22.5.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Antagonistinen narsismi ja psykopaattiset taipumukset ennustavat tutkimuksen mukaan vasemmiston antihierarkkista aggressiota

6 min read
Antagonistinen narsismi ja psykopaattiset taipumukset ennustavat tutkimuksen mukaan vasemmiston antihierarkkista aggressiota

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/v1e3

Narsistiset ja psykopaattisia taipumuksia omaavat henkilöt kannattavat todennäköisemmin voimakkaasti vasemmistolaista antihierarkkista aggressiota, ilmenee Current Psychology -lehdessä julkaistusta uudesta tutkimuksesta. Antihierarkkinen aggressio viittaa tietynlaiseen vihamielisyyteen, jonka tarkoituksena on haastaa tai vastustaa hierarkkisia valtarakenteita tai auktoriteetteja. Uudet havainnot valottavat psykologisia mekanismeja, jotka motivoivat joitakin yksilöitä osallistumaan väkivaltaiseen poliittiseen aktivismiin.

Suurin osa autoritaarisuutta koskevasta tutkimuksesta on keskittynyt oikeistolaisen poliittisen ideologian edustajiin. Tämä keskittyminen on johtanut siihen, että vasemmistolaista poliittista ideologiaa kannattavien henkilöiden autoritaarisuuden ymmärtämisessä on aukko, johon uuden teoksen tekijät pyrkivät puuttumaan.

“Olimme kiinnostuneita autoritaarisuuden taustalla olevista psykologisista tekijöistä”, selittivät tutkimuksen tekijät Ann Krispenz, dosentti, ja Alex Bertrams, Bernin yliopiston kasvatuspsykologian laboratorion johtaja. “Oikeistolaisen autoritaarisuuden (RWA) alalla on monenlaista kirjallisuutta ja tutkimusta. Tutkimukset vasemmistolaisia poliittisia ideologioita kannattavilla henkilöillä havaitusta autoritaarisuudesta ovat kuitenkin edelleen harvinaisia.”

Monet tutkijat suhtautuvat vasemmistolaiseen autoritarismiin jopa epäilevästi. Niinpä halusimme tutkia LWA:ta ja sen persoonallisuuskorrelaatteja käyttämällä Costellon ja kollegoiden (2022) hiljattain julkaisemaa LWA:n mittaria.”

Costello ja kollegat käsitteellistivät LWA:n kolmiosaiseksi konstruktioksi, joka koostuu kolmesta toisiinsa korreloivasta ulottuvuudesta: antikonventionaalisuudesta, ylhäältä alaspäin suuntautuvasta sensuurista ja antihierarkkisesta aggressiosta.

“Autoritarismia löytyy poliittisen spektrin molemmilta puolilta”, Krispenz ja Bertrams sanoivat. “Poliittisen vasemmiston autoritaarisuuden indikaattoreita ovat antikonventionaalisuus (eli edistyksellisten moraalisten arvojen ehdoton kannattaminen), ylhäältä alas suuntautuva sensuuri (eli mieluummin valtiollisen ja institutionaalisen vallan käyttäminen loukkaavana ja suvaitsemattomana pidetyn puheen tukahduttamiseksi) ja antihierarkkinen aggressiivisuus (eli motivaatio käyttää voimaa ja aggressiota vakiintuneiden hierarkioiden kaatamiseksi).”

“Esimerkiksi korkealla LWA-asteella oleva yksilö saattaa julistaa kenet tahansa ‘vanhanaikaiseksi’, joka vastustaa hänen omia ‘edistyksellisiä arvojaan’, pyrkiä tukahduttamaan sananvapauden säännelläkseen oikeistolaisten uskomusten ilmaisemista oppilaitoksissa ja jopa kannattaa väkivallan käyttöä omien poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.”

Krispenz ja Bertrams tutkivat narsismin ja vasemmistolaisen autoritaarisuuden välistä suhdetta kahdessa tutkimuksessa ja hyödynsivät verkkotutkimusalusta Prolificia rekrytoidessaan otoksia yhdysvaltalaisista osallistujista.

Heidän ensimmäiseen tutkimukseensa osallistui 391 henkilöä, joiden keski-ikä oli 46 vuotta. Osallistujat täyttivät erilaisia online-arviointeja Qualtrics-ohjelmiston avulla.

Narsismin mittaamiseen tutkijat käyttivät Five-Factor Narcissism Inventory -mittaria, joka on itsearviointimittari, jossa on 60 kohtaa. FFNI arvioi narsismia kolmella alaulottuvuudella: antagonismi, agenttinen ekstraversio ja neuroottisuus. Altruismia mitattiin Self-Report Altruism Scale -mittarilla, joka koostui kahdestakymmenestä kohdasta, jotka arvioivat prososiaalista käyttäytymistä (esim. “Olen antanut rahaa hyväntekeväisyyteen”). Osallistujat arvioivat, kuinka usein he olivat aiemmin syyllistyneet tällaiseen käyttäytymiseen viisiportaisella asteikolla, joka vaihteli “ei koskaan” ja “hyvin usein” välillä.

Tutkimuksessa 2 tutkijat tarkastelivat edelleen narsismin ja LWA:n välistä suhdetta keskittyen erityisesti antihierarkkisen aggression osa-alueeseen. He rekrytoivat 377 osallistujan otoksen, jonka keski-ikä oli 46 vuotta. He mittasivat pimeän triadin piirteitä (narsismi, machiavellianismi ja psykopatia), sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen sitoutumista, hyveiden signalointia ja poliittista suuntautumista.

Tulokset osoittivat aluksi, että antihierarkkista aggressiota ennusti sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen sitoutuminen mutta ei narsismi. Kun kuitenkin kontrolloitiin muita tekijöitä, kuten muita pimeän triadin piirteitä, ikää, sukupuolta ja hyveen osoittamista, ilmeni erilainen kuvio. Antihierarkkisen aggression havaittiin olevan yhteydessä pikemminkin psykopatiaan kuin narsismiin. Tämä viittaa siihen, että henkilöillä, jotka kannattavat väkivaltaisia toimia hierarkian haastamiseksi, on todennäköisemmin psykopaattisia taipumuksia.

“Aiempien tutkimusten perusteella olimme odottaneet, että LWA korreloi prososiaalisten motiivien (esim. altruismi ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen sitoutuminen) ja egokeskeisten piirteiden (esim. narsismi ja psykopatia) kanssa”, Krispenz ja Bertrams kertoivat PsyPostille.

“Havaitsimme antagonistisen narsismin (tutkimus 1) sekä psykopatian (tutkimus 2) ennustavan antihierarkkista aggressiota vastaavien prososiaalisten piirteiden lisäksi. Prososiaaliset piirteet eivät kuitenkaan enää ennustaneet, kun egokeskeiset piirteet otettiin mukaan analyyseihin.”

Tutkimus viittaa siihen, että ihmiset, joilla on synkkiä persoonallisuuspiirteitä, kuten narsismia ja psykopatiaa, tuntevat vetoa tiettyihin antagonistisiin ideologioihin ja poliittiseen toimintaan. Heidän motivaationsa taustalla ei kuitenkaan välttämättä ole aito halu yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Sen sijaan he käyttävät näitä ideologioita ja toimintoja keinona tyydyttää omia egokeskeisiä tarpeitaan. Tutkijat kutsuvat tätä ilmiötä “pimeän egoilun periaatteeksi”.

“Tulostemme perusteella esittelimme uuden panoksen pimeitä persoonallisuuspiirteitä käsittelevään kirjallisuuteen ja keksimme termin dark-ego-vehicle principle (DEVP)”, Krispenz ja Bertrams selittävät. “Tämän periaatteen mukaan henkilöt, joilla on tummia persoonallisuuksia – kuten korkeat narsistiset ja psykopaattiset piirteet – ovat kiinnostuneita tietyistä poliittisen ja yhteiskunnallisen aktivismin muodoista, joita he voivat käyttää välineenä omien egokeskeisten tarpeidensa tyydyttämiseen sen sijaan, että he tosiasiassa pyrkisivät yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon.””

“Erityisesti tietyt aktivismin muodot saattavat tarjota heille tilaisuuksia positiiviseen itsensä esittämiseen ja moraalisen ylivertaisuuden osoittamiseen, sosiaalisen aseman saavuttamiseen, toisten dominoimiseen sekä sosiaalisiin konflikteihin ja aggressioon, joilla tyydytetään heidän jännityksen tavoittelun tarpeensa.”

“Tärkeintä on, että pimeän ego-ajoneuvon periaate ei tarkoita, että aktivismi olisi sinänsä narsistista/psykopaattista”, Krispenz ja Bertrams kertoivat PsyPostille. “Pikemminkin se sanoo, että tietyt poliittisen aktivismin muodot voivat olla narsistisille/psykopaateille houkuttelevia; ihmiset kuitenkin osallistuvat poliittiseen aktivismiin myös altruististen motiiviensa vuoksi.”

“Toiseksi pimeän egon ja ajoneuvon periaate tarkoittaa, että osallistuminen (väkivaltaiseen) poliittiseen aktivismiin ei johdu yksinomaan poliittisesta suuntautumisesta vaan pikemminkin persoonallisuuden piirteistä, jotka ilmenevät poliittisen spektrin (radikaalin) vasemman- ja oikeanpuoleisilla yksilöillä. Näin ollen jotkut yksilöt, joilla on korkea antagonistisen narsismin taso, voivat olla motivoituneita kannattamaan joko oikeisto- tai vasemmistoideologisia asenteita riippuen siitä, kumpi näistä asenteista vaikuttaa heille sopivammalta tietyssä tilanteessa. Näin ollen on kussakin tapauksessa perusteltava hyvin huolellisesti, mistä syystä tietty pimeä persoonallisuus vetoaa tiettyihin aktivismin muotoihin.”

Tulokset ovat linjassa poliittisen kahtiajaon vastakkaista puolta tarkastelevien aiempien tutkimusten kanssa, joissa RWA on yhdistetty kohonneisiin psykopaattisiin taipumuksiin.

Krispenzin ja Bertramsin mukaan heidän uusilla tuloksillaan on merkittäviä käytännön vaikutuksia aktivistiryhmille.

“Olettaen, että DEVP on pätevä, vähemmistöryhmien tulisi olla tietoisia aktivistiliikkeen sisältä tulevista narsistisista “vihollisista”, sillä nämä henkilöt voivat kaapata asian ja siten vähentää aktivismin menestystä monin tavoin”, he selittivät. “Koska mahtipontiset narsistit tavallisesti tavoittelevat mainetta, eroa, kohonnutta sosiaalista asemaa ja suurta yhteiskunnallista merkitystä, heidän voidaan olettaa pyrkivän vaikutusvaltaisiin asemiin, joihin liittyy sosiaalista näkyvyyttä ja näkyvyyttä sekä pääsy taloudellisiin ja muihin resursseihin.”

“Vaikka narsistit teeskentelevät olevansa prososiaalisia, heidän empatiakykynsä on yleensä vähäinen ja he ovat ensisijaisesti kiinnostuneita itsekeskeisten tarpeidensa tyydyttämisestä. Sen sijaan, että narsistiset yksilöt pyrkisivät järkeviin ratkaisuihin, he ovat siis pikemminkin kiinnostuneita pitämään yllä ongelmien käsitystä säilyttääkseen korostetun asemansa.”

“Lisäksi narsistiset yksilöt saattavat käyttää aktivistiliikkeiden resursseja omiin yksityisiin tarkoituksiinsa ja aiheuttaa siten korjaamatonta taloudellista ja maineellista vahinkoa aktivistiliikkeelle”, Krispenz ja Bertrams kertoivat PsyPostille. “Näkemys tällaisesta narsistisesta käyttäytymisestä aktivistiliikkeen sisällä saattaa sitten johtaa siihen, että yleisön tuki aktivistiliikkeelle vähenee ja – pahimmassa tapauksessa – sitä voidaan jopa käyttää kyseistä liikettä vastaan.”

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että persoonallisuuden piirteet, kognitiiviset tyylit ja uskomukset ovat suuressa määrin päällekkäisiä vasemmistolaista autoritaarisuutta ja oikeistolaista autoritaarisuutta edustavilla henkilöillä. Molemmissa ryhmissä psykopaattista ilkeyttä ja rohkeutta, dogmatismia, estottomuutta, sulkeutumisen tarvetta, fatalistisia deterministisiä uskomuksia, uskoa salaliittoteorioihin ja uskoa vaaralliseen maailmaan esiintyi runsaasti.

Krispenz ja Bertrams totesivat kuitenkin, että LWA:n ja DEVP:n ymmärtämiseksi paremmin tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

“Tällä hetkellä DEVP ei ole laadittu teoria, koska on vielä epäselvää, viittaako se vankkaan, vakaaseen ja toistettavissa olevaan empiiriseen ilmiöön”, he kertoivat PsyPostille. “Siksi tutkimme parhaillaan DEVP:n pätevyyttä aktivismin eri muotojen yhteydessä (esim. seksuaalisen väkivallan vastainen aktivismi, feministinen aktivismi, LGBQ-aktivismi jne.”

“Tulevassa tutkimuksessa tulisi myös käsitellä empiirisesti pimeän persoonallisuuden ja aktivismin välisen suhteen nomologista verkostoa. Lisäksi tuleva tutkimus on tarpeen, jotta voimme auttaa ymmärtämään DEVP: n reunaehtoja tutkimalla mahdollisia moderoivia vaikutuksia.””

“Emme usko, että kaikenlainen aktivismi on yhtä käyttökelpoinen pimeän egon välineenä”, Krispenz ja Bertrams lisäsivät. “Vähimmäisvaatimuksena aktivismin on tarjottava etuja, joita narsistit voivat käyttää uudelleen pimeän persoonallisuutensa tarpeiden tyydyttämiseksi. Esimerkiksi aktivistiset syyt, jotka saavat vain vähän tai ei lainkaan julkista kiinnostusta, saattavat houkutella narsisteja vähemmän kuin aktivismi, joka huomataan laajasti.”

Tutkimus “Understanding left-wing authoritarianism: Relations to the dark personality traits, altruism, and social justice commitment,” julkaistiin verkossa 20. maaliskuuta 2023.