19.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Mitä ihmettä ‘2SLGBTQQIA+’ -liike tarkoittaa?

5 min read
Mitä ihmettä ‘2SLGBTQQIA+’ -liike tarkoittaa?

TORONTO, ONTARIO - JUNE 25: People take part in the 2023 Annual Toronto Pride Parade on June 25, 2023 in Toronto, Ontario. (Photo by Harold Feng/Getty Images)

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/ol5t

LGBT-liike alkaa käyttäytyä enemmän kuin uskonnollinen kultti kuin ihmisoikeuslobbaus. Se ei ole vain Salemin kaltainen noitametsästys, jota se ajaa kriitikkojaan vastaan. Se on myös sen pako järjestä ja maagisen ajattelun syleily.

Tätä irrationalismia havainnollistaa parhaiten sen äskettäinen omaksuminen termillä “kaksi henki” (usein lyhennettynä “2S”), joka Pohjois-Amerikassa on lisätty aulan jatkuvasti kasvavaan lyhenteeseen, mikä tarkoittaa, että meidän odotetaan nyt viittaavan hengitä syvään – ‘2SLGBTQQIA+-yhteisö’.

Termi kaksihenkinen hyväksyttiin ensimmäisen kerran virallisesti intiaani homoaktivistien konferenssissa vuonna 1990 Winnipegissä Kanadassa. Se on kattava termi, joka kattaa yli 150 erilaista sanaa, joita eri intiaaniheimot käyttävät kuvaamaan sitä, mitä ajattelemme nykyään homona, transina tai erilaisina sukupuolen taipumisen muotoina, kuten ristiinpukeutuminen. Konferenssin mukaan kaksihenkiset ihmiset yhdistävät maskuliinisen ja feminiinisen hengen yhdeksi.

Alusta alkaen koko harjoitus haisi mystiseltä huijaukselta. Myra Laramee , nainen, joka ehdotti termiä vuonna 1990, sanoi, että sen ovat antaneet hänelle esi-isähenget, jotka ilmestyivät hänelle unessa. Hengeillä, hän sanoi, oli sekä mies- että naiskasvot.

Uskomatonta, että kolmen vuosikymmenen jälkeen on nyt julkkiksia ja poliitikkoja , jotka kannattavat konseptia tai jopa tunnistavat olevansa kaksihenkinen. Termi on löytänyt tiensä yhteen Joe Bidenin presidenttijulistuksista, ja se on jatkuva piirre Kanadan pääministerin Justin Trudeaun hirvensilmäisissä “2SLGBTQQIA+-oikeuksista”.

Termin menestys johtuu epäilemättä osittain valkoisesta syyllisyydestä. On taipumus yhdistää kaikki intiaanit kadonneeseen viisauteen, joka on Whiteyn käsittämättömän. Siitä lähtien, kun Marlon Brando lähetti Apache-aktivistin Sacheen Littlefeatherin noutamaan Oscariaan vuonna 1973, mikään ei ole osoittanut eettistä paremmuutta yhtä paljon kuin höyhenpäähine.

Ongelmana on, että liian monet uskovat melkein kaikki vanhat puheet, joita heille kerrotaan alkuperäiskansoista. Tämä on avoin kutsu väärennöksille. Esimerkiksi rouva Littlefeather on saattanut rakentaa uran intiaanien naiseuden symbolina. Mutta hänen kuolemansa jälkeen viime vuonna hän paljastui yhden Pohjois-Amerikan nopeimmin kasvavista heimoista: Pretendians . Hänen oikea nimensä oli Marie Louise Cruz. Hän syntyi valkoiselle äidille ja meksikolaiselle isälle, ja hänen oletettu intialainen perintönsä oli juuri keksitty.

Suuri osa muodikkaista kahden hengen stickistä on yhtä väärennös. Ensinnäkin se esitetään tunnustuksena kunnioituksesta, jonka intiaaniheimot väitetysti osoittivat yksilöitä, jotka eivät olleet sukupuolensa mukaisia. Silti monet sanat, jotka kaksi henkeä tehokkaasti korvaa, ovat halventavia termejä.

Itse asiassa yli 500 erillisen alkuperäiskansan alkuperäiskansojen joukossa oli hätkähdyttävä erilaisia ​​asenteita “kaksihengellisiin”. Tietyt heimot ovat saattaneet suhtautua rennosti esimerkiksi naisellisiin miehiin. Muut eivät olleet. Homoseksuaalisuuden historiassaan, The Construction of Homoseksuality (1998), David Greenberg huomauttaa, että papagot pilkkasivat niitä, joita nykyään kutsutaan “kaksihengeksi”, choctavit halveksivat heitä, Cocopat eivät pitäneet niistä, ja he kohtelivat niitä. Seitsemän kansakuntaa “suvereeniin halveksuntaa” ja siouxien “pilkkaamia”. Nykyisessä Coloradossa asuneiden yumien tapauksessa kaksihenkisiä kohdeltiin joskus heimon nuorten miesten raiskausesineinä.

Kahden hengen etiketin ristiriidat ja epäjohdonmukaisuus voidaan selittää epämiellyttävällä tosiasialla. Kaksihenkistä projektia muokkasi alusta alkaen täydellinen hölmöily. Vuoden 1990 konferenssi, jossa termi otettiin käyttöön, sai inspiraationsa kaksi vuotta aiemmin julkaistusta merkittävästä kirjasta Living the Spirit: A Gay Indian Anthology . Sen esseet kokosi ja toimitti nuori valkoinen akateemikko Will Roscoe. Hän oli konferenssin historiallinen neuvonantaja. Ja hänen työstään homoista Intian kulttuurihistoriassa – 1980-luvun niche-genrenä – oli tullut vastaanotettu viisaus aiheesta.

Roscoen teoksella oli oma epätodennäköinen alkuperätarina. Vuonna 1979 hän liittyi yli 200 muun alastoman homomiehen kanssa Arizonan autiomaassa tapahtumaan, jota kutsuttiin “Spiritual Conference for Radical Faeries” -tapahtumaksi. Siellä hän tapasi Harry Hayn, miehen, josta tulee hänen henkinen mentorinsa ja jonka elämäkerran hän jatkoi kirjoittamiseen. Tapahtuma oli Hayn aivotuote, ja sitä ohjasi hänen vakaumus, jonka mukaan homomiesten elämä oli tullut henkisesti tyhjäksi ja sitä hallitsee matala kulutus. Kolmen päivän ajan Roscoe ja muut miehet etsivät henkistä uudistumista meditaatiossa, laulamisessa ja intiaanitanssin tunneissa. Tunteja oli myös auto-fellatiossa, jottei kukaan epäile, että kyseessä on homomiesten tapahtuma.

Sanoa, että vuonna 2002 kuollut Hay oli eksentrinen, aliarvioi hänen omituisuutensa radikaalisti. Ensinnäkin hän oli pedofilian äänekäs kannattaja. Sellaisenaan hän vei kerran voileipälaudan Pride-marssiin, jossa julisti “NAMBLA kävelee kanssani” viitaten pedofiliaa puolustavaan ryhmään, North American Man / Boy Love Associationiin. Hay uskoi myös, että homomiehet olivat selkeä kolmas sukupuoli, joille oli lahjoitettu shamanistisia voimia. Hayn mukaan nämä voimat tunnistivat ja kunnioittivat esikristillisiä kansoja muinaisesta Kreikasta aina Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen heimoihin asti.

Hay oli vuosien ajan kokeillut hikimajataloja ja pukeutumista intialaisiin asuihin tavoilla, joita nyt kritisoitiin kulttuurisena omistuksena. Tästä huolimatta Roscoe otti Hayn epäjohdonmukaisen teesin – sukupuolen taipuminen ja henkinen valaistuminen kulkevat käsi kädessä – ja teki siitä palan intiaanien historiaa.

Ei ole yllättävää, että alkuperänsä vuoksi Roscoen työ on täynnä reikiä ja laiskoja olettamuksia. Todistaakseen, että kaksihenkiset ihmiset yhdistävät feminiiniset ja maskuliiniset henget, Roscoe etsi todisteita intiaaniheimojen sukupuoleen sopimattomasta käyttäytymisestä. Ongelmana oli, että hänen täytyi luottaa pääasiassa valkoisten uudisasukkaiden kertomuksiin, joilla oli vähän ymmärrystä alkuperäiskulttuureista. Ja vaikka hän ei luottanut noihin lähteisiin, Roscoe teki silti hätkähtäviä johtopäätöksiä.

Otetaan esimerkiksi tapaus Running Eaglesta, Blackfeet-heimon “neitsytnaissoturista”, jonka Roscoe nimesi ensimmäisenä kaksihenkeksi. Tyttönä hän kapinoi tavallisia tyttötöitä vastaan ​​ja vaati, että hänelle opetettiin metsästämään ja tappelemaan. Hänestä tuli tunnettu soturi ja hän ilmoitti, ettei hän koskaan menisi naimisiin miehen kanssa tai alistu miehen kanssa.

Mikään näistä ei tietenkään tarkoita sitä, että Running Eagle olisi ollut kaksihenkinen tai että heimo, josta hän kotoisin, koostui LGBT-pioneereista. Se vain osoittaa, että Blackfeetit olivat tarpeeksi älykkäitä ja mukautuvia tunnistamaan tytön kamppailukykyjä ja pystyivät käyttämään hyväkseen merkittävää yksilöä. Siitä huolimatta Roscoen kuvauksesta hänestä on tullut evankeliumia, ja Running Eaglea mainitaan nyt loputtomasti esimerkkinä kaksihengestä.

Tämä on mieltä turruttavan vähentävä lähestymistapa. Se perustuu olettamukseen, että naiselliset ja maskuliiniset ominaisuudet ovat kiinteitä ja vakaita ajan ja kulttuurien välillä. Se määrää, ettei yksikään intiaani mies tai nainen, joka koskaan rikkoo sukupuolitabua tai ei täytä odotuksia, voi olla kaikkea muuta kuin kaksihenkinen. Tämä on steroideihin liittyvää sukupuolipoliisin toimintaa.

Kahden hengen termi tekee myös intiaanikulttuureille syvän karhunpalvelun. Siinä oletetaan, että 500 eri heimoa olivat sekä homogeenisia että staattisia. Kuten toimittaja Mary Annette Pember , itse Ojibwe, väittää, se myös poistaa “erot kulttuuri- ja kielierot, joita alkuperäiskansoilla on identiteettinsä kannalta ratkaisevan tärkeä”.