Mitä tarkoitetaan “vesijalanjäljellä”?

Vesijalanjälki on mittari, joka määrittää ihmisen tai yhteiskunnan kulutuksen vesivarojen kannalta. Se viittaa veden käyttöön ihmisen toiminnassa ja sen vaikutuksiin ympäristöön. Vesijalanjälki perustuu ajatukseen, että ihmisen toiminnan aiheuttama vedenkulutus ei rajoitu vain veden kuluttamiseen juomaksi tai peseytymiseen, vaan se kattaa kaiken vedenkulutuksen, mukaan lukien tuotantoprosessit ja vesivarojen saastumisen.

Vesijalanjäljen laskeminen perustuu erilaisiin tekijöihin, kuten käytetyn veden määrään, vedenlaatuun, käytetyn veden lähteisiin ja sen kuljetukseen. Esimerkiksi yhden kilon vehnän tuottamiseen tarvitaan noin 1000-2000 litraa vettä, kun taas yhden kilon naudanlihan tuottamiseen voi tarvita jopa 15 000 litraa vettä.

Vesijalanjälki on tärkeä ympäristömittari, sillä se auttaa ymmärtämään vedenkulutuksen vaikutukset ympäristöön ja edistää kestävämpää veden käyttöä. Vesijalanjäljen avulla voidaan tunnistaa suuret vedenkulutuksen alueet ja löytää tapoja vähentää vedenkulutusta ja veden saastumista. Se on hyödyllinen mittari myös yrityksille, jotka haluavat kehittää kestävämpää tuotantoa ja vähentää ympäristövaikutuksiaan.

Lue myös:   Covid-pandemiapolitiikka on käyttänyt kansalaisia väärin ja turmellut pysyvästi hyviä yhteiskunnallisia arvoja.

On myös tärkeää huomata, että vesijalanjälki voi vaihdella alueellisesti ja kausittain, riippuen veden saatavuudesta ja paikallisista olosuhteista. Esimerkiksi alueilla, joilla on runsaasti sadetta ja runsaasti makean veden lähteitä, vesijalanjälki voi olla alhainen, kun taas kuivilla alueilla, joissa on niukasti vettä, se voi olla korkea.

Vesijalanjäljen käsite on kehitetty vuonna 2002, ja sitä on sen jälkeen käytetty laajasti ympäri maailmaa ympäristömittarina. Se on tärkeä mittari kestävän kehityksen kannalta, ja sen avulla voidaan edistää kestävämpää veden käyttöä ja ympäristön suojelua.

Lue myös:   Bill Gatesin laboratoriossa kasvatettu liha aiheuttaa ihmisille syöpää

Tue työtäni - tee Handcash-lahjoitus

Previous post Mitä sinulle ei kerrota pöyristyttävistä suunnitelmista antaa WHO:lle valta elämästäsi
Next post YK:n raportissa vaaditaan kaiken seksuaalisen toiminnan, myös aikuisten ja lasten välisen, dekriminalisointia.