähteitä, vesijalanjälki voi olla alhainen, kun taas kuivilla alueilla, joissa on niukasti vettä, se voi olla korkea.

Vesijalanjäljen käsite on kehitetty vuonna 2002, ja sitä on sen jälkeen käytetty laajasti ympäri maailmaa ympäristömittarina. Se on tärkeä mittari kestävän kehityksen kannalta, ja sen avulla voidaan edistää kestävämpää veden käyttöä ja ympäristön suojelua.

fiFinnish