24.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Hiilikuidut toimivat kuin asbesti: tuulivoimaloiden palamisen aliarvioitu vaara.

3 min read
Hiilikuidut toimivat kuin asbesti: tuulivoimaloiden palamisen aliarvioitu vaara.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/trbe

Kymmenen vuotta sitten Imperial Collegen tutkijat varoittivat, että tuulivoimaloihin liittyviä tulipaloriskejä vähätellään: He totesivat tuolloin kerättyjen tietojen perusteella, että tuulivoimalat syttyivät kymmenen kertaa useammin tuleen kuin oli ilmoitettu. Palavat tuulivoimalat ovat terveysriski: lapojen hiilikuidut hajoavat, kun ne altistuvat korkealle kuumuudelle, ja ne voivat hengitettäessä tunkeutua keuhkorakkuloihin. Seuraukset: Tulehdusreaktiot, fibroosi, syöpä.

Imperial Collegen tutkijat julkaisivat heinäkuussa 2014 artikkelin, jossa käsiteltiin tuulivoimaloiden aliarvioitua tulipaloriskiä. Ryhmä tuli siihen tulokseen, että tulipaloja oli kymmenen kertaa enemmän kuin oli ilmoitettu. He joutuivat tyytymään puutteellisiin tietoihin ja totesivat, että vuosittain ilmoitettiin keskimäärin 11,7 tulipaloa – todellisuudessa tuulivoimaloissa syttyi kuitenkin yli 117 tulipaloa vuodessa. Tuolloin maailmassa oli noin 200 000 tuulivoimalaa.

Global Wind Energy Councilin mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä maailmassa oli jo 700 000 tuulivoimalaa – ja laajeneminen jatkuu edelleen. Jos seuraa uutisia Saksassa, törmää jatkuvasti raportteihin palavista tuulivoimaloista: helmikuun lopussa paloi yksi tuulivoimala Clausnitzissa Saksin osavaltiossa, helmikuun alussa paloi tuulivoimala Brakessa Ala-Saksin osavaltiossa, tammikuussa paloi tuulivoimala Seelowin lähellä (Brandenburg), Greifswaldin lähellä (Mecklenburg-Vorpommern), Demminin lähellä (niin ikään Mecklenburg-Vorpommernissa), ja toinen tuulivoimala paloi Eifelin alueella.

“Ikäviä kuituja”
Sen lisäksi, että nämä tulipalot aiheuttavat valtavia kustannuksia, ne aiheuttavat myös terveysriskin, josta useimmat kansalaiset eivät todennäköisesti ole tietoisia jatkuvan “pelasta maailma” -tuulivoimapropagandan edessä. Tämä johtuu siitä, että useimpia tuulivoimaloita ei voida sammuttaa tulipalon sattuessa, joten ne on “poltettava hallitusti alas”. Tämä tekee roottorin lapoissa, konepeltien koteloissa ja jarrupäällysteissä käytetyistä hiilikuiduista todellisen vaaran, sillä ne hajoavat yli 600 celsiusasteen lämpötiloissa ja muodostavat niin pieniä palasia, että ne ovat hengitettävissä: Niitä voidaan hengittää ja ne voivat tunkeutua keuhkorakkuloihin. Siellä elimistö ei kuitenkaan pysty poistamaan tai hajottamaan niitä. Reaktiona voi kehittyä tulehdus ja lopulta erityisiä kasvaimia – kuten asbestimyrkytyksessä. Jokaisessa hengitetyssä kuidussa on riski käynnistää syöpäsolun kehittyminen.

Palokunta eristää yleensä palamaan syttyneiden tuulivoimaloiden alueen 500 metrin säteellä. On kuitenkin epäselvää, riittääkö tämä ja leviävätkö syntyneet kuitufragmentit tuulen ja sään vaikutuksesta paljon laajemmalle. Palomiehet käyttävät erityisiä suojavarusteita työskennellessään palavien tuuliturbiinien parissa, mutta muut pelastuspalvelut ja sivulliset ovat usein puolustuskyvyttömiä kuituja vastaan.

Tätä taustaa vasten ideologisesti motivoituneiden poliitikkojen taistelu tuulivoimaloiden ja asuinalueiden välisiä etäisyyssäännöksiä vastaan käy yhä räjähdysalttiimmaksi. Hiilikuituhiukkasia vapautuu jatkuvasti myös roottorin lapojen hankauksesta tulipalojen ulkopuolella. Näiden hiukkasten vaarallisuus kielletään usein, ja väitetään, että ne eivät täytä WHO:n määritelmää kriittisistä kuiduista (“hiukkaset, joiden pituus on yli 5 µm, halkaisija alle 3 µm ja joiden pituuden ja halkaisijan suhde on yli 3:1”): Tämän koon pitäisi täyttyä vain tulipalon sattuessa. Kaiken kaikkiaan ei kuitenkaan ole olemassa tietoja, jotka osoittaisivat turvallisuuden.

Hengitettäviä kuitufragmentteja voi syntyä monenlaisissa hiilikuitujen valmistusprosesseissa, joten tämän materiaalin turvallisuudesta keskustellaan yhä enemmän. Muistamme: myös asbestin käyttö oli pitkään yleinen käytäntö – kunnes rakennusmateriaali kiellettiin sen syöpää aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi. Asiaa tutkinut insinööri kertoi Karlsruhen teknillisessä instituutissa vuonna 2022: “Jos palaset ovat hengitettävissä, vaikeasti liukenevia ja myös jäykkiä, immuunijärjestelmän on vaikea käsitellä niitä. Tämä voi johtaa tulehdukseen, fibroosiin ja muihin toissijaisiin sairauksiin, kuten syöpään. Tosiasia on, että nämä fysikaalis-kemialliset ominaisuudet myrkyllisen potentiaalin arvioimiseksi pätevät myös hiilikuitufragmentteihin.”

Erityisen ongelmallista on, että tällaiset kysymykset eivät näytä huolestuttavan Saksan hallitusta tuulivoimahulluudessaan. On pitkälti epäselvää, kuinka monta tonnia hiilikuituja käytetään ja kuinka paljon niitä voi vapautua eri tuulivoimalamalleissa. Jos ajatellaan, miten haluttomia poliitikot ovat myöntämään tiettyjen rokotteiden sivuvaikutuksia, käy selväksi, että myös vihreän suosikkistatusymbolin mahdolliset terveysriskit on parempi jättää huomiotta.