Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

15.6.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Ihmisistä tulee tarpeettomia: Johtava taloustieteilijä varoittaa, että tekoäly ottaa haltuunsa “lähes kaikki ihmistyön muodot”.

3 min lukea
Ihmisistä tulee tarpeettomia: Johtava taloustieteilijä varoittaa, että tekoäly ottaa haltuunsa “lähes kaikki ihmistyön muodot”.

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/i9kq

Tekoäly (AI) on monin tavoin hyvin huolestuttavaa. Vaikka se voi joissakin tapauksissa olla uskomattoman hyödyllinen, pelot siitä, mitä teknologia voi merkitä monenlaisille työpaikoille, ovat perusteltuja. Se korvaa jo nyt ihmisiä esimerkiksi koodauksessa, suunnittelussa, asiakaspalvelussa ja kirjoittamisessa, joskin vaihtelevin tuloksin. Mutta vaikka jotkut ammattilaiset saattavat ajatella, että heidän työnsä luonteen vuoksi tekoäly ei ole uhka, ne teknologiamaailman toimijat, jotka tuntevat tekoälyn viimeisimmän kehityksen, ovat tehneet hyvin selväksi, että he uskovat kaikkien työpaikkojen siirtyvän pian tietokoneiden haltuun, kertoo Cassie B.

Yksi tällainen henkilö on entinen valtiovarainministeri ja johtava taloustieteilijä Larry Summers. Hän liittyi hiljattain ChatGPT:n tuottajien OpenAI:n johtokuntaan ja toimi Obaman ja Clintonin hallinnossa. Summers on myös Council on Foreign Relations -neuvoston ja Trilateral Commissionin jäsen. Hänen yhteytensä globaaliin eliittiin antavat paljon painoarvoa hänen ennustuksilleen maailman taloudellisesta tulevaisuudesta, joten ihmiskunnan pitäisi kiinnittää huomiota hänen äskettäiseen ennusteeseensa, jonka mukaan tekoäly korvaa pian lähes kaikenlaisen työn.

Joidenkin tekoälyasiantuntijoiden mielestä se voi olla vain muutaman vuoden päässä, vaikka Summersin mielestä aikataulu voi olla hieman pidempi. Summersin mukaan muutokset tapahtuvat kuitenkin suhteellisen nopeasti, kunhan teknologia on saatavilla. Hänen mukaansa voi kestää hieman kauemmin kuin luulemme, mutta kun se on saavutettu, kehitys tapahtuu huimaa vauhtia.

“Jos tarkastellaan seuraavaa sukupolvea, tämä voi olla taloushistorian suurin tapahtuma sitten teollisen vallankumouksen”, hän sanoi. “Tämä tarjoaa mahdollisuuden korvata ihmistyötä, ei vain joitakin, vaan lähes kaiken ihmistyön.”

Tekoäly voi olla jopa internetiä mullistavampi.
Kyseessä on melko raskas lausunto, joka viittaa siihen, millaista tulevaisuutta voimme odottaa. Teollinen vallankumous oli ehdottoman mullistava, sillä se siirsi kehittyneen maailman käsityöstä koneellistamiseen. Sen vaikutusta ei voi yliarvioida, joten vertailuja tuohon ratkaisevaan aikaan ei pidä jättää huomiotta.

Itse asiassa tekoäly voi olla jopa internetiä mullistavampi, ja ne, jotka eivät kiinnitä siihen huomiota, jäävät jälkeen. Tekoäly merkitsee siirtymistä kohti sellaisten kognitiivisten tehtävien automatisointia, joiden aiemmin luulimme vaativan ihmisälyä. Tämä määrittelee uudelleen kaikki toiminnot, ja sen vaikutukset ovat moninaiset.

Tekoäly kattaa monenlaisia ohjelmistoja, kuten hiljattain otsikoihin nousseet generatiiviset tekoälytyökalut ja itseajoteknologia. Olemme nähneet vasta jäävuoren huipun, kun puhutaan mahdollisuuksista. Tekoäly tulee muuttamaan terveydenhuoltoa monin tavoin, kuten nopeuttamalla hoitoja, puuttumalla henkilöstöpulaan ja antamalla ihmisille mahdollisuus saada terveydenhuoltopalveluja ympäri vuorokauden. Vaikka ihmiset ovat oikeutetusti hermostuneita tästä, se voi myös auttaa niitä, joilla on lääketieteellistä ahdistusta tai kuljetusongelmia. Robotit hoitavat myös tehtäviä, joita ihmiset eivät halua tehdä, ja ne voivat jopa korvata tietynlaista ruumiillista työtä.

Näin ollen tunneäly saattaa osoittautua tulevaisuudessa älykkyysosamäärää tärkeämmäksi. Kuten Summers toteaa, “tekoäly korvaa lääkärin vaikean diagnoosin tekemisen… ennen kuin se korvaa sairaanhoitajan kyvyn pitää potilasta kädestä kiinni, kun potilas on peloissaan”.

IT-tutkimusyhtiö Forresterin vuonna 2023 laatimassa Generative AI Impact Forecast -ennusteessa ennustetaan, että 2,4 miljoonaa amerikkalaista työpaikkaa siirtyy tekoälyn haltuun vuoteen 2030 mennessä, ja todennäköisimmin se vaikuttaa yli 90 000 dollaria vuodessa ansaitseviin työpaikkoihin. He havaitsivat, että 78 prosenttia lakimiesammateista voi tulla tarpeettomiksi, kun taas 57 prosenttia toimistotyöpaikoista, 53 prosenttia tietokoneisiin ja matematiikkaan liittyvistä ammateista ja 50 prosenttia terveydenhuollon ammateista voi korvautua tekoälyllä.

fiFinnish