24.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Gates sitoo 400 miljoonaa dollaria uuden tuberkuloosirokotteen testaamiseen 26 000 ihmisellä Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa

5 min read
Gates sitoo 400 miljoonaa dollaria uuden tuberkuloosirokotteen testaamiseen 26 000 ihmisellä Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/twpe

Asiantuntijat kertoivat The Washington Post -lehdelle, että uutinen on “valtava”, ja The Guardian -lehti piti ilmoitusta “käänteentekevänä” – mutta Brian Hooker, Ph.D., P.E., Children’s Health Defense -järjestön johtava tiede- ja tutkimusjohtaja, kritisoi suunnitelmaa, jonka mukaan “huono-osaisia” käytettäisiin “koekaniineina muulle maailmalle”.

Bill & Melinda Gates -säätiö ja Wellcome Trust ilmoittivat keskiviikkona suunnitelmista rahoittaa vaiheen 3 kliinistä tutkimusta tuberkuloosirokotteelle, jota testataan 26 000 ihmisellä 50:ssä paikassa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa seuraavien 4-6 vuoden aikana.

Gates lupasi 400 miljoonaa dollaria kokeeseen, ja Wellcome – joka on Britannian suurin ja yksi maailman suurimmista lääketieteellisen tutkimuksen rahoittajista – lupasi 150 miljoonaa dollaria lisää.

Kokeissa testataan M72/AS01-rokotetta, jonka on kehittänyt lääkejätti GSK (entinen GlaxoSmithKline) Gates-säätiön osittaisella rahoituksella.

Asiantuntijat kertoivat The Washington Postille, että uutiset olivat ” valtavia “. The Guardian julisti ilmoituksen ” peliä muuttavaksi “, kun taas STAT kutsui sitä ” lupaavaksi “.

Mutta  Brian Hooker, Ph.D., PE , lasten terveydensuojelun tieteen ja tutkimuksen vanhempi johtaja,   kertoi  The Defenderille  , että suunnitellut tuberkuloosirokotteen kokeet nostivat punaisia ​​​​lippuja.

“Olen huolissani siitä, että he suunnittelevat oikeudenkäynnin suorittamista alikehittyneissä maissa”, Hooker sanoi. “Näyttää melkein prototyypilliseltä, että alipalvellut joutuvat olemaan marsuja muulle maailmalle.”

Tuberkuloosi on yleisempi köyhien keskuudessa

GSK kehitti rokotteen ja suoritti pienemmät “proof-of-concept” -vaiheen 2b-tutkimukset vuonna 2018, ja ne raportoivat  54 prosentin tehokkuuden . Mutta rokotteiden valmistaja ei edennyt lisenssin edellyttämien laajamittaisten kokeiden kanssa.

Sen sijaan se  luovutti lisenssin  Gates Medical Research Institutelle ,  Gates Foundationin voittoa tavoittelemattomalle biotekniikan spinoffille, joka on keskittynyt kehittämään “uusia biolääketieteellisiä interventioita” maailmanlaajuisten terveysongelmien hoitoon.

Nykyinen tuberkuloosirokote,  BCG (Bacille Calmette-Guérin) -rokote , kehitettiin vuonna 1921, ja se on tehokas estämään tuberkuloositartunnat lasten keskuudessa, mutta sen teho on rajallinen aikuisilla.

Viimeaikaisten arvioiden mukaan jopa 25 prosentilla maailman väestöstä on piilevä (oireeton) TB-infektio , joka voi myöhemmin aktivoitua 5–15 prosentilla piilevien kantajista. Ihmiset, joilla on piilevä infektio, eivät voi levittää tautia.

Tuberkuloosi tappaa 1,6 miljoonaa ihmistä  vuodessa, pääasiassa alhaisen ja keskitulotason maissa. Se on hoidettavissa ja parannettavissa antibiooteilla. Lääkeresistenttejä kantoja on ilmaantunut, mutta ne ovat myös hoidettavissa ja parannettavissa toisen linjan lääkkeillä.

Tuberkuloosi on yleisempää  köyhillä ihmisillä , jotka todennäköisemmin työskentelevät huonosti tuuletetuissa ja ahtaissa olosuhteissa, kärsivät aliravitsemuksesta ja heillä on rajoitetumpi pääsy terveydenhuoltoon.

Rahoitetussa tutkimuksessa testataan, voidaanko kokeellisella rokotteella estää latenttia tuberkuloosia sairastavien nuorten ja aikuisten oireiden kehittymistä.

Maziar Divangahi, Ph.D. ,  McGill International TB Centerin  – WHO:n yhteistyössä toimivan tutkimuskeskuksen ja laajamittaisten Gates Foundationin apurahojen vastaanottajan – apulaisjohtaja kertoi STAT:lle, että rokote oli ” todella iso juttu “.

Mutta hän varoitti myös luottamasta liikaa aikaisempaan GSK-oikeudenkäyntiin. Tuossa tutkimuksessa 39 ihmistä – 26 lumelääkeryhmässä ja 13 rokoteryhmässä – sairastui, joten otoskoko oli “erittäin pieni”, hän sanoi. Ja kukaan ei tiedä, kuinka kauan suoja voi kestää, hän sanoi.

Aiemmassa tutkimuksessa 67 prosenttia lääkkeen saaneiden ryhmän ihmisistä ilmoitti ei-toivotuista haittatapahtumista 30 päivän kuluessa injektiosta, kun taas lumeryhmässä vastaava luku oli 45 prosenttia.

Gates-säätiön rahoitus kuin “kartellissa”

Gates  Foundation  on yksi suurimmista maailmanlaajuisten terveysaloitteiden rahoittajista, ja “sen vaikutus kansainväliseen terveyspolitiikkaan ja maailmanlaajuisten terveysohjelmien ja -aloitteiden suunnitteluun on syvällinen”, The Lancet raportoi vuonna 2009.

Sen jälkeen sen  vaikutus on kasvanut  huomattavasti.

Anne-Emanuelle Birnin mukaan  Sc.D. , Toronton yliopiston Dalla Lanan kansanterveyskoulun professori ja puheenjohtaja, tämä on ongelma:

BMGF [Gates-säätiö], joka edustaa eliittien etuja nyky-yhteiskunnassa, jättää huomioimatta huonon terveyden taustalla olevat syyt, jättää huomioimatta sen roolin, joka ennennäkemättömällä varallisuuden kertymisellä on ollut harvojen käsissä, ja on edelleen kiivaasti ylpeä ( sen anteliaisuus ja tekninen asiantuntemus, samalla kun tiedemiehet ja laajempi yleisö ovat alivalvottuja.

Hänen tutkimuksensa  hahmotteli, kuinka Gates-säätiön “voittoa tavoittelevat periaatteet politiikan ohjaajina” ovat antaneet liike-elämän eduille “valtavan ja ennennäkemättömän roolin” kansainvälisen politiikan ohjaamisessa.

“Huolimatta teknologiakeskeisen, tautikohtaisen lähestymistavan monista puutteista maailmanlaajuiseen terveyteen, tämä malli vallitsee tällä hetkellä, ja sitä tukee BMGF:n tärkein vaikutus muodollisissa maailmanlaajuisissa terveydenhuollon päätöksentekoelimissä”, hän kirjoitti.

Lontoon yliopiston professori  Gwilym David Blunt, Ph.D. , kirjoitti, että säätiötä on kritisoitu laajalti siitä, ettei se ole noudattanut datalähtöisiä käytäntöjä. “Sen suosio teknologiaa ja uusia rokotteita” ei tunnusta, että kuolleisuus johtuu usein “perusresurssien puutteesta, kuten sanitaatiosta, asumisesta ja ravinnosta”,  Blunt kirjoitti .

Vaikka ihmiset voivat hyötyä kliinisistä ratkaisuista, hän kirjoitti: “Kansanterveystoimi, kuten puhtaan veden ja sanitaation varmistaminen, voi vähentää kuolemia nopeammin ja pienemmillä kustannuksilla.”

Sen sijaan hän kirjoitti, että Gates-säätiön vaikutus “on auttanut siirtämään maailmanlaajuista terveyttä kohti korkean teknologian, rokotteisiin keskittyviä aloitteita”.

GAVI:ssa, Rokote Alliancessa, käydyissä keskusteluissa siitä, kuinka lähestyä maailmanlaajuista terveyttä, hän kertoi, että Bill Gates “vaati kiivaasti, ettei hänen rahoistaan ​​saa mennä julkisiin järjestelmiin”.

Arata Kochi, Ph.D. , WHO:n malariaohjelman entinen johtaja, vertasi Gates-säätiön rahoitusta työskentelyyn “kartellissa” tutkijoiden ollessa lukittuina säätiön asialistalle “suljetulla sisäisellä prosessilla ja sikäli kuin voidaan nähdä vastuussa kenellekään muulle itse.”

Jopa  The Lancet  julkaisi samanlaisen kritiikin Gatesista vuonna 2009.

“Gates-säätiön suuret apurahat vääristävät tärkeitä terveysohjelmia”, tohtori Richard Horton, päätoimittaja, kirjoitti pääkirjoituksessa.

Linsey McGoey, Ph.D. , Essexin yliopiston sosiologian professori ja Gatesin hyväntekeväisyyttä tutkivan kirjan kirjoittaja on kirjoittanut, että taudit, kuten HIV, tuberkuloosi ja malaria – Gates-säätiön keskeiset painopisteet – tarvitsevat selvästi kiireellistä huomiota.

Mutta hän sanoi  Current Affairs -lehden haastattelussa : “Todellisuudessa sinun täytyy rakentaa kansanterveyskapasiteettia ja yleistä terveydenhuoltokapasiteettia kehitysalueilla, ei tuoda lisää markkinatoimijoita, joilla on kannustimia nostaa eri lääkkeiden kustannuksia ja interventioita.”

Tuberkuloosirokotteen kannattajat myöntävät, että maailmanlaajuinen käyttöönotto “vaatii paljon resursseja ” ja  rohkaisevat hallituksia  “lisäämään huomattavasti investointeja tuberkuloosirokoteputkistoon”.

Wellcome Trust ja Gates Foundation toivovat saavansa kaupallisen kumppanin uudelle rokotteelleen 12 kuukauden kuluessa,  The Economist raportoi .

Tämän artikkelin julkaisi alun perin  The Defender  – Children’s Health Defensen News & Views -sivusto Creative Commons -lisenssillä CC BY-NC-ND 4.0. Harkitse  The Defenderin tilaamista  tai  lahjoittamista Children’s Health Defenselle .