Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 11, julkaisuajat ovat siis 11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

22.6.2024

Publication-X

"Perfecta tempestas medicandi"

Astrofyysikko varoittaa tulevasta pienestä jääkaudesta: “Se on jo alkanut”

7 min lukea
Astrofyysikko varoittaa tulevasta pienestä jääkaudesta: “Se on jo alkanut”

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/m5dn

“Hiilidioksidi ei ole huono kaasu”, sanoo Valentina Zharkova, Newcastlessa, Isossa-Britanniassa sijaitsevan Northumbrian yliopiston professori. “Päinvastoin”, hän huomauttaa, “jokainen puutarhakauppa käyttää sitä kasvihuoneissaan, jotta kasvit olisivat reheviä ja vihreitä. “Maailmassa on itse asiassa hiilidioksidivaje, ja se on kolme-neljä kertaa pienempi kuin kasvit haluaisivat”, hän toteaa ja lisää, että hiilidioksidin osuus ilmakehässä on ollut maapallomme historian aikana paljon korkeammalla tasolla kuin se on nyt.

Itse asiassa viimeisten 140 miljoonan vuoden aikana hiilidioksidin määrä ilmakehässä on jatkuvasti vähentynyt ja vasta nyt alkanut hieman nousta. Se on tällä hetkellä noin 420 miljoonasosaa (ppm) eli 0,042 prosenttia. 140 miljoonaa vuotta sitten se oli arviolta 2 500 ppm (0,25 %) eli noin kuusi kertaa suurempi. Se merkitsi myös vihreämpää ja monimuotoisempaa maailmaa. Jos hiilidioksidipitoisuus laskisi alle 150 ppm:n (0,015 %), se merkitsisi jo kasvillisuuden ja kaiken muun elämän sukupuuttoa. Se oli lähellä viimeisen jääkauden maksimin aikana, jolloin hiilidioksidipitoisuus oli 182 ppm (0,018 %).

Zharkovan mukaan se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nyt nousussa, on hyvä asia. “Meidän ei tarvitse poistaa hiilidioksidia, koska tarvitsisimme sitä itse asiassa enemmän. Se on ravintoa kasveille, jotka tuottavat meille happea. Ihmiset, jotka sanovat, että hiilidioksidi on huono asia, eivät ilmeisesti ole kovin hyvin koulutettuja yliopistossa tai missä tahansa he opiskelivatkaan. Vain kouluttamattomat ihmiset voivat keksiä niin järjettömiä puheita, että CO2 pitäisi poistaa ilmasta”, Zharkova sanoo.

Aurinko – ilmastonmuutoksen luonnollinen aiheuttaja

Itse asiassa professori Zharkova voi puhua pitkään siitä, mitä hiilidioksidi tekee tai ei tee luonnossa ja miten se käyttäytyy, mutta hän ei itse asiassa tutki sitä suoraan tutkijana. Zharkova on alun perin Ukrainasta kotoisin oleva astrofyysikko. Hän valmistui matematiikasta Kiovan kansallisesta yliopistosta ja väitteli tohtoriksi Ukrainan Kiovan tähtitieteellisessä observatoriossa. Hän on työskennellyt ja tehnyt tutkimusta eri brittiläisissä yliopistoissa vuodesta 1992 lähtien, ja hän on toiminut matematiikan professorina Northumbrian yliopistossa vuodesta 2013 lähtien ja opettanut keskeisiä matematiikan ja fysiikan moduuleja.

Hänen tutkimuksensa on kuitenkin keskittynyt aurinkoon, ja hän voi vahvistaa, että toisin kuin hiilidioksidilla, auringolla on merkittävä rooli maapallon ilmastonmuutoksessa. Itse asiassa niinkin paljon, että Zharkovan tutkimusten mukaan olemme siirtyneet kylmempään kauteen eli käytännössä pieneen jääkauteen seuraavien 30 vuoden aikana, kun auringon aktiivisuus heikkenee ilmaston lämpenemisen yhteydessä.

Toisin sanoen ei ole kysymys siitä, että Zharkova – tai kukaan muukaan tiedemies, joka perustellusti epäilee hiilidioksidimolekyylin kaikkivoipaa voimaa lämmittää ilmaa – kiistää ilmastonmuutoksen. Päinvastoin, ilmastonmuutos ja lämpötilojen viileneminen tai lämpeneminen ovat hyvin todellisia, hän väittää. Zharkova huomauttaa esimerkiksi, että Skotlannissa, jossa hän on asunut useita vuosia, sää oli paljon lämpimämpi 2000 vuotta sitten. “Roomalaiset viljelivät tuolloin esimerkiksi viinirypäleitä ja valmistivat viiniä Skotlannissa”, hän sanoo.

Kuitenkin esimerkiksi vuosien 1645 ja 1715 välillä, Maunderin minimiksi kutsutulla ajanjaksolla, jolloin auringon aktiivisuus heikkeni erityisen voimakkaasti, sää muuttui Euroopassa paljon kylmemmäksi. Ison-Britannian suurilla joilla – kuten Thamesilla ja Tynellä – saattoi luistella, ja Alankomaiden kanavat jäätyivät säännöllisesti. Alppijäätiköt laajenivat ja imivät suuria peltoalueita, ja jäämassat laajenivat voimakkaasti etelään arktiselta alueelta. Lämpötilat olivat kaikkialla maapallolla paljon alhaisemmat – esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa paikoin jopa 5-7 °C kylmemmät. Tämä on valtava muutos.

Zharkova arvioi aiempien tutkimusten perusteella, että maapallon lämpötila laskee keskimäärin yhden asteen Celsius-asteen seuraavien 30 vuoden aikana eikä nouse, kuten YK:n hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) varoittaa meitä.

Hän selittää, että tällaiset äkilliset muutokset riippuvat auringon aktiivisuuden sykleistä. Kun Auringon aktiivisuus vähenee, sen magneettikenttä pienenee ja säteilypakote vähenee. Vähemmän auringon säteilyä tarkoittaa vähemmän lämpöä. Zharkovan mukaan tällainen muutos tapahtuu 350-400 vuoden välein (suuri aurinkosykli eli GSC), ja hänen mukaansa astuimme vuonna 2020 yhteen GSC:tä erottavaan suureen auringon minimiin (GSM). Tämä GSM jatkuu vuoteen 2053 asti, jonka jälkeen syklissä 28 auringon aktiivisuus palaa normaaliksi.

Ei suosittele aurinkopaneeli-investointia

Zharkovan mukaan lähitulevaisuudessa meidän ei siis pitäisi ajatella ilmaston lämpenemistä, vaan merkittävää viilenemistä, kuten 1600-luvulla tapahtui, millä on tietysti suora vaikutus elämäntapoihimme. Otetaan esimerkiksi energia, jossa “vihreän siirtymän” ja “nettonollapisteeseen” siirtymisen nimissä tavoitteena on korvata nykyinen energiantuotantokapasiteetti uusiutuvilla energialähteillä, kuten aurinkopaneeleilla, kun siirrymme pois fossiilisista polttoaineista. Zharkovan mukaan aurinkoenergian intensiteetin laskiessa ei kannata naiivisti toivoa, että aurinkopaneelit pystyisivät tuottamaan merkittävän määrän energiaa. “Minulla on vain myötätuntoa ihmisiä kohtaan, jotka ovat investoineet aurinkopaneeleihin”, Zharkova sanoo. Kun otetaan huomioon, että auringon aktiivisuuden heikkoina aikoina talvet pitenevät ja että Pohjois-Euroopassa voi sataa lunta jopa kesäkuussa, kuten 1600-luvulla, aurinkopaneelien näkymät eivät ole kovin hyvät. “Maunderin minimin aikana oli vuosia, jolloin kesää ei ollut lainkaan – oli lyhyt kevät, sitten syksy ja taas talvi. Ja jos aurinkopaneeleilla on lunta tai pilvinen taivas, ne ovat hyödyttömiä”, hän sanoo. Voimme myös odottaa kylmemmän sään aiheuttavan paineita tuulivoimatuotannolle – tuulivoimaloiden jäätymisestä ja pysähtymisestä on runsaasti esimerkkejä.

Toinen vakava huolenaihe on Zharkovan mukaan se, että ruoantuotantoon kohdistuu paineita Euroopassa, kun sää kylmenee ja sadot saattavat jäädä kesken. Tämä tarkoittaa, että parempia olosuhteita ruoantuotannolle on etsittävä Etelä-Euroopasta tai jopa Afrikasta. Pohjoisessa tarvitaan enemmän energiaa ruoan tuottamiseen, asuntojen lämmittämiseen ja kaikkiin muihin toimintoihin. Zharkovan mukaan fossiilisista polttoaineista, jotka ovat luotettava energialähde, ei pääse nyt eroon tällaisissa olosuhteissa. “Jos ihmiset selvisivät [kylmänä aikana] keskiajalla, meidän pitäisi selvitä paremmin, koska olemme paremmin varustautuneita. Meillä on hieman enemmän energiavaroja, jos niitä käytetään viisaasti”, Zharkova sanoo.

Myös ilmaston lämpeneminen on todellisuutta

Zharkova sanoo kuitenkin, että muutaman vuosikymmenen mittainen kylmä jakso on lyhyt jakso verrattuna nykyiseen pitkään lämpenemistrendiin. Vaikka kylmemmät vuosikymmenet johtuvat Auringon aktiivisuuden vähenemisestä, lämpeneminen johtuu myös siitä, että Aurinko siirtyy lähemmäs Maata. Tässäkään ei ole mitään odottamatonta siinä, että planeettojen ja Auringon sijainti muuttuu avaruudessa suhteessa meihin. Tämäkin on tapahtunut toistuvasti pitkän historian aikana. Se johtuu suurten planeettojen vetovoimasta, ja kun Aurinko liikkuu lähemmäs Maata, se nostaa ilman lämpötilaa täällä. Zharkovan mukaan tämä auringon sykli kestää 2100-2300 vuotta, ja se tunnetaan nimellä Hallstattin auringon säteilysykli. Nykyinen sykli päättyy noin vuonna 2600, ja vaikka tänä aikana on toinen auringon aktiivisuuden matala jakso eli GSM (2375-2415), jolloin on taas kylmempää, lämpeneminen jatkuu tasaisesti seuraavien viiden vuosisadan aikana. Zharkova arvioi laskelmiensa perusteella, että lämpötila nousee 3,5 °C vuoteen 2600 mennessä. “Emme tietenkään asu silloin enää täällä, mutta perintömme elää, ja ihmiset voivat tarkistaa ja sanoa, että tämä vaalea nainen täällä puhui totta Hallstattin syklistä”, hän vitsailee itsestään.

Zharkovan mukaan hiilidioksidipäästöjä koskevan ilmastonmuutoskertomuksen yleisessä kontekstissa on tärkeää ymmärtää, että ihminen on itse asiassa sivullinen tässä muutosprosessissa. “Mitä ikinä teemmekin maapallolla, emme voi muuttaa auringon ja suurten planeettojen, kuten Jupiterin, Saturnuksen, Neptunuksen ja Uranuksen, kiertorataa”, hän selittää. “Emme voi tehdä asialle mitään.”

“Kuten Espanjan inkvisitio”

Ilmastotieteen valtavirta kuitenkin kiistää tällä hetkellä juuri sen, että tämä prosessi on luonnollinen, ja ainoa hyväksyttävä syy ilmastonmuutokseen on ihmisen aiheuttaman hiilidioksidin osuuden kasvu ilmakehässä. Zharkovan mukaan ei välitetä sellaisista “pikkuasioista” kuin aurinko. Itse asiassa hän huomauttaa, että on myös tieteellisesti osoitettu, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu seuraa lämpötilan nousua eikä päinvastoin, mutta tämä on toinen seikka, jota ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen kannattajat kieltäytyvät ottamasta huomioon. “Tästä saa siis käsityksen siitä, miten kouluttamattomia ja ammattitaidottomia nämä ihmiset ovat, jotka sanovat, että hiilidioksidi johtaa lämpötilan nousuun”, Zharkova toteaa. “He yrittävät vaientaa kaikki, jotka kyseenalaistavat heidän virheelliset mallinsa”, hän lisää.

Zharkova on itse kokenut tällaisia vaikenemis- ja vainoamisyrityksiä. Hän mainitsee esimerkkinä, että Nature Scientific Reports -lehden päätoimittaja Rafal Marszalek peruutti maaliskuussa 2020 yhden hänen tieteellisen artikkelinsa (Zharkova et al., 2019) ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen kannattajien painostuksesta, koska hän oli maininnut artikkelissa, että Auringon kirkkaus voi muuttua riippuen siitä, missä päin Aurinko tarkalleen ottaen on suhteessa Maahan. Koska voidaan loogisesti väittää, että tämä voi vaikuttaa myös maapallon ilmastoon, artikkeli oli vedettävä takaisin. Hän ei ole enää tervetullut julkaisemaan Natureen, vaikka hän on tehnyt niin useita kertoja aiemmin.

Tämä peruuttamisuhka koskee hänen mukaansa kaikkia, jotka kyseenalaistavat ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen ja selittävät ilmastonmuutoksen muulla tavoin. “He käyttäytyvät kuin Espanjan inkvisitio Maunderin minimin aikana”, Zharkova sanoo ihmisperäisen ilmaston lämpenemisen kannattajista hänelle ominaisella huumorilla ja kutsuu heitä vitsillä hiilidioksidimafiaksi.

Vuotta myöhemmin peruuttamisen jälkeen huhtikuussa 2021 Zharkova julkaisi kirjan luvun, jossa hän todistaa NASAn ja ranskalaisen Paris-Meudonin observatorion virallisten sivujen toimittamien auringon ja maan etäisyyksien virallisten efemeridien avulla, että nämä auringon ja maan etäisyydet muuttuvat juuri niin kuin peruuttamattomassa artikkelissa mainittiin. Hänen mukaansa se todistaa, että Aurinko, sen aktiivisuus ja sijainti kiertoradalla ovat maapallon ja muiden planeettojen kaikkien ilmastonmuutosten luonnollinen lähde.

fiFinnish