Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

19.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Populismi jatkaa maailman ravistelua – eliiteillä ei ole aavistustakaan, mitä tehdä

6 min lukea
Populismi jatkaa maailman ravistelua – eliiteillä ei ole aavistustakaan, mitä tehdä

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/n8bt

Äärivasemmistolainen uutislehti Politico on julkaissut artikkelin, jossa vahvistetaan, että globaali “eliitti” on jos ei paniikissa, niin epätoivossa. Se, mitä he kutsuvat populismiksi, kutsun sitä vastustukseksi, saa heidät hikoilemaan. Heidän Great Reset -tapahtumansa on tulossa, mutta en usko, että heillä oli tämä konsepti mielessään.

Politico :

Yli vuosikymmenen ajan ideologisten ääripäiden voimat ovat repineet globaalia poliittista rakennetta. Ja aivan yhtä kauan Maailman talousfoorumin näkyvät henkilöt ovat olleet huolissaan siitä, kuinka vaarallinen tämä ilmiö on – heidän johtamilleen yrityksille ja maille, joita he hallitsevat.

Mutta vuosia kestäneen kansainvälisen kamppailun elpyvän populismin kanssa Davosin johtajilla ei näytä olevan vakavia ratkaisuja.

Keskustelussa keskustelun toisensa jälkeen tunsin yritysjohtajien alistumista ja avuttomuutta, kun kyse oli heidän kollegoistaan ​​​​hallituksessa. On epätoivoinen halu nähdä maailman poliittiset johtajat vetoavan maltillisempiin äärimmäisyyksien hyödyntämisen sijaan, mutta myös tunnustetaan, että poliittinen markkinapaikka ei helposti palkitse keskellä olevia.

C-sarjan tyypit pelkäävät, että polarisaatio vain pahenee, kun puolet maailman väestöstä yli 60 maassa äänestää vuonna 2024 – kaikkialla Etelä-Afrikasta Yhdysvaltoihin. Heille taloudelliset seuraukset voivat olla synkät, varsinkin jos vaalien tulos uhkaa laivaväyliä tai jos kampanjaretoriikka johtaa väkivaltaan paikassa, johon he ovat sijoittaneet.

“Suurin huolenaihe on epävakaus”, erään pääomarahaston toimitusjohtaja kertoi minulle.

Tämä 12 kuukautta voi olla historian suurin vaalivuosi. Monet kampanjoista tapahtuvat populististen ja nationalististen tunteiden pesäkkeissä, mukaan lukien suuret demokratiat, kuten Intia.

Sen sijaan, että johtajat näkisivät tämän hetkenä saarnaamisen hillitsemiseksi, johtajat valmistautuvat loputtomaan vastarinnasta. Jotkut sanovat pelkäävänsä puhua politiikasta, koska äärioikeisto ja ultravasemmisto näkevät heidät vihollisina. Heillä on myös taloudellisia velvollisuuksia kaiken poliittisen näkemyksen omaavia osakkeenomistajia kohtaan, ja siksi heidän on oltava varovaisia ​​tietyissä tehtävissä.

Kuluttajatavarayrityksen toimitusjohtaja ilmaisi tyrmistyksensä synkistä kampanjaviesteistä ympäri maailmaa.

“Minua huolestuttaa se, että kaikki tarinat ovat negatiivisia”, tämä henkilö sanoi.

WEF:n Global Risks Report 2024 teki selväksi, että sosiaaliset murtumat ovat laajalle levinnyt huolenaihe. Vastaajat mainitsivat “sosiaalisen ja/tai poliittisen polarisoitumisen” kolmen suurimman huolenaiheen joukossa, jotka ovat tekoälyn tuottaman väärän tiedon ja disinformaation ja numero 1 äärimmäisten sääolosuhteiden takana.

Mutta vaikka he kaipaavatkin maltillisten voimien nousevan äärimmäisyyksien yläpuolelle, ei näytä olevan juurikaan käsitystä siitä, kuinka liiketoiminta voi auttaa tämän toteuttamisessa. Kysyin jatkuvasti konkreettisista ratkaisuista, joita yritykset voisivat tarjota vähentääkseen sosiaalista polarisaatiota, mutta en saanut konkreettisia vastauksia.

Terveydenhuoltoyhtiön toimitusjohtaja – jolle muiden tavoin myönnettiin anonyymi, koska aihe on hänen piireissään arkaluonteinen – pohti, että yritykset voisivat pystyä vastustamaan tuhoisia poliittisia voimia levittämällä ja monipuolistamalla työvoimaansa ja kannustamalla ryhmätyöhön.

“Aivan kuten politiikka ei tuo ihmisiä yhteen, yritysten on ryhdyttävä tuomaan ihmisiä yhteen”, hän sanoi. “Monet haasteet, ilmastonmuutoksesta siihen, miten voimme saavuttaa yhtäläisen pääsyn terveydenhuoltoon – mahdollisuudet ja haasteet – vaativat keskustelua ja ryhmätyötä, ei polarisaatiota tai yksinkertaistamista.”

Se oli mukava tunne, mutta se ei herättänyt enempää kuin epämääräistä toivoa.

Kuten monet muutkin poliittiset havainnot täällä, se olisi voitu jakaa milloin tahansa viimeisen vuosikymmenen aikana. Jos maailman äkillisimmistä populistisista kouristuksista – ensimmäisestä Trumpin hallinnosta, Bolsonaron kokemuksista Brasiliassa, Brexitin toimeenpanosta ja muista – opittiin, niitä ei ollut läsnä.

Osa tämän joukon ongelmasta saattaa olla tulevan vaalivuoden uskomaton mittakaava.

Jopa jotkut hallitusjohtajat sanovat, että vaalien suuri määrä luo epävarmaa liiketoiminta- ja sääntelymaisemaa, kun kampanjapolulla olevat poliitikot lykkäävät vaikeita päätöksiä äänestyksen jälkeen.

“Olen erittäin hermostunut”, sanoi Norjan kansainvälinen kehitysministeri Anne Beathe Tvinnereim. “Vaikka kaikki nämä maat ovat siirtymässä kampanjatilaan, mitään ei tehdä.”

Ensi kuun presidentinvaalit Indonesiassa – muslimivaltaisessa maassa, jossa on yli 270 miljoonaa asukasta – ovat hyvä esimerkki. Joidenkin yritysjohtajien odotetaan lykkäävän listautumistaan, kunnes he tietävät, kuinka liiketoimintaa edistävä uusi johto tulee olemaan.

Mutta suurin huolenaihe tässä ovat Yhdysvaltojen vaalit, joissa Donald Trump mahdollisesti palaa Valkoiseen taloon.

Yritysjohtajat kiinnittävät erityistä huomiota republikaanien edelläkävijän näkemyksiin tulleista ja muista taloudellisista käytännöistä, jotka ovat paljon eristäytyneempiä kuin jopa suhteellisen varovainen Joe Biden. Mihin suuntaan Yhdysvallat liikkuukin, se vaikuttaa muiden hallitusten politiikkaan.

”Se on jotain näin yksinkertaista: monet yrityksistämme toimivat rajan toisella puolella. Onko maa vapaakaupan puolesta vai vastaan?” sanoi pääomarahaston toimitusjohtaja.

Niiden joukossa, jotka varoittivat Trumpia kaupan esteiden asettamisesta, on Britannian valtiovarainministeri Jeremy Hunt.

“Olisi suuri virhe palata protektionismiin”, hän sanoi Davosissa, kun häneltä kysyttiin Trumpin mahdollisesta paluusta.

Yksi keskeisistä kysymyksistä on Bidenin aikakauden massiivisen inflaatiovähennyslain kohtalo, joka lisää vihreän energian investointeja Yhdysvalloissa.

Trumpin tiimi on ilmoittanut, että hän suunnittelee lain kumoamista. Joten yritysjohtajat ihmettelevät, onko nyt aika sijoittaa rahansa Yhdysvaltoihin tai muihin paikkoihin, joihin tämä lainsäädäntö vaikuttaa välillisesti, vai eivätkö heidän pitkäaikaiset sopimuksensa merkitse mitään vuoden kuluttua.

Rehellisesti sanottuna puhe puhtaasta liiketoiminnasta ylitti paljon puheen politiikasta, kun lumi satoi tässä hiihtokaupungissa.

Tämä on loppujen lopuksi Maailman talousfoorumi, ja istunnot käsittelevät todennäköisesti kestävän kehityksen lukuja tai veroja politiikan sijaan.

Osallistujat juttelevat viinistä ja loputtomista juustoista Persianlahden arabivaltioiden tai yritysten haltioissa myymälöissä, joilla on käsittämättömiä lyhenteitä. Seiso wc-tilojen ulkopuolella ja kysy ohikulkijoilta, ovatko he toimitusjohtajaa, niin järkyttävä numero sanoo kyllä ​​(“Jonain päivänä!” eräs nainen vastasi hymyillen).

Takit ovat liian suuria, samoin kuin egot.

Ja joissain tapauksissa tämä koskee myös itsesäälin tunnetta. Tässä harvinaisessa ympäristössä minulle kerrottiin, että miljardöörinä, miljonäärinä tai vain todella rikkaana oleminen ei auta tämän päivän poliittisessa ilmapiirissä.

Loppujen lopuksi poliittisen kirjon äärivasemmiston ja oikeiston toimijat ovat vihaisia ​​tänne Davosiin kokoontuneille varakkaille ja syyttävät heitä usein maailman ongelmista.

”Oikeisto sanoo, että kaikki ovat uhattuja. Vasemmisto sanoo, että kapitalistinen järjestelmä on hyväksikäyttöä, kulutustavarayhtiön toimitusjohtaja sanoi.

Jotkut Davosissa halusivat keskittyä positiiviseen luottaen markkinoiden logiikkaan voittaakseen populistiset virtaukset.

Useat puhujat korostivat uusiutuvaa energiaa alueena, jolla taloudelliset voimat näyttävät voittavan puolueellista vastustusta tuulen, auringon ja muiden energialähteiden käyttökustannusten laskun vuoksi. Jopa poliittisesti konservatiiviset paikat, kuten Texasin osavaltio, käyttävät ei-fossiilisia energialähteitä, vaikka sellaisia ​​pidetään vasemmistolaisina.

“Jos ajat Texasissa moottoritiellä ja Texasissa on paljon pitkiä suoria moottoriteitä, sinulla on öljynporauslautat niin pitkälle kuin silmä näkee tällä puolella – sinulla on tuulipuistot niin pitkälle kuin silmä näkee tällä puolella. [toinen] puoli”, sanoi Suni Harford, UBS Asset Managementin johtaja paneelissa, kun kysyin vaalikalenteriin liittyvistä huolenaiheista.

Bidenin hallinto lähetti foorumille huomattavan valtuuskunnan. Ulkoministeri Antony Blinken ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan pitivät puheenvuoron ja vastasivat kysymyksiin päälavalla, mutta pysyivät tutussa puheessa.

Vaikka amerikkalaiset viranomaiset olisivat julkistaneet joitain suuria uusia ideoita, useimmat ihmiset eivät olisi ottaneet niitä liian vakavasti – ei varmastikaan siihen pisteeseen asti, että he olisivat sijoittaneet niihin rahaa. Läsnä olevat katsovat äänestystä ja tietävät, että on mahdollista, että Bidenin hallinto on poissa vuoteen 2025 mennessä.

Ei auta, että Yhdysvaltain vaalit tulevat niin myöhään vuonna ja voisivat kaataa maailmanjärjestyksen, vain kaksi kuukautta ennen kuin Davosin väkijoukko kokoontuu jälleen tänne.

Pääomarahaston toimitusjohtajan mukaan tämä voimakas epävarmuus saattaa olla syynä siihen, miksi “hyvin harvat ihmiset ovat tällä hetkellä huomioineet Trumpin paluuriskin” markkina-analyyseissään.

“Useimmat ihmiset näkevät tämän tietyllä tapaa bisneksenä eivätkä ajattele, kuinka häiritsevä Trumpin hallinto tulee olemaan geopolitiikalle”, hän sanoi.

fiFinnish