Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

24.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Ympäristövaikutuksista ei vaadita lausuntoa: tuomioistuin päättää hankkeen puolesta, sallii 8 miljardin laboratoriossa geenimuunnelun hyttysen vapauttamisen luontoon

7 min lukea
Ympäristövaikutuksista ei vaadita lausuntoa: tuomioistuin päättää hankkeen puolesta, sallii 8 miljardin laboratoriossa geenimuunnelun hyttysen vapauttamisen luontoon

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/92gp

Amerikkalaiset vastustavat geneettisesti muunneltujen (GE) hyttysten leviämistä edelleen lisääntymään, kun asiantuntijat ovat keskustelleet niiden tehokkuudesta ja turvallisuudesta vuosia (katso 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 ). Bakteeritartunnan saaneiden hyttysten vapauttamista pidetään myös kiistanalaisena ja perusteltuna.

Maui “Ground Zero” vapauttaa miljardeja biopestisidilaboratorioissa muutettuja hyttysiä

Jopa 775 992 000 bakteeritartunnan saasta hyttystä voidaan vapauttaa Mauissa joka viikko seuraavien 20 vuoden ajan. Hawaii Unitesin mukaan ympäristönsuojeluryhmä, joka viime kuussa menetti tarjouksensa vaatia valtiota laatimaan ympäristövaikutusten selvitys ennen kiistanalaisen hankkeen sallimista.

Hawaii Unites haastoi osavaltion oikeuteen toukokuussa 2023 Havaijin ensimmäisen piirin piirituomioistuimessa. Ryhmän puheenjohtaja ja perustaja Tina Lia kertoi The Defenderille :

“Näitä biopestisidillä laboratoriossa muunnettuja hyttysiä vapautetaan jo Itä-Mauissa. Hawaii Unites on haastanut osavaltion oikeuteen vaatiakseen hankkeen ympäristövaikutusselvitystä ja kattavia riskitutkimuksia.

Hän sanoi, että Hawaii Unites kuvailee itseään “501(c)(3) voittoa tavoittelemattomaksi organisaatioksi, joka on omistautunut ympäristömme ja luonnonvarojen säilyttämiseen ja suojeluun”, ja keskittyy “havaijin ihmisten, villieläinten ja luonnonsuojelun suojelemiseen. ‘āina Havaijin osavaltion biopestisidibakteerin saastuttamasta hyttyskokeesta.

Konsernin kanteen mukaan valtio ei tehnyt riittävää ympäristövaikutusten selvitystä ennen hankkeen käynnistämistä. Viime vuonna osavaltion asukkaat lähettivät 291 sivua julkisia kommentteja sekä hankkeen puolesta että sitä vastaan.

“Tämän hankkeen lopullinen ympäristöarviointi on riittämätön Havaijin ympäristöpolitiikan lain mukaisesti”, Lia sanoi. “[Se] ei kuvaile hyttysten lieventämistoimenpiteitä tai bioturvallisuusprotokollia, ja keskustelu vaihtoehdoista on riittämätöntä.”

Lian mukaan Birds, Not Mosquitoes -kumppanuus väittää, että se aikoo tukahduttaa eteläisten talon hyttysten, jotka välittävät lintumalariaa kotoperäisiin lintuihin, tekemällä uroshyttyset – jotka kantavat lintumalariaa aiheuttavaa Wolbachia-bakteeria – lisääntymiskyvyttömiä.

Gates Philanthropy Partners , Bill & Melinda Gates Foundationin haara, tuki aiemmin Wolbachia-yhteensopimatonta hyönteistekniikkaa (IIT) , vaikka näiden organisaatioiden ja Havaijilla meneillään olevan projektin välillä ei näytä olevan suoraa yhteyttä.

Asiantuntija, joka todisti Hawaii Unitesin puolesta, varoitti, että hanke ei suinkaan lieventäisi hyttysten leviämiä sairauksia, vaan voi johtaa bakteerien leviämiseen, laboratorioissa muunnettujen hyttysten tunkeutumiseen tahattomille alueille ja muihin ympäristövaikutuksiin.

Tuomioistuin kuitenkin oli eri mieltä ja katsoi, että lopullinen ympäristöarviointi “on laadittu hyvässä uskossa ja siinä esitettiin riittävästi tietoja, jotta [Maa- ja luonnonvaralautakunta] voi ottaa täysin huomioon asiaan liittyvät ympäristötekijät ja tehdä perustellun päätöksen riskien arvioinnin jälkeen. ympäristöhaitoista ehdotetusta toimesta saatavia hyötyjä vastaan.”

Tuomioistuin ei tunnustanut asiantuntijan “vakavia huolenaiheita”.

Kanteen mukaan “asiakirjat ja tutkimukset useista lähteistä, mukaan lukien valtion virastot, vahvistavat, että kokeilu ei välttämättä edes toimi aiottuun tarkoitukseen ja sillä voi olla merkittäviä ympäristövaikutuksia.”

Oikeudenkäynnissä todettiin myös, että IIT-menetelmää ei ole koskaan kokeiltu Havaijilla, kun taas “erityistä kokeellista tekniikkaa, joka on suunniteltu käytettäväksi East Mauissa, ei ole koskaan aiemmin kokeiltu missään päin maailmaa.”

Kanteen mukaan Mauin alueita, joissa julkaisu tapahtuu, ovat ”Itä-Mauin Haleakalā-kansallispuiston, Ko’olaun metsäalueen, Hana-metsänsuojelualueen, Hanawī-luonnonsuojelualueen, Kīpahulun metsäsuojelualueen, Makawaon metsäsuojelualueen herkät ekosysteemit, ja Waikamoi Preserve” sekä yksityisesti hoidetut maat.

“Korkeimmalla taajuudella tämä voi johtaa yli 807 miljardin hyttysen vapautumiseen yhdessä maailman ainutlaatuisimmista ja hauraimmista ekosysteemeistä”, kanteessa todettiin. “Toisin kuin [lopullisessa ympäristöarvioinnissa] väitetään, suunnitelma voi itse asiassa aiheuttaa vakavia riskejä kotoperäisille linnuille, villieläimille, ‘āinalle ja kansanterveydelle.”

Havaijin osavaltio kiisti nämä väitteet 22.12.2023 jätetyssä lyhennettyä tuomiota koskevassa hakemuksessaan .

Hawaii Unites jätti 9. tammikuuta 70-sivuisen muistion, jossa kerrottiin tarkemmin ryhmän perusteluista, mutta ensimmäisen piirioikeuden tuomari John M. Tonaki myönsi osavaltion hyväksi.

Lia kertoi The Defenderille, että päätöksessä on “useita ongelmia”, jos ryhmä päättäisi valittaa Tonakin päätöksestä.

Lia sanoi, että lopullisessa ympäristöarvioinnissa ehdotetun ja Itä-Mauin parhaillaan toteutettavan välillä on merkittäviä eroja. Hän esimerkiksi sanoi, että ryhmä uskoo, että hyttysiä vapautetaan yksinomaan helikoptereilla eikä droneilla, mikä on ristiriidassa ympäristöarvioinnissa kuvatun vapautusjärjestelmän kanssa.

”Tämä tarkoittaa, että helikopterit lentävät lähempänä puun latvusta kuin FEA:ssa [lopullinen ympäristöarviointi] on ilmoitettu, mikä lisää haitallisten vaikutusten, kuten meluhäiriöiden, mahdollisuutta; pesimä-, lisääntymis- ja yöpymishäiriöt; helikopterin roottorin pesu; onnettomuudet ja törmäykset; ja metsäpalot”, hän sanoi.

Lian mukaan Tonaki jätti huomiotta asiantuntijatodistajan , trooppisten sairauksien ja vektoreiden asiantuntijan tohtori Lorrin Pangin , Havaijin Mauin piirin terveysviraston päällikön, todistuksen, joka todisti yksityisenä kansalaisena Hawaii Unitesin puolesta “osavaltion tutkimuksen puutteesta hankkeen riskeistä.”

Lia sanoi:

“Tuomioistuin ei tunnustanut tohtori Pangin vakavia huolenaiheita tuotujen bakteerien leviämisestä vaakasuunnassa, laboratoriossa muunnettujen hyttysten biopestisidisten tuulen ajautumisesta tahattomille alueille, hyttysten supertartunnasta useilla bakteerikannoilla, lisääntyneestä patogeenitartunnasta ja hyttysten leviämiskyvystä sekä hankkeen kokeellinen luonne – kaikki asiat, joita ei käsitelty riittävästi tai jotka puuttuivat kokonaan FEA:sta, ja kanteen faktat.”

Projektilla on voimakas tuki

Lian mukaan Yhdysvaltain sisäministeriö myönsi yli 30 miljoonaa dollaria osavaltion suunnitelman lintumalariavaiheeseen. Hanke on myös turvannut yli 14 miljoonaa dollaria vuonna 2021 säädetystä kahdenvälisestä infrastruktuuri-investoinneista ja työpaikoista ja lisäksi 16 miljoonaa dollaria presidentti Joe Bidenin vuoden 2023 Investing in America Agendan kautta Havaijin metsälintujen välittömän sukupuuton estämiseksi.

“Apurahojen, kumppanuuksien mantereen yliopistojen kanssa sekä julkisen ja yksityisen rahoituksen odotetaan kannustavan laboratoriomuunnelman hyttysteknologian käyttöä Havaijilla pitkälle tulevaisuuteen”, hän sanoi.

Birds, Not Mosquitoes toteaa, että hanketta rahoitetaan useiden julkisten ja yksityisten lahjoittajien kautta, mukaan lukien nimettömät lahjoittajat, mukaan lukien American Bird Conservancy, Hawai’i Department of Land and Natural Resources, US Fish and Wildlife Service, National Park Service, The National Park Service. Nature Conservancy ja National Fish and Wildlife Foundation.

Aikaisempiin rahoittajiin kuuluivat “Hawaiʻi Invasive Species Council ja nimettömät yksityiset lahjoittajat”.

Toinen projektiin osallistuva organisaatio, Kauai Forest Bird Recovery Project , listaa Corteva Agrisciencen yhdeksi kumppaneistaan. Corteva Agriscience on monialayritys, joka muodostui Dow AgroSciencesin ja DuPont/Pioneerin fuusiossa ja omistaa monia patentteja CRISPR- geeninmuokkausteknologialle .

Varsinkin Havaijin hankkeessa käytettyjen hyttysten ei tiedetä olevan geneettisesti muunneltuja.

Maaliskuussa 2022 Gates Philanthropy Partnersin haastattelussa Scott O’Neill, Ph.D. , World Mosquito Program -ohjelman perustaja , ylisti Wolbachian, Havaiji-projektissa nyt käytettävän bakteerin kykyjä, ja hän sanoi olevan “turvallinen ihmisille, koska se viihtyy mehiläisissä, perhosissa, koissa ja hedelmäkärpäsissä”, sellaisena kuin ne ovat. “osa ravintoketjuamme . “

O’Neill lisäsi:

”Wolbachiasta lääketieteellisen ihmeen tekee se, että kun se joutuu Aedes aegyptiin [hyttysiin], se estää tehokkaasti monien virusten kapasiteetin, jotka saavat ihmiset sairastumaan kasvamasta hyttysissä. Ja jos virukset eivät pysty replikoitumaan, ne eivät voi tarttua ihmisiin.

“Tiimimme toi hedelmäkärpäsistä otetun Wolbachia-kannan onnistuneesti Aedes aegyptiin yli kymmenen vuotta sitten, ja viimeisten 10 vuoden aikana olemme osoittaneet, että kun Wolbachiaa kantavia Aedes aegyptiä päästetään ympäristöön, ne romahtavat denguekuumeen leviämisen tuo paikka. Olemme myös varmoja, että se on tehokas chikungunyaa , Zikaa ja monia muita arboviruksia vastaan ​​laboratoriotutkimuksemme perusteella.

“Maui on pohja nolla näille hyttysten leviämiselle”

Lia sanoi, että hänen ryhmänsä on huolissaan siitä, että tällä hetkellä vapautettavat hyttyset ovat kokeellisia.

”Valtio on valehdellut siitä, että Havaijille tuodaan vieraita bakteereja näiden hyttysten tartunnan kautta, ja hyttyset itse ovat vieraita organismeja, jotka ovat peräisin saarten ulkopuolelta. Osavaltio on myös valehdellut asiakirjoista, jotka osoittavat, että jopa 3 103 laboratoriossa muunnettua naarashyttystä, jotka purevat, lisääntyvät ja levittävät tauteja, saavat vapautua viikoittain Mauilla”, Lia lisäsi.

“Näille maahan tuoduille hyttysille ei ole olemassa bioturvallisuusprotokollia eikä lievennyssuunnitelmaa, jos jokin menee pieleen”, hän sanoi.

”Wolbachia-bakteeri on elämänmuoto, eikä tämä projekti voi olla itsenäinen. Bakteerit voivat levitä ympäristössä horisontaalisesti luonnonvaraisiin hyttysiin ja muihin tautien levittäjiin.”

“Mauin hyttyspopulaatiot saatetaan ohittaa ja korvata näillä laboratorioissa muunnetuilla hyttysillä”, Lia sanoi.

“Entä jos käy ilmi, että he kykenevät paremmin levittämään tauteja?” Lia kysyi. “Eteläisen talon hyttyset levittävät ihmisten sairauksia, mukaan lukien Länsi-Niilin virus, enkefaliitti ja norsu, ja ne ovat mahdollinen Zika-viruksen levittäjä.”

Hän lisäsi:

“Näiden hyttysten taudinaiheuttajaseulontoja ei tunneta, ja tämä tieto on salattu yleisöltä. Laboratorio-tartunnan saaneet uroshyttyset voivat siirtää viruksia pureviin naaraisiin parittelun kautta. Biopestisidien kulkeutuminen, laboratoriossa muunnettujen hyttysten ajautuminen tuulen mukana ei-toivotuille alueille, voi vaikuttaa hankkeen tehokkuuden lisäksi myös turvallisuuteen. Hyttysten superinfektio useilla Wolbachia-bakteerikannoilla voi myös vaikuttaa tehoon ja turvallisuuteen.

“Kaikki nämä mekanismit voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään ja niillä voi kumulatiivisesti olla merkittäviä haitallisia vaikutuksia. Näitä hyttysiä vapauttavat Birds, Not Mosquitoes -järjestöt eivät ole tutkineet mitään näistä… Tämän suunnitelman laajuudella ja laajuudella voi olla merkittäviä vaikutuksia, jotka voivat aiheuttaa katastrofaalisia vaikutuksia saartemme terveyteen.

Lian mukaan Hawaii Unites on käynnistänyt kampanjan kerätäkseen 30 000 dollaria, jotka tarvitaan kuun loppuun mennessä valituksen tekemiseen.

“Jos tuomarin päätöksestä ei valiteta, se muodostaa ennakkotapauksen tulevien ehdotettujen kokeellisten hankkeiden riittämättömälle ympäristötarkastukselle, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia hauraille ekosysteemeillemme”, Lia sanoi.

Jos valitus etenee, Lia sanoi, että hänen ryhmänsä odottaa “saavansa valtiolta tunnustuksia siitä, ettei projektin riskien arvioimiseksi ole tehty asianmukaisia ​​tutkimuksia”.

“Odotamme lisäksi, että valtiolta pyydetyt asiakirjat, sopimukset ja yhteydenotot paljastavat tärkeitä yksityiskohtia tästä projektista, jotka on esitetty väärin yleisölle”, hän lisäsi.

“Maui on nollapohja näille hyttysten leviämiselle, ja tapauksemme ympäristötuomioistuimessa voi muodostaa vahvan ennakkotapauksen estääkseen tämän asialistan etenemisen täällä Havaijilla ja laajentumasta maailmanlaajuisesti”, Lia sanoi. “Tällä tapauksella ja äänellämme yhteisönä on oikeus tulla kuulluiksi.”

fiFinnish