Julkaisuaikataulut

Artikkelit julkaistaan 2 tunnin välein alkaen klo 9, julkaisuajat ovat siis 9,11,13,15,17 ja mikäli päivälle on myös videojulkaisu (ei aina) se tapahtuu klo 19, muussa tapauksessa klo 19 slottiin tulee normaali artikkeli.

Yhteystiedot

Publication-X on sitoutumaton julkaisu, artikkelit tulevat yhteistyökumppaneiltamme, ensisijassa ainoastaan käännämme tekstit ja muut julkaisut  suomeksi.

Tarvittaessa yhteyden toimitukseen saa helpoiten sähköpostilla osoittella [email protected] tai Telegramilla:

https://t.me/konradkurzex

Publication-X:n oma telegram-kanava löytyy myös, https://t.me/publicationxcom

 

20.7.2024

Publication-X

"Vita plus quam nigrum et album"

Eutanasia: Alankomaat haluaa nyt sallia eutanasian myös lapsille

3 min lukea
Eutanasia: Alankomaat haluaa nyt sallia eutanasian myös lapsille

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/5v9b

7 lukukertaa

Hollanti on yksi maailman liberaaleimmista maista eutanasiassa. Nyt sitä on jopa laajennettava: Jatkossa parantumattomasti sairaita lapsia pitäisi saada myös tappaa lääketieteellisellä avustuksella. Erittäin kiistanalainen liike. Hollannissa eutanasia on ollut mahdollista 12-vuotiaasta lähtien. Mielisairaat voivat riistää henkensä lääkärin tuella – 16-vuotiaasta alkaen vanhempien suostumusta ei enää tarvita.

Heinz Steiner ja Vanessa Renner

Toistaiseksi Alankomaissa nykyisten eutanasiasäännösten mukaan alle 13-vuotiaiden lasten tappaminen lääkärin valvonnassa ei ole sallittua, jos he kärsivät parantumattomasta sairaudesta, johon liittyy sietämätöntä kipua. Tämä on kuitenkin nyt muuttumassa pitkien keskustelujen jälkeen, kun jotkut maan lääkärit vaativat ryhtymistä toimiin. Tämä on ollut sallittua Belgiassa vuodesta 2014 lähtien. Tämä koskisi noin viidestä kymmeneen lasta vuodessa.

“Elämän lopettaminen tälle ikäryhmälle on ainoa järkevä vaihtoehto lapsen sietämättömälle ja toivottomalle kärsimykselle”, Alankomaiden hallitus sanoi lausunnossaan . “Tämä on erittäin monimutkainen asia, joka sisältää tuskallisia tilanteita, joita ei toivoisi kenellekään”, sanoi Hollannin terveysministeri Ernst Kuipers. “Olen iloinen, että kaikkien asianosaisten intensiivisten neuvottelujen jälkeen olemme päässeet ratkaisuun, jolla voimme auttaa näitä parantumattomasti sairaita lapsia, heidän vanhempiaan ja myös lääkäreitään.”

 

Eutanasiaa kritisoidaan kuitenkin ensisijaisesti niiltä ihmisiltä ja ryhmiltä, ​​jotka eettisistä tai uskonnollisista syistä korostavat ihmiselämän koskemattomuutta. Vastustajat väittävät, että tämä antaa lääkäreille “luvan tappaa” ja että potilaat eivät voi olla varmoja, ovatko he parantajia vai murhaajia. Siellä on myös väärinkäytön mahdollisuus, jota ei pidä aliarvioida. Siinä todetaan myös, että lapset eivät voi tehdä tietoisia päätöksiä omasta elämästään ja ovat alttiina vanhempien ja lääkäreiden painostukselle.

Toistaiseksi vain parantumattomasti sairaiden lasten, joilla on sietämätöntä kipua pian kuolemaan johtavasta sairaudesta, on sanottu olevan oikeutettuja ohjelmaan. Tässä yhteydessä on kuitenkin huomattava, että Alankomaissa avustettuun itsemurhaan riittää yleensä mielisairaus . Noa Pothovenin tapaus aiheutti tältä osin maailmanlaajuisen sensaation, sillä kun 17-vuotias päätti elämänsä, useat ulkomaiset tiedotusvälineet uutisoivat tämän johtuneen aktiivisesta eutanasiasta. Pothovenin tapauksessa se ei ollut oikein. Tosiasia on kuitenkin, että tämä menettely on erittäin mahdollista Alankomaissa. 16-vuotiaasta lähtien nuoret eivät enää tarvitse edes vanhempiensa suostumusta.

 

Myös kiistanalainen “MAID” (Medical Assistance in Dying) -ohjelma Kanadassa oli alun perin tarkoitettu koskemaan vain parantumattomasti sairaita ihmisiä – mutta tänä vuonna suuntaviivat muuttuvat niin, että myös mielisairaat voivat ilmoittautua lääketieteelliseen eutanasiaan . Halu kuolla on usein sairauden oire täällä – mutta mielisairaudet eivät yleensä ole elämää rajoittavia eivätkä välttämättä parantumattomia. Tämän vuoksi useat lääkärit arvostelevat jyrkästi ohjelman laajentamista. Valtion avustamaa itsemurhaa tukee muun muassa George Sorosin Open Society Institute ( Report24.news raportoi ).

Parantumattomista sairauksista kärsivien ja suunnattomasti kärsivien lasten vanhemmille tämä ei jatkossakaan ole helppo päätös. Pitäisikö omien jälkeläisten antaa kestää sietämätöntä kipua viikkoja peräkkäin vai ehkä mieluummin väistämätön loppu? Kukaan äiti tai isä ei halua joutua tekemään sellaista päätöstä.

fiFinnish