Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

22.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Tekoäly: Onko olemassa työpaikka-apokalypsin uhka?

3 min lukea
Tekoäly: Onko olemassa työpaikka-apokalypsin uhka?

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/7r8s

Tekoälyn lisääntyvä käyttö yrityksissä voi maksaa miljoonia työpaikkoja brittiläisen ajatushautomon mukaan. Tämä koskee erityisesti töitä, joissa on yksinkertaisempia, helposti automatisoitavia tehtäviä. On varoituksia työpaikan apokalypsista. Mutta entä mahdollisuudet ja lähes väistämätön tekoälyvallankumous tulevina vuosina? Kiina on jo edistynyt tässä suhteessa.

ChatGPT-hypeen jälkeen markkinoille on tullut yhä enemmän generatiivisia tekoälymalleja. Nykyään kyse ei ole enää vain AI-chatboteista, vaan myös ohjelmista, jotka käyttävät tekstipohjaisia ​​komentoja (“kehotteita”) kuvien, grafiikan ja jopa videoiden tuottamiseen. Myös sovellusten ja työkalujen koodaus- ja ohjelmointi on jo tapahtunut valtavasti. Mutta siinä ei vielä kaikki.

Tekoälyn kehittäjät ovat jo kehittäneet tekoälyassistentteja kirjanpitoon, konsultointiin, markkinointiin, asiakaspalveluun, veroneuvontaan ja myyntiosastolle. Näiden työkalujen jatkokehitys jatkuu, mitä tarkempia ja laajempia niistä tulee – ja siten uhka monille työpaikoille. Puhumme nyt tuhansista erilaisista tekoälytyökaluista , jotka voivat korvata ihmisen työn.

British Institute for Public Policy Research (IPPR) selvitti tekoälyn käytön mahdollisia vaikutuksia Britannian työmarkkinoille. Ajatushautomo toteaa nyt raportissaan , että jopa kahdeksan miljoonaa työpaikkaa voi vanhentua tekoälyn käytön vuoksi pelkästään Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Erityisesti naisiin, nuorempiin työntekijöihin ja matalapalkkaisissa tehtävissä oleviin työntekijöihin saattaa kohdistua suhteettoman suuri vaikutus. Etenkin aloitus-, osa-aika- ja hallintotyöt voitaisiin jatkossa poistaa.

IPPR tutki yhteensä 22 000 talouden työntekijän suorittamaa tehtävää ja havaitsi, että yksitoista prosenttia niistä oli jo automatisoitavissa tekoälyn avulla. Jos tekoälyn suorituskyky paranee pian, jopa 59 prosenttia kaikista ihmisen tehtävistä voidaan korvata. Niin sanotun “AI-vallankumouksen” seurauksena näille alueille syntyy kuitenkin yhä enemmän uusia työpaikkoja, joten työelämän muutos näyttää lähes väistämättömältä.

Myös Saksan, Itävallan ja Sveitsin työmarkkinoilla on lähivuosina samanlaisia ​​mullistuksia. Mullistuksia, joihin opiskelijat eivät ole valmistautuneet, vaikka se olisi erittäin tärkeää. Vain sysäyksenä: Kiinassa on ollut tekoälykoulutusbuumi useiden vuosien ajan , kun taas tässä maassa ihmiset keskustelevat mieluummin transsukupuolisten vessasta kouluissa. Tekoälyä on käytetty siellä jo jonkin aikaa, ja sillä on myös kasvava rooli oppilaiden ja opiskelijoiden koulutuksessa omilla kursseilla . Tällä on vaikutusta myös maailmantalouden kehitykseen tulevina vuosikymmeninä.

Euroopassa teknologian pelko kuitenkin hallitsee. Vanhat poliitikot, joilla on vanhentunut ajattelutapa ja jotka pelkäävät muutosta, ovat yhtä vähän avuksi kuin ammattiliitot ja muut kansalaisjärjestöt, jotka ovat huolissaan omastaan. Vaikka tiedämmekin, että tällaiset muutokset ovat väistämättömiä, ne jätetään tietoisesti huomiotta (myös jäykkien rakenteiden seurauksena), mikä vaarantaa talouden tulevaisuuden. Voidaan olettaa, että tekoälyvallankumouksella on yhtä suuri vaikutus talouteen ja yhteiskuntaan kuin teollisella vallankumouksella. Mutta haluammeko todella jättää johtamisen kiinalaisille?

fiFinnish