24.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Covid-rokotetta myydään ensimmäistä kertaa vähittäiskaupassa

3 min read
Covid-rokotetta myydään ensimmäistä kertaa vähittäiskaupassa

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/83ky

Suonensisäiset rokotteet ovat olleet toistaiseksi saatavilla vain NHS: ssä, mutta 1. huhtikuuta alkaen kaikki yli 12-vuotiaat voivat ostaa yhden yksityisesti Bootsista 99 punnan hintaan.

Covid-19-rokotteita myydään ensi viikosta alkaen 99 punnan hintaan, kun Bootsista tulee ensimmäinen suuri apteekki, joka käynnistää yksityisen rokotuspalvelun.
Pfizerin kerta-annosrokotetta tarjotaan 50 myymälässä 1. huhtikuuta alkaen kaikille vähintään 12-vuotiaille, ja sen hinta on 98,95 puntaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Covid-19-rokotetta on saatavilla NHS:n ulkopuolella sen jälkeen, kun joukkorokotusohjelma käynnistettiin joulukuussa 2020 pandemian huippuvaiheessa.
Siitä lähtien tieteelliset neuvonantajat ovat määritelleet tiukasti kelpoisuuden, ja NHS:n tehosterokotteet on rajoitettu vain niihin, joilla on suuri riski, kuten yli 65-vuotiaisiin tai potilaisiin, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi syövän vuoksi.

Boots tarjoaa yksityistä rokotetta niille vähintään 12-vuotiaille, jotka eivät täytä NHS:n kriteerejä ilmaisen tehosterokotteen saamiseksi. Tämä tarkoittaa, että terveet aikuiset voivat saada Covid-19-rokotteen ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun virallinen NHS-ohjelma päättyi vuonna 2021. Vaikka terveemmät nuoret aikuiset ovat äärimmäisen epätodennäköisiä sairastumaan vakavaan Covid-19-tautiin, rokote voi suojata heitä epämiellyttäviltä oireilta, kuten yskältä ja kurkkukivulta.

Bootsin edustaja kertoi The Timesille: “Käynnistämme yksityisen Covid-19-rokotuspalvelun ihmisille, jotka eivät ole oikeutettuja NHS-rokotukseen mutta haluavat silti mahdollisuuden suojautua virukselta. Yksityinen palvelumme perustuu nykyisiin Covid-19-rokotuksiin, joita toimitamme NHS:lle, ja olemme tyytyväisiä, että voimme nyt tarjota Covid-19-rokotuksia sekä NHS:n puolesta että yksityisesti, kuten olemme tehneet influenssarokotusten kanssa jo vuosia.”

Yksittäiset Boots-myymälät vapauttavat tällä viikolla ajanvarausaikoja huhtikuun alusta alkaen. Rokotteen hinta todennäköisesti lannistaa joitakin potilaita. Ihmiset joutuvat punnitsemaan, kannattaako rahan maksaa, jotta he välttyisivät sairastumasta virukseen, joka on nykyään useimmille ihmisille lievä flunssa. Boots käyttää Pfizerin kerta-annosrokotetta, mikä tarkoittaa, että potilaiden ei tarvitse palata toiselle käynnille.

Covid-19-rokote on paljon kalliimpi kuin influenssarokote, jota myydään tavallisesti 15-20 punnan hintaan apteekeissa, mikä heijastaa rokotevalmistajien asettamia korkeampia kustannuksia. Boots sanoi tekevänsä kovasti töitä, jotta rokote olisi mahdollisimman edullinen.

Pfizerin Covid-19-rokotteessa käytetään mRNA-teknologiaa, joka on suhteellisen uutta, joten rokotteiden valmistus on kalliimpaa kuin muiden rokotteiden, kuten influenssarokotteiden, valmistuksessa käytetään vanhempaa teknologiaa ja niitä valmistavat useat eri valmistajat.

Yhdistyneen kuningaskunnan terveysturvavirasto totesi viime vuonna olevansa tyytyväinen siihen, että Covid-rokotteita myydään yksityisesti. Se totesi seuraavaa: “Olemme puhuneet valmistajille, joiden kanssa olemme tehneet sopimuksen, ja tehneet selväksi, ettemme estä heitä käynnistämästä Covid-19-rokotteiden yksityisiä markkinoita, vaan olisimme pikemminkin tyytyväisiä tällaiseen innovaatioon Yhdistyneessä kuningaskunnassa.”

Yhdistyneen kuningaskunnan kaksi keskeistä toimittajaa – Pfizer ja Moderna – ilmoittivat viime kuussa, että ne aikovat myydä rokotteita yksityisesti tänä vuonna apteekeissa ja yksityisillä klinikoilla. Hinnat määräävät yksittäiset apteekit.

Pfizer UK:n perusterveydenhuollon lääketieteellinen johtaja Gillian Ellsbury totesi: “Covid-19 ei ole kadonnut ja on edelleen uhka. Kun pandemiasta siirrytään endeemiseen tilaan, meidän on varmistettava, että pysymme valmiina reagoimaan tähän jatkuvasti kehittyvään ja arvaamattomaan virukseen.

“Rokotteet ovat edelleen tärkeä tukipilari, jonka avulla voidaan ehkäistä Covid-19:n aiheuttamia vakavia sairauksia ja sairaalahoitoa. Mahdollistamalla Pfizer-BioNTechin Covid-19-rokotteen laajemman saatavuuden helpotamme valinnanvaraa ja pääsyä niille, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan rokotetta NHS-ohjelman kautta, mutta jotka haluavat saada Covid-19-rokotteen.”